למרות שמדובר בליגה בעלת ההכנסות הגבוהות באירופה, קבוצות הפרמייר ליג, שתצא לדרך בסוף השבוע הקרוב לעונה חדשה, קפאו על השמרים הקיץ בכל הקשור לרכש. המיעוט ברכש התרחש, למרות שאף קבוצת אנגלית לא הגיעה לחצי גמר ליגת האלופות בשנה שעברה, שפל שלא התרחש מאז 2003, כאשר בין 2005 ל-2009 לפחות קבוצה אנגלית אחת השתתפה באופן קבוע בגמר.

הסיבה העיקרית לחיסכון הקיץ בקרב קבוצות הפרמייר ליג, פרט למנצ'סטר סיטי, הוא האפקט הפסיכולוגי של קריסת פורטסמות' וחשש המועדונים מגורל דומה.

לכך יש להוסיף את מלחמתו של נשיא אופ"א, מישל פלאטיני להחזרת השפיות הפיננסית בכדורגל האירופאי. פלאטיני, מקדם מודל של תקציבים מאוזנים למועדונים באירופה, לפיו קבוצות הכדורגל יוציאו בהתאם להכנסותיהם ולא בעזרת כספים שמגיעים מתומכים מבחוץ. באנגליה מבינים כי יש ליישר קו עם החזון של פלאטיני ולהתרגל למציאות הכלכלית החדשה. פלאטיני מקדם את רעיון ה'פייננשל פייר פליי', במסגרתו רק קבוצות בעלות תקציב מאוזן, יוכלו להשתתף במפעלים האירופיים, החל מ-2013-4.  

במנצ'סטר סיטי, רוצים להבטיח לפחות אליפות אחת לפני כניסת החוק לתוקף, כאשר הם יודעים יפה מאוד כי תיכף תיגמר חגיגת הבזבוזים בחסות משפחת המלוכה של נסיכות הנפט אבו דאבי. לכן, הסיטי אחראים הקיץ על כ-80 מיליון ליש"ט מתוך סך של כ-220 המיליון שהוציאו כלל קבוצות הפרמייר ליג.

יאיא טורה. גם הגיע לסיטי בעקבות הכסף הגדול  (רויטרס)
יאיא טורה. גם הגיע לסיטי בעקבות הכסף הגדול (רויטרס)
 

דו"ח שפורסם השנה, לאחר בדיקה של מצבן הכלכלי של 654 קבוצות באירופה ב-2008, מצע כי 47 אחוזים מהם רשמו הפסדים תפעוליים באותה שנה. קבוצות הפרמיירליג אחראיות ל-56 אחוזים מסך ההפסדים, שהסתכמו בלמעלה מחצי מיליארד יורו. פרשנות פשוטה של הנתונים - 20 קבוצות באנגליה הפסידו יותר מבכל שאר הליגות באירופה. אין ספק, הפרמייר ליג חזק על הרדאר של פלאטיני.

לכל קבוצה גם יש סיבות משלה לשמור על התקציב. צ'לסי, שזכתה בדאבל, סובלת מהתרחקות מסויימת מצד הבעלים רומן אברמוביץ', שלאחר שהשקיע בה כמיליארד דולר רוצה לראות את התינוק המגודל הולך סוף סוף לבד. מנצ'סטר יונייטד, בעלת חובות של 716 מיליון ליש"ט, חייבת לנהוג באחריות כלפיה תומכי בכל העולם, בוודאי כלפי אלה שמחזיקים באגרות חוב של המועדון ומאפשרים הזרמת חמצן שוטפת.

יוסי בנייון. אחת הרכישות הבודדות של אנצ´לוטי הקיץ  (GettyImages)
יוסי בנייון. אחת הרכישות הבודדות של אנצ´לוטי הקיץ (GettyImages)
 

הבעלים של ליברפול מתים למכור את המועדון, שבשלב זה נמצא בחובות של לפחות 237 מיליון. היקס וג'ילט איבדו הרבה מנכסיהם בשנתיים האחרונות ויודעים יפה מאוד שעם כל הכבוד לשווי של המותג ליברפול, אף איש עסקים אינו רוצה לקנות נכס בעל חוב תופח ולכן הם נוקטים במדיניות מרסנת ככל שניתן.

ארסנל, ממשיכה במדיניות הרכש הקמצנית שלה שמתווים בעליה וטוטנהאם, שרק הצטרפה מעשית בשנה האחרונה למועדון הגדולות, רוצה לנהוג במתינות ולהבטיח קודם כל השתתפות בשלב הבתים בצ'מפיונס.

ארסן ונגר. כבר שנים שהוא לא מבזבז  (רויטרס)
ארסן ונגר. כבר שנים שהוא לא מבזבז (רויטרס)
 

לכל הגורמים הללו יש להוסיף את העובדה כי המשבר הכלכלי, שפרץ לעולם בשיא חריפותו בסוף 2008, עדיין לא עזב את אירופה. הפגיעה באנגליה עדיין בשוליים, אך כל עוד האחות הגדולה, ארה"ב, עדיין מלקקת את הפצעים ומדינות מרכזיות באיחוד האירופי, כגון ספרד ויוון, כמו גם השכנה אירלנד, עומדות בפני קטסטרופה כלכלית, ניתן להבין את המדיניות החסכנית ברוב הענפים, בתוך כך גם בכדורגל.

למרות כל זאת, המספרים מחייכים למנהלת הפרמייר ליג. חוזה הטלוויזיה מבטיח למנהלת ולמועדונים 1.4 מיליארד ליש"ט לשלוש שנים, קרי 594 מיליון ליש"ט לשנה, סכום זה הינו כפול משווי ההסכם הקודם, אותו השיגו בעבר. החדירה הטובה לשוק האסיאתי גם מביאה לכך שיש סבירות גבווה כי ההסכם הבא יהיה אפילו טוב יותר.

אלכס פרגוסון. החתים הבוקר הומלס  (GettyImages)
אלכס פרגוסון. החתים הבוקר הומלס (GettyImages)
 

ההכנסות בפרמייר ליג עמדו בעונה שעברה על 2.3 מיליארד ליש"ט, הכי הרבה באירופה. עם זאת, הבונדסליגה רווחית יותר. ואולי בכך ניתן לסכם את העניין. הגדלת ההכנסות רק מגדילה את התיאבון של קבוצות הפרמייר ליג וכמו שהוכיח מקרה פומפי בעונה שעברה, לעתים התקף זלילה שאינו מותאם לגודל הקיבה עלול להסתיים ביותר מסתם כאב בטן.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה