בשבוע האחרון הוועד האולימפי הבינלאומי מנסה לשים בצד את כל השמועות לגבי האפשרות שאולימפיאדת טוקיו תבוטל והוא מעביר מסרים אופטימיים לוועדים האולימפיים השונים בכל מדינה ומדינה. נכון לעכשיו, לפחות על פי מה שמצטייר מצד ממשלת יפן והוועד האולימפי הבינלאומי, נמשכת ההיערכות לאולימפיאדת טוקיו שאמורה להיפתח ב-23 ביולי.

בוועד האולימפי הבינלאומי קיימו שיחות עם הנציגויות השונות בעולם. יו”ר הוועד האולימפי הבינלאומי, תומאס באך, הבהיר כי ההכנות נמשכות כרגיל ואנשיו כבר העבירו פרוטוקול רפואי למשלחות שאמורות להגיע ליפן בקיץ הקרוב - כל זאת בצל מגפת הקורונה שממשיכה להטריד את העולם. “אין יותר שאלה של אם, אלא שאלה של איך. אין לנו תוכנית חלופית”, אמר באך, והותיר את כל חובבי הספקולציות עם שתי אפשרויות - או שאולימפיאדת טוקיו תתקיים, או שתבוטל ונמתין לפאריס 2024.

תומאס באך. "אין תוכנית חלופית" (רויטרס)תומאס באך. "אין תוכנית חלופית" (רויטרס)

ביפן בכל אופן ממשיכים להיערך לאירוע הספורט הגדול בעולם. לפי המסרים שהועברו לוועדים השונים ברחבי הגלובוס, בכירים בוועד האולימפי הבינלאומי הבהירו כי הם אומנם לא מחייבים לעשות זאת אבל הם ישמחו אם כל המשלחות יתחסנו: “נעשה הכל כדי לספק חיסונים לוועדים האולימפיים שיתקשו בהשגתם”.

במשלחת הישראלית כמובן לא צריכים חיסונים, הרי שבישראל יש כאלה די והותר, וכבר עכשיו כמחצית מהספורטאים שאמורים להיות במשלחת כבר התחסנו, כאשר מדובר בין היתר במתעמלי המכשירים וחברי נבחרת הג’ודו שהתחסנו דרך קופות החולים שלהם בארץ. לפי ההערכות בקרב בכירים בספורט הישראלי, כל הספורטאים האולימפיים שאמורים לטוס לטוקיו יהיו מחוסנים עד חודש יולי.

תומאס באך קיבל נתונים מישראל לגבי יעילות החיסונים, באמצעות חבר הנהלת הוועד האולימפי הבינלאומי אלכס גלעדי, השוהה כעת בישראל. גלעדי העביר לו מסר של תקווה, אמר כי מדובר בחדשות מצוינות וכי אפשר לייצר באמצעותם “שכבת ביטחון” עבור המשתתפים. ממשלת יפן תתחיל לחסן את אזרחיה בעוד כשבועיים עם כ-60 מיליון מנות חיסון של פייזר שכבר נמצאות אצלה, במבצע חיסונים ענק, כאשר במדינה המארחת מקווים כי הוא יתנהל במהירות וביעילות.

אלכס גלעדי. מרוצה מיעילות החיסונים בישראל (רדאד גאלכס גלעדי. מרוצה מיעילות החיסונים בישראל (רדאד ג'בארה)

בנוסף, נציגי הוועד האולימפי הבינלאומי הסבירו לראשי הוועדים במדינות השונות מה יהיה הפרוטוקול הרפואי להגעת המשלחות. לפי הפרוטוקול, “כל ספורטאי ייבדק 72 שעות לפני יציאתו ליפן, ייבדק בכניסה ליפן עם הגעתו לשדה התעופה, יעבור בדיקה במהלך האימונים לקראת התחרויות, יעבור בדיקות כאשר ישהה בכפר הספורטאים ויעבור בדיקה לפני כל יום שבו הוא יתחרה”. בקיצור, כל ספורטאי יעבור בדיקות רבות רק כדי שיוכל להתחרות.

התנאים בכפר הספורטאים יהיו שונים מבעבר והיפנים חוששים מהתפרצות באזור המגורים של הספורטאים, לכן הם מנסים לייצר תנאים של “בועות”. מדובר בהליך מורכב, הרי שכל משלחת מגיעה לבניין משלה ובו נמצאות משלחות נוספות, כך שבכל בניין יהיו ספורטאים מענפים שונים וממדינות שונות, מה שעלול לגרום לווירוס הקורונה להתפשט אם יהיה חיכוך ביניהן.

האצטדיון האולימפי בטוקיו. ריחוק חברתי ו"בועות" בכפר הספורטאים (רויטרס)האצטדיון האולימפי בטוקיו. ריחוק חברתי ו"בועות" בכפר הספורטאים (רויטרס)

בעקבות זאת, הוחלט לצמצם למינימום את השהות בכפר הספורטאים, כך שכל ספורטאי יוכלו להגיע לשם בטווח של חמישה ימים עד יומיים לפני התחרות שלו, ומי שכבר התחרה יצטרך לעזוב את הכפר בתוך 48 שעות ולחזור לארצו. הבעיה הגדולה היא לגבי נבחרות כדור, כמו נבחרת הבייסבול הישראלית, שאמורות להתחרות במשך ימים ארוכים עם משחקים מול נבחרות אחרות ולאחר מכן לשוב ללון בכפר. ייתכן ובמקרים כאלה תהיה להם בועה נפרדת מחוץ לכפר הספורטאים.

לפי ההערכות, היפנים השקיעו 800 מיליון דולר למלחמה בקורונה לפני המשחקים האולימפיים, אך נדמה כי הם עלולים להפסיד הון עתק גם אם יארחו את המשחקים האולימפיים וגם אם לא. הדילמה הגדולה ביותר לגבי אולימפיאדת טוקיו היא לגבי נוכחות הקהל באולמות ובמגרשים. בשלב זה, לא ברור אם יהיה קהל, וגם אם יהיה אז לא ברור באיזה אחוזים מהקיבולת של היציעים והאם תינתן אפשרות גם לקהל זר להגיע לטוקיו. לפי דיווחים בעולם, אם היפנים יחליטו לקיים את המשחקים ללא קהל, הם ייאלצו לספוג הפסד של כ-23 מיליארד דולר.

אורי ששון עם הקהל באולימפיאדת ריו. בטוקיו זה יהיה אחרת (עמית שיסל)אורי ששון עם הקהל באולימפיאדת ריו. בטוקיו זה יהיה אחרת (עמית שיסל)

למרות המצב וקצב התפשטות מגפת הקורונה שלא עוצרת, הוועדים האולימפיים קיבלו מסרים של אופטימיות מצד הוועד האולימפי הבינלאומי. גם יו”ר הוועד האולימפי היפני דיבר עם ראשי המשלחות ואף שלח מכתב לוועדים השונים בעולם, בו טען כי למרות השמועות המשחקים האולימפיים יתקיימו.

דיווח: האיטלקים היו עלולים להתחרות בלי דגל והמנון

בתוך כך, לפי דיווחים בעולם, בחודשים האחרונים התחוללה דרמה של ממש במשלחת האולימפית של איטליה. כל זאת, לאחר ששר הספורט בממשלה האיטלקית החליט כי הוועד האולימפי האיטלקי יהיה חלק מגוף ממשלתי.

לפני כשנה וחצי הוועד האולימפי הבינלאומי הזהיר את ממשלת איטליה כי החלטתה מנוגדת לאמנה האולימפית, הרי שהממשלה המקומית ניסתה לכאורה להגביל את האוטונומיה של הוועד האולימפי המקומי. הנהלת הוועד האולימפי הבינלאומי אף התכנסה כדי לדון באפשרות להטיל על איטליה סנקציות, כאשר בין היתר נבחנה גם האפשרות לאלץ את הספורטאים האיטלקים להופיע במשחקים האולימפיים ללא הדגל וההמנון האיטלקי.

האיטלקים הבינו שהם בסכנה לקראת אולימפיאדת טוקיו ולכן רגע לפני שהממשלה התפרקה וראש הממשלה ג’וזפה קונטה התפטר מתפקידו, ממשלת איטליה העבירה החלטה שסידרה את הבעיה והחזירה את המצב לקדמותו, לפני שהנהלת הוועד האולימפי התכנסה כדי להכריע בסוגיה. לפיכך, נמנעה מבוכה גדולה לאיטלקים ואין ספק כי מדובר בתמרור אזהרה לממשלות שמעוניינות לשלוט בספורט.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה