כשראש ממשלת רוסיה והאיש החזק במדינת הענק, ולדימיר פוטין, רוצה משהו, בדרך כלל משאלתו מתגשמת. שיטתו הדורסנית הביאה לו מבקרים רבים, אך אלה מעדיפים להשמיע את מחאתם בשקט.

בשנה שעברה העביר פוטין הוראה מפורשת לשר הספורט שלו, ויטאלי מוטקו, "להתכונן לאירוח מונדיאל 2018 ברוסיה". לפי מוטקו, בתפקידו הקודם יו"ר ההתאחדות לכדורגל ברוסיה, המדינה מוכנה להשקיע 10 מיליארד דולר למען האירוח.

בשונה ממדינות אחרות הרואות באירוח הזדמנות יחצנית או דרך להעשרת קופת המדינה, מעמדה הבינלאומי והאסטרטגי של רוסיה איתן וגם כסף אינו הבעיה, כפי שמוכיחים עתודות הגז הטבעי והנפט הבלתי נדלים שבשטחיה העצומים. לרוסיה יש מוטיבציה אחרת, שניתן להסביר בשתי מילים - כבוד ויוקרה.

רוסיה מעולם לא אירחה טורניר כדורגל גדול, מונדיאל או יורו, גם בעידן הסובייטי כשהייתה ברית המועצות, למרות עוצמתה הפוליטית ויכולתה על כר הדשא - זכיה ביורו בשנת 1960, והופעות בגמרים של 1964, 1972 ו-1988. לפי מצב העניינים כרגע נראה שמצב זה לא ישתנה, בעיקר עקב קשיי התחבורה לחבר בין חלקיה השונים של המדינה, ווהתשתיות המיושנות, שריד מהתקופה הקומוניסטית.

ארשבין. היסטוריה של הישגים (רויטרס)
ארשבין. היסטוריה של הישגים (רויטרס)
 

דו"ח הביניים של פיפ"א העניק להצעה של רוסיה ניקוד נמוך יותר מלאלו של אנגליה וספרד-פורטוגל, אך עדיין לא ניתן להספיד את הרוסים, המומחים בדיפלומטיה חשאית. גם את הצהרתו המפתיעה של ברק אובמה, כי הנשיא מדבדב הוא חברו הטוב מחוץ לארה"ב, עשויים הרוסים למנף להשפעה על העסקנים היושבים בפיפ"א.

לרוסיה יש בעיה הפוכה מזו של קטאר. המדינה הקומוניסטית לשעבר רחבת ידיים ומרובה בערים מרוחקות זו מזו הרוצות להשתתף בחגיגה.

פוטין, שנפגש מספר פעמים עם נשיא פיפ"א ספ בלאטר בניסיון ללחוץ על העסקו השוייצרי, רשם לעצמו כביר הישג ספורטיבי אחד, כאשר העיר סוצ'י הנידחת נבחרה לארח את אולימפיאדת החורף ב-2014, כשגברה על פני עיר גדולה ועדיפה ממנה, זלצבורג שבאוסטריה.

אובמה. חבר אמת (רויטרס)
אובמה. חבר אמת (רויטרס)
 

כעת ברוסיה רוצים לשחזר את ההצלחה על חשבון אנגליה הפייבוריטית, כאשר כל האמצעים להשגת המטרה כשרים. לפני כחודש הזהיר ראש הוועדה להצעת רוסיה, אלכסיי סורוקין, מפני רמת הפשע הגבוהה בלונדון ובעיית האלכוהול בעיר. הדברים עלולים לחזור אל הרוסים כבומרנג.

בשבוע שעבר התרחשו במקביל שני אירועים אלימים, בסט. פטרסבורג ומוסקבה. אוהדי זניט חגגו אליפות בהתפרעות שגבתה פצועים הן מקרב האוהדים והן מקרב כוחות המשטרה. ואילו בבירה אוהדי ספרטק הגיבו בזעם על אובדן האליפות כשעקרו עשרות ממושבי איצטדיון לוז'ניקי, זה שאמור לארח את הגמר בעוד שמונה שנים.

לוז'ניקי, האיצטדיון האולימפי של מוסקבה, שאירח את גמר הצ'מפיונס לפני שנתיים, צפוי להתרחב ב-20 אלף מושבים ולהכיל קרוב ל-90 אלף מקומות. האיצטדיון החדש של זניט צפוי להיות המארח המשני באליפות עם מקום לקהל של כ-70 אלף צופים. בנוסף לאצטדיונים של ספרטק ודינמו במוסקבה וזה בקאזאן, מתוכננים להיבנות אצטדיונים חדשים בוולגוגרד, סמארה, רוסטוב ועוד.

איצטדיון לוז´ניקי. יתרחב (רויטרס)
איצטדיון לוז´ניקי. יתרחב (רויטרס)
 

רומן אברמוביץ', מהאנשים העשירים ברוסיה, שעושה חייל דווקא בלונדון המתחרה, תרם כ-15 מיליון דולר לטובת הזכייה הרוסית והבהיר לאיזה צד הוא שומר אמונים. יש להניח כי פוטין שכנע אוליגרכים נוספים להשקיע לקראת החלטת פיפ"א.

בלאטר וחבורתו ידועים בחיבה שלהם לערבי קוקטיילים מפוארים ואירוח נוצץ. ברוסיה מכירים היטב את מלאכת הפיתוי ואמונים על אירוח מפואר, כמו במסיבות היאכטה הידועות של אברמוביץ': עם הרבה בלונדיניות מרהיבות במעילי פרווה, אוכל משובח, אלכוהול הנשפך כמים, מכוניות פאר ושאר מותגי יוקרה.

יחד עם כבוד והערכה אמיתית לספורט וספורטאים בכלל ורוח צוות קבוצתית, שריד נוסף לתקופה הקומוניסטית, פוטין וחבריו יכולים לעשות היסטוריה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה