לעיתים מחאה חברתית עשויה להיות יעילה, אפילו כשמדובר בכדורגל. תסתכלו למשל על קבוצת הכדורגל פאריז סן ז'רמן (PSG), שקמה כתוצאה מעצומה שהופצה בעיר האורות בדיוק לפני 40 שנה, באוגוסט 1970.

תושבי הבירה הצרפתית, שמאסו בכישלונות של הקבוצות הותיקות של העיר כגון ראסינג פאריס וסטאד פרנסה, רצו קבוצה איכותית שתייצג אותם. לא פחות מ-20 אלף מהם, חתמו על עצומה שקראה לפתוח קבוצת כדורגל חדשה, המטרה היתה אחת, להביא אנשי עסקים פריסאיים להרים את הכפפה.

שני אנשי עסקים, גאי קרסן ופייר אטיין גוטו, ששימש לפני כן כסגן נשיא ראסינג המקומית, ראו את הפוטנציאל. השניים הובילו את המהלך להקמת המועדון ותוך ארבע שנים מהיוולדה, פאריס סן ז'רמן כבר כיכבה בליגה הצרפתית הבכירה. מאז זכתה בשתי אליפויות וכיום היא נחשבת בעיני רבים לקבוצה שזוכה לאהדה גדולה מאד בפאריז בפרט ובצרפת בכלל, שניה רק לאהדה לה זוכה האלופה הנוכחית, מארסיי.  

משכורות של 100 אלף יורו לעונה
נכון לערב פתיחת עונת המשחקים 2010/2011, תקציבה של סן ז'רמן, עומד על כ-80 מיליון יורו ונחשב לתקציב הרביעי בגודלו בליגה וזהה לתקציבה בעונה שעברה, אז סיימה במקום ה-13 בלבד, אך זכתה בגביע.

לא פחות מ-14 שחקנים בקבוצה, עומדים על שכר חודשי של 100 אלף אירו ברוטו ומעלה. בראש המרוויחים עם 266 אלף יורו ברוטו בחודש, ניצב הקשר, לודביק ז'ולי. האחרון, היה בעברו אחד מהאחראים להעפלה המפתיעה של מונאקו לגמר ליגת האלופות וגם בילה בברצלונה ורומא לפני ששב למולדתו.

לודביק ג´ולי. השחקן שמרוויח הכי הרבה במועדון  (רויטרס)
לודביק ג´ולי. השחקן שמרוויח הכי הרבה במועדון (רויטרס)
 

אחרי הקשר המחונן, אפשר למצוא את שני חלוצי הרכש של המועדון, ננה הברזילאי שנרכש הקיץ ממונאקו ומתיאה קז'מן הסרבי, שניהם משלשלים לכיסם כ-250 אלף יורו בחודש. 

בהתחשב בעובדה שבקבוצה אפשר עוד למצוא שחקנים בעלי שם עולמי, כקלוד מקללה, פגי לואינדולה וג'רום רוטן, שהיה שותף אף הוא לקמפיין המדהים של מונאקו בעונת 2003/2004, ברור שסך המשכורות הינו גבוה. בנוסף, בעיקר בשל הכישלון של אשתקד, לשחקני הקבוצה הובטחו בונוסים של כ-5 מיליון יורו, אם יזכו העונה באליפות ראשונה מזה 16 שנה.

ג´רום רוטן. גם הוא מחכה למכבי ת&qout;א (GettyImages)
ג´רום רוטן. מרוויח לא רע בקבוצה (GettyImages)
 

אז מהיכן מגיע כל הכסף?
אחד התורמים הגדולים של הקבוצה במשך השנים, הוא מעצב האופנה, דניאל השטר (Hechter). מעצב העל, מוכר בכל בית פראיזאי, לא רק  בשל העובדה שעיצב את מדי הנבחרת למונדיאל 1998, אלא גם משום שכיהן כיו"ר "סן ז'רמן" בשנות ה-70, אך נאלץ לעזוב עקב שערוריית מכירת כרטיסים.

הטלוויזיה העבירה כסף (רויטרס)
הטלוויזיה העבירה כסף (רויטרס)
 

משנת 1991 החלה חברת המדיה  +CANAL, המתמחה בשירותי לוויין, לרכוש את מניות המועדון בהדרגה. באמצע שנות ה-90 החברה השתלט על המועדון.  שנות הגאות של שידורי הלווין בצרפת, ועליית מחירי זכויות השידור של הליגה המקומית, אפשרו לה להזרים למועדון סכומים שטרם נראו בו, (כ-50 מיליון יורו בעונה) ולהנחית בו כוכבים בעלי שם. דויד ז'נולה, ג'ורג' וואה, ראי, ומרקו סימונה היו רק חלק מהכוכבים שנחתו על הדשא של הפארק דה פראנס. לכולם לא היה ספק, הזיווג היה מוצלח, הקבוצה הצליחה והחברה נהנתה מההכנסות שהגיעו מהתפוסה המלאה של האצטדיון באותה תקופה.

הכסף מדבר בפאריס (GettyImages)
הכסף מדבר בפאריס (GettyImages)
 

לפני כארבע שנים, מכרה +CANAL את כל מניות המועדון לשלוש חברות השקעות מצרפת וארה"ב, "מורגן סטנלי", "קולוני קפיטל" ו-"באטלר קפיטל פרטנרס" קנו את המועדון יחד במטרה להצעידו קדימה. ביוני אשתקד, "קולוני קפיטל" רכשה את מניות "מורגן סטנלי" והפכה לבעלת השליטה העיקרית במועדון עם 95 אחוז מהמניות.

"קולוני קפיטל", מנוהלת על ידי תום ברק (אין קשר לשר הביטחון), החברה ממוקמת בלוס אנג'לס, ומתחה בהשקעות בנדל"ן. ב-2010 בלבד היא ניהלה השקעות בסכום כולל של כ-30 מיליארד דולר.

נשיא הקבוצה, הוא איש העסקים הצרפתי רובין לפרו (Leproux), שבעבר עבד בחברת התקליטים פוליגרם, ניהל את תחנת הרדיו של קבוצת המדיה RTL והוביל הקמת הגירסה האנגלית לעיתון הגרמני 'בילד'.

 

פרננדז. פעם בפאריס, היום בישראל
פרננדז. פעם בפאריס, היום בישראל
 

סן ז'רמן היא הקבוצה היחידה מצרפת, פרט למארסיי, שזכתה בתואר אירופי. ב-1996 זכתה הקבוצה מפריז בגביע המחזיקות, היא עשתה זאת כשבשורותיה שיחקו כוכבים כברנארד לאמה, יורי דז'ורקף, פטריס לוקו ומאמן הקבוצה עד לפני שתי עונות, פול לה לגוואן, מי שהוליך את הקבוצה אז מהקווים היה אחד ושמו לואיס פרנננדז, היום המאמן הלאומי.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה