תמונה מדאיגה. נמצא בבדיקה שערך משרד עו”ד עודד חן כי מתחילת גל הקורונה בשנת 2020 יש גידול של כ-10% בשיעור פשיטות הרגל, חדלות פרעון או התדרדרות משמעותית במצב הכלכלי בקרב ספורטאי עבר בישראל.
בשנתיים האחרונות כ-30 ספורטאי עבר, מדי שנה, הגיעו למצב של פשיטות רגל וחדלות פירעון או איבוד כל החסכונות שהרוויחו, גידול של כ-2-3% במספר ספורטאי העבר שהגיעו למצב כלכלי קשה, בעוד כאמור 10% הגיעו לפשיטת רגל מלאה מאז פרצה מגפת הקורונה במרץ 2020.
70% מפושטי הרגל הם ספורטאי עבר מענף הכדורגל, בעוד 15% מהכדורסל, 10% מענפי ספורט אישיים אחרים ו-5% בענפי ספורט קבוצתיים אחרים. הסכום הממוצע של החובות שהביאו לפשיטת רגל נע בין 850 אלף ש”ח ל-1.5 מיליון ש”ח. מספר מקרים, ביניהם אלון מזרחי שביקש פשיטת רגל לאחר חוב גדול או פליקס חלפון, עלו לכותרות.
עו”ד עודד חן הסביר: “חלק גדול משחקני הספורט גדלו בעוני והרוויחו סכומי עתק. הם אינם יודעים כיצד לנהל את כספם, מתרגלים לחיי עושר ולרמת חיים גבוהה ומלאה במותרות עם מתנות לעצמם ולאחרים. לאחר שההכנסה פוחתת, ההוצאות נשארות דומות וכך הם ניצבים בפני שוקת שבורה, כי הם לא רוצים לרדת ברמת החיים אליה התרגלו”
המשרד ערך תחקיר מקיף על המצב המקביל בעולם. נמצא כי יותר ממחצית משחקני העבר בפרמייר ליג סבלו מפגיעה כספית משמעותית, בין אם איבדו את כל כספם, עברו פשיטת רגל או הדרדרו משמעותית מהבחינה הכלכלית.
לא מעט שחקנים מתקשים להתמודד עם הירידה במשכורת לאחר הפרישה ולכן נשארים עם הוצאות גבוהות והוצאה שפוחתת באופן משמעותי. ג’ורג’ בסט, בראד פרידל ששיחק בעבר בטוטנהאם ורבים אחרים, ביניהם אלן אייברסון ואנטוני ווקר מה-NBA או המתאגרף איוונדר הוליפילד.
ב-NBA המצב גרוע עוד יותר, כאשר מעל 60% משחקני הכדורסל שהרוויחו מיליונים פשטו רגל או איבדו את כספם. שחקנים שלא פשטו רגל סבלו מהתנהלות כלכלית רעה, כמו סקוטי פיפן שאיבד את רוב כספו לאחר שזכה ב-6 אליפויות NBA. בליגת הפוטבול האמריקאית הנתון אף יותר גרוע, כאשר 78% מהשחקנים מכריזים על פשיטת רגל או קשיים פיננסיים חמורים לאחר הפרישה.
עו”ד חן סיכם: “התאחדויות הספורט בישראל, לדעתי, חייבות להקים ועדת מומחים פיננסית שתעניק הדרכה לספורטאי העבר על ההתנהלות הפיננסית לאחר הפרישה. ועדה כזאת תיתן להם כלים שיאפשרו להם למצוא את דרכם בעולם העסקי, תוריד את רמת ההוצאות ותמנע התדרדרות כלכלית ופשיטת רגל”.