לפי ההודעה הרשמית, זה נגמר עם 22 פצועים, כולל שלושה במצב אנוש, אבל הדיווחים שדולפים לרשת מדברים על מספר דו ספרתי של הרוגים – אולי 17, אולי 30, ואולי אף יותר. בשלב זה, לא ממש ברור למי להאמין וגם המקסיקנים עצמם מבולבלים, אבל דבר אחד בטוח לחלוטין: אתמול בלילה התרחש לינץ' מזעזע ומבעית באצטדיונה של קרטארו.

מאות חוליגנים מקומיים תקפו במהלך המחצית השנייה את האוהדים של אטלס האורחת, ובהיעדר נוכחות משטרתית מינימלית - ניסו להרוג אותם, פשוטו כמשמעו. הצילומים מזירת הקרב, בתוך האצטדיון ומחוצה לו, מראים אלימות חריגה באופן קיצוני גם במונחים של קטטות בין אולטראס. אוהדי אטלס רבים הופשטו לחלוטין, הוכו באגרופים, בעיטות, מקלות, אלות וכיסאות, והתקיפות נמשכו ביתר שאת גם כאשר הם שכבו ערומים, מדממים ומחוסרי הכרה על הרצפה. היו שספגו עשרות בעיטות בראש, ולאור התמונות האלה ממש לא יפתיע איש אם הידיעות על עשרות שלא שרדו את הטבח יתגלו כנכונות.

זוועה במקסיקו: עשרות אוהדים נפצעו בקטטה

האכזריות הטהורה של האירוע, שמזכירה את הפשעים של אוהדי ליברפול באצטדיון הייזל בבריסל לפני גמר גביע האלופות מול יובנטוס ב-1985, נראית הזויה אפילו יותר אם מכירים את הרקע לסכסוך. אחרי הכל, כלל לא מדובר ביריבות איזוריות מושבעות.

אטלס, המכונה השועלים, היא מועדון פופולרי מאוד מגוואדלחארה, אך כמעט ללא תארים לאורך ההיסטוריה, לעומת הקבוצה הבכירה של העיר, צ'יבאס. קרטארו, המכונה התרנגולים, קרובה קצת יותר למקסיקו סיטי ומרוחקת מגוואדלחארה כ-370 קילומטרים. הישגי המועדון צנועים, ללא אליפויות מאז הוקם ב-1950, וקרטארו ידועה לחובבי הכדורגל מחוץ למדינה משתי סיבות עיקריות בלבד. במונדיאל 1986 היה זה האצטדיון בו הביסה ספרד 1:5 את הנבחרת המלהיבה של דנמרק בשמינית הגמר, וב-2014 חתם בקבוצה רונאלדיניו, כאשר כבר התקרב לפרישה. אתמול נוספה לרשימה הזו כותרת חדשה, טרגית במיוחד.

גם בזכותו קרטארו הייתה מוכרת מחוץ למקסיקו. רונאלדיניו (רויטרס)גם בזכותו קרטארו הייתה מוכרת מחוץ למקסיקו. רונאלדיניו (רויטרס)

עד אפריל 2007, היחסים בין מחנות האוהדים היו מתוחים במידה סבירה בהחלט, אבל אז התרחשה התקרית ששינתה את המגמה. היה זה במחזור האחרון, כאשר קרטארו התארחה אצל אטלס והייתה זקוקה לניצחון על מנת להבטיח הישארות בליגה. המאמן סלבדור רייס, דמות כריזמטית ואהובה במיוחד בקרב מעריצי התרנגולים, ביקש התגייסות מקסימלית, ויותר מ-20 אלף אוהדי עשו את הדרך הארוכה לאצטדיון חליסקו בגוואדלחארה על מנת לתמוך בו ובשחקנים. האווירה ביציעים הייתה מחשמלת, ובקראטרו האמינו שהקהל יסייע להם לשרוד. המציאות הייתה שונה, ושני שערים מהירים של אטלס סגרו עניין הרבה לפני שריקת הסיום.

לבבות האלפים שבאו מקרטארו נשברו לרסיסים, אבל לאוהדים המקומיים לא היה אכפת, ולפי הדיווחים הרבים שנפוצו אז הם לעגו ליריבה שירדה לליגה השנייה והקניטו את אנשי התרנגולים. הפרובוקציה הזו לא רק יצרה קטטות ברחבי העיר באותו לילה, אלא גם הותירה משקעים כבדים. מאז, השועלים הם האויבים מספר אחת מבחינת אנשי קרטארו, שהמתינו בחוסר סבלנות להזדמנות הראשונה לנקום.

העימותים האלימים ביציעים (רויטרס)העימותים האלימים ביציעים (רויטרס)

היה זה ב-2010, כאשר קרטארו חזרה לליגה הבכירה ואירחה את אטלס. המוטיבציה הייתה בשיאה, השחקנים עשו את העבודה על הדשא עם 1:2, אבל האקשן האמיתי היה ביציעים, שם פרצו האולטראס של התרנגולים לעבר השועלים, שברו את הרשתות, וניסו לפרק את כל מי שיכלו. מנגד, נשמעה השירה של אוהדי אטלס, שהגיעו בכמויות גדולות במיוחד: "עבורנו אתם תמיד בליגה השניה". אז דווח על 30 פצועים, חלקם באורח קשה, והרעש התקשורתי היה גדול למדי.

בעקבות המהומה, נפגשו ההנהלות של שני המועדונים על מנת לגבש דרכי התמודדות עם התופעה, והוחלט לאסור על כניסת אוהדי חוץ, בתמיכה גורפת מצד ההתאחדות. האמצעי ליישם את ההגבלה היה מקורי למדי – זיהוי מיקום רוכש הכרטיסים. לתושבי גוואדלחארה נחסמה הגישה לרכוש כרטיסים לאצטדיון בקרטארו, ולהיפך. האוהדים מצאו, כמובן, דרכים יצירתיות להתגבר על המכשול, ואוהדי אטלס אף פצחו במחאה המונית בדרישה לא לפגוע בזכויותיהם. נשיא המועדון, ויקטור פלורס, העיד ב-2013: "אין ביכולתי למנוע מהאוהדים שלנו להגיע ליציעים, אבל אני מבקש מהם לכבד את ההחלטה, וכולי תקווה שלא יהיו אירועים חריגים נוספים".

התקוות לא התממשו ואוהדי אטלס רבים הגיעו, בין היתר כדי להתגרות בתרנגולים, שהיו מוכנים מאוד. כך פרצו שוב מהותות גדולות והמשטרה ביצעה מעצרים. באופן תמוה, דווקא ההתפתחות הזו גרמה לשני המועדונים לוותר על הפרדת הכוחות. הם נכנעו לחוגים הקיצוניים שדרשו להיות שם תמיד ובכל מצב, והמשטרה הקפידה לסמן את המפגשים האלה כמשחקים בסיכון גבוה במיוחד. הכוננות תמיד הייתה גדולה – עד אתמול, כאשר נדמה היה כי השוטרים פשוט נעלמו מהשטח, בעוד הסדרנים באצטדיון פשוט פתחו את כל הדלתות והמחסומים על מנת לאפשר את התקיפה.

לפי העדויות של אוהדי אטלס, השוטרים ועובדי האיצטדיון שיתפו פעולה עם החוליגנים של קרטארו, ובכך איפשרו את הזוועה. אחרי שהותקפה ביציעים, ברחו אוהדי אטלס לדשא, וגם שם השיגו אותם הפושעים. רבים הסירו את החולצות האדומות-שחורות של אטלס על מנת שלא ניתן יהיה לשייך אותם לקבוצה האורחת ולהימנע ממכות הרצח. לשיטתם של התרנגולים, הייתה זו פעולת התגמול האולטימטיבית על הירידה ההיא לפני 15 שנה, והם לא ריחמו אפילו על הילדים שכלל לא נולדו ב-2007. 

התמונות חסרות התקדים הכניסו את המקסיקנים להלם מוחלט, וייקח להם לא מעט זמן להתאושש ולהפיק לקחים. בינתיים, הודיעה ההתאחדות המקסיקנית כי כל המשחקים שתוכננו בסוף השבוע בוטלו ונדחו. נשיא הליגה, מיקל אריולה, הצהיר כי הנושאים באחריות לפעולת המשטרה הלקויה ייענשו במלוא חומרת הדין. "זהו כתם על האנשים ועל העיר שלנו", קבע ראש עיריית קרטארו, מאוריסיו קורי, שהתעקש כי לא היו קורבנות בנפש באירוע. בין העיתונאים הבכירים, היו שדרשו להקפיא את הליגה לתקופה ארוכה, והטילו ספק בכשירותה של מקסיקו לארח את המונדיאל ב-2026 בצוותא עם ארצות הברית וקנדה.

כך או כך, חוותה אתמול מקסיקו אירוע מכונן, שעשוי לחולל שינויים דרמטיים ביחס כלפי האולטראס וההתפרעויות של כל הקבוצות. בעקבות אסון הייזל, בו נהרגו 39 אנשים, הושעו הקבוצות האנגליות מהשתתפות במפעלים האירופים למשך 5 שנים. יהיה מסקרן לראות את הלקחים שיופקו מהלינץ' של קרטארו באטלס, ואת העונשים שיוטלו על הרוצחים הפוטנציאליים. כעת, בתום הפיאסקו, תעשה מקסיקו הכל על מנת לתקן את הרושם הקטסטרופלי ולשמור על חיי אדם באיצטדיונים.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה