בתכנית הספורט של ישראל ב-102 FM יו”ר הוועד האולמפי וספורטאית העבר, יעל ארד שסיפרה על תחושותיה ביום האישה הבין לאומי, מה היא מאחלת לנשים, מה דעתה על החברה החרדית, למה היא קיבלה קנס על סך מיליון ש”ח מהמדינה ומה דעתה על מעמד הספורטאיות האולימפיות.
ערב טוב ליו”ר הוועד האולימפי וספורטאית העבר, יעל ארד
“ערב טוב אופירה ואייל”.
אני מרגישה שיום האישה השנה מרגיש אחרת בגלל המצב הפוליטי. איך את מרגישה עם זה?
”אני בהחלט חושבת שהשנה זה לא עניין של המצב הפוליטי, אלא המפה הפוליטית. ההתבטאויות החריגות שאנחנו שומעים מהצד החרדי ובכלל כלפי נשים וגם כלפי קבוצות אחרות, אבל נשים זה 50 אחוז מהאוכלוסייה, כך שזה מטלטל, יוצא דופן ולא יכול להיות במדינה כמו שלנו”.
מה אנחנו יכולות לאחל לנשים, שלא נחזור לימים חשוכים?
”אנחנו לא נחזור לימים חשוכים. יש בינינו כאלה שלא ניתן לחשוכים לחזור, זו לא איראן. אני לא רואה מצב שבן הסטטוס קוו ימחק, הוא רק ישתפר. אני רוצה לאחל לנשים שלכל אחת מאיתנו יש אחריות לפתח, לקדם ולעודד נשים. שיהיה להן את האומץ לחלום, להגשים ולהוביל בתחומן. מי שרוצה להביא את עצמה לידי ביטוי במקומות אחרים, שלא במקומות העבודה, זה גם בסדר גמור, אבל אני שמה את האחריות עלינו, על הנשים שלצידנו וכמובן על המערכת, שברוב המקרים מובילים אותה גברים. כמו למשל בממשלה שלנו, שיש אפס מנכ”ליות ומעט מאוד שרות מכהנות. עליהן יש אחריות כבדה, אבל גם עלינו”.
נכון ל-2023 צריך שיהיה גם יום הגבר הבין לאומי. הנשים מאוד חזקות, אסרטיביות, דעתניות ומכהנות בתפקידים בכירים במשק. אני רואה שוויון. אולי זה בעיקר בחברה החרדית?
”אני חושבת שהחברה החרדית, ככל שאני לא מסכימה עם אורח החיים שלהם, אני מכבדת את איך שהם רוצים לחיות, אבל לדעתי לא יעלה על הדעת שהגברים משתלטים, משמשים כמשטרת מחשבות, גורמים למחשבות אפלות, כפייה מטורפת והסללה של נערות וילדות להיות כלואות”.
זה קיים גם בעולם החילוני, לא רק בחברה החרדית. לא?
”אני לדוגמה גדלתי בבית של אמא קרייריסטית, יש לי אחות עם דוקטורט ובת בקצונה. סביבי הרבה נשים נהדרות וחזקות, אבל לא ככה כולם. צריך להסתכל על האחוז שמגיע לראש הפירמידה. מה אחוז הנשים ומה אחוז הגברים. מישהי אמרה לי פעם ‘את לא יכולה לחשוב שכל הילדות והנערות גדלו כמוך – עם אבא פמיניסט ואמא קרייריסטית’. אנחנו לא רואים את כל שדרת הנשים או הגברים במדינת ישראל. לא לכולם יש את אותו שוויון הזדמנויות גם בכל עיר, זה נכון, אבל כשמדברים על נשים וגברים יש מה שנקרא הסללה. נערות צעירות מוסללות לחשיבה אחרת לגמרי. לא תמיד זה מרצון רע. אני חושבת שיש לנו עוד דברים חשובים לדבר עליהם לא רק בנושא הזה”.
אם הנשים לא ילחמו על מקומם, לא נוכל גם לדבר ברדיו
”אתן לכם דוגמה – בוועד האולימפי בשנה שעברה קיבלתי קנס מהמדינה כי לא היו לי יותר מ-30 אחוז נשים. קיבלנו קנס של מיליון שקל כשכל התקציב הוא בערך 10 מיליון פנויים. עשינו פעולות בכדי לשנות את המרקם, כשהממשלה בעצמה לא עומדת בתנאים האלו. תראו את כמות המנכ”ליות או השרות, אין אפילו 30 אחוז. איך יכול להיות שהמדינה קובעת כללים שהיא בעצמה לא עומדת בהן?”.
מעמד הספורטאיות שווה למעמד הספורטאי גם בוועד האולימפי?
”זה מתחלק לשניים. נושא הספורט ונושא המנהיגות. אני יכולה להעיד על המעמד של הספורטאיות האולימפיות, הספורטאיות שוות בין שווים, אין בכלל דיבור או שיח בנושא הזה. זה מובן מאליו שכל הקריטריונים, כל הסגלים, הכל שוויוני. במשלחת האולימפית מעל 50 אחוז נשים. תשאלי כל אישה בענף אולימפי, להחריג את ענפי הכדור. בנושא המנהיגות, יש לנו שתי נשים מתוך 32, מפני שהן לא מעמידות את עצמן לבחירה. לפניי, לא העמידה את עצמה אף אישה ליו”ר הוועד האולימפי. אני דיברתי עם המרכזים וההנהלה, שיש שם יו”רים של איגודים, שאני רוצה שכל ארבע שנים נגדל בארבע נשים, שישמשו כיו”ר של איגוד, אני בטוחה שנמצא כאלה שירצו. למעלה מ-120 נשים בוגרות קורס היו”רים. אנחנו משמשים כסוג של חטיבת משאבי אנוש בספורט הישראלי ואנחנו עובדים לשפר את הניהול הישראלי”.
בספורט האולימפי אנחנו רואים יותר נשים לעומת כדורסל וכדורגל, למה?
”לדעתי יש פה עניין גדול של תקציב, וגם עניין של התנהלות המדיה, וזה תמיד ביצה ותרנגולת. ככל שלא רואים במדיה נשים משחקות את ענפי הכדור, אז ככה גם פחות ילדות ונערות יתקרבו לנושא. נושא המתקנים הוא גם בעיה כי קבוצת נערות שתרצה לשחק היום, לא יהיה לה מגרש. אין מגרשים. תמיד יתנו קדימות לגברים. יש קבוצות נערים וגברים מצוינות, מגיע להם להתאמן כמו שצריך, אבל בארה”ב למשל העבירו את הטייטל שהכריח את המכללות לעשות השוואות בין המגדרים, בעקבות כך נכנסו הרבה נשים לענפי הכדור. אם זה לא יבוא מלמעלה, השינוי לא יקרה”.
יעל ארד תודה רבה לך
”תודה רבה לכם חברים”.