אין ספק כי עולם הספורט מקביל בלא מעט אופנים לעולם העסקים, ולכן גם בעולם הריצה למשל, אנו שומעים מושגים כמו מטרות ויעדים, הצלחה וכישלון.

אז נכון, יש רצים שיוצאים לרוץ כתחביב או כחלק משמירה על חיים ספורטיביים, אך לעומתם יש גם כאלו אשר רוצים לשפר את הזמנים שלהם במרוצת השבועות/השנים בהם הם מתאמנים (בעיקר רצים אשר מתאמנים שלוש פעמים ומעלה בזמן של 45 דקות לפחות בכל אימון).

כעת נשאלת השאלה מדוע לא מעט רצים מתאמנים לאורך תקופה ארוכה ובכל זאת אינם רואים כל שיפור בזמנים שלהם? יש לכך לא מעט סיבות.

ראשית, יש מספר לא מבוטל של רצים אשר נשארים באזור הנוחות שלהם. הם אינם משנים את המסלול ואת האינטנסיביות ונראה כאילו הם רצים רק כדי לסמן “וי”.

בנוסף, יש רצים שמשנים מספר פרמטרים בין ריצה לריצה (שעה, מסלול וכו’) אך נשארים דבוקים למרחק זהה בכל ריצה, כאשר גם כאן ייתכן והדבר נובע מהתנהלות כללית של שמירה על שגרה והיצמדות למה שעובד.

יהיה זה כמעט ברור לומר כי ריצה ללא שינוי וגירוי יתר לא תביא לשיפור בתוצאה. הגוף הנו מכונה חכמה ביותר שלומדת להסתגל למאמצים שלנו, וכאשר אנו לא מאתגרים אותו, הוא עובר ל”אוטומט” ומתאים עצמו לפעולה מאוד מסוימת.

מתי אנו כן רואים שיפור? כאשר אנו מאתגרים את הגוף ומוציאים אותו מהאזור הנוח שלו. למשל: במקום לרוץ שלוש פעמים בשבוע 8 ק”מ ב-45 דקות, נחלק את האימונים לשלושה. אימון ראשון קצר אך מהיר, אימון שני “רגיל”, ואימון שלישי ארוך ויחסית איטי לרגיל. היות ומדובר במאמץ משתנה הגוף יהיה חייב להגיב בכל הקשור לסיבולת לב ריאה ולהתאוששות טובה יותר של שרירי הרגליים שלנו.

מה עוד ניתן לעשות? לערוך שינויים במהלך אותו אימון ולא רק בין האימון. לרוץ קילומטר אחד מהר ואחד רגיל או חצי מרחק לאט ואז שני מהר וכן הלאה. כל דבר שיוציא את הגוף מהשגרה הוא מבורך.

כמובן שלא נעצור בפן ה”סוליסטי”, שכן ריצה בחברת חבר או קבוצה גם כן יתרמו מאוד לתוצאות שלכם בפועל. ריצה בקבוצה תמשוך אתכם קדימה גם כשקשה לכם ותוציא אתכם לחלוטין מהאזור הנוח שלכם (אלא אם כן אתם הטובים בקבוצה...). שימו לב רק שאתם בוחרים את הקבוצה או את בן הזוג שמתאים ליכולתכם, שכן קצב גבוה מדיי יגרום לכם לתסכול וקצב נמוך מדי יגרום לכם להרגיש שאתם מבזבזים את זמנכם.

אחד המדדים לאימון אפקטיבי שכזה הינו התחושה במהלך האימון. אם סיימתם אותו כאשר אתם מסוגלים להתאמן עוד שעה לאחר סיומו, כנראה לא נתתם הכול. אין זה אומר שעליכם לתת מאה אחוז בכל אימון (בניגוד למירוץ למשל), אך כן צריכה להיות הרגשה בסיום של “היה כיף, אבל טוב שנגמר”.

חשוב לציין כי גם הדברים ש”מסביב” לריצה יכולים להשפיע על היכולת שלכם: ביגוד והנעלה נכונים, מוזיקה שאתם אוהבים ובחירת זמן האימון במהלך היום יכולים גם הם לעזור לכם לא מעט. כעת כשכל הכלים לשיפור בהישג ידכם, השיפור תלוי רק בכם. בהצלחה

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה