במסיבת העיתונאים שקיימה המשלחת הישראלית, ערב פתיחת המשחקים האולימפיים בטוקיו, ראשי המשלחת דיברו בביטחון על כמות המדליות שאיתה הם יחזרו לארץ והציבו מטרה של שתיים-שלוש מדליות לפחות. לא פעם היו מי שחלמו במשלחת הישראלית על מדליות וחזרו בידיים ריקות, לכן עלתה השאלה האם מישהו יודע להגדיר מה יהווה חוסר הצלחה והאם מדליה אולימפית אחת עבור ישראל למעשה תהווה כישלון? באותו הרגע הייתה שתיקה, עד שלפתע יו"ר הוועד האולימפי יגאל כרמי התפרץ ואמר: "כפי שאתם רואים, הכישלון הוא יתום".

ללא ספק, זהו הדור האולימפי האיכותי ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל. הישראלים הגיעו עם תארים רבים מאליפויות העולם ואליפויות אירופה, ונדמה היה כי הם רק חיכו להתפוצץ בטוקיו כדי להוכיח שזוהי המשלחת הטובה ביותר בכל הזמנים.

לינוי אשרם (רויטרס)לינוי אשרם (רויטרס)

ישראל מסיימת עם ארבע מדליות ו-18 גמרים, הכי הרבה אי פעם לאולימפיאדה אחת. בברצלונה 1992 ישראל זכתה בשתי מדליות ראשונות, באטלנטה 1996 הייתה מדליה אחת, בסידני 2000 חגגנו מדליה בודדת שהגיעה ממש בסיום המשחקים, באתונה 2004 היו שתיים, מבייג'ין 2008 חזרנו עם אחת, בריו דה ז'ניירו 2016 היו שתיים - ובטוקיו 2020 נרשמה ההצלחה הגדולה ביותר למשלחת ישראלית.

ביפן נולדו שני אלופים אולימפיים חדשים מענף שמעולם לא זכה בכלל במדליות. ארטיום דולגופיאט זכה במדליית הזהב היוקרתית בתרגיל הקרקע בהתעמלות מכשירים ולינוי אשרם זכתה במדליית הזהב בקרב רב בהתעמלות אמנותית. כמו כן, לוחמת הטאקוונדו אבישג סמברג זכתה במדליית ארד אולימפית ראשונה לענף שלה. גם נבחרת ישראל בג'ודו זכתה במדליית ארד בתחרות הקבוצתית, ושירה ראשוני, תמנע נלסון לוי, גילי שריר, ענבר לניר, רז הרשקו, ברוך שמאילוב, טוהר בוטבול, שגיא מוקי, לי קוכמן, פיטר פלצ'יק ואורי ששון שמו מדליה על צווארם.

ארטיום דולגופיאט (רויטרס)ארטיום דולגופיאט (רויטרס)

אשרם היא האישה הישראלית הראשונה שהפכה לאלופה אולימפית. גם דולגופיאט נכנס למועדון הזהב, בו נמצאים רק שלושה ישראלים, ביחד עם אשרם וגל פרידמן. גם אורי ששון נכנס למועדון מצומצם של שני ישראלים שזכו ביותר ממדליה אולימפית אחת, כמו גם גל פרידמן.

מספר 1: ההתעמלות פורצת למרכז הבמה

באוגוסט 2004 גולש הרוח הישראלי גל פרידמן עמד בראש הפודיום האולימפי עם מדליית זהב היסטורית. מאז חלפו 17 שנה, ובישראל נולדו שני אלופים אולימפיים חדשים, המתעמל ארטיום דולגופיאט שסיים במקום הראשון בתרגיל הקרקע והמתעמלת לינוי אשרם - ואפשר לומר שאלו המדליות הגדולות ביותר עבור ספורטאים ישראליים, משום שמדובר באחד מענפי הליבה של המשחקים האולימפיים.

לינוי אשרם (רויטרס)לינוי אשרם (רויטרס)

דולגופיאט בן ה-24 ואשרם בת ה-22 הביאו את ההתעמלות הישראלית למרכז הבמה - אחרי שנים של הצלחות, עם מדליות יוקרתיות באליפויות העולם. הם עשו היסטוריה בינלאומית גדולה באולימפיאדת טוקיו והפכו לטובים ביותר בעולם.

לצד זאת, נבחרת ההתעמלות האמנותית של ישראל סיימה במקום השישי עם הופעה לא רעה בכלל במשחקים האולימפיים, תוך השוואת הישג השיא מריו ומבייג’ין. בנוסף, מתעמל המכשירים אלכס שטילוב סיים את הקריירה בלי העפלה לגמר וכך גם ליהיא רז הצעירה, אבל אין ספק שהענף הזה יכול להיות גאה בעצמו על כך שהפך לטוב ביותר והמוביל ביותר בארץ.

נבחרת ההתעמלות האמנותית (רויטרס)נבחרת ההתעמלות האמנותית (רויטרס)

אכזבה, והצלחה: ההופעה של הג'ודו

הענף המצליח ביותר של ישראל בהיסטוריה של המשחקים האולימפיים, זה שממנו באה כמות המדליות הגדולה ביותר מבין כל ענפי הספורט האולימפיים, זה שנציגיו חזרו עם מדליות מארבע אולימפיאדות שונות - הוא זה שהיה אמור לספק את הסחורה. הציפיות היו גבוהות ולכן הייתה אכזבה גדולה מכך שבתחרויות האישיות הג'ודאים הישראלים לא הצליחו לסיים על הפודיום.

ההתחלה הייתה נראית מבטיחה עם הופעה הירואית של שירה ראשוני, גם ברוך שמאילוב היה קרוב למדליה, אבל בהמשך שגיא מוקי ופיטר פלצ'יק אכזבו, ואורי ששון נתקל בענק הצרפתי טדי רינר והפסיד לו כבר בקרב הראשון. אחרי רצף של אכזבות וביקורות, הג'ודאים הישראלים אספו את עצמם ונתנו את כל כולם בתחרות הקבוצתית, בה הם רשמו קרבות אדירים מול צרפת ורוסיה, וזכו במדליית הארד, כשהם עומדים על הפודיום לצד צרפת, יפן וגרמניה.

אורי ששון וטדי רינר (עמית שיסל הוועד האולימפי בישראל)אורי ששון וטדי רינר (עמית שיסל הוועד האולימפי בישראל)

אם כל אחד מהם רצה לחזור עם מדליה אישית וכשל, אז בסופו של דבר 11 מתוך ה-12 חזרו עם מדליה קבוצתית. זה חתיכת הישג שמראה על העומק והאופי שיש בג'ודו הישראלי. הישג ששם את האכזבה מהתחרויות האישיות מאחור.

נבחרת ישראל בגנבחרת ישראל בג'ודו (רויטרס)

עשתה ארד: מדליה ראשונה לטאקוונדו

במשלחת הישראלית ציפו למדליה אחת לפחות בענף שישראל מעולם לא זכתה בו במדליה אולימפית, וזה קרה כבר ביום הראשון של התחרויות, כאשר אבישג סמברג זכתה במדליית הארד בטאקוונדו בהופעה מצוינת שכללה קרב אדיר והפכפך על המדליה.

סמברג בת ה-19 הייתה האישה הישראלית השלישית סה"כ שזכתה במדליה במשחקים האולימפיים, אחרי יעל ארד וירדן ג'רבי, והצעירה ביותר מבין כל הספורטאים הישראלים שהופיעו על הפודיום האולימפי אי פעם. סמברג חולמת שלמדליה שלה יהיה אפקט כמו זה שעשתה המדליה של יעל ארד שבעצם הכניסה את הג'ודו לתודעה, רק בטאקוונדו - וסמברג אכן עשתה ארד. תרתי משמע.

אבישג סמברג עם דגל ישראל (רויטרס)אבישג סמברג עם דגל ישראל (רויטרס)

בתחושות מעורבות: השייט חזר בלי מדליה

בשייט הישראלי סיימו את הופעתם בתחושות מעורבות. קטי ספיצ'קוב אמנם סיימה במקום השישי והשוותה את הישג השיא של גולשות הרוח הישראליות במשחקים האולימפיים, אבל היא אכזבה בהופעתה, משום שציפתה להיאבק על מדליה וזה לא קרה. היכולת שלה להתמודד עם הגדולות ביותר קיימת, וניתן היה לראות זאת מדי פעם אפילו בתחרות האולימפית, אך באתר התחרות באנושימה היא פשוט לא באה לידי ביטוי ברוב השיוטים.

קטי ספיצקטי ספיצ'קוב (רויטרס)

מדובר באחד מהענפים המצליחים ביותר בהיסטוריה של ישראל ומי שרשם הופעה טובה הוא יואב כהן, שסיים במקום הרביעי הכללי את תחרות ה-RSX לגברים – מרחק נקודה בודדת ממדליה, ועמד בציפיות שהיו ממנו. בנוסף, שייטות ה-470 נכנסו לשיוט המדליות כפי שציפו מהן וגם שי קקון הצעירה עמדה במטרה שהוגדרה לה כאשר סיימה במקום ה-30 בלייזר עם הופעה בינונית ולא יציבה אך כזאת שתעניק לה ניסיון להמשך. את ההופעה הזו אפשר לסכם בתחושות מעורבות, שכן לא הייתה קריסה של אף אחד מהשייטים וגם לא הצלחה מסחררת.

יואב כהן (רויטרס)יואב כהן (רויטרס)

שוחים קדימה: השחייה בונה על פאריס

נבחרת השחייה הישראלית, שמעורבת בוותיקים לצד צעירים, הצליחה להתגבר על הכישלון בריו 2016 ולבנות עתיד ורוד יותר. אנסטסיה גורבנקו העפילה לגמר אולימפי ראשון עבור שחיינית ישראלית כאשר היא רק בת 17, נבחרת השליחים המעורבת הגיעה גם היא לגמר אולימפי, נרשמו חמישה שיאי ישראל חדשים והנבחרת הצעירה טעמה מהמשחקים האולימפיים וצברה ניסיון לקראת אולימפיאדת פאריס, שם היא כבר תבנה על מדליה ראשונה. בשחייה האמנותית, עדן בלכר ושלי בובריצקי סיימו במקום ה-15 והשוו את מיקום השיא של הענף.

אנסטסיה גורבנקו (סימונה קסטרווילארי, הוועד האולימפי בישראל)אנסטסיה גורבנקו (סימונה קסטרווילארי, הוועד האולימפי בישראל)

אלא שההישג הגדול ביותר בטוקיו 2020 הגיע בכלל משחיין המים הפתוחים מתן רודיטי, שסיים במקום הרביעי במשחה ל-10 ק"מ בים, ובכך למעשה היה לשחיין הישראלי שהגיע הכי קרוב למדליה אולימפית בהיסטוריה של הענף הישראלי. כעת, גם הוא חולם על הופעה טובה יותר בפאריס 2024. בשחייה הישראלית שוחים קדימה, או כמו שאומרת המפלגה של יו"ר האיגוד סימון דוידסון - יש עתיד.

מתן רודיטי (איציק בלניצקי)מתן רודיטי (איציק בלניצקי)

מיננקו קפצה, באיולין-טפרי הרשימה, סלפטר נעצרה: האתלטיקה ביפן

הופעה סולידית יחסית לענף הישראלי. מי שהכי בלטה היא כמובן חנה קנייזבה מיננקו, שחזרה בענק אחרי פציעה והיעדרות ממושכת, ומתחילת השנה רשמה גרף עלייה מרשים מאוד. בטוקיו היא העפילה לגמר הקפיצה המשולשת וסיימה במקום השישי אחרי שהגיעה למרחק של 14.60 מטר בבור הקפיצות. ביחס למצבה קודם לכן, זו הייתה תוצאה מעולה.

חנה קנזייבה מיננקו (רויטרס)חנה קנזייבה מיננקו (רויטרס)

בנוסף, סלאמוויט באיולין-טפרי רשמה הישג אדיר כשהעפילה לגמר ריצת ה-5,000 מטר עם שיא ישראלי חדש של 14:53.43 דקות וסיימה במקום העשירי והסופר-מכובד בגמר, על המסלול, באצטדיון האולימפי. מנגד, דיאנה ויסמן הייתה קרובה לשיאה הלאומי ב-100 מטר, אך לא קבעה שיא חדש ולא העפילה מהמוקדמות לשלבי הגמר.

דיאנה וייסמן (בכחול) (רויטרס)דיאנה וייסמן (בכחול) (רויטרס)

במרתון, לונה סלפטר אמנם הובילה והייתה בדבוקה של ארבע הרצות הראשונות, אבל בקילומטר ה-38 הפסיקה את הריצה לאחר שנכנעה לכאבים בבטן. במקביל, מארו טפרי רשם מיקום שיא כאשר סיים במקום ה-13 בריצה לגברים, וגם גירמו אמרה (מקום 28) והיימרו עלמיה (37) רשמו ריצה טובה.

לונה צלונה צ'מטאי סלפטר (רויטרס)

סליחה, פחות התחברנו

ברכיבת סוסים, אשלי בונד העפילה לגמר האישי בקפיצות ראווה עם הסוס שלה דונטלו. ביחד איתה, התחרו אלברטו משען וטדי ולוק. הספורטאית היחידה שהגיע עד לטוקיו ולא השתתפה במשחקים האולימפיים היא הרוכבת דני ג'י וולדמן, שהסוס שלה נפצע ולכן היא חזרה הביתה בלי להתחרות בכלל.

טדי ולוק (רויטרס)טדי ולוק (רויטרס)

נבחרת הבייסבול לא הצליחה להביא מדליה בטוקיו, אחרי שניצחה רק משחק אחד מתוך חמישה והודחה מהמשחקים. מצד אחד, לשחקני הבייסבול הייתה הזדמנות לא רעה על הנייר לסיים על הפודיום, שכן רק שש נבחרות השתתפו בטורניר ושלוש מהן סיימו על הפודיום. אך למעשה, ישראל פגשה כמה מנבחרות הבייסבול הטובות בעולם, ולצד העובדה שהיא לא היוותה יריב במשחק נגד ארה”ב וגם באחד המשחקים מול דרום קוריאה, היא הייתה קרובה מאוד לניצחון על דרום קוריאה בשלב הבתים שהיה מעלה אותה לשלבי ההכרעה מהמקום השני, וגם הייתה על סף ניצחון במשחק ההכרעה מול הרפובליקה הדומיניקנית, שניצחון בו היה מביא אותה לקרב על מדליה. הדומיניקנים, אלה שבקושי ניצחו אותנו, זכו לבסוף בארד. ישראל כן ניצחה את מקסיקו וסיימה במקום החמישי. לא מדהים אך מכובד.

שחקני ישראל בבייסבול (רויטרס)שחקני ישראל בבייסבול (רויטרס)

ההישג הגדול של נבחרות הבייסבול והרכיבה על סוסים היה בעצם העפלתן לטורניר האולימפי, אבל הן לא גרמו לאיזה באזז משמעותי במדינה, משום שהישראלים לא באמת התחברו למשחק. אולי אם בישראל יפתחו את הענפים הללו עם תוצאות בשטח, יגדלו ספורטאים ורק לאחר מכן יצליחו לייצר נבחרת מנציגים צברים דוברי עברית במקום לגייס אמריקאים ולאזרח אותם, תהיה זיקה ותהיה התעניינות. נבחרת רוכבי הסוסים הביאה ארבעה נציגים, נבחרת הבייסבול ניפחה את כמות המשתתפים עם עוד 24 ספורטאים - ולצערנו מה שבעיקר יזכרו מהם זה את פרשת שבירת המיטה בבניין המשלחת. זו הייתה הופעה שנרצה לשכוח.

טדי ולוק (התאחדות רכיבת הסוסים)טדי ולוק (התאחדות רכיבת הסוסים)

רחוק מהפודיום: ההפתעות והאכזבות

בקשתות, איתי שני נתן הופעה נהדרת כאשר סיים את התחרות בשמינית הגמר והפתיע רבים. הוא לא היה רחוק מלהגיע גם לשלבים מתקדמים יותר, על אף שהיה הנציג הראשון של הענף במשחקים האולימפיים. באופניים, עומר שפירא הייתה בין המובילות ברכיבת כביש לאורך רוב התחרות, אבל סיימה במקום ה-24 הסופי. מנגד, שלומי חיימי אכזב בהופעתו באופני הרים. בטריאתלון צמד האחים שחר ורן שגיב התחרו בטוקיו וסיימו במקומות ה-20 וה-35, כאשר שחר קבע דירוג שיא לענף במשחקים האולימפיים.

איתי שני בשמינית הגמר (עמית שיסל)איתי שני בשמינית הגמר (עמית שיסל)
האחים שחר ורן שגיב (באדיבות הוועד האולימפי בישראל)האחים שחר ורן שגיב (באדיבות הוועד האולימפי בישראל)

והיו עוד כמה ספורטאים שלא הצליחו להרשים. בבדמינטון, מישה זילברמן וקסניה פוליקרפובה לא עלו משלב הבתים ולא הצליחו באמת להגיע רחוק (אם כי זילברמן כן רשם ניצחון ראשון לישראלי בטורניר האולימפי בבדמינטון ולא היה רחוק מהעפלה). בגלישת גלים, ענת ליליאור לא הצליחה לרשום הישג משמעותי. בקליעה, סרגיי ריכטר סיים במקום ה-27 והיה רחוק מהגמר בירי רובה אוויר ל-10 מטר, כך שהוא רשם תחרות לא יציבה כפי שציפה מעצמו שתהיה. בהרמת משקולות, דוד ליטבינוב הגיע לא בכושר ובכל זאת ניסה לתת הכול אלא שזה לא הספיק לו כדי לעלות מהמוקדמות לשלב הבא.

מישה זילברמן (עמית שיסל באדיבות הוועד האולימפי בישראל)מישה זילברמן (עמית שיסל באדיבות הוועד האולימפי בישראל)

בשורה התחתונה

זה היה הקמפיין האולימפי הטוב ביותר בתולדות מדינת ישראל, חד וחלק. הזמן התקצר עד לאולימפאדת פאריס 2024, שכן נותרו עוד שלוש שנים בלבד. המשלחת הישראלית השאירה טעם של עוד.

מרגש! תגובות משפחת אשרם על הזכייה בזהב!
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה