כדי לראות תוצאות בחדר הכושר, אתם ודאי בטוחים כי עליכם לדחוף את עצמכם בכל סט עד הקצה, מה שצריך להיות מלווה כמובן בצעקות מאמץ אדירות ובהטחת המשקולות חזק כל הניתן על רצפת הגומי של המכון.

אולי תופתעו לקרוא כי אתר הכושר הפופלארי MensHealth מפרסם כי ייתכן וכל הטירוף הזה הוא לא ממש הכרחי. במילים אחרות, כנראה שהגעה לחזרות הקרובות למצב של כישלון החיובי, ולא הגעה לכישלון החיובי עצמו, יכולה להוביל לאותה תוצאה רצויה.

עוד לפני שנמשיך לניתוח נרחב יותר של הדברים, נסביר תחילה למי שאינו מכיר במה מדובר כאשר מזכירים את המונח "כישלון חיובי". משמעות הדבר היא שאתם מגיעים לחזרה שאינכם יכולים להשלימה עד הסוף ללא עזרה מפרטנר או מצ'יט כזה או אחר (תנופה מהאגן למשל).

האם הכישלון החיובי הוא באמת הכרחי?  לא ממש. על פי מאמר שפורסם ב- Journal of Sport and Health Science, השוואה שנעשתה בין קבוצה של מתאמנים שהגיעו לכישלון לחיובי לאלו אשר הגיעו למספר חזרות מועט לפני אותו כישלון חיובי, חוו תוצאות דומות בכל הקשור לגדילת השריר ולכוח השריר.

לא חובה להגיע לכישלון חיובי (Bing Image Creator)לא חובה להגיע לכישלון חיובי (Bing Image Creator)

אבל רגע, מהי הנקודה המדויקת בה מומלץ לעצור כביכול? כמובן שאין איזושהי נקודת קסם, אבל המאמר מתייחס לכך שאם הינכם איפשהו בין 3-5 חזרות לפני אותה נקודה של הכישלון החיובי, אתם בהחלט במקום הנכון.

אם במקרה אתם מכורים לאותו כישלון חיובי, אולי תשמחו לשמוע כי הוא בכל זאת משמעותי, כל עוד אתם עובדים עם משקלים יותר קלים. במלים אחרות, מה שמחפה כביכול על הירידה בעומס היא ההגעה (בכל זאת) לכישלון החיובי.

אגב, כלל לא מפתיע אם "התמכרתם" לאותו כישלון חיובי, שכן הוא לכאורה מייצג את כלל משפטי המוטיבציה למיניהם: "לתת הכול במכון", "אפילו לא מילימטר מהמקסימום", ועוד שלל קביעות שלא מתפשרות על שום דבר אחר פרט להגעה תמידית עד הקצה.

אתה יכול לעצור גבר, גם אם לא הגעת לקצה (Dollar Gill on Unsplash)אתה יכול לעצור גבר, גם אם לא הגעת לקצה (Dollar Gill on Unsplash)

האם זה מסוכן להגיע באופן קבוע להגיע לכישלון חיובי? אי אפשר לומר זאת, למרות שזה לא ממש מומלץ אם אתם מרגישים מותשים, שכן קשה מאוד פיזית ומנטאלית להגיע בכל פעם לכישלון חיובי בכל סט וסט. צריך להסתכל על זה הפוך – זה בסדר לא להגיע לכישלון חיובי.

בנקודה זו יש לציין שימוש נוסף של ההגעה לכישלון חיובי, שאינו קשור להגדלת המסה או כוח השריר, והוא עניין המדידה. אם אתם רוצים לבחון את ההתקדמות שלכם, הגעה לכישלון חיובי עם משקל מסוים יכולה להיות נקודת ייחוס טובה. אם למשל לפני שבועיים, הצלחתם לבצע 7 חזרות עם 100 ק"ג בתרגיל מסוים, וכעת הצלחתם לבצע 9 חזרות, אז הקריטריון של ההגעה לכישלון החיובי הוא בהחלט מדד מצוין.

לסיום נזכיר שיש תרגילי משקל גוף רבים דוגמת מתח, שכיבות סמיכה, מקבילים וכו', בהם לא תמיד נצליח להעלות את רמת ההתנגדות, וכדי לחפות על כך, נמשיך לכאורה עד לכישלון חיובי כדי להרגיש שמיצינו את התרגיל (יותר בפן הפסיכולוגי ופחות בפן של היעילות שבכך).

שימו לב – כל האמור בכתבה זו הנו להעשרה בלבד. בטרם אתם בוחרים בתוכנית אימונים או בתזונה כזו או אחרת, עליכם להיוועץ בדמות מוסמכת שתתאים את האימון שלכם למצבכם הבריאותי ולכושרכם הנוכחי.

הכותב שי לב עורך את מדור בריאות וכושר באתר ONE מאז הושק ב-2013. מאמן כדורסל בהכשרתו, מדריך חדר כושר ומאמן TRX מוסמך.

רוצים לדעת ראשונים על כל כתבה במדור בריאות וכושר? היכנסו לתפריט באפליקציית ONE בסמארטפון, בחרו “התראות” וסמנו את בריאות וכושר. נתראה בכתבה הבאה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה