כאשר הנבחרת הברזילאית זכתה בגביע העולם ב-1970, היה ברור כי כל שחקן ומאמן ברזילאי ימדדו על פי אותם סטנדרטים. על לואיס פליפה סקולארי וחניכיו, שייפגשו הלילה (בין ראשון לשני, 1:00) את נבחרת ספרד באצטדיון המראקנה, יהיה את אותו הלחץ.

הקפטן הברזילאי האגדי, קרלוס אלברטו, כבש את השער האחרון באחת התצוגות המרהיבים במשחק גמר, כשברזיל גברה 1:4 על איטליה באצטדיון האצטקה במקסיקו ב-21 ביוני, 1970 לעיני מיליוני צופים ברחבי העולם, שהיו חסרי מזל מספיק כדי לא להיות נוכח במשחק.

הנבחרת הברזילאית הציגה כשרון אדיר בתוך מסגרת עם קשר שנראה כמעט טלפתי. המהלך של השער התחיל עמוק בחצי המגרש הברזילאי, ברגליו של טוסטאו. מאותו רגע ועד הרגע שאלברטו בעט את הכדור פנימה, כמעט כל שחקני השדה של ברזיל נגעו בכדור.

ג'יארזיניו, עוד אגדה, מסר את הכדור לפלה, והזמן נראה עוצר כשהשחקן הטוב בעולם שקל את האופציות שלו והחליט למסור לקפטן שלו, אלברטו, שרץ באגף ימין והשאר היסטוריה.

פלה. הזמן נעצר
פלה. הזמן נעצר
 

ב-1970 היה זה פלה, היום זה הכוכב בן ה-21, ניימאר, שייצא לאחר גביע הקונפדרציות לברצלונה, שרכשה אותו עבור כ-75 מיליון דולר מוקדם יותר החודש. ניימאר כבש שלושה שערים נפלאים במהלך הקונפדרציות, אך הברזילאים יהיו האנדרדוג בגמר מול ספרד.

בימים אלו, עם כיסוי תקשורתי של 24 שעות על כדורגל, התרגלנו לראות ברזילאים משחקים בכל רחבי אירופה והקסם של לראות את הנבחרת הברזילאית הולך ופוחת. לפני 40 שנים היה ניתן לתאר את הכדורגל של ברזיל כלוהט, היום ניתן לתאר אותו כפונקציונאלי.

חבר לעבודה פעם אמר לי: "תראה את השחקנים הזקנים האלה עם השיער הארוך, הלהט של שנות ה-70 היה גם מחוץ למגרש. היום, הכל מתוכנן, כמו מכונה, כך זה נראה בכדורגל העולמי".

שחקני ברזיל חוגגים עם פאוליניו. כדורגל פונקצונאלי (רויטרס)
שחקני ברזיל חוגגים עם פאוליניו. כדורגל פונקצונאלי (רויטרס)
 

"הגלובליזציה של הכדורגל הבטיחה שהמטרה הפרגמטית היא תמיד לנצח", אמר אייזיאה טינוקו, שבילה את מרבית חייו בואסקו דה גמה ופלמנגו. "אם יש לך את היצירות והרגש זה טוב, אך המטרה העיקרית היא 3 נקודות ותארים. כדורגל הוא עניין רציני בברזיל והקבוצה של סקולארי תנסה להשיג את שני הדברים, תוצאות ושמחת חיים".

בברזיל, טינוקו נחשב לחלוץ בנושא הארגון של כדורגל הנוער, תחילה בואסקו ולאחר מכן בפלמנגו. טינוקו עזר לפתח את המתקנים שעזרו לפתח את השיטה של גידול שחקנים בברזיל. השחקנים קיבלו מקום לגור, לאכול, להתחנך ואף קיבלו טיפולים רפואיים, הכל באותו מקום. אגב, התקופה הגדולה ביותר של ואסקו הייתה כשטינוקו היה המנהל הטכני של הקבוצה, עם אאוריקו מיראנדה כנשיא.

הזוכים ביורו של 2008 ושל 2012 וגם במונדיאל 2010, ספרד, חייבת הרבה מההצלחה שלה מהדרך בה מועדונים ספרדים, בעיקר ברצלונה, מפתחים את הכישרון הצעיר שלהם. הדגש במשחק הספרדי הוא על החזקה בכדור, מסירות ותנועה, שיטת ה"אינטגרציה האנכית".

ואסקו. אינטגרציה אנכית (רויטרס)
ואסקו. אינטגרציה אנכית (רויטרס)
 

"ספרד יצרה שיטה שמשוחקת מקבוצת הילדים עד לבוגרים" אמר טינוקו. "גם במונדיאל עד גיל 20 בטורקיה ניתן לראות את אותו סגנון משחק שחניכיו של ויסנטה דל בוסקה משחקים בגביע הקונפדרציות.

גם בברזיל הייתה לנו אינטגרציה אנכית, בפלמנגו של שנות ה-80 ובסאו פאולו תחת טלה סאנטנה. כרגע מטמיעים את השיטה גם באתלטיקו פרננסה, בגרמיו ובאינטרנסיונל".

"השיטה הספרדית מוטמעת בנבחרות הלאומיות, השאלה מה קורה בקבוצות, האם רק ברצלונה עובדת בשיטה הזו?"

הגודל הגיאוגרפי של ברזיל וגיוון התרבויות הבטיחו כי הגישה לפיתוח כדורגלנים תהיה יותר 'לא שיטתית' מאשר השיטה הפילוסופית של ספרד או גרמניה. טינוקו חושב  שאחת הסיבות לכך שהמועדונים בברזיל מוציאים יותר כספי מיסים מאשר על פיתוח שחקנים צעירים.

אוהדי ברזיל. יצואנית הכדורגלנים הגדולה בדרום אמריקה (רויטרס)
אוהדי ברזיל. יצואנית הכדורגלנים הגדולה בדרום אמריקה (רויטרס)
 

הפיתוח של שחקנים בברזיל מותאם לרצונות של קבוצות באירופה. האירופים מעדיפים שחקנים ממושמעים טקטית מאשר שחקנים טכניים שעשויים לבצע טעויות ועל כך הברזילאים שמים דגש.

באופן כזה, המאמנים הברזילאים הושפעו מחבריהם באירופה ואימצו גישה שמרנית יותר. סקולארי, כמובן, היה מאמנה של נבחרת פורטוגל בין 2003 ל-2008.

גם אם הקסם הברזילאי נעלם, המדינה הגדולה בדרום אמריקה נשארה זו שמעבירה הכי הרבה כישרון לאירופה. 515 שחקנים ברזילאים משחקים ב-31 ליגות, על פי מחקר שנערך בתחילת השנה בשוויץ.

ניימאר בטירוף. מתאים לשיטה האירופית (רויטרס)
ניימאר בטירוף. מתאים לשיטה האירופית (רויטרס)
 

בניגוד לעבר, שחקנים ברזילאים לא עוברים לאירופה בשלב מאוחר בקריירה, אלא בתחילתה. "אתלטים נלקחים למדינות מבלי להשלים את מחזור ההתפתחות שלהם, שלוקח 7 שנים לפחות", אומר טינוקו, "זה מסע אינטנסיבי מדי".

זהו מסע מובן עקב הכספים שמקבלים המועדונים, השחקנים והסוכנים, אך כשהם עושים זאת, הם פוגעים בעתיד של הכדורגל הברזילאי ושל הנבחרת הברזילאית.

ג'ון סינוט הוא כתב הספורט של רשתCNN

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה