רפאל נדאל הודיע בקושי רב כי 2024 היא השנה האחרונה בקריירה שלו. אחרי לא פחות מ-92 תארים, מתוכם 22 מייג’ורים (שני רק לנובאק ג’וקוביץ’), הדרך האדירה של הילד ממיורקה תגיע לסיומה. צריך כמה ספרים עבים כדי לספר ולפרט מה השור הספרדי עשה במהלך הקריירה, אך ‘מילון רפאל נדאל’ עם זווית אחת בכל אות אולי יכולה טיפה לנסות ולתמצת את מלך החימר.

א’ – ‘אהוב’, כנראה שנדאל לא ייזכר כטניסאי הגדול ביותר (ג’וקוביץ’) או המוכשר ביותר (רוג’ר פדרר), אבל בוודאי כאהוב ביותר על ידי חובבי הטניס.

ב’ – ‘בקהנד’, עצם היותו ימני ביד ושמאלי בטניס, חבטת גב היד של נדאל הייתה עוצמתית וקטלנית במיוחד.

ג’ – ‘ג’וקוביץ’, היריב שעשה לנדאל הכי הרבה צרות בקריירה מאז שפרץ בענק אי שם ב-2011 עם שנה אדירה שסימנה לכולם – הצלע השלישית כאן. יריבות יוצאת דופן הייתה בין השניים.

נובאק גנובאק ג'וקוביץ' (רויטרס)

ד’ – ‘דוד טוני’, האיש שהפך ילד ספרדי מוכשר לנדאל הגדול. אימן אותו מגיל צעיר, העניק לו את המעטפת הדרושה וגם חתום על ההברקה הגדולה עם ההחלטה שנדאל יחבוט דווקא ביד שמאל.

ה’ – ‘הילה’, לא משיגים את זה ביום אחד, וגם לא בשנה, אבל כבר מגיל צעיר הייתה מן הילה, קרן אור נוצצת כזו מעל ראשו של הספרדי המוכשר.

ו’ – ‘וולי’, אחד הטניסאים שיודע יותר טוב מכולם לסיים בוולי, בוודאי עם השנים והניסיון, כשהפך לשחק רשת מצוין וחכם. כמובן שגם ווינר נכנס לקטגוריה, שזה הכי מובן מאליו. אחד הווינרים הגדולים שידע לא רק הטניס, אלא הספורט כולו.

רפאל נדאל עם גביע הרולאן גארוס (רויטרס)רפאל נדאל עם גביע הרולאן גארוס (רויטרס)

ז’ – ‘זוויות’, נדאל הביא את זה המון למשחק שלו, הוא חתך את המגרש, שלח יריבים כמעט ליציע ויצר לעצמו יתרון עצום. בעיקר כמובן על משטח החימר.

ח’ – ‘חימר’, כמובן. מלך החימר הבלתי מעורער, זה שדרס כל יריב ויריב באין מפריע על המשטח הזה. כשרפא בשיא, או אפילו ב-50%, לאף אחד לא היה סיכוי מולו על המשטח האדום.

ט’ – ‘טוטאליות’, נדאל היה בטוטאליות מוחלטת לאורך כל הקריירה. כל נקודה, כל משחקון, כל מערכה וכל חבטה. ריכוז מקסימלי בטניס, מעולם לא פזל שמאלה, ימינה.

י’ – ‘יריבות’, ועם כל הכבוד לכולם, כאן כמובן מדובר על יריביו הגדולים פדרר וג’וקוביץ’. השלושה משכו כל הזמן אחד את השני קדימה, עד לקצה, עם רעב בלתי נגמר.

רפאל נדאל (רויטרס)רפאל נדאל (רויטרס)

כ’ – ‘כוח’, כמובן. הספרדי ממיורקה הביא איתו עוצמות נהדרות, הוא מעולם לא הראה חולשה ליריב.

ל’ – ‘לוחם’. אמרתם רפא, אמרתם לוחם. פייטר ברמות הכי גבוהות, מנטליות יוצאת דופן שכבר אין לייצר. נלחם גם אם זה נראה אבוד, כי אצל הספרדי אין כזה דבר משהו אבוד, כל עוד השופט לא הכריז ‘גיים, סט, מאצ’’.

מ’ – ‘מיורקה’, השור ממיורקה שם את עירו שבספרד על מפת הטניס העולמית, וגם דבק לו הכינוי לכל הקריירה, ולאחריה.

נ’ – ‘נחישות’, עוד פרמטר שמאפיין מאוד את נדאל, לא לוותר על כלום, לנסות להשיג גם את הבלתי אפשרי. אם זה כדור אבוד, שרק הוא עם הרגליים החזקות שלו יכול להגיע, או לחזור מפיגור גדול.

רפאל נדאל חובט (רויטרס)רפאל נדאל חובט (רויטרס)

ס’ – ‘סיבוביות’, חבטת הפורהנד של נדאל הייתה בסיבוביות נדירה. כמה זה חשוב בטניס? מאוד. שולח את היריב רחוק והחוצה, מקשה עליו לייצר להחזיר בצורה אופטימלית, גורם לו לעבוד קשה יותר.

ע’ – ‘עומס’, היה חלק משמעותי מהקריירה הארוכה, המתישה, המפוארת והשוחקת של נדאל, בפרט שחקן כזה שנותן 200% בכל נקודה. הרצון הבלתי מתפשר הביא על גופו גם עומס בלתי רגיל, שגרם ללא מעט פציעות.

פ’ – ‘פדרר’, גם פציעות כמובן התאימו כאן, אבל מנדאל ראוי בעיקר שנזכור גם את היריבות הכי גדולה שהענף הזה קיבל, מול הפנומן השווייצרי. שני הענקים שסיפקו אינסוף רגועים זכורים וגדולים, גם שנים קדימה.

רוגרוג'ר פדרר (רויטרס)

צ’ – ‘צניעות’, כוכב על, ועדיין האופי של רפא מלא בצניעות. מעולם לא מחפש לבלוט בכוח, לא רדף אחריי אהבת הקהל, ובכל פעולה שלו, בתוך המגרש ומחוצה לו, היה אפשר לראות כמה עניו הוא.

ק’ – ‘קריירה’, ועוד איזו קריירה. 20 שנה אדירות ועוד שנתיים די צולעות בהן מיעט לשחק, אבל למילים נדאל וקריירה אפשר להדביק רק סופרלטיבים.

ר’ – ‘רולאן גארוס’, כמובן. טורניר הגראנד סלאם שהפך למגרש המשחקים הפרטי שלו, לא הייתה שליטה כזו של שחקן בטורניר ספציפי, וספק גם אם תהיה. נדאל עשה שם ככל העולה על רוחו, וחתם את הקריירה עם 14 זכיות שם.

רפאל נדאל (רדאד גרפאל נדאל (רדאד ג'בארה)

ש’ – ‘שקט נפשי’, עוד משהו שמסמל מאוד את מלך החימר. רוגע, קור רוח והמון שקט שהביא איתו למגרש, שעזר לו להישאר באיזון ולא לצאת מפוקוס. תהיה טניסאי מוכשר ביותר, אבל אם לא תדע להישאר ‘קול’ במאני-טיים אתה כנראה לא תצליח לשים את ידך על מייג’ור. ראו ערך אלכסנדר זברב וסטפנוס ציציפאס.

ת’ – ‘תחרותיות’, עוד שם נרדף לרפא נדאל. אין כזה דבר אצלו גארבג’ טיים, אין נקודות שאפשר לזרוק כדי לקחת אוויר ולסגור אח”כ את המערכה. ובעיקר בעיקר צריך לתת פייט, לפדרר לנובאק ולנדאל עצמו. לשנייה לא הוריד רגל מהגז, ובסוף נזכור אותו כווינר אדיר.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה