פתיחת המשחקים האולימפיים בפאריס מתקרבת בצעדי ענק. ב-26.7 יתקיים טקס הפתיחה החגיגי, שיכלול משלוחות של ספורטאים מלמעלה מ-200 מדינות. עלות האולימפיאדה בפאריס מוערכת בכ-8.2 מיליארד דולר, והיא אחת היקרות שהיו אי פעם.
המשחקים האולימפיים היקרים בהיסטוריה התקיימו בסוצ’י שברוסיה (משחקי החורף) ב-2014 ועלותם הייתה כמעט 25 מיליארד דולר. העלות של פאריס 2024, שעומדת על כ-8.2 מיליארד דולר, היא השישית היקרה אי פעם, מתוך כל אולימפיאדות החורף והקיץ בכל הזמנים.
ההוצאות הרבות כוללות הקמה ותחזוק אצטדיונים ומגרשים, טקסי פתיחה וסיום ועלויות תפעול כמו אספקת מזון ותשלום שכר לכוח העבודה. בעיר פאריס הושקעו 3.2 מיליארד דולר, שיועדו לשיפור התשתיות בעיר: שיפור כבישים מהירים, מסילות רכבת, שדות תעופה ובתי מלון. כיוון שהוצאות אלו לא קשורות ישירות לספורט, הן לא נחשבות כחלק מתקציב המשחקים האולימפיים.
אירוח אולימפיאדה אינו עסק רווחי במיוחד, וההוכחה לכך היא שהמדינות האחרונות שבשטחן התקיימו משחקים אולימפיים, ספגו הפסדים כלכליים. כך למשל, ברזיל הפסידה כ-2 מיליארד דולר כשאירחה את המשחקים האולימפיים בריו דה ז’ניירו בקיץ 2016. בנוסף אליה, יפן העריכה הפסדים של כ-800 מיליון דולר בעקבות אולימפיאדת טוקיו 2020.
אטיין תובאה, מנכ”ל הוועדה המארגנת של המשחקים האולימפיים בפאריס, התייחס לנושא הכלכלי: “כולם צריכים להיות מודעים לכל אירו שמבזבזים, לוודא שהוא מועיל והולך למטרה טובה. צריך להיזהר לא לבזבז כסף על דברים שטחיים, זה אתגר גדול בפני עצמו”.
למרות חוסר הפוטנציאל בהפקת הכנסות מאירוח משחקים אולימפיים, עצם קיומם יכולים לשפר בצורה משמעותית את הכלכלה המקומית של המדינה המארחת. ארגון משחקים אולימפיים יוצר מקומות עבודה ותעסוקה רבים וחדשים, והוא גם מגביר את התיירות הנכנסת.
כך למשל, לאירועי הספורט השונים שיתקיימו במסגרת האולימפיאדה בפאריס, נמכרו למעלה מ-2.5 מיליון כרטיסים לתושבי חוץ שאינם צרפתים. דניס דנינגר, פרופסור לתקשורת ספורט באוניברסיטת סירקיוז, דיבר על הנושא: “ההשפעה על העיר פאריס תהיה עצומה ותורגש גם בעשור הבא. התיירים שיגיעו למשחקים האולימפיים צפויים ליצור לעיר הכנסות של כ-2.8 מיליארד דולר”.
ג’ון גראדי, פרופסור לספורט ובידור באוניברסיטת דרום קרוליינה, הוסיף: “ההשפעה הפיננסית היא תמיד נושא שנוי במחלוקת סביב אירועי ספורט גדולים. אירוח משחקים אולימפיים בהחלט משפר את תדמית העיר והופך אותה ליעד תיירותי ומבוקש, גם זמן רב לאחר סיום האולימפיאדה. היקף השפעת התיירות על הכלכלה הצרפתית עדיין לא ברור, אבל מסתמן כיוון חיובי”.