אם אתם חלק מקהילת המתאמנים של העלאת מסת שריר ודאי נתקלתם בשנים האחרונות במכונות משוכללות (מכשירים) אשר מציעות מגוון תרגילים לכלל השרירים בגוף – מכונות אשר דחקו מעט לפינה את המשקולות החופשיות.
לכאורה מדובר במראה נוצץ יותר ובמכונות ידידותיות יותר למתאמן המתחיל, אבל לאימוני המשקולות החופשיות יש יתרונות רבים אשר חלק גדול מהמתאמנים כלל לא מודע אליהן.
אז מי למעשה “צודק”? כמעט מאה אחוז מהמתאמנים אשר נעזרים במכונות, או החלק המינורי של מתאמני ההיפרטרופיה והספורט המקצועני אשר נצמדים באדיקות למשקולות הישנות והטובות של ה”אולד סקול”?
כדי להבין זאת לעומק נבחן את היתרונות של המשקולות החופשיות על פני המכונות וכך אולי תוכלו להכריע בעצמכם.
יתרונות העבודה עם משקולות חופשיות
מגוון התנועות – התנועות והזוויות אליהן ניתן להגיע באמצעות המשקולות החופשיות הן בלתי נגמרות שכן אין מדובר במכונה אשר מבצעת תנועה לקבוצת שרירים ספציפיים. אז נכון, בניגוד למכונה אין אלמנט שישמור על תנועה נכונה, אך ניתן לומר כי למתאמנים בינוניים ומעלה נקודה זו כמעט אינה רלוונטית. מעבר לכך, ניתן אפילו לראות זאת כיתרון, שכן עבודה עם משקולות חופשיות “מכריחה” אותנו לדייק בתנועה ולבצע תרגילים ביעילות וללא פציעות (מובילה גם לשיפור קואורדינציה בין השאר).
טווח התנועה – המכונות שומרות על מתאמנים מתחילים מפני פציעה אבל גם מגבילות. מתאמנים מנוסים ינצלו את טווח התנועה של המשקולות החופשיות לגמישות המפרקים ולהארכת השרירים.
עבודה פונקציונאלית – כאשר אנו עובדים עם מכונה אין הדבר מהווה חיקוי של תנועה אמיתית מחיי היומיום. בעבודה עם משקולות חופשיות ניתן לחקות תנועות אשר אנו מבצעים כל יום שכן אין מגבלה.
התאמה אישית – בעבודה חופשית אנו לומדים להכיר את הגוף שלנו הרבה יותר טוב ויכולים לדעת בדיוק אילו תנועות הוא מסוגל לבצע עבור כל שריר ומה מרווח התנועה שלו. כך ניתן לבצע תרגיל תוך כדי התחשבות במגבלות המתאמן ולהתאים לו תרגיל באופן יצירתי יותר. דוגמא לכך היא עבודה על כוח מתפרץ עבור ספורטאים מקצוענים, אשר עבודה עם משקולות חופשיות היא האימון הטוב ביותר עבורם.
ירידה במשקל – במשקולות חופשיות יש מעורבות גדולה יותר של שרירים וגיוס גדול יותר של יחידות מוטוריות כך שהשריפה הקלורית גבוהה יותר.
שיפור היציבה – בתרגילי משקולות חופשיות ניתן לעבוד באופן ממוקד על ליקויי יציבה כגון גב כפוף, כתפיים שמוטות, חזה מובלט, קשת גבית וכו’. הדבר נובע מעבודה גדולה יותר של השרירים המייצבים כגון זוקפי גב ובטן, מה שלא קורה במכונה אשר עושה זאת עבורינו. בנוסף, השרירים המייצבים סביב התנועה במפרק, יעבדו ברמה גבוהה בהרבה מאימון מכונות, משם שרק המתאמן בעצמו צריך לשמור על מישור התנועה.
מיתוס “דופקות את הגב” – המשקולות החופשיות לא יכולות לגרום לנו נזק – לא מדובר בלהב חשוף או באש חמה. רק אנחנו יכולים לעשות זאת אם נבצע תרגילים לא נכון. כל עוד ניצמד להוראות המדריך ונבצע את התרגיל נכון ובעומס המתאים שלנו, מדובר במיתוס בלבד.
שיקול כלכלי – אמנם מדובר בשיקול עבור מנהלי המכונים אבל זהו שיקול לכל דבר ועניין – תחזוקה קלה יותר ופחות בלאי שבאים לידי ביטוי ישירות בחיסכון כלכלי (אולי גם עבור המנוי החודשי שגובים מכם...).
האם הכול ורוד?
כמו בכל דבר, גם למשקולות החופשיות יש צדדים פחות חיוביים. הן פחות מתאימות למתאמנים מתחילים או ילדים בשל היעדר ניסיון ומיומנות. משמעות הדבר לצערנו היא פציעות מיותרות והרגלי תנועה לא נכונים.
ויש גם שיקולים פרקטיים: בעבודה עם משקולות חופשיות מתבזבז לא מעט זמן על הרכבת המשקולות ופעמים רבות גם צריך פרטנר – מה שאומר אימון ארוך יותר. בנוסף, בדר”כ ברחבת המשקולות החופשיות נמצאים מתאמנים חסונים אשר מרתיעים לא פעם מתאמנים חדשים או מתאמנות שנרתעות מ”ניפוח השרירים”.
לסיכום ניתן לומר כי כמו בכל אימון, הבחירה בסוג האימון צריכה להיות מותאמת למטרות המתאמן ולרמתו. ככל שנהיה מנוסים יותר ומקצועיים יותר, נראה שנעדיף את אימון המשקולות החופשיות על שלל יתרונותיו.
טום טל, מאמן כושר אישי בכיר כבר מעל 12 שנה, בעלי מכון הטומיג'ים. בעל תעודות והתמחות עם ניסיון רב באימונים אישיים/זוגות המשולבים אימון פונקציונלי, אימון משקולות, Trx, עיצוב וחיטוב הגוף ואימוני סיבולת.
רוצים לדעת ראשונים על כל כתבה במדור בריאות וכושר? היכנסו לתפריט באפליקציית ONE בסמארטפון, בחרו “התראות” וסמנו את בריאות וכושר. נתראה בכתבה הבאה!