משרד התרבות והספורט הבטיח לבצע רפורמה בשיטת חלוקת הכספים בספורט הישראלי, כפי שנחשף לראשונה ב-ONE, אך בענפי הספורט הגדולים בישראל זועמים בעקבות הסימולציה שהוצגה בפניהם, שמפחיתה מהכספים שהם אמורים לקבל ומעבירה יותר לענפים הקטנים.
היום (רביעי) הייתה אמורה להתקיים ישיבת המועצה הלאומית לספורט, שהייתה צריכה להתכנס ולאשר את הרפורמה, אך ראשי האיגודים והתאחדויות הספורט הודיעו מראש כי הם מתנגדים לה ולכן יו"ר המועצה אריק פינטו נאלץ לדחות את הישיבה לשבוע הבא.
באיגודים טוענים כי הוצגה בפניהם סימולציה חלקית של כספי התמיכה בלבד, ללא תקציב ההכנות האולימפיות ובסיס המועדפים. על פי הסימולציה, תקציבי התמיכה של ענפי הספורט החזקים יקוצצו בשיטת החלוקה החדשה, כאשר מי שייפגעו הם הענפים הפופולאריים והמצליחים ביותר.
לגופי הספורט יש רוב במועצה הלאומית לספורט ומבחני התמיכה חייבים לעבור את אישורה, דבר שנדחה במשך כשלושה חודשים. בספורט הישראלי טוענים כי מבחני החלוקה עדיין בדיונים ואי אפשר לאשר אותם בשלב זה בגלל פערים בין הקריטריונים לתוצאות הסימולציה בפועל, כך שנוסח המבחן טרם אושר וגם הסימולציות טרם אושרו. "הסימולציה לא טובה ויש תחושה שלכאורה מנסים לעשות פה מחטף. עד שלא נראה את כל הנתונים לא נאשר שום דבר", אמרו בכירים בספורט הישראלי.
מי שצפוי להיפגע בצורה המשמעותית ביותר הוא ענף הספורט הגדול ביותר בישראל, הכדורגל, שיקבל 40.8 מיליון שקל ב-2021 ולמעשה יקוצץ בסכום של כעשרה מיליון שקלים בהשוואה לזה שקיבל בשנה שעברה, שעמד על 50.6 מיליון שקל. לעומת זאת, ענף הכדורסל יזכה ל-55.2 מיליון שקל בשנה הקרובה ודווקא שם מדובר בעלייה של 2.1 מיליון שקל. שני הענפים הללו מוגדרים לפי מבחני התמיכה החדשים כ"ענפי על" ולכן הם יזכו לתקציבים הגבוהים ביותר.
לפי הנתונים מהסימולציה האחרונה שנעשתה, שלושת הענפים המובילים והמועדפים בספורט האולימפי צפויים להיות הג'ודו, ההתעמלות והשייט. איגוד הג'ודו שרושם הישגים אדירים צפוי לקבל החל מהשנה הקרובה כספי תמיכה בגובה של 8.1 מיליון שקל, אך מדובר בירידה לעומת ה-9.5 מיליון שקל שקיבל בשנת 2020. איגוד ההתעמלות המצליח גם יקבל פחות כספי תמיכה מהמדינה, עם תקציב בגובה של 7.9 מיליון שקל לשנת 2021, לעומת ה-14 מיליון שקל בשנה החולפת.
לעומתם, איגוד השייט דווקא כן ישתדרג בכספי התמיכה שלו, כאשר בשנה הקרובה הוא צפוי לקבל כספי תמיכה בגובה של 4.6 מיליון שקל בהשוואה ל-2.8 מיליון שקיבל אשתקד. בנוסף, על פי הסימולציה, איגוד האתלטיקה צפוי להיות במועדפים ב', אך הוא אמור לקבל בשנת 2021 כספי תמיכה בגובה של 4.4 מיליון שקל, לעומת ה-4.2 מיליון שקל שקיבל כתמיכה בשנה האחרונה. באיגוד השחייה יקבלו כספי תמיכה של כ-6 מיליון שקל ויקוצצו למעשה ב-1.2 מיליון.
בקרב ענפי הכדור, על פי אמות המידה החדשות, כספי התמיכה של איגוד הכדוריד יקוצצו בסכום של כ-600 אלף שקל וכספי התמיכה של הכדורעף יירדו ב-2.3 מיליון שקל. ענף הטניס יירד מ-3.9 ל-2.9 מיליון שקל, כאשר לעומתו טניס השולחן יזכה לתקציב גבוה יותר של 2.4 לעומת 1.5 מיליון שקל.
גם תקציב הסיוף יעלה מ-500 אלף שקל ל-1.6 מיליון, בעוד שכספי התמיכה של ענף הקליעה ייחתכו בחצי. תקציב הראגבי זינק מ-828 אלף שקל ל-2 מיליון שקל וענף הפריסבי שקיבל 100 אלף שקל אשתקד צפוי לקבל 342 אלף שקל ב-2021. כאמור, גורמים בכירים בספורט הישראלי טוענים כי המספרים לא הגיוניים ולא תואמים למבחני התמיכה שהציגו במשרד הספורט.