מ.כ נהלל יזרעאל, שעלה על מפת הכדורגל הישראלי בעונה שעברה, הוא ללא ספק אחד מהמועדונים המרעננים בכדורגל הצפוני. המועדון מצוי בבעלותם של כדורגלני העבר, עידו שטראוס ואורי גרופר - מנהל העל של המועדון, אשר שימש למעלה מעשור כמנהל המקצועי של שלוחת נהלל תחת מועדון הכדורגל מכבי חיפה. המועדון בעמק יזרעאל מונה כיום תחתיו 18 קבוצות ליגה, 3 מהן נושאות את השם הפועל קרית ים בעקבות המיזוג שמתקיים בין שני המועדונים.
המעטפת המקצועית כוללת מלבד גרופר, את המנהל המקצועי עידן וייצמן, שזכור מימים יפים ככדורגלן בליגת העל והיום כשהוא רגע מגיל 40 הוא משחק בליגה א', את תום אלמדון, שוער עבר בליגת העל המשמש כמאמן ומפתח השוערים, מאמן פיתוח יכולות גופניות בדמותו של אמרי זייד, שחקן מכבי חיפה והנבחרת הצעירות בעבר, שחר פוני, לשעבר שחקן מחלקת הנוער של מכבי חיפה, סמי מיכאלוב, מנהלה המקצועי לשעבר של הפועל נוף הגליל המשמש כמאמן במועדון וכאחראי פיתוח שחקנים במועדון בשילוב עם מאמנים צעירים ומבטיחים כדוגמאת אלירן פרנספורקר ורומי דוידוב ועוד.
בעונה שעברה כל קבוצות החטיבה הצעירה שובצו בדרג 1 והשתלבו בהצלחה גדולה בליגות בהן שיחקו קבוצות מהמועדונים הבכירים ביותר בארץ. בחטיבה הבוגרת, קבוצת נערים א' זכתה בצורה מרשימה באליפות מחוז יזרעאל והגיעה עד לשלב רבע גמר גביע המדינה. קבוצת נערים ב' (הפועל קרית ים) הייתה חזק במאבק על אליפות ארצית צפון והעפלה לליגת העל כשרק נקודה אחת הפרידה ממשחקי פלייאוף העלייה. קבוצת הנוער בעונתה הראשונה סיימה במקום השני בטבלת צפון.
בעונה זו נהנית המחלקה מייצוג בליגת שרון החזקה בחטיבה הצעירה ומייצוג בכל הליגות הארציות לנערים, כל זאת לצד פעילות ענפה של בית ספר לכדורגל שרק הולך ומתפתח ונותן מענה גם לילדים שאינם רוצים לשחק במסגרת ליגה. נוסף על כך, אקדמיית המועדון בשיתוף כפר הנוער ויצו נהלל ומנהלת הכפר גליה אלף עומדת על 30 שחקנים מרחבי הארץ, המשחקים בקבוצות המחלקה וחיים בתנאי פנימיה מרשימים למדיי בקנה מידה ארצי. כמו כן, במועדון התחילו השנה פעילות של כדורגל ילדות ונערות ואפילו שואפים עוד העונה לרשום בליגות הצפוניות קבוצות ליגה בנות.
עידו שטראוס, בעבר שחקן מוביל במחלקת הנוער של מכבי חיפה של קבוצת שנתון 81 - שזכתה בדאבל ראשון והיסטורי של קבוצת נוער מהמועדון החיפאי, היה בעבר קפטן נבחרות הנערים והנוער של ישראל בהן שיחק לצד שחקנים כמו אליניב ברדה, ברוך דגו, יניב קטן ועוד. שטראוס נטע בשלהי העשור הקודם את שורשי המועדון בקריית ים ובעונה שעברה חבר לאורי גרופר תוף תהליך מיזוג של שני המועדונים במטרה. להקים מועדון כדורגל, שיציב גבוה את עמק יזרעאל על מפת הכדורגל. עבור שטראוס מדובר בהגשמת חלום ובתחושת שליחות, כמי שעשה דרך ארוכה ומוצלחת כנער, אך כשחקן בוגרים התקשה למצוא את מקומו ובשלב צעיר פרש לטובת עולם העסקים. שטראוס משתף אותנו בתהליכים אותם עבר המועדון, בהתמודדות עם אתגרי התקופה ובשאיפות ארוכות הטווח של המועדון.
עידו, מה החזיר אותך לכדורגל אחרי כל כך הרבה שנים?
"כדורגל זו תשוקה גדולה בחיים מגיל מאוד מאוד צעיר. בנגיעה שלי בעולם מחלקות הנוער, אני מרגיש שאני ממש עושה את התיקון של עצמי בכל מה שקשור לשחקן כדורגל במחלקות נוער בישראל. כולם מדברים על זה שמכל שנתון אולי 2 אחוזים מכלל השחקנים בארץ יעשו קריירה מקצועית בליגות הבכירות, מה שלנו במועדון לא פחות חשוב, שעל ידי התנהלות נכונה גישה מתאימה וסביבה חינוכית ראויה אפשר להגיע למצב שהרוב המכריע של אלה שיישארו איתנו דרך ארוכה, ייצאו אזרחים טובים יותר המועילים יותר לחברה".
מה עושים כדי להגיע ליעדים האלה?
"סל הכלים שהילדים מקבלים במהלך הדרך שלהם בספורט הוא גדול וחשוב מאוד בהתפתחות האישית של כל ילד. אני חוויתי אותו כשחקן כדורגל צעיר ובכיר, אלה כלים לכל החיים. מי שעשו דרך במסגרת ספורטיבית נכונה, לעומת כאלה שלא, נמצאים בעמדת יתרון בהרבה תחומים. הספורט מקנה לך יכולת להתמודדות עם אתגרים, עם ניצחונות וגם עם כישלונות. קבלת האחר, עמידה במטרות, סימון יעדים, מנהיגות ועוד המון מרכיבים שמאוד חשוב לנו לפתח אצל הילדים. בעיקר להחדיר בהם את האמונה בעצמם ולהדגיש להם שהם אלו שקובעים את תקרת הזכוכית שלהם כל יום מחדש".
אנחנו חיים בעולם של מותגים. איך משכנעים שחקנים, שאפשר לגדול במועדון ללא קבוצת בוגרים בליגה בכירה וגם לפתח קריירה עתידית משמעותית?
"שאלה מעולה. המסע שאני עברתי ולימים עוד רבים וטובים, הוא דוגמא מאוד טובה לכך. כשחקן מוביל במחלקת הנוער וקפטן בנבחרות ישראל, עליתי לבוגרים והתאמנתי תקופה קצרה עם הקבוצה הבוגרת, אבל כשיצאתי החוצה להשאלה, לשחק בקבוצות מהליגה הלאומית, ראיתי והרגשתי כמה הדברים הם שונים. פתאום הייתי צריך לעשות התאמות למצב שבו אני צריך להתמודד על המקום שלי בסגל, פתאום אתה משחק בקבוצה שהיא לא מספר 1 בליגה וכזו שמגיעה אנדרדוג לרוב המשחקים, במגרש שאין בו הרבה דשא ומשחקים פחות כדורגל ממה שהיינו רגילים בנוער, מצאתי את עצמי הולך לאיבוד. מבטיח לך שלא הייתי היחיד”.
“לעומת זאת, שחקנים מהשנתון שלי שגדלו בקבוצות ממועדונים קטנים יותר, אגב, כולל כאלה שאין להם קבוצת בוגרים בליגה גבוהה, הגיעו מחושלים יותר להתמודדות עם סוגיות כאלה והצליחו לעשות קריירת בוגרים מוצלחת. יש המון דוגמאות כאלו כל יום. במועדון שלנו ההתמקדות היא רק במחלקת הנוער, בשחקנים ובמאמנים. אין קבוצת בוגרים, שהיא הדבר העיקרי וכזו שמירב ההשקעה הולכת לשם. יש לנו מעטפת מקצועית ומאמנים מהשורה הראשונה, אין הרבה מועדונים אם בכלל, שיש בהם שני מנהלים מקצועיים כמו אורי ועידן ומאמנים מובילים ומנוסים כמו אצלנו. כאן השחקן הוא במרכז וכל המערכת עובדת לטובת פיתוח שחקנים. אני בטוח שעם עבודה קשה וצניעות הרבה שחקנים ייצאו בזמן המתאים, לעשות חיל בקבוצות בוגרים בכירות".
ההורים היום מאוד דומיננטיים בדרכם של ילדיהם. מה המקום שאתם נותנים להורי השחקנים אצלכם?
"ההורים הם שותפים מרכזיים לדרך. אנחנו משתדלים לשמור עליהם מעורבים אבל לא מתערבים. יש לנו דפוס עבודה משולש שבעצם מחבר בין הורים, שחקן, מועדון. חשוב לנו שהשפה שאנחנו המבוגרים, ההורים וצוות האימון, משתמשים בה בשיח עם הילדים, תהיה אותה שפה גם במגרש וגם מחוצה לו. שיהיה המשך ישיר בין השפה במגרש לשפה של ההורים עם הילד אחרי הפעילות מחוץ למגרש ובבית. חשוב לנו שהשיח יהיה חיובי, תומך וייתן דגש על השתדלות של השחקן”.
“חשוב שגם מחוץ למגרש, ההורה יהיו באותו קו ולא ינקוט בקו ביקורתי או שיפוטי. אני חושב שזה אחד האתגרים הכי גדולים שלנו. אם לא נדע לחבר את השיח בין כל הגורמים, ההשפעה על הילדים תהיה בסוף שלילית. אנחנו מקיימים פגישות ואסיפות עם ההורים, במטרה לשמור על תהליכי עבודה ולמידה נכונים. שמים דגש על כך, שהילדים לא יזניחו את הלימודים, עוזרים להם להבין, שאפשר להצטיין גם בלימודים וגם בכדורגל - זה לא אמור להיות אחד על חשבון השני".
כשסיימתם את הפרויקט בקריית ים, היו לכם הרבה הצעות מרחבי הצפון. מה הביא אתכם דווקא לעמק יזרעאל?
"כבר בביקור הראשון שלי בכדורגל בעמק לפני חמש שנים זיהיתי מקום עם פוטנציאל אדיר לענף הכדורגל, אזור עם תושבים איכותיים עם ילדים מדהימים וביקוש אדיר לשחק כדורגל. אך, יחד עם זאת, מתקנים לא מספקים וחוסר מקום ומענה לילדי העמק. קסם לי מאוד ביחד עם אורי להיכנס בוואקום שנוצר ולתת מענה מקיף לכל ילד וילדה בעמק שרוצים לשחק כדורגל".
איך יוצרים מודל שנותן מענה רחב?
"יש לנו שתי קבוצות בכל שנתון שבהגדלת המתקנים ניתן מענה גם לשלוש קבוצות גיל בשנתונים שניתן. בחטיבה הישגית, מעבר לקידום שחקנים והיצמדות לערכי הכדורגל, קיימת שאיפה להישגיות. אנחנו עובדים עם שתי מערכות מאוד מתקדמות שעוזרות לנו מאוד בתכני האימון, שיעורי הבית לילדים וכמובן בתחומי האנליזה וניתוח ביצועים. יש את החטיבה הצעירה, שם קיימת תוכנית אימון שונה שאורי ועידן מעבירים. בחטיבה הצעירה יש שתי רמות של קבוצות ליגה - אחת בליגת שרון ואחת בליגה צפונית”.
“הדבר המדהים שם שמדי עונה יש מעבר של שחקנים בהתאם לרמה המקצועית והמון פעמים הקבוצה השנייה מייצרת שנה אחר כך מספר לא קטן של שחקנים לקבוצה הראשונה. יש כמובן גם שחקנים שנמצאים במסגרת של בית ספר לכדורגל ללא משחקי ליגה, אך לוקחים חלק במשחקי אימון וטורנירים. לשחקנים בכל מסגרת אצלנו יש אופק להתפתח לקבוצה בכירה יותר, יש גם את האפשרות להישאר במסגרת הקיימת וליהנות בה ואחד הרגעים המרגשים קרה לפני כחודשיים שכדורגל הבנות יצא לדרך במועדון״.
על מה שמתם דגש בבניית המועדון?
"אחד הדברים שהם נר לרגליי כמנכ"ל - להביא את האנשים המתאימים ביותר לטובת ילדי וילדות המועדון. אני גאה מאוד במאמנים שלנו ובעיקר מהמרקם החברתי שהם בונים במועדון. מי שמנצח על זה בצורה כה מקצועית, צנועה ועם המון אהבה זה כמובן עידן ויצמן שמהיום הראשון שלי במחלקות נוער בישראל הצמדתי אותו אליי. בנוסף, זכינו באנשי מנהלה מדהימים בדמותם של עורך הדין אלכס וייג, המנהל הטכני שכבר חמש שנים הוא יד ימיני איתי שפר, האחראי על האדמינסטרציה שהצטרף אלינו השנה וזה נראה כאילו הוא בדיוק מה שהיה חסר לנו במועדון, שני אנשים עם לב ענק אשר עוטפים את אורי אותי ואת הצוות כל הזמן. רמי דנה, האיש והאגדה, שאף פעם לא אומר לנו לא ותומך בנו כל הזמן בהכל. כל אחד מביא את המקסימום שלו לרווחת הילדים והילדות ולטובת המועדון".
קידום מאמנים זה גם דבר שעומד על הפרק?
"בהחלט. אנחנו לאורך השנים שמנו לעצמנו למטרה לקדם מאמנים בתוך המועדון. הדוגמא הכי טובה היא של ‘הילד של כולנו’ - רומי דוידוב, כיום מאמן קבוצת הנוער, אשר לפני חמש שנים התחיל את דרכו כמאמן בבית הספר לכדורגל והיום הוא בורג חשוב ושותף לדרך של המועדון. אנחנו שואפים לקדם גם מקרב שחקני מחלקת הנוער חבר'ה מתאימים, שימשיכו איתנו בעתיד כאנשים בוגרים כמאמנים במחלקה. ששחקני נוער היום מעבירים אימון יחד עם שחר. אלירן, סמי ואחרים זה הלמידה הכי טובה שהם יכולים לקבל במקביל לקורסים שהם עושים".
בוא נדבר על פרויקט הדגל שלכם - האקדמיה. מה תמונת המצב נכון לפתיחת העונה?
"שברנו את שיא כל הזמנים של כדורגלנים בפנימיית ויצ"ו נהלל. קלטנו 30 שחקני כדורגל מרחבי ישראל מכיתה ז' ועד כיתה י"ב, שנבחרו בקפידה עם דגשים על רמה פדגוגית ומקצועית מתאימה. הם חיים וגרים בכפר הנוער, לומדים בוויצ"ו נהלל. מעבר לאימוני הקבוצה, הם מקבלים תוספות אימון ברמות הגבוהות ביותר, זוכים לשלושה אימוני בוקר, הכוונה תזונתית לרבות שימוש בתוספי מזון, עובדים צמוד עם אמרי זייד על פיתוח כולות אישיות, עם אלירן במגרש וכמובן עם מעטפת של פסיכולוג, פיזיותרפיסט ואנליזה. אין ספק שזה פרויקט ערכי, חינוכי ומקצועי שכבר אנחנו רואים סנוניות ראשונות של הצלחה ממנו”.
בפרק זמן כל כך קצר, הצלחתם לבנות מועדון עם כל כך הרבה קבוצות ליגה ובית ספר לכדורגל. לא הגעתם לתקרת הזכוכית שלכם?
"יש לנו עוד הרבה לעבור כדי להגיע לשם. מקווים מאוד שביחד עם עוד מגרשים ועוד מתקנים לטובת ילדי העמק שרוצים לשחק במועדון, נוכל לתת מענה לעוד ילדים וילדות רבים אשר רוצים להצטרף אלינו. ברגע שנתרחב לעוד מגרשים נוכל לתת מענה לכולם ובמגוון רמות – עממי-מחוזי וארצי. לשמחתנו, יש בעמק ראש מועצה בדמותה של שלומית שחרור-רייכמן, מהרגע הראשון שנפגשנו, רואים שהיא מחבקת אותנו, את הכדורגל ובכלל את הספורט בעמק, אני מאמין ומקווה שיחד איתה השמיים הם הגבול. לסיום, והכי חשוב אנו נושאים תפילה כל יום שכולן וכולם יחזרו אלינו הביתה במהרה ובשלום. עם ישראל חי".