מאמר מיוחד מאת דיאטנית הגסטרו והכירוגיה אהובה ברומברג
אם אתם חובבי שתיה מתוקה, אבל יודעים שזה מזיק לבריאות שלכם ושקלתם לעבור למשקאות המכילים ממתיקים מלאכותיים, סביר מאוד להניח שהכתבה הבאה היא בהחלט עבורכם.
בדקות הקרובות נסקור יחד את ההבדלים העיקריים בין סוכרים פשוטים לממתיקים מלאכותיים ובסיום, תוכלו להחליט האם כדאי לכם להישאר עם משקאות מסוכרים, לעבור למשקאות דיאט או ZERO, או שבכלל שווה לשתות את המשקה הטוב, המרווה והבריא מכולם, הלוא הוא מים.
מהם ממתיקים מלאכותיים ומה הקשר שלהם לסוכרת?
ממתיקים מלאכותיים הם תחליפי סוכר סינתטיים, שמוסיפים למזון ולמשקאות כדי להעניק להם טעם מתוק, אך ללא הקלוריות של סוכר רגיל. הם בעלי ערך קלורי נמוך או אפסי. ממתיקים אלו פותחו כחלופה לסוכר פשוט, במיוחד עבור אנשים המעוניינים להפחית את כמות הקלוריות היומית שלהם, או במקרים רפואיים שבהם נדרשת צריכת סוכר נמוכה, כמו בסוכרת.
צריכת סוכר מעלה את רמות הסוכר בדם. כאשר שותים משקאות ממותקים עם סוכר, רמות הסוכר עולות במהירות. העלייה הזו נגרמת כתוצאה מכמות הסוכר הגבוהה במשקאות ומהיעדר רכיבים אחרים כמו חלבון, שומן, או סיבים תזונתיים, שיכולים לעזור באיזון ובהאטת קצב עליית הסוכר בדם. צריכה מופרזת של סוכרים פשוטים יכולה להוביל לתנגודת לאינסולין ובהמשך, אף לטרום סוכרת ולסוכרת.
בנוסף, צריכה עודפת של סוכר שלא מנוצלת לאנרגיה נאגרת כמאגרי שומן. לעומת זאת, ממתיקים מלאכותיים כמעט ולא מתעכלים ונספגים בגוף ולכן לא נאגרים כמאגרי שומן ולא מעלים את רמות הסוכר בדם. ממתיקים מלאכותיים מהווים פתרון נהדר לכל מי שרוצה לשמור על רמות סוכר יציבות ועדיין ליהנות מהטעם המתוק.
ערך קלורי
הידעתם שכוס אחת של שתייה מתוקה מכילה כ-150 קלוריות? תחשבו על זה, אם אתם שותים ביום שתי כוסות של שתייה מתוקה, התווספו להן 300 קלוריות לסך הצריכה היומית שלכם.
אחת הדרכים היעילות ביותר לירידה במשקל, לפחות בשלבים הראשונים של הירידה, היא צמצום השתייה המתוקה, כאשר יש לזכור לעניין זה ששתייה המכילה ממתיקים מלאכותיים תהיה בעלת ערך קלורי נמוך מאוד.
ישנם ממתיקים ללא ערך קלורי כמו סכרין, סטיביה, סוכרלוז, אספרטיים ואצסולפאם-K. סוג נוסף של ממתיקים מלאכותיים, עם ערך קלורי נמוך, הם הממתיקים הכהליים. בקבוצה זו יימצאו הממתיקים המסתיימים בצליל "טול" – סורביטול, מניטול, קסיליטול, מלטיטול ויוצא הדופן, איזומלט.
הכל עניין של הרגל
לצד היתרונות של מיתון רמות הסוכר בדם והערך הקלורי הנמוך, ישנם גם חסרונות לשתייה עם ממתיקים מלאכותיים. החשוב והעיקרי מבניהם הוא שימור ההרגל של שתייה מתוקה. הצעד הראשון במטרה לסגל אורח חיים בריא, הוא לשתות מים. מים מרווים את הגוף ואינם מכילים חומרים משמרים, חומרי טעם וריח, או סוכרים.
בנוסף לשימור הרגל של שתיה מתוקה, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים נחשבים למזון אולטרה-מעובד. לפי נייר העמדה של משרד הבריאות, קיים קשר אפשרי בין צריכת מזון אולטרה-מעובד להשתוקקות, דחף לאכילה בהיעדר רעב ודריכות כלפי מזון. זו עוד סיבה מדוע הבחירה הטבעית והטובה ביותר היא מים.
נפיחות, גזים וריבוי יציאות
חסרון נוסף של ממתיקים מלאכותיים, שרבים לא מודעים אליו, הוא שחלקם הגדול יכול לגרום לנפיחות, לגזים ואפילו לריבוי יציאות. ממתיקים כהליים, כגון סורביטול, מניטול וקסיליטול, הם סוכרים גדולים שגוף האדם לא יודע לעכל בצורה טובה. כשהם מגיעים למעי, הם סוחפים אחריהם נוזלים, דבר שיכול להוביל לריכוך יציאות עד שלשול.
כמו כן, הם עוברים תסיסה במעי הגס על-ידי חיידקי המעי, וכתוצאה מכך נוצרים גזים. חשוב לציין שממתיקים כהליים לא משפיעים על כולם באותו האופן. איך תדעו אם זו הסיבה לגזים שלכם? נסו להימנע מהם למספר ימים ובחנו את התוצאות.
האם ממתיקים מלאכותיים מזיקים לבריאות?
בשנת 2023 ארגון הבריאות העולמי בשילוב הסוכנות הבין-לאומית לחקר הסרטן, הודיעו על התכנות של קשר אפשרי בין סוגי סרטן מסוימים וצריכת אספרטיים. עם זאת, מדובר על צריכת כמויות גבוהות במיוחד של אספרטיים, שלרוב קשה להגיע אליהן בצריכה יום-יומית.
לפי פרסום משרד הבריאות הישראלי, "יש להקפיד על צריכת מינונים לא גבוהים" ו"הדרך הטובה לשמור על בריאות ולהימנע מסיכונים מיותרים, היא להימנע לחלוטין ממשקאות ממותקים (סוכר או ממתיקים מלאכותיים) ולשתות מים, ולהימנע ממזון מעובד".
ישנם גם מספר מחקרים המראים על קשר בין צריכת ממתיקים מלאכותיים לבין סוכרת ותנגודת לאינסולין ומנגד, יש מחקרים שמראים שלא נמצא קשר בין השניים. בין החסרונות הבולטים של המחקרים בנושא, שחלקם נערכים על חיות ולא על בני אדם וגם כאשר המחקר אכן מבוצע על בני אדם, לעיתים מדובר על מדגמים קטנים, לא מייצגים, ושאינם לוקחים בחשבון פרמטרים תזונתיים והתנהגותיים אחרים שעלולים להשפיע על סוכרת.
אז האם לשתות שתיה עם ממתיקים מלאכותיים או לא לשתות? אני מאמינה שהכל עניין של איזון ומינון. על כל אחד להחליט מה נכון וטוב בשבילו, בהתאם להמלצות משרד הבריאות ואורח החיים שלו.
לסיכום
לשתייה עם ממתיקים מלאכותיים יש יתרונות וחסרונות, ולכמות השתיה היומית משמעות רבה, בעיקר בבניית הרגלי תזונה בריאים. אין ספק שהמשקה הטוב ביותר של הטבע הוא מים. זכרו שהרגל נבנה לאורך זמן. גם אם בהתחלה קשה, זה נהיה יותר קל עם הזמן. אם לא תתחילו, שום דבר לא ישתנה. אם אתם חובבי שתייה מתוקה וקשה לכם המעבר החד למים, נסו את השלבים הבאים:
– החליפו את השתייה הממותקת לשתייה עם ממתיקים מלאכותיים.
– לאחר מכן, צמצמו בהדרגה את כמות השתייה עם הממתיקים המלאכותיים והגדילו את צריכת המים. מתקשים לשתות מים? הוסיפו מעט לימון, נענע, או אפילו פרי חתוך.
– הורידו לחלוטין את השתייה המתוקה והישארו עם מים. הכי טוב, הכי בריא.
הכותבת, אהובה ברומברג, היא דיאטנית גסטרו וכירוגיה לאורח חיים בריא. לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר באתר brahuva.co.il
המידע המובא במאמר זה נועד למטרות כלליות ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. כל המידע, לרבות המלצות לגבי תזונה וצריכת ממתיקים מלאכותיים, מיועד להעניק מידע כללי בלבד ואינו מהווה המלצה רפואית אישית. יש לפנות לרופא או לדיאטן מוסמך לקבלת ייעוץ רפואי מותאם אישית לפני קבלת החלטות תזונתיות או בריאותיות.