זכייתה של קטאר לאירוח מונדיאל 2022 הביאה לגאווה בעולם הערבי והאיסלאמי ולברכות ממנהיגי המזרח התיכון. אחד המנהיגים השנויים במחלוקת, מחמוד אחמדינג'ד, העומד בראש המדינה השואפת להוביל את העולם המוסלמי, אף הציע לאמיר קטאר סיוע בבנייה ובהכנות למונדיאל 2022.

"בעזרת ההכנה הראויה, המשחקים הללו יהיו מקור לגאווה עבור קטאר והמזרח התיכון וישפר את הכדורגל באזור". כך אמר נשיא אירן בשיחת טלפון עם שליט קטאר, חמאד בן ח'ליפה אל ת'אני. בשבוע שעבר, כזכור, דווח בתקשורת האירנית כי דייגו מראדונה מועמד לאמן את הנבחרת המקומית.

לקראת המונדיאל מתכוונת קטאר להשקיע שלושה מיליארד דולרים רק בבניית תשעה איצטדיונים ובהתקנת מערכות מיזוג אוויר משוכללות, שישכיחו מהשחקנים והאוהדים את העובדה כי הם נמצאים באמצע המדבר, עם טמפרטורה העולה על 40 מעלות צלזיוס.

רק לפני שבוע וחצי עמדה קטאר בעיצומו של קרב סוער על הזכות לארח את המונדיאל, כשבסיומו הותקפה האמירות על כך שקנתה בכספי נפט את קולות חברי פיפ"א. מנתונים שנמסרו אתמול על ידי ממשלת דרום אפריקה, מארחת המונדיאל האחרון, מתחזקת הטענה כי קטאר אינה בונה על רווחים מאליפות העולם ב-2022 ובכוונתה לפעול לחיזוק תדמיתה גם במחיר של אובדן כסף רב.

קטאר (רויטרס)
בקטאר לא עושים חישובי רווח והפסד כנראה (רויטרס)
 

לעומת כשלושה מיליארד ליש"ט שהשקיעה (כמעט 5 מיליארד דולר) בתשתיות, איצטדיונים וארגון לקראת המשחקים, בעיקר בתחום הבטיחותי והמאבק בפשע, הכניסה דרא"פ רק 323 מיליון ליש"ט (510 מיליון דולר).

ממשלת דרא"פ ציפתה לכ-450 אלף תיירים שיבואו לצפות באליפות העולם, אך לפי שר התיירות מרטינוס ואן שלקוויק, רק 309 אלף מבקרים הגיעו למדינה במהלך המונדיאל. הציפיות המוקדמות גררו הערכה להכנסות של 570 מיליון ליש"ט מתיירים בקיץ בלבד.

המשלחת האנגלית לציריך אחרי ההודעה על זכייתה של רוסיה (GettyImages)
המשלחת האנגלית לציריך. דווקא היה צפי להכנסות גדולות אצלם (GettyImages)
 

ממחקר שערכה פירמת רואי החשבון KPMG, עולה עוד כי רק 22 מבין מאה החברות הגדולות בדרא"פ הרוויחו מהמונדיאל. כמו כן, לא נרשמה צמיחה בכלכלת המדינה המארחת, גם כן בניגוד לציפיות. דרא"פ החלה את 2010 עם צמיחה של 4.6 אחוזים ברבעון הראשון של השנה, שירדה ל-3.2 אחוזים ברבעון השני והתדרדרה ל-2.6 אחוזים בלבד ברבעון השלישי, במהלכו נערך המונדיאל.

למרות ההערכות שהתבדו, פירמת רואי החשבון PWC פרסמה תחזית אופטימית במיוחד עבור אנגליה, שרצתה להיות מארחת המונדיאל ב-2018, לפיה אליפות העולם צפויה לתרום למדינה הכנסות של 3.2 מיליארד ליש"ט (5.1 מיליארד דולר). זאת בשל העובדה כי ההשקה באי הבריטי היתה צפויה להיות מצומצמת יחסית, מאחר התשתיות המפותחות והאיצטדיונים המפוארים שכבר עומדים על תילם.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה