הוועד האולימפי בישראל והמכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי הרצליה, ערכו היום (רביעי) בבית חיל האוויר, כנס מיוחד לציון 40 שנה להירצחם של 11 ספורטאי המשלחת האולימפית של ישראל לאולימפיאדת מינכן 1972 ודיון רחב על ההתמודדות עם טרור מאז המקרה המצער. במהלך האירוע נערך טקס מרגש לזכר החללים.

הנושאים שנידונו במהלך יום העיון עסקו במחדלים הרבים באבטחה ובניסיונות השחרור של הספורטאים שנתפסו בשבי על ידי ארגון הטרור "ספטמבר השחור". בנוסף, דנו במעשה הטבח בפרספקטיבה של 40 שנה, ההתמודדות בעולם עם טרור, מניעתו במהלך אירועים בינלאומיים גדולים והתמודדותה של מדינת ישראל מאז המקרה.

כמו כן, דובר בכנס על ההכנות באי הבריטי לקראת המשחקים האולימפיים שייחלו בסוף חודש יולי בלונדון והכנותיה של המשלחת הישראלית לקראת המשחקים בהם תנסה המשלחת לזכות במדליה אולימפית שישית ברציפות.

בסיום הכנס נערכה חתימה על אמנה בה מתחייבים הספורטאים האולימפיים להמשיך בדרכם של הנופלים ברוח האולימפית. לאחר החתימה נערכה "תמונת סיום" בה צולמו שניים מנציגי המשלחת האולימפית למשחקים הקרובים, ורד בוסקילה וסרגיי ריכטר, יחד עם בני משפחות החללים.

טקס 40 שנה לרצח באולימפיאדת מינכן

בפתיחת הכנס, התייחס יו"ר הועד אולימפי, צבי ורשביאק, לאסון הנורא: "לפני 40 שנה נערך הפיגוע הכי גדול בתולדות האולימפיאדה, כאשר י"א ספורטאים נרצחו בדם קר ובכך כל יסודות האולימפיאדה הוכתמו בדם. אחד הלקחים שנלמדו מהאירוע הוא כי ישראל לא יכולה לסמוך אלא על עצמה בלבד, גם באירועים גדולים מסוג זה".

צבי ורשביאק (משה חרמון)
צבי ורשביאק: "הגיע הזמן שהווע האולימפי הבינלאומי יכירו בקורבנות" (משה חרמון)
 

ורשביאק יצא בקריאה נוספת מיני רבות אל הוועד האולימפי הבינלאומי: "הגיע העת שהוועד האולימפי הבינלאומי והכפר האולימפי יכירו בקורבנות שנפלו בעת המשחקים. האחראים צריכים למצוא את הדרך הנאותה להנציח את שמם ולכבד את אותם ספורטאים. אני מבטיח למשפחות שהוועד האולימפי הישראלי ימשיך בהנצחת שמם ומורשתם בכל מקום ובכל עת".

אסתר רוט שחמורוב משה יעלון וטל ברודי (משה חרמון)
ואלטר טרגר, אסתר רוט שחמורוב, משה יעלון וטל ברודי (משה חרמון)
 

המשנה לראש הממשלה, בוגי יעלון, התייחס לנושא בפן האישי: "הייתי בן 22 כאשר התבשרנו על הירצחם של הספורטאים ואני זוכר את הרגעים הקשים. לי באופן אישי יצא גם להכיר את אחד מהספורטאים שנרצחו, מרים המשקולות, זאב פרידמן. תגובת העולם הייתה מורכבת ולא מספקת. במישור האסטרטגי נעשה מעט מאוד במהלך עשרות השנים ורק הפיגוע של ה-11 בספטמבר הביא באמת את השינוי של העולם להתייחסות לטרור העולמי. למדנו שאנחנו לא יכולים לסמוך על איש מלבדנו, כאשר מדובר על הגנה על אנשינו. יש לדבוק בלמידת האויב כי גם הם ממשיכים ללמוד אותנו ולחפש את נקודות החולשה שלנו".

רעייתו של מרים המשקולות יוסף רומנו ז"ל, אילנה רומנו, תקפה בדבריה את הוועד האולימפי הבינלאומי כשאמרה: "כיום יש 46 משלחות המתנגדות להנציח את זכרם של של י"א החללים והוועד האולימפי נכנע לכך. זו רוח גבית לטרור. אנו נלחמים לא רק למעננו אלא גם עבור הדורות הבאים. אתם בעולם שחשבתם שהטרור מכוון רק אלינו ראיתם שזה לא רק אצלנו אלא זה בכל העולם. אם הוועד הבינלאומי לא ישתף, לא יכיר ולא יספר על מה שאירע, ההיסטוריה תחזור על עצמה, אם מחבל רוצה הוא ימצא פרצה".

כנס מיוחד לציון 40 שנה להירצחם של 11 ספורטאי המשלחת האולימפית של ישראל לאולימפיאדת מינכן 1972 (משה חרמון)
הכנס לציון 40 שנה להירצחם של 11 ספורטאי המשלחת האולימפית של ישראל לאולימפיאדת מינכן 1972 (משה חרמון)
 

בסיום שלחה רומנו איחולים למשלחת ללונדון: "אני מקווה שהמשלחת תיסע ותחזור בשלום ומי ייתן ונשיג גם מדליה בכדי לשמר את זכרם של הקורבנות". ספורטאית העבר, אסתר רוט שחמורוב, שהייתה חלק מהמשלחת במינכן סיפרה בקצרה על התחושות שחוותה: "לקבל מכה כזו בשיא הקריירה זה היה דבר נורא מבחינתי. איבדתי את העניין בספורט והכל התגמד עבורי. אני עצמי כבר דיברתי רבות על הנושא והיום גיליתי שבטלוויזיה יהיה יום שידור מיוחד לזכר האירוע במינכן וזאת בכדי שהנוער בגרמניה יכיר ויזכור את המקרה".

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה