אנשים אוהבים להתגאות שהם ראו משהו גדול. אבות מספרים לבניהם על הימים הגדולים הדרים טים בברצלונה 1992, סבים מתגאים בפני נכדיהם בכך שהם ראו איזה משחק של פלה. אחרים זוכרים איפה היו כשיוסיין בולט שבר את השיא עולם ועל כך שהם היו הראשונים שזיהו את הכישרון של מייקל פלפס.

לכל מי שמחפש לראות גדולה במשחקים האולימפיים של פאריס, אין מקום יותר טוב מגמר הקפיצה במוט שיתקיים הערב (שני) ב-20:00. לא, דרמה לא תהיה שם. לחובבי התחרויות הצמודות, אין מה לחפש בגמר הזה. אבל יהיה שם ספורטאי אחד, ארמנד ‘מונדו’ דופלנטיס שמו, שבכל פעם שהוא נוגע במוט, דברים גדולים קורים.

למי שעוד לא שמע על הפנומן השבדי, מדובר בקופץ במוט הטוב ביותר אי פעם ואחד האתלטים הגדולים בכל הזמנים. דופלנטיס הוא אלוף עולם, אלוף אולימפי מאולימפיאדת טוקיו ואת שיא העולם הוא כבר הספיק לשבור שמונה פעמים. כל ההספק המטורף הזה, בגיל 24 בלבד.

דופלנטיס אחרי ששבר את שיא העולם (רויטרס)דופלנטיס אחרי ששבר את שיא העולם (רויטרס)

הפספוס של ארצות הברית

הקופץ במוט נולד בכלל בארצות הברית. אביו גרג, אמריקאי שהתחרה בענף גם כן, אמו השבדית הלנה התחרתה בקרב 7 בעברה והייתה שחקניות כדורעף. מגיל צעיר השניים אימנו את מונדו הצעיר במתקן מיוחד שבנו עבורו בגינה. בגיל שלוש הוא ניסה את מזלו בפעם הראשונה עם המוט ומגיל שבע והלאה כבר החזיק בתוצאות הטובות בעולם בגילו. הוריו מספרים כי מגיל צעיר מונדו היה מרותק למסך ולא יכול היה להסיר את עיניו מסרטונים של קפיצה במוט. 

מונדו הצעיר יכול היה להתחרות גם עבור ארה”ב וגם עבור שבדיה, בה בחר בסופו של דבר מכמה סיבות. אחת מהן היא שהשבדים אפשרו לאביו של דולפנטיס להמשיך לאמן אותו במסגרת הנבחרת הלאומית, דבר שהאמריקאים לא נתנו ובנוסף המבחנים האמריקאים, שלא מסתמכים כלל על תוצאות קודמות, מעט הרתיעו את דופלנטיס. בכך, ארה”ב פספסה אתלט על שיכול היה להיות סמל במדינה.

קצת רקע על המקצוע ומה בכלל הופך קופץ במוט לטוב. ראשית כל קופץ חייב להיות מהיר בשביל לייצר כמה שיותר תנופה לקפיצה. בנוסף לקופץ חייב להיות פלג גוף עליון חזק וכך גם שרירי הליבה בשביל להצליח להרים את עצמך. כמובן שגמישות נדרשת גם כן, טכניקה ברמה גבוהה וכמו בהרבה ענפי ספורט, קור רוח.

דופלנטיס עם ההורים ובת הזוג (רויטרס)דופלנטיס עם ההורים ובת הזוג (רויטרס)

“מהירות חסרת תקדים”

סקוט סימפסון, קופץ במוט לשעבר ומאמן בהווה, סיפר על הדברים המייחדים את דופלנטיס: “המהירות אליה הוא מגיע היא כמעט חסרת תקדים. הוא ממריא במהירות אדירה. קופצים שהמריאו במהירות כזו בעבר, מעולם לא הצליחו לשלב את זה עם טכניקה טובה כמו של קופצים איטיים. השילוב של הריצה המהירה, ההמראה המהירה והטכניקה, זה משהו שלא היה לאף אחד בעבר”.

“יש עוד עניין לגבי הטכניקה של דופלנטיס”, הוסיף סימפסון, “בשונה מרוב הקופצים, הוא לא שותל את המוט ישירות בתוך החור הייעודי, אלא שם אותו קצת לפני ומחליק אותו פנימה. זה נחשב לטכניקה פחות טובה וכמעט שאי אפשר ללמד את זה, אבל העובדה היא שזה עובד לו נפלא”.

דומיננטיות אדירה

עד כמה דולפנטיס דומיננטי? הכי שאפשר. הנה כמה נתונים שממחישים זאת. כפי שכבר הוזכר, הוא שיאן העולם שמונה פעמים. בפעם הראשונה הוא קבע את השיא בפברואר 2020 כשהיה הראשון שעבר 6.17 ומאז הוא שיפר כל פעם בסנטימטר עד שאפריל האחרון קבע 6.24. מתוך 125 התוצאות הטובות בכל הזמנים (6.01 ומעלה) לא פחות מ-50 קפיצות שייכות לדופלנטיס. פשוט בלתי נתפס.

מונדו דופלנטיס. מהירות חסרת תקדים (רויטרס)מונדו דופלנטיס. מהירות חסרת תקדים (רויטרס)

ב-’מארקה’ עשו רשימה לפני התחרות של טופ 20 הספורטאים/קבוצות שבוודאות יזכו במדליית הזהב. דופלנטיס דורג במקום הראשון. אין זה מפתיע כלל כיוון שאף קופץ לא מתקרב בכלל לגבהים שלו וכבר מעל שנה שהשבדי לא הפסיד תחרות.

התסריט של התחרות כבר ידוע וחזר על עצמו מספר פעמים בעבר. הרף יעלה ויעלה, ועם הזמן הקופצים ינשרו, עד שיישאר רק קופץ אחד, אתם כבר יודעים מי. כל שאר התחרויות באצטדיון האתלטיקה יסתיימו והקהל ישאר כדי לצפות אך ורק בשבדי. ראשית הוא יעבור 6.04 כדי לשבור את השיא האולימפי, שבאופן מפתיע עדיין שייך לטיאגו דה סילבה מאולימפיאדת ריו. אחר כך הרף יעלה ל-6.25 ולדולפנטיס יהיו שלוש הזדמנויות להצליח בדבר היחיד שעדיין לא עשה – לשבור את שיא העולם, על הבמה הגדולה מכולן.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה