התאמנתם שבועות וחודשים לרגע המיוחל – לעמוד על קו הזינוק של מרתון ולסיים בהצלחה ריצה של 42.195 ק"מ. בין אם אתם רצים חובבנים או רצים תחרותיים, האתגר הוא תמיד קשה. ההכנות מתישות הן בפן המנטלי והן בפן הפיזי.

נדרשתם לרוץ עשרות קילומטרים בשבוע, להחליף זוגות נעליים בקצב מסחרר, לעמוד בתוכנית אימונים קפדנית, תזונה תומכת, מנוחה נאותה והכנות נפשיות. ויום אחד זה מגיע, המרתון! רצים את הקילומטרים הרבים ותוך כמה שעות זה נגמר. עוברים את קו הסיום עייפים, סחוטים וכואבים (ובתקווה גם מרוצים).

העלתם תמונות לפייסבוק, קיבלתם לייקים, מחמאות (אלוף/ה, תותח/ית, מלך/ה), חיבוקים ופרגונים מהסביבה. ממש חגיגה. אתם בהיי, מרגישים בעננים. כבשתם את היעד, עמדתם במשימה ואין אין אין עליכם.

ואז, עובר יום ועוד יום ועוד שבוע חולף ואתם מרגישים אחרת. תחושת הריחוף מתחלפת בתחושה שונה שממש מזכירה דיכאון. מתאמנים ומאמנים כאחד לא אוהבים לדבר על התופעה ולרב מנסים להדחיק אותה. חשוב לדעת שהיא קיימת, נפוצה ולדעת איך להתמודד איתה.

בימים ובשבועות הראשונים לאחר המרתון אתם נדרשים (עפ"י רב התוכניות) להיות במנוחה כלשהי. ישנם ימים שהמנוחה מוחלטת וישנם ימים שהריצות קלות וקצרות.

ניתן להבחין במספר תופעות בתקופה זו:
תחושת ריקנות – אין לי סיבה לקום בבוקר שכן התוכנית נגמרה והריצות קצרות
עלייה במשקל – ממשיכים לאכול פחמימות באותה כמות כפי שהיה נהוג בשיא האימונים כי הגוף התרגל לכמות גדולה.
העדר תמיכה – אם עד המרתון כל הסביבה פרגנה ותמכה אז הרי שהכל נשכח ונגמר מספר ימים לאחר המרתון.
העדר חשק לרוץ – הריצות האינסופיות במהלך התוכנית הוציאו לנו את הכיף וההנאה שבריצה והחשק לצאת מהבית לעוד ריצה.

במילים אחרות, אם גם אתם מרגישים בדיכאון ובתחושת אובדן, אתם לא לבד!
אז מה ניתן לעשות?
1) מצאו פעילות גופנית חלופית שתאתגר אתכם – אין כמו קצת גיוון כדי להכניס פלפל לחיים הספורטיביים – רכיבה על אופניים, חדר כושר, שחייה וכל שעולה על רוחכם.

2) יעד חדש – רצים רבים נרשמים מיד לאחר המרתון למרתון נוסף רק כדי להעלות מחדש את סף ההתרגשות, אך כמובן שיעד חדש יכול להיות שיפור קצבים למרחקים קצרים יותר, להתמקד בריצות שטח, להירשם למרוץ שליחים או סתם להרשם למרוץ צנוע בשביל לשמור על כושר ריצה טוב. אל תשכחו שכל האימונים שעברתם לא היו לחינם ויש סיכוי לא רע שתשברו כמה שיאים בשבועות שלאחר המרתון.

3) שתפו את חבריכם המרתוניסטים בתחושות – תתפלאו איזו הקלה וכוחות תשאבו מאלו שמרגישים בדיוק כמוכם. אל תשמרו את זה בבטן (זה לא בריא). ביחד עם החברים תמצאו יעד חדש לכבוש.

4) מצאו חברים לתמוך בהם – יש לכם חברים שמתאמנים עכשיו למרתון? תתמכו בהם. הצטרפו לחלק מהריצות שלהם, עודדו אותם ותהיו שם בשבילם. זה גם יעזור לכם לשמור על כושר, גם יעלה לכם את המוטיבציה וגם יעזור להם לעבור את המשימה בקלות.

5) סדר בתזונה – שינוי עוצמת אימונים מחייבת שינוי תזונתי. אל תהססו לפנות לאיש מקצוע שיעשה לכם סדר בבלאגן. תזונה מאוזנת תתרום לתחושה קלילה וטובה ותשפר לכם בצורה משמעותית את מצב הרוח.

6) תנוחו – כן כן, זה ממש בסדר להחליט לצ'פר את עצמכם במנוחה חלקית או מלאה. בזמן זה תוכלו להשלים ולעשות דברים שלא היה לכם זמן בחודש האחרונים – סידורים, פגישות עם חברים, תטיילו, צאו לבלות ובאופן כללי תעשו חיים. עבדתם קשה מאוד במשך חודשים וגם מנוחה לפרק זמן תחדש לכם את הכוחות לקראת היעד הבא.

לסיכום: אל תשכחו שסוף המרתון הוא רק פתח לעוד דברים טובים אחרים. השקיעו בהם אנרגיות חיוביות.

הכותבת הינה מאמנת כושר וריצה, מרתוניסטית והבעלים של "אימונעים" 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה