בימים האחרונים הספורטאים האולימפיים מוצאים את עצמם תקועים בחו”ל, לא מקבלים אישורים לצאת מהארץ לתחרויות וגם אם כן, אז הם מתקשים למצוא טיסות. כל זאת בעקבות המגבלות שהטילה ממשלת ישראל בגלל מגפת הקורונה, ובהן סגירת השמיים והגבלת הפעילות בנמל התעופה בן גוריון. פחות מחצי שנה לאולימפיאדת טוקיו - נהיה קשה לצאת ולחזור מהארץ, אך לשכת שר התרבות והספורט, חילי טרופר, החלה לפעול ולעזור.

השבוע נקבע כי המתעמלת האולימפית, ניקול זליקמן, לא תטוס להתחרות בגראד פרי מוסקבה. בתחילת השבוע התקיימה ישיבה מיוחדת באיגוד ההתעמלות, כאשר על השולחן הונחה הצעה מאדם פרטי לממן את הנסיעה שלה ושל נבחרת הג’וניור לתחרות ברוסיה במטוס פרטי, אך הרעיון נפסל. הסיבה? זו הייתה הצעה של אחד מהורי המתעמלות הצעירות, שפשוט נותרו חסרות אונים.

ניקול זליקמן (עמית שיסל)ניקול זליקמן (עמית שיסל)

מצד אחד ראשי האיגוד לא רצו לקבל החלטה שתהיה נגד הספורטאית, ומצד שני לא רצו להסתמך על תרומות פרטיות, כדי לפתור את הבעיה המרכזית, לכן, הוחלט שלא ללכת על האפשרות. בכל אופן, הדיון הזה חשף את המצב העגום בענפי הספורט האולימפיים השונים - טיסה לחו”ל הפכה לעניין מורכב מאוד.

לאחרונה האיגודים השונים פונים לוועדת החריגים, שאמורה לדון בבקשות ליציאה או לכניסה מהארץ, אך לטענתם הם לא זוכים למענה ראוי. ייתכן כי זה נובע מהעומס הגדול שיש על הוועדה, שיושבת במשרד התחבורה, המקבלת כ-16 אלף בקשות ביום, בהן מתחבאות גם הבקשות של הספורטאים. לשכת שר התרבות והספורט החלה לפעול בניסיון לעזור מאחורי הקלעים.

“ההנחיה היא שכל ספורטאי צריך להגיש באופן אישי בקשה מקוונת לוועדת החריגים, שרובן לא זוכות למענה, מה גם שאין אפשרות להגיש בקשות מרוכזות”, סיפרו גורמים בספורט הישראלי. “בפועל, כל עוד אין אישור של ועדת חריגים אז גם אי אפשר להזמין טיסה, כשטיסות מסחריות זה גם סיפור בפני עצמו, כי אין הרבה כאלה”.

השר חילי טרופר (איציק בלניצקי)השר חילי טרופר (איציק בלניצקי)

באיגוד השייט נמצאים בלחץ להוציא ספורטאים לתחרויות חשובות בחו”ל. הרוב המוחלט של הנבחרות כבר הגיעו לאתרי התחרויות, אך הספורטאים הישראלים עדיין בישראל. גולשי הרוח אמורים להשתתף בחודש הבא באליפות אירופה בדגם ה-RSX והם הגישו בקשות פרטניות לפני יותר משבוע, אבל עד אתמול לא קיבלו תשובה מהוועדה, בעוד שמאמן הנבחרת, גור שטיינברג, אף קיבל סירוב לבקשת היציאה שלו מהארץ.

בתחילת החודש הבא אמורה להתקיים אליפות העולם בדגם 470, שדרכה ניתן להשיג את הקווטה האולימפית החסרה לצוות השייטים של הגברים, אך גם במקרה הזה ועדת החריגים עדיין לא החזירה תשובות עד אתמול. הם ידעו שאם לא יטוסו בזמן, ישראל כמובן תאבד סיכוי להשיג את הכרטיס לאולימפיאדת טוקיו. מעבר לכך, גם אם יקבלו אישור - צפויה להם נסיעה קשה וארוכה עם שני קונקשנים והעברת ציוד כמו גלשנים וסירות בין כמה שדות תעופה, כשגם במקרה הזה מדובר בסיפור פשוט בכלל.

יואב כהן, גור שטיינברג ושחר צוברי (חגי מיכאלי)יואב כהן, גור שטיינברג ושחר צוברי (חגי מיכאלי)

אלא שבלשכתו של שר התרבות והספורט, חילי טרופר, שמעו על כך אמש והחלו לעבוד בזריזות וביעילות, על מנת להשיג את האישורים המיוחלים מוועדת החריגים, בעקבות הפניות אליהם לקבלת עזרה - ואכן הבוקר (רביעי) הגיעו האישורים לשייטים. “אין דבר כזה שמישהו יפנה למשרד שלנו לגבי עזרה מול ועדת החריגים ולא יקבל מענה. לא נוותר על אף ספורטאי שצריך לצאת להתחרות ולחזור”, אמר גורם בכיר במשרדו של השר, ששלח אמש מכתב בהול בנושא לוועדה.

ביממה האחרונה גם האתלטית לונה סלפטר קיבלה אישור מוועדת החריגים לחזור לישראל ממחנה אימונים בקנייה, בזכות התערבות מצד אנשיו של השר, אחרי שחיכתה במשך שבוע לאישור ולא זכתה למענה. מי שמוביל את הנושא ונחלץ לעזרת הספורטאים הוא ראש המטה של השר, גיא גוטמן, שעובד מסביב לשעון למען הספורטאים. אלא שגם כאשר משיגים אישור, יש בעיה למצוא טיסה. כך לדוגמה, באיגוד האתלטיקה ביטלו שלוש משלחות שהיו אמורות לצאת לתחרויות בחו”ל בגלל שלא מצאו מקום על המטוס.

לונה ספלטר (רויטרס)לונה ספלטר (רויטרס)

באיגוד האתלטיקה מתמודדים גם עם קשיים אחרים. האתלטית, דיאנה ויסמן, מתאמנת ומתחרה לבדה בעולם, אחרי שיצאה בטיסה האחרונה לפרנקפורט, ממש רגע לפני סגירת השמיים, לטובת סדרת תחרויות. האיגוד נלחם והשיג לה אישור כניסה לגרמניה ומשם היא נסעה ברכבת לצרפת, אך ללא המאמנת האישית שלה. לטענת בכירים באיגוד, במצב הנוכחי מארגני התחרויות מקבלים רק אתלטים ללא מאמניהם כי הם רוצים להפחית את הסיכון בהפצת וריאנטים חדשים של וירוס הקורונה.

גם בהבאת ספורטאים זרים לארץ יש קושי גדול. בג’ודו היו צריכים תרומה כדי לחכור שני מטוסים שיבצעו שמונה גיחות שונות למתחרים של גראנד סלאם תל אביב, הלוך וחזור מאירופה, כדי שהטיסה תוגדר כטיסה פרטית - העיקר לקיים שגרה ולהצליח לארח את גראנד סלאם תל אביב בזמן. יחד עם זאת, המדינה תצטרך למצוא פתרונות עם מנגנון יעיל יותר ולהקל על הספורטאים, הרי שאולימפיאדת טוקיו כרגע על הנייר אמורה להתקיים כרגיל בחודש יולי. ואם רוצים מדליות, אסור להם לעצור.

אחד משלנו: מולאי מתאמן עם נבחרת ישראל
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה