העונה הקרובה תהיה לא רק החמישית של אלירן חודדה בעירוני טבריה, אלא גם של קבוצת דורות כבעלי המועדון, מאז שהשותפים אריה קלמנזון ומיקי ביתן הפכו מספונסרים לבעלים בקיץ 2021. מאז המועדון עלה מליגה א' לליגת העל וגם תקע בה יתד בעונה שעברה.
אז לקראת העונה הקרובה, קלמנזון שמתגורר בתל אביב, סיפר בראיון ל-ONE על ההכנות ההכנות והמטרות לעונה. הוא אפילו מציע פתרון לדו"חות החניה באצטדיון גרין, ויש לו רק בקשה אחת מהקהל שלו: לעשות מנוי.
ספר לי על המצב כרגע. איך מתארגנים לחזרה לאימונים?
"ברור שהמצב לא אידיאלי. היינו אמורים לערוך את האימון הראשון ב-20.6. הזרים היו צריכים כבר להגיע לארץ לפני כן ומכאן, אחרי כשבועיים של אימונים, לצאת למחנה בפולין ב-9.7. זה כמובן לא קרה ואנחנו נתחיל להתאמן כקבוצה כולם יחד רק בפולין. עד התאריך הזה אלוהים גדול. מאמין שנוכל לצאת ויהיה פתרון. אלה שתקועים כרגע בחו"ל - שפסו, אלמקייס והזרים, למעט בילנקי, יגיעו במקרה הגרוע ישירות לשם".
שחקני עירוני טבריה (חג'אג' רחאל)למה נכנסתם דווקא לטבריה? אתה ממרכז הארץ. למה החלטת דווקא לשם? לא חשבתם להיכנס למועדון עם יותר קהל, יותר מסורת?
"אני ומיקי ביתן הלכנו יחד. מיקי בא מהעיר. היינו כאן ספונסרים וראינו הזדמנות להקים מועדון, שנוכל להגשים את החזון שלנו. באותו הזמן גם מכבי נתניה וגם הפועל פתח תקווה היו על המדף וחיפשו רוכש. אבל שם הקהל לא היה נותן לעבוד בשקט. הקהל שם מהווה חלק חשוב מהתקציב, בגלל הכמות שהמנויים מהווים מתקציב המועדון. בטבריה מה שהקהל מכניס הוא אולי אחוז ממה שאנחנו מביאים. אנחנו עובדים בשקט ועושים מה שצריך".
אז הקהל של טבריה לא דורש ולא לוחץ? ראיתי מקרים, ברגעים שהלך העונה פחות טוב, שהיו בקהל קריאות אליכם לפטר את אלירן חודדה או, כמו שהגדרת את זה, להפוך שולחנות. ברור לי שמדובר במיעוט, אבל בכל זאת.
"קודם כל, מדובר במעטים. הרוב הגדול מעריך את אלירן ואת מה שאנחנו עושים במועדון, ובכל מקרה אנחנו עושים את מה שצריך ונכון. יש אנשים בקהל, שעוד רגילים לשכונה שהייתה פעם בטבריה, שכל מיני מקורבים היו משפיעים. הימים האלה נגמרו".
כשרכשת את הקבוצה בקיץ 2021, האמנת שתהיו כל כך מהר בליגת העל?
"בכנות? לא. כמו שאומר הפתגם: ‘חיפשתי אתונות ומצאתי מלוכה’. כן כיוונו אז לעלות ללאומית ועשינו את זה בפער גדול, אבל לא חשבתי אז על ליגת העל. אבל להיסטוריה יש לפעמים קצב משלה".
אלירן חודדה ממשיך לשנה חמישית, דבר מאוד לא נפוץ בכדורגל הישראלי. מה יש בו שגורם לכם להאמין בו כל כך? אישיותית ומקצועית?
"מיקי ואני חיפשנו שותף לדרך. אחד הדברים שהכי מצא חן בעינינו עם אלירן היה שהוא בא ואמר לנו: ‘אני לא בא כרגע לאמן קבוצה, אלא קודם כל לבנות לכם מועדון’. זה בדיוק מה שהוא עשה. הוא עד היום הולך למשחקי הנוער, נמצא בקשר עם מחלקות הצעירים במועדון. מפתח אותנו כל הזמן. זה מה שרצינו. שותף לדרך ולערכים. לפני הכל. אלירן עושה את זה. בתמורה אנחנו נותנים לו את השקט לעבוד. זה מה שעשינו יחד. הקמנו מועדון. מאפס. לפנינו לא היה פה מועדון. היה פה כלום. עכשיו יש מועדון מסודר ומכובד. לאלירן יש חלק עצום בזה".
"יש מועדון מסודר, לאלירן יש חלק עצום בזה". חודדה (חג'אג' רחאל)אני יודע שגם לאלירן וגם לכם הבעלים חשוב מאוד האופי של השחקנים. ראיתי בעונה שעברה את החיבור שהיה לכם מבחינת האווירה החיובית בחדר ההלבשה כמו במקרה חאתם עבד אלחמיד. כמה הדברים האלה מגיעים מאלירן וכמה מכם? כלומר, אם יש או יהיה שחקן שלא יתאים לכם חברתית, אלירן יבוא ויגיד שהוא לא רוצה אותו ואתם תלכו איתו, או שאתם מסוגלים להנחית לאלירן שהשחקן הזה לא נשאר?
"ההחלטות המקצועיות הסופיות נמצאות אצל שניים: אלירן חודדה ומיקי ביתן. הם המילה האחרונה. אני לא מתערב בזה. הדברים האלה נעשים בדרך כלל בשיחה משותפת.
"אם דיברת על מקרה אלחמיד, אז זו דוגמה מצוינת. יוצאים סיפורים מחדר ההלבשה על התנגדויות לדברים של המאמן, אנחנו מעודכנים בכל דבר שקורה. מנהלים שיח ומגיעים להחלטה משותפת שהשחקן לא מתאים. חדר הלבשה בריא חשוב לנו יותר מהיכולת המקצועית".
הבאתם את חן סול. התקופה שלו בהפועל ת''א הסתיימה בפירוק הקבוצה. מדוע החלטתם לצרף אותו?
"חן סול עשה עבודה נהדרת במשך 7 שנים. הטעות בהפועל ת''א הייתה שהפכו אותו למנהל מקצועי. זה כנראה תפקיד שהיה לא מתאים לו. חן איש מקצוע נהדר. הוא מגיע אלינו כדי להיות מנהל טכני ואחראי סקאוטינג, לא כמנהל מקצועי. הוא יוריד מאלירן את כל עניין המעקב אחרי שחקנים. עד היום אלירן בילה זמן רב מדי בצפייה בווידאו. זה יהיה התפקיד של חן. ככה מערכת מקצועית מתקדמת".
"הטעות בהפועל ת"א הייתה שהפכו אותו למנהל מקצועי". חן סול (רדאד ג'בארה)אם אתה מסתכל על העונה שבפתח: אמרת שאתה מכוון למקום עשירי. אלה עדיין היעדים, לאור המצב במדינה? המלחמה מקשה עליכם בהכנות? איך מתמודדים עם זה?
"בהחלט מכוונים לאותה המטרה. המלחמה משפיעה על כל הקבוצות במידה שווה. לא רק עלינו. מהרכש שהגיע אני בהחלט רואה שתהיה קבוצה טובה יותר. בעונה שעברה הצהרנו מראש שהמטרה היא הישארות בליגה. השנה התקציב גדל והמטרות גבוהות יותר".
אתה מרוצה מהרכש עד עכשיו?
"בהחלט. הבאנו שחקנים מתאימים מקצועית וגם אישיותית. לא רק זה. בשלב המקביל אשתקד היינו מוכנים, בהערכה שלי, כחמישים אחוז לעונה. עכשיו אנחנו 80 אחוז סגורים עם הסגל. יש עוד התאמות קטנות. מה שחסר, אולי מתעכב בגלל המלחמה. המלחמה תיגמר ואנחנו נשלים את החסר".
ובכל זאת, המלחמה הרי בוודאי מפריעה לתוכניות. הזרים שחתומים אצלכם כולם כבר שיחקו בארץ והשוער האוקראיני שבמשא ומתן מגיע מאחד המקומות הבודדים שהמצב שם גורם לזה שלא יפחד להגיע.
"בוודאי שזה משפיע, אבל עובדה שיש לנו ארבעה זרים. החמישי יהיה השוער האוקראיני ואם בסוף זה יפול, נביא אחר. יהיו העונה שישה זרים. אנחנו לא בוחרים את השחקנים כי אין לנו אופציות. להיפך. אנחנו מסננים בקפידה ובוחרים מתוך כמה וכמה אפשרויות".
בעונה שעברה התחושה הייתה שהבאתם שחקנים שלא היו להם אופציות אחרות. העונה התמונה נראית שונה: סמיביניה ואוסמן, למשל, בחרו בכם על פני הצעות אחרות. גם קלטינס בחר להישאר למרות הצעות אחרות. מה היתרון היחסי שלכם על אחרים? מה אתם מציעים בטבריה שמביא שחקנים אליכם? הרי אצטדיון אין. אתם מתאמנים בעפולה ומשחקים בנוף הגליל.
“אנחנו קודם כל מציעים מערכת שקטה ויציבה. המאמן אצלנו כבר שנה חמישית. שחקן יודע שאצלנו הוא לא יצטרך להתאים את עצמו לדרישות וקפריזות חדשות של שלושה מאמנים בשנה. שקט תעשייתי מקצועי כזה חשוב יותר מעוד כמה נסיעות.
"מציעים מערכת שקטה ויציבה". קלמנזון (חג'אג' רחאל)"בנוסף, כבר דיברת על האווירה שלנו בחדר ההלבשה. אנחנו מועדון שעוטף את השחקנים שלנו כמו משפחה. גם אלה שרצינו שיישארו ולא נשארו, כמו מיכאל אוחנה, דניאל טננבאום וג'ורדן בוטאקה, עשו קודם כל הרבה מאוד להישאר אצלנו ומאוד רצו להישאר. אבל לא יכולנו לעמוד בהצעות הכספיות שקיבלו. גם היום, כשאנחנו בוחרים שחקנים, מסתכלים גם על האישיות של השחקן. אני יכול לומר לך שדחינו כמה שחקנים בכירים, שמקצועית היו משדרגים אותנו, אבל חששנו שיעשו לנו בלאגן בחדר ההלבשה. כמו שאמרתי קודם, חדר הלבשה בריא חשוב יותר מהכל.
"מיכאל אוחנה, אגב, הוא דוגמה קלאסית למה שאנחנו נותנים לשחקנים. הוא לא גדל אצלנו ובפועל שיחק ארבעה וחצי משחקים בסוף העונה, אבל הפך לטברייאני לכל דבר, אהוב מאוד בעיר ועל הקהל. יש לו אופי מיוחד. גם כשלא שיחק, התאמן חזק, שמר על מקצוענות והיה יחד עם הקבוצה. כשאלירן היה צריך אותו, הוא לקח את ההזדמנות בשתי ידיים ועכשיו הגיע למכבי חיפה. אלה בדיוק השחקנים שאנחנו רוצים אצלנו".
כמה עניין האצטדיון, שעוד לא מוכן, מפריע לך?
"מאוד מפריע. זה שווה לנו לדעתי עוד 1,000 מנויים בשנה. קהל שיכול להגיע גם ברגל, גם בשבת. האצטדיון מרחק הליכה ברגל משכונות מגורים. זה לחבר הרבה יותר חזק את הקהילה והעיר לקבוצה. ניסינו, כמו שאתה יודע, לעבור לשחק העונה בנתניה, כדי להגדיל את ההכנסות, אך המנהלת סירבה. הגענו עד בית הדין של ההתאחדות, גם שם קיבלנו תשובה שלילית. קשה לאוהדים לנסוע שעה לכל משחק בית, לחפש חניה, לקבל דו"חות בכל משחק".
הדו"חות זה באמת נושא כאוב במשחקים בגרין. ניסיתם לפתור את זה מול עיריית נוף הגליל?
"דיברנו עם ראש העיר והוא הבטיח לעזור. בכל מקרה אנחנו מציעים לאוהדים העונה כרטיס/מנוי משולב עם הסעה למשחקים. יחסוך להם את החניה והקנסות".
אוהדי עירוני טבריה (חג'אג' רחאל)נדבר רגע על הקהל שלכם: אתה מרוצה מהכמות שהגיעה העונה? איפה עומד פוטנציאל הקהל שלכם?
"כמו שאמרתי קודם, האצטדיון בעיר ימצה הרבה יותר את פוטנציאל הקהל. היום יש כ-500 מנויים. אני מאמין שכשנשחק בעיר יהיו 1,500 מנויים. זה עוד מיליון שקל בשנה ועוד אווירה ביתית ותומכת. אמרו למיקי ולי כשנכנסנו שטבריה היא עיר של כדורגל. מאמין שנראה את זה באצטדיון החדש".
איפה אתה רואה את עצמך ואת המועדון בעוד חמש שנים? יש אופק למועדון כזה בישראל? מה יקרה אם למרות כל התוכניות פתאום תרדו העונה? תישארו בקבוצה?
"אנחנו רואים תמיד דרך משותפת עם קהילה ואוהדים. מיקי ואני אמרנו ביום שנכנסנו לקבוצה שבאנו להיות חלק מקהילה ולעשות איתה דרך. מיקי ואני משקיעים המון וצריכים את הקהל אתנו. אם הקהל יתמוך, יקנה מנויים ויגיע, אנחנו איתו לטווח ארוך, גם אם נרד ונחזור ללאומית. אם זה לא יקרה - לא נוכל להשאר לאורך זמן".
איזה מסר אתה רוצה להעביר לאוהדים לקראת העונה הקרובה?
"אני מבטיח לכם קבוצה אטרקטיבית בהרבה מהעונה שעברה. בעונה שעברה רצינו רק להישאר. העונה המטרות גבוהות יותר והקבוצה תהיה טובה ואטרקטיבית יותר. אבל, כמו שאמרתי, אנחנו צריכים אתכם איתנו. יש לנו עוד עונה אחת בגרין. אחריה אני מאמין שנשחק בטבריה. המטרה לעונה הקרובה היא 1,000 מנויים. אני צריך 1,000 מנויים ומעלה, כדי לעזור לנו להשיג את המטרות שלנו. מיקי ואני משקיעים בקבוצה מעל ומעבר. אתם נדרשים רק להשקיע את הקצת של לרכוש מנוי, במחיר של שלושה שקלים ליום. גם מי שלא יגיע כל הזמן - זו תהיה תרומה לקהילה שלנו. יחד עם התרומה הזאת שלכם - נגיע רחוק".