המצב של הכדורגל בארץ לא מזהיר. 42 שנה ללא מונדיאל או יורו ברזומה של הנבחרת הלאומית, מעידים יותר מכל על מצבו הלא סימפטי של ענף הספורט הכי פופולארי במדינה. מועדונים רבים מתקשים לשמור על יציבות כלכלית, שמועות על מעורבות של גורמים פליליים צצות מכל עבר ובמקרים רבים חובבי המקצוע מצביעים ברגליים ומשאירים קרחות גדולות ביציעים.

למצב הלא נעים מודעים גם אוהדי הכדורגל, שהחליטו לאחרונה לעשות מעשה ולקדם את "חוק השקיפות", שאומר כי המדינה תהיה חייבת להתערב בנורמות הניהוליות של מועדוני הכדורגל ושתהיה שקיפות ניהולית וכספית על המועדונים.

נציגי האוהדים של שש קבוצות הגיעו לדיון בכנסת, שם ערכו דיון על מצב הכדורגל בישראל יחד עם ועדת החינוך התרבות והספורט, בנוכחות יו"ר הועדה אלכס מילר וחברי כנסת נוספים. כמו כן הגיע גם סמנכ"ל ראש מנהל הספורט אורי שפר, כאשר מי שייצג את ההתאחדות לכדורגל הוא יועצה המשפטי עו"ד משה אביבי.

מנכ"ל איגוד השחקנים, אריה אלטר, הגיע גם הוא לדיון והפנה אצבע מאשימה כלפיי ההתאחדות לכדורגל: "המצב קטסטרופלי. הקהל בורח מהמגרשים, רוב הקבוצות נמצאות בקשיים כספיים. חמש קבוצות פשטו את הרגל בשנתיים האחרונות וזה לא הדליק נורה אדומה בהתאחדות לכדורגל והם לא שינו את התקנון כלפי הבקרה התקציבית".

"אם אנחנו רוצים לעשות שינוי אמיתי זה חייב להתחיל במקום הזה, לא יעלה על הדעת שהם ינהלו כך את הכדורגל. אנחנו נמצאים בבעיה גדולה שהיא קודם כל בחירת האנשים והסמכויות. מפליא אותי שההתאחדות לכדורגל לא משתפת את השחקנים בנושאים, זה מראה כמה הם מתייחסים למשחק. כדורגל שייך לאוהדים ולשחקנים, הם אורחים במשחק הזה, וכאשר הם לא מתייחסים לאוהדים ושבעל קבוצה עושה מה שהוא רוצה זו בעיה גדולה".

צפו באריה אלטר תוקף את ההתאחדות

אלטר המשיך: "לא יכול להיות שהם יענישו את הקבוצות והאוהדים במשחקים ללא קהל ולא יעשו כלום למניעת האלימות. צריך לחבר את האוהדים להנהלת הקבוצות, אין כדורגל בלי קהל". למרות ההצעה המעניינת, אלטר דיי פסימי לגבי שינוי מהותי כלשהו: "בכנות, אני לא מאמין שייצא מזה משהו ואני אומר את זה בצער רב. יש הרבה בעלי קבוצות אינטרסנטים, יש מועדונים שמלינים שכר חודשיים ושלושה וההתאחדות לא עושה כלום בנידון, זו פשוט שערורייה".

יועצה המשפטי של ההתאחדות, עו"ד משה אביבי, אמר בנידון: "אנחנו עושים מאמץ שהבקרה התקציבית על הקבוצות תהיה אדוקה ככל הניתן. אנחנו אמורים לקבל בקרוב המלצות לשיפור התקנון ועושים מאמץ שאנשים שאינם ראויים לא יעמדו בראש קבוצת כדורגל. אנחנו ערים לבעיות הקיימות ומנסים לפתור אותן".

אלטר. &qout;לא יעלה על הדעת שככה ינהלו את הכדורגל&qout; (משה חרמון)
אלטר. "לא יעלה על הדעת שככה ינהלו את הכדורגל" (משה חרמון)
 

יו"ר ארגון "היציע", שי גולוב, הסביר את הצד של האוהדים: "הטענות שלנו על היעדר מנגנוני רגולציה וחוסר שקיפות מתחברים לטענות של יו"ר הטוטו צחי פישביין מאתמול. לא נותרה ברירה אלא לכפות בחקיקה ראשית הסדרה של מנגנוני שקיפות הכוללים דו"חות כספיים ומינוי נציגי ציבור בתוך הנהלות הקבוצות".

יו"ר ועדת החינוך התרבות והספורט, אלכס מילר, סיכם את הישיבה ואמר: "אנחנו חייבים לשנות את המדיניות של כל הספורט בארץ. אני מאמין שעם פעילות של ההתאחדות והקבוצות ניתן להסדיר את הבעיות, אבל העניינים חייבים להיות ברורים ולא בגדר המלצות. ביקשנו מחקר מעמיק של מחלקת מחקר של הכנסת איך מתנהלים במדינות אחרות. ברגע שיהיה סדר באגודות ובהתאחדויות, גם הקבוצות יגיעו ליעדים שהציבור מצפה מהם להגיע".

משה אביבי (משה חרמון)
משה אביבי. "מנסים לפתור את הבעית הקיימות" (משה חרמון)
 

נמרוד בוכמן, ממטה מאבק אוהדי הפועל ת"א אמר: "זה לא מקרה שיש פה כל כך הרבה אוהדי הפועל ת"א, כשעו"ד אביבי מדבר על התקנון, אז יש תקנון ויש מציאות. הגיע אדם בשם אלי טביב, שאין לו נכסים בארץ, שיש לו עסקים בחו"ל שאף אחד לא יודע מהם. שכבר הצליח לפרק שתי קבוצות בעבר, שיש לו עבר פלילי, ששופט בכיר קבע שהוא לא רשאי להיות הבעלים של קבוצת כדורגל. ובקומבינה מהסרטים ובתמיכת ההתאחדות לכדורגל הצליח להשתלט על הפועל ת"א, אחד המועדונים הגדולים בארץ".

אלכס מילר (משמאל).  (משה חרמון)
אלכס מילר (משמאל). חייבים לשנות את המדיניות" (משה חרמון)
 

בוכמן המשיך: "הפועל ת"א הרוויחה עשרות מיליוני דולרים כתוצאה מההשתתפות בליגת האלופות, יש בה כסף ציבורי רב, הטוטו מממן חלק גדול, האוהדים קונים ומשקיעים בכרטיסים ומנויים בסכומים של 15 מיליון ₪ כל שנה. והנה, תוך כמה חודשים, יש פרסומים שנגמר הכסף בקופת המועדון. מי יודע לאן הלך הכסף? מי יודע מה קרה עם הכסף? מי יודע מה יהיה עם הקבוצה שנה הבאה? הגיע הזמן שהכנסת תתערב, ההתאחדות לכדורגל נכשלה בתפקדה, משרד הספורט לא עושה מספיק. יש לכם הזדמנות יוצאת דופן לעזור לציבור של מאות אלפי ואולי מיליוני אוהדים בציבור הישראלי ולהוביל את השינוי שאנחנו כל כך זקוקים לו".

נמרוד בוכמן.  (משה חרמון)
נמרוד בוכמן. "מי יודע לאן הלך הכסף?" (משה חרמון)
 

בהתאחדות לכדורגל הגיבו לדבריו של אלטר ואמרו: "אריה אלטר מנסה בכל כוחו לפגוע, להשמיץ, ולהתנגח ולא מתבייש לפגוע באנשים כמו יעקב שחר, אלונה ברקת ואיזי שירצקי כדי להשיג את מטרתו. הצעתנו היא שיתקוף פחות את בעלי הקבוצות ואת הכדורגל הישראלי, אם הוא רוצה להפוך לדמות משפיעה בכדורגל הישראלי. בהתייחסות לדבריו, הכדורגל הישראלי חווה בשנה זו נקודת מפנה: הקבוצות הפריפריאליות הופכות לדומיננטיות בליגת העל, אצטדיונים חדשים נבנו וממשיכים להיבנות ובשנה הבאה עיני מדינות אירופה תהיינה נשואות לטורניר היורו בישראל".

"באשר לבקרה התקציבית, אלטר מודע היטב לפועלות הקשוחות והבלתי מתפשרות שמבצעת הבקרה בתקציבית, על מנת להבטיח שכל חוזה יכובד וכל משכורת תשולם בזמן עד אחרון אנשי המנהלה"

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה