לאורך כל הקריירה, חלוץ נבחרת סקוטלנד לינדון דייקס נתן לגורל להוביל אותו. הגורל היה שם עם פציעה רגע לפני שחתם בקבוצת רוגבי מקצוענית, הוא היה שם כשנסע לסקוטלנד לטיול שורשים, הוא היה שם כשדייקס היה כדורגלן חובב בלי שאיפות מקצועניות והוא היה שם כשהפך לחלק מרכזי בנבחרת סקוטלנד. אחרי שהוביל את נבחרתו ליורו בתום בצורת של שנים ארוכות, הגורל הועיד לו תפקיד חשוב יותר - להחזיר את סקוטלנד למונדיאל לראשונה מאז 1998. הערב (שבת, 19:00) הוא יעלה לכר הדשא בהמפדן פארק למשחק נגד ישראל, בידיעה שניצחון יהווה צעד גדול בדרך חזרה לבמה המרכזית.
חוף הזהב: המקום שבו הכול התחיל
לינדון דייקס נולד בגולד קוסט (חוף הזהב) בקווינסלנד, אוסטרליה. הוריו, זוג מהגרים מסקוטלנד, גידלו את ילדיהם שנים ארוכות באוסטרליה והשאירו מאחור את הזהות הסקוטית. כשלינדון היה ילד צעיר הם עברו לגור בעיר הבירה קנברה ושם, כמו כל יתר חבריו לשכונה, הוא התאהב ברוגבי. הוא לא פספס אף משחק של קנברה ריידרס ורובן וויקי, הקפטן המיתולוגי של הקבוצה, היה גיבור ילדותו.
כבן למשפחת ספורטאים (אחותו המתעמלת זכתה במדליה במשחקי חבר העמים הבריטי) הוא נרשם למספר חוגי ספורט אך התמקד ברוגבי, הענף האהוב עליו. הוא שיחק בקבוצת נערים מקומית ואחרי שהוביל אותה לזכייה בגביע, זכה להתעניינות של הריידרס שבחנו את צירופו. עבור דייקס זה היה חלום שמתגשם ואחד הרגעים המרגשים בחייו, אבל לרוע מזלו הוא נפצע והעסקה נפלה. כשהחלים הוא כבר היה רחוק משם, עם משפחתו ששבה לגולד קוסט והחלום נמוג.
“באתי בשביל הכיף”: משחקן רוגבי לכדורגלן
כשלינדון החלים מהפציעה הוא גילה לתדהמתו שדודו, סטיוארט סטיבנסון ג’ונסטון, כדורגל עבר בעצמו, רשם אותו לקבוצת כדורגל מקומית בשם מרימאק. “יום אחד הוא פשוט רשם אותי בלי להודיע לי וזהו”, סיפר לאחרונה דייקס. “פגשתי את השחקנים הנוספים, התחברתי אליהם והתאהבתי. למרות שהייתי בפיגור ביחס לשאר עבדתי קשה וניסיתי לתקוע יתד בקבוצה”. דייקס הפך להיות כדורגלן.
התפנית הגיעה כשהיה בן 19. במהלך טיול שורשים לסקוטלנד הוא החל להתאמן בקבוצת קווין סאות’ המקומית. הוא חזר לאוסטרליה אחרי עונה אחת טובה מאוד, בה הבקיע 22 שערים ב-14 משחקים, ונטש את השאיפות המקצועניות. דייקס אמנם המשיך לשחק כדורגל חובבני, אבל בעיקר עסק בעבודות שונות וכפי שהעיד לימים עבד במפעל של יצרנית בגדי הספורט BLK. “תפקידי היה לטפל באיטום הבדים, לשים מספרים ותגים על המוצרים”, סיפר. “באותו זמן רק רציתי ליהנות ולשחק עם החברים שלי, אבל לאט לאט הבנתי שאני לא רוצה לעבוד במפעל כל היום ואז למזלי הגיע הטלפון מסקוטלנד”.
המעבר הפרוע: הפריצה המסחררת
דייקס נחת בסקוטלנד ביולי 2016. הוא הצטרף בשנית לקווין סאות’ מהליגה השנייה בסקוטלנד ושיחק בשורותיה שנתיים. הוא רשם 136 הופעות, הבקיע 23 שערים ובישל 34 נוספים. היכולת הזו סידרה לו חוזה משודרג בליגה הראשונה, אצל ליבינגסטון המקומית, במדיה שיחק בעונת 2019/20 וכבש 14 שערים לצד 10 בישולים ב-36 משחקים. הוא פתח גם את העונה הבאה בסקוטלנד, אבל אחרי שלושה משחקי ליגה בלבד עבר לצ’מפיונשיפ - ליגת המשנה באנגליה.
לימים יעיד דייקס כי שיחת הטלפון שקיבל מקווין סאות’, כשהיה עובד במפעל באוסטרליה, היא זו שגרמה לו להתחבר כל כך לסקוטלנד. “היא נתנה לי את ההזדמנות, בזכותה אני כאן”, אמר. אחרי שנתיים בליגה השנייה בסקוטלנד ועונה נפלאה בליבינגסטון, הוא זכה למעבר יוקרתי לקווינס פארק ריינג’רס, ששילמה עבורו לא פחות מ-2 מיליון ליש”ט. את העונה שעברה הוא כאמור פתח עדיין בסקוטלנד, אך המשיך בק.פ.ר בשורותיה ערך באותה עונה 43 הופעות, בהן כבש 12 שערים ובישל 5 נוספים.
“הדם שלי סקוטי”: הדרך לנבחרת
השנה שעברה הייתה ללא ספק מסחררת עבור דייקס. המעבר הנוצץ לאנגליה, הזימון לנבחרת סקוטלנד והפיכתו לשחקן בולט ומרכזי בה, לא היו משהו שהוא דמיין שנתיים קודם לכן ובוודאי לא בשנותיו כשחקן חובבן באוסטרליה. כשהוא נחת בסקוטלנד בפעם השנייה, בקיץ 2016, הנבחרת המקומית ישבה בבית וראתה את חברותיה לאי הבריטי משחקות ביורו בצרפת. סקוטלנד הייתה שוב מאוכזבת אחרי טורניר נוסף אליו לא הצליחה להעפיל.
העונה בליבינגסטון משכה את עיניהם של רבים. גם עוזר מאמן נבחרת אוסטרליה, רנה מולנסטיין, מיודענו אקס מכבי חיפה, הגיע לצפות בו במשחק נגד סלטיק. אחרי המשחק השניים שוחחו ולדייקס הובהר כי מיועד לו תפקיד מרכזי בנבחרת אוסטרליה. הוא נטה להסכים, אבל אז נכנס לתמונה סטיב קלארק. המאמן הסקוטי בדיוק מונה לאמן את הנבחרת וחיפש שמות מרעננים לבנות איתם את הפרויקט החדש שלו.
“שניהם היו הוגנים איתי ואמרו לי לקחת את הזמן”, סיפר דייקס. “לא חשבתי שאי פעם אני אשחק כדורגל עבור נבחרת כלשהי. זה סוריאליסטי כשאנשים מתקשרים אליך ובאים לצפות בך. פגשתי את רנה ושוחחתי עם גרהאם ארנולד (מאמן נבחרת אוסטרליה), שמרנו על קשר. אבל בסופו של דבר פשוט הלכתי עם הלב ותחושת הבטן ובחרתי בסקוטלנד”.
ילדותו של דייקס כבן למהגרים לא הייתה נדירה ביבשת רב תרבותית כמו אוסטרליה. גם המורה שלו בבית הספר היה סקוטי ואוהד משובע של גלאזגו ריינג’רס. הוריו היו בעלי מבטא סקוטי עמוק והוא העיד כי חבריו היו מתקשים להבין אותם. הוא עצמו בעל מבטא אוסטרלי כיאה למי שגדל כל חייו ביבשת הקנגורו. “מדי פעם אני עדיין סופג הקנטות ואומרים לי שאני בכלל לא סקוטי”, אמר בריאיון לקראת היורו. “אל תתנו למבטא שלי להטעות אתכם – הדם שלי סקוטי, אני רק צריך להיפטר מהמבטא הזה ויהיה בסדר”.
הפרח הסקוטי: לא מפסיק לחלום
שנת הקורונה הייתה חוויה ומסע בלתי נשכח עבור דייקס. הוא קיבל חוזה גדול בק.פ.ר והחל לייצג את הנבחרת. “זו הייתה שנה די מוזרה, הכול השתגע בעולם. בדקה אחת הצטרפתי לק.פ.ר. ובדקה הבאה התחלתי להתאמן עם השחקנים הבכירים של נבחרת סקוטלנד. הרגשתי שאני משתלב ממש טוב - זה היה כאילו הייתי עם החבר'ה במשך שנים”. סיפר על החוויה הראשונית בנבחרת. “את הופעת הבכורה שלי ערכתי נגד ישראל בהמפדן פארק. כל כך חבל שהאוהדים לא היו שם, כי זו הייתה חוויה אחרת לגמרי - במקום זה יצאנו לשתיקת מוות.
אחרי הבכורה מול ישראל הגיע גם שער הבכורה נגד צ’כיה ובהמשך העפלה מרגשת ליורו אחרי ניצחון על סרביה בדו קרב פנדלים. הוא כבר הפך לחלק בלתי נפרד מנבחרת סקוטלנד שנמצאת במעין תור זהב. במשחק האחרון הוא אף הבקיע את שער הניצחון ב-0:1 על אוסטריה שהעניק לכחולים את המקום השני בבית. “אני עולה על המגרש וההמנון ’הפרח הסקוטי’ מהדהד בראשי, כל הילדות, הרוגבי, והעבודה במפעל עוברים לי מול העניים. זה מניע אותי”, אמר לאחר שהבקיע נגד צ’כיה.
ביום חמישי האחרון חגג דייקס את יום הולדתו ה-26. עבור מי שעד גיל 22 בכלל עבד בעבודות שונות ושיחק בצורה חובבנית, השנים האחרונות היו מסע מסחרר ויוצא מגדר הרגיל. הוא החל לשחק בצורה מקצוענית, סחט שבחים מאנשי מקצוע בכירים וכבש את הפסגות עליהן אפילו לא חלם. הוא הוביל את נבחרת סקוטלנד ליורו אחרי 20 שנות היעדרות וכעת פוגש את נבחרת ישראל, מולה ערך את הופעת הבכורה במדים הלאומיים, כדי לעשות צעד לעבר יעד נוסף – המונדיאל.