"אני מקווה שנצליח לעשות קצת נזק ונבעט בתחת של הקופצות במוט הרוסיות",
ג'ניפר שור (סטוצ'ינסקי לשעבר), לפני אולימפיאדת בייג'ין 2008.

בעוד אנחנו מורטים שערות במהלך שבוע של תחרויות שייט ארוכות ומתפללים שספורטאינו יצליחו לזכות במדליה מכל צבע שהוא, ילנה איסינבייבה נזקקה לשתי קפיצות בלבד כדי לזכות במדליית הזהב האולימפית בבייג'ין בקפיצה במוט ולהשתיק את הטראש-טוק של יריבתה האמריקאית.

כל כך ברורה הייתה עליונותה של הקופצת במוט הרוסייה באותה תקופה שבכלל היה נראה כאילו היריבות האחרות בתחרות הן בסך הכל סטטיסטיות בתחרות בין איסינבייבה עצמה לקצה גבול היכולת הנשית.

אחרי שעברה 4.85 מטרים בניסיון ראשון, גובה אותו לא עברה אף קופצת אחרת באותה תחרות המשיכה איסינבייבה לגובה של 5.05 מטרים אותו עברה בניסיון שלישי, שברה את שיא העולם והפכה לאתלטית הראשונה בהיסטוריה שזוכה בשתי אולימפיאדות רצופות כשבשתיהן היא שוברת את השיא העולמי.

אלא שדווקא לאחר אותה אולימפיאדה, כשהיא ניצבה לה לבדה-לבדה על פסגת העולם משהו נסדק בממלכה. האיתות הראשון היה באליפות העולם בברלין, איסינבייבה הגיעה לאחר שתי זכיות רצופות באליפות העולם אך לא הצליחה לעבור אף גובה וסיימה במקום האחרון בגמר.

פחות משבועיים לאחר מכן היא חזרה לעצמה ושברה את השיא העולמי בתחרות בציריך כשקבעה 5.06 מטרים, אך התרסקות נוספת, הפעם באליפות העולם באולם ב-2010 בה סיימה במקום הרביעי בלבד הביאה אותה ללקיחת הפסקה ארוכה מספורט.

ילנה איסינבייבה חוגגת.  (רויטרס)
ילנה איסינבייבה חוגגת. יצאה להפסקה יזומה (רויטרס)
 

איסינבייבה התנתקה למשך 11 חודשים מאתלטיקה, היא רצתה לטעום מעט מהחיים של אישה צעירה רגילה, אך מהר מאוד גילתה שאין לה שום עניין באורח החיים הזה. "התעוררתי בכל יום ושאלתי את עצמי, 'מה אני הולכת לעשות היום?', עכשיו אני יודעת שהחיים הספורטיביים הרבה יותר מעניינים".

איסינבייבה חזרה להתחרות בפברואר 2011 ומאז היא נחשבת לחידה בענף. באליפות העולם בדאגו היא סיימה במקום השישי בלבד, הפעם כבר התגובה שלה הייתה הרבה פחות אמוציונאלית. איסינבייבה אכן לקחה את ההפסד הוא בפרופורציות הנכונות והשנה כבר רשמה את ההישג הגדול הראשון שלה מאז החזרה מההפסקה ושברה את השיא העולמי באולם עם 5.01 מטרים, בנוסף היא זכתה באליפות העולם באולם.

איסינבייבה. נפלה מפסגת האולימפוס (רויטרס)
איסינבייבה. נפלה מפסגת האולימפוס (רויטרס)
 

אלא שלמרות התוצאות המשכנעות, איסינבייבה היא עדיין לא אותו אי של יציבות שהייתה עד לאליפות העולם בברלין, היא רשמה מספר תוצאות מאכזבות בתחרויות שונות ברחבי העולם ולמרות שתגיע כפייבוריטית ברורה לגמר הקפיצה במוט הערב, אין ספק כי היא פגיעה יותר מבעבר. בליגת היהלום במונאקו, התחרות האחרונה לפני האולימפיאדה, היא לא הצליחה לעבור גובה של 4.70 מטרים אותו הייתה עוברת בנקל בעבר.

במשך שנים ארוכות נחשבה איסינבייבה לכוכבת הגדולה ולפנים של האתלטיקה הנשית, היא שברה 30 פעמים את שיאי העולם באצטדיון ובאולם והיוותה רמה בפני עצמה בקפיצה במוט, חלוצה הצועדת לפני המחנה ושולחת את הענף הצעיר למדי בספורט הנשי אל עבר העתיד.

אלנה איסינבייבה. נחשבת כחידה בענף (GettyImages)
אלנה איסינבייבה. נחשבת כחידה בענף (GettyImages)
 

התקשורת עצמה התייחסה אל איסינבייבה שלא כאל כל ספורטאית, היא עצמה מספרת שאחד הדברים שהקשו עליה היה כי גם בניצחונות בהם לא הייתה שוברת שיאי עולם, בעיתונות היו מתייחסים לכך כמו להפסדים.

ירידתה מהאולימפוס מאז 2009 סדקה את ההילה שהייתה סביבה, זו השמורה לספורטאים יחידי סגולה הנבדלים מכל אדם אחר בענף שלהם. לקראת אליפות העולם בדאגו, אחת מיריבותיה אף לא התביישה להגיד שכיום "איסינבייבה היא עוד אחת מהמתחרות".

איסינבייבה. אם היא לא שוברת שיא לא מתייחסים לזה (רויטרס)
איסינבייבה. אם היא לא שוברת שיא לא מתייחסים לזה (רויטרס)
 

בשל כך, אולימפיאדת לונדון, שתהיה האחרונה בקריירה של איסינבייבה בת ה-30 שהודיעה כבר כי תפרוש לאחר אליפות העולם בשנה הבאה שתיערך אצלה במוסקבה, איננה רק תחרות ספורטיבית יוקרתית אלא גם בעלת השפעה מכרעת על הדרך שבה תיכתב הקופצת במוט הפנומנאלית בדברי הימים של הספורט. "למרות ההישגים שלי אני לא מחשיבה את עצמי לאגדה חיה", התייחסה לכך איסינבייבה עצמה, "עם זאת, אף אתלטית לא זכתה בשלוש מדליות זהב רצופות באתלטיקה, זו המטרה שלי, אני רוצה להפוך לאגדה".

כמו ספורטאיות רוסיות רבות, איסינבייבה התחילה את דרכה בהתעמלות, כשהייתה בת 15 מאמנה שהבין כי היא כבר לא תהפוך לאלופה אולימפית באולם ההתעמלות והציע לה לעבור לקפיצה במוט, ענף באתלטיקה המשלב אלמנטים רבים מעולם ההתעמלות. לאחר מספר סירובים היא השתכנעה לנסות ומהר מאוד זוהתה כבעלת פוטנציאל אדיר במקצוע. היא עבדה אצל יבגני טרומיפוב שהיה אז מאמן הקפיצה במוט היחיד בוולוגורד, עיר מולדתה והוא שהפך אותה לקופצת הטובה בעולם.

איסינבייבה. נחשבת לאגדה עוד בחייה  (רויטרס)
איסינבייבה. נחשבת לאגדה עוד בחייה (רויטרס)
 

לקראת אולימפיאדת לונדון החליטה איסינבייבה המתגורת כיום ומתאמנת במונאקו לחזור לעבוד עם טרומיפוב. "זו ההחלטה הטובה ביותר שקיבלתי בחיי", מספרת איסינבייבה, "הוא מתייחס אלי כמו אל הבת שלו, הוא מאמן, חבר ואבא שני עבורי".

מספר יריבות יחמדו הערב במדליית הזהב בקפיצה במוט. פביאנה מורר, אלופת העולם לא הצליחה במפתיע להעפיל לגמר וגם לא שיאנית העולם לשעבר, בת ארצה של איסינבייבה, סווטלנה פאופנובה. בהיעדרן המועמדות להטריד את איסינבייבה הן אנה רוגווסקה הפולנייה, סילקה שפיגלבורג הגרמנייה, הולי בליסדייל הבריטית וכמובן יריבתה הוותיקה, ג'ניפר שור האמריקאית.

אך עם כל הכבוד לכל אותן קופצות מוכשרות, איסינבייבה יודעת היטב כי היריבה האמיתית שלה הערב (21:00) היא איסינבייבה. "אני יודעת שאני מסוגלת לקפוץ לגבהים שהיריבות שלי לא יהיו מסוגלות לעבור, אני לא חוששת מהאולימפיאדה, להיפך אני חשה ביטחון כי כרגע יש יציבות בחיי. נפלתי חזק בעבר, ממש נפלתי חזק, אבל עכשיו אני שוב מזנקת לטופ".

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה