חלון ההעברות זו תקופה שמביאה איתה הרבה התרגשות לקבוצות ולקהל שלהן. איך אנחנו רגילים לראות החתמה? מספר דיווחים, התלהבות גדולה בקרב הקהל, סרטוני ביצועים וניסיונות של כולם לנתח איך הוא יתרום. אחר כך המועדונים שמשקיעים עוד יוסיפו טיזר, או איזה סרטון החתמה מושקע, וברגע שהוא יוצג ידברו בעיקר על האיכויות שלו על המגרש כשהקבוצה תוציא ציטוט שלו מהעמוד הרשמי, לפעמים גם המאמן או המנהל המקצועי ידברו וישבחו את היכולות על כר הדשא.
בשבוע שעבר החוקים האלה נשברו. בזמן שקבוצות רבות עברו את אותו התהליך בהחתמות שלהן הקיץ, לדורטמונד הסיפור היה שונה לחלוטין. הקבוצה קושרה בתקופה האחרונה לפליקס נמצ'ה, כשעל הנייר הרעיון היה מאוד הגיוני. הקשר המרכזי שגדל במנצ’סטר סיטי הגיעה לוולפסבורג בשתי העונות האחרונות וחווה שדרוג משמעותי.
נמצ’ה הגרמני/אנגלי נחשב לכישרון גדול במשך שנים ושיחק במספר נבחרות צעירות גם באנגליה וגם בגרמניה, אך הפריצה שלו לבוגרים לא הגיעה עד המעבר לזאבים. בוולפסבורג הוא עבר עונת התאקלמות ב-2021/22 שבה בעיקר נכנס כמחליף, אלא שבעונה החולפת הגיעה קפיצת המדרגה הגדולה. הקשר הפך לאחד השחקנים המשמעותיים בקבוצה אחרי מחזורי הפתיחה המאכזבים, התברג בהרכב והרשים יותר ויותר בכל משחק, כשגם המספרים היו לא רעים עם שלושה שערים ושישה בישולים ב-30 הופעות בליגה. השיא הגיע בהופעת בכורה בנבחרת גרמניה במרץ האחרון כשהוא בן 22 בלבד.
מבחינה מקצועית מדובר ברכש מעניין של דורטמונד, אלא שהבעיה כאן לא הייתה מקצועית. בחודש פברואר נמצ’ה שיתף באינסטגרם פוסט של אמריקאי הנחשב מהימין הקיצוני בארצות הברית, מאט וולש, שבו האחרון לעג לאבא של ילד טרנסג’נדר. אם זה לא הספיק, בחודש שעבר (יוני), בתחילת “חודש הקהילה הגאה”, הוא שיתף תמונה מעמוד אינסטגרם פונדמנטליסטי נוצרי שבה הושווה נושא ה”גאווה” לשטן.
מכאן החל הבלגן. אוהדי דורטמונד פתחו במחאות נגד הגעתו בימים שלפני החתימה, כשהם אף הגדילו והגיעו למחות ליד משרדי המועדון בטענה כי השחקן “לא משקף את הערכים של דורטמונד”. השוורצגלאבן נחשבים לקבוצה שתומכת בשוויון באופן אקטיבי, כשהם מקדישים בכל עונה משחק בית למטרות נגד ההפליה, ובין השאר מארגנים ומממנים תכנים חינוכיים לאוהדים צעירים, ביניהם אפילו טיולים למחנות ריכוז מתקופת השואה.
כל הסיבות הללו גרמו לחוקי ההחתמה להישבר. טיזר או סרטון לא היו שם לפני ההודעה על ההחתמה, כשבמקום שמחה וסרטוני ביצועים קיבלנו כעס גדול ברשתות החברתיות ומחאות. אם בדרך כלל הציטוט של השחקן תופס את מרכז הבמה, הפעם הפוקוס עבר למקום אחר. נשיא דורטמונד, ד”ר ריינהולד לונוב, בחר באופן חריג לכתוב פוסט בטוויטר הפרטי שלו ולהסביר את ההחלטה.
“ההחתמה של פליקס הציתה מחלוקת לאחר שהוא שיתף תוכן שיכול להתפרש כהומופובי או אנטי-קוויר”, כתב הנשיא. “בגלל זה בהתחלה היו לי ספקות בשאלה האם הוא חולק את הערכים של בורוסיה. מהסיבה הזו, היה לי חשוב לפגוש אותו באופן אישי. בשיחה ישירה איתו, הוא הבטיח לי כי הוא שותף לערכים הבסיסיים של המועדון וינהג בהתאם. בעקבות הביקורת לפני ההחתמה, פליקס נמצ’ה יצטרך להרוויח את האמון מהרבה צהובים-שחורים, את שלי הוא הרוויח”.
גם מאמן הקבוצה אדין טרזיץ’ הגיב עם ציטוט רגיל של ציפייה לשחקן חדש, אלא שבתוכו הוסיף כי הוא מצפה “לתמוך בו בהתפתחות כשחקן כדורגל וכבן אדם”. שום דבר בהחתמה הזו לא עבר חלק, כשגם הציטוטים זכו לביקורת גדולה בגלל מהותם ובגלל האמירה של לונוב שהתוכן “יכול להתפרש”, ולא במפורש תוכן בעייתי.
ארגון האוהדים הלהט”בים של הקבוצה, “ריינבו ברוסן”, פרסמו הצהרה וביקרו בחריפות את החלטת המועדון: “הנהלת דורטמונד שלחה מסר שאם שחקן הומופוב טוב מספיק, אז זה מקבל עדיפות על האינטרסים של שחקנים שירגישו שהם לא יכולים לצאת מהארון. הנזק לקבלה של הקהילה הגאה בכדורגל הוא עצום”.
כמועדון, בדורטמונד דואגים להדגיש את החשיבות לשוויון ואת הערך של קהילת האוהדים, אבל המקרה הזה שם עננה שחורה גדולה על ההתנהלות של הקבוצה והערכים שהיא מנסה לשקף. הבעיות רבות, החל מבחירה דווקא בשחקן שהתבטא בצורה בעייתית שכזו, ועד ההליכה נגד חלק מהקהל והתעלמות מההתנגדות הציבורית בקהילה. לדורטמונד יש הרבה שאלות לענות עליהן והיא עשויה להתמודד עם הנושא בהמשך לא מעט, אך לא בטוח שיש לה תשובות.