משפחות י"א חללי מינכן החליטו להחרים את הטקס הרשמי לציון 50 שנה לזכר יקיריהם שנרצחו במשחקים האולימפיים, בשל סירובה של ממשלת גרמניה להעניק פיצויים המקובלים במקרים של אירוע טרור בין-לאומי. בעקבות זאת, גם נציגי הוועד האולימפי בישראל צפויים להיעדר מהטקס שיתקיים בחודש הבא בגרמניה. 

כזכור, אמש פורסם ב-ONE כי המשפחות דרשו לקבל עד לסוף השבוע נייר עמדה עם הצעה רשמית מגרמניה - וקיבלו מהשגריר הצעה של 5.45 מיליון אירו בלבד. בנוסף, למשפחות הועבר מסר לפיו גרמניה תקים ועדת חקירה עם היסטוריונים שתקבע על פי הארכיונים האם היה ניתן למנוע את הרצח במינכן, בהנחה שכן היא תקבע מי אשם במחדל, ובהתאם לכך ייקבע גובה הפיצויים בעתיד.

ההצעות הללו לא התקבלו על ידי המשפחות, שמסרבות לטוס לטקס בגרמניה. ההחלטה נקבעה בישיבה משותפת שקיימו הערב (חמישי) משפחות החללים, לאחר שלא נרשמה התקדמות במשא ומתן מול הגרמנים. נציגי משפחות החללים שלחו מכתב לראש ממשלת בוואריה שמודיע לו כי הם לא יגיעו לטקס, אלא אם יוצע להן פיצוי הולם בימים הקרובים, מה שלא סביר שיקרה כאמור.

אילנה רומנו (רדאד ג'בארה)אילנה רומנו (רדאד ג'בארה)

אלמנתו של יוסף רומנו ז”ל, אילנה, אישרה את הפרטים ואמרה ל-ONE: “הודענו רשמית שלא נגיע. אנחנו מחרימים את הטקס. נשיא גרמניה מציע הנצחה. השגריר שלח אלינו נייר עמדה שלא חתום על ידי אף גורם רשמי עם הצעה בגובה של 5.45 מיליון אירו. זו הצעה מעליבה שלא מקובלת עלינו, כי היא אפילו לא על פי סטנדרט הפיצוי הגרמני. מתוך כלל הסכום הזה ממשלת בוואריה מוכנה להציע רק מיליון יורו כפיצוי. במתקפת הטרור הזאת שרדו שלושה מחבלים, אבל איש ספורט אחד לא שרד. אם שחררת את אותם המחבלים עם 9 מיליון דולר בגלל שחטפו מטוס, שלם לנו פיצוי בהתאם”.

אילנה רומנו הוסיפה: “הגרמנים פישלו לאורך כל הדרך. זו נוכלות והם שיקרו לאורך כל הדרך. יש שוטר שמעיד ששלושה שבועות לפני כן ידעו שהולך להתבצע פיגוע והם דאגו להעביר את זה בדממת אלחוט על מנת לא לקלקל את המשחקים האולימפיים. הם רצו להראות גרמניה אחרת, אבל גרמניה הייתה אותה גרמניה ואנחנו שילמנו את המחיר. את גרמניה לא עניין כלום, עניין אותה רק איך לצאת נקייה מרצח של 11 ישראלים. שייקחו אחריות עכשיו, אני לא מוכנה לחכות לוועדות החקירה שלהן. ועדות חקירה הן בשביל ההיסטוריה. תשלמו פיצוי על פי הסטנדרט הבין-לאומי, זה המינימום שאתם יכולים לעשות. כל המשפחות על 22 אנשיהן, מלבד איל שפירא, החליטו שלא לנסוע, אלמנות, יתומים, נכדים, כולנו נחרים את הטקס”.

אנקי שפיצר ואילנה רומנו מתחבקות (עמית שיסל)אנקי שפיצר ואילנה רומנו מתחבקות (עמית שיסל)

בעקבות החלטת המשפחות, נציגי הוועד האולימפי צפויים לעמוד מאחוריהן ולהיעדר מהטקס בגרמניה גם כן. מהוועד האולימפי בישראל לא התקבלה תגובה רשמית, אך הדעה הרווחת בקרב ראשי הוועד האולימפי היא שהם לא ייסעו לגרמניה ללא המשפחות.

כזכור, הטבח התרחש ב-5 בספטמבר 1972, כאשר שמונה טרוריסטים פלסטינים קפצו מעל גדר הכפר האולימפי במינכן וחדרו למגוריהם של חברי המשלחת הישראלית. הם רצחו אחד-עשר מחברי המשלחת ושוטר גרמני שנהרג בניסיון חילוץ כושל.

מאחורי טקס הזיכרון שיתקיים ב-5 בספטמבר במינכן עומדת ממשלת בוואריה. בין היתר, צפוי לנאום בו נשיא גרמניה, פרנק-ואלטר שטיינמאייר, שלכאורה הסכים בפני המשפחות לקחת אחריות ולהתנצל פומבית על הטבח. גם נשיא מדינת ישראל יצחק הרצוג הוזמן אליו. בנוסף, יו"ר הוועד האולימפי הבין-לאומי, תומאס באך, אישר את הגעתו לאירוע והוא אף ישתתף בספטמבר בהשקת סדרת טלוויזיה על מאבקה אנקי שפיצר.

תומאס באך (רויטרס)תומאס באך (רויטרס)

בימים האחרונים הגרמנים ניהלו משא ומתן עם משפחות החללים, שהציבו בפניהם שלושה תנאים: התנצלות פומבית מצד גרמניה, פתיחת כל הארכיונים עם הקמת ועדה מיוחדת שתדון בממצאים, ופיצויים בגובה הסטנדרט הבין-לאומי של מתקפת טרור בין-לאומית. הגרמנים הסכימו לכל התנאים, חוץ מגובה הפיצוי שיגיע למשפחות והסכימו לפצות אותן רק על פי הסטנדרטים של אירוע טרור בשטח גרמניה. המשפחות סירבו לכך, כאמור, ויחרימו את הטקס.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה