כאשר מאמן נבחרת גרמניה, יואכים לב, יעזוב את תפקידו, מקבלי ההחלטות בברלין יצטרכו לשקול בכובד ראש את מועמדותו של מאמן מיינץ, תומאס טוכל. המאמן בן ה-37 הוא צעיר המאמנים בבונדסליגה אך אחד המטאורים העולים בארץ הבירה והנקניקיות.

מיינץ וטוכל פתחו בסערה את העונה בליגה הגרמנית עם שישה ניצחונות, מאזן מושלם ומקום ראשון. שטוטגרט, וולפסבורג, קייזרסלאוטרן, ורדר ברמן וקלן – כולן נכנעו לחבורה הצעירה והדינאמית, שבסך הכל רוצה להישאר בליגה. מול הדאבליסטית באיירן מינכן חשבו שזה יגמר, אך שחקניו של טוכל הראו שכדאי להתחיל לקחת אותם ברצינות עם ניצחון נוסף.

פרישה בגיל 24, קריירת אימון בנסיקה
טוכל עצמו חווה קריירת משחק מאכזבת, שהסתיימה בפציעה ואילצה אותו לפרוש בגיל 24 בלבד בגלל בעיות קשות בסחוס בברכו. טוכל שיחק באותו זמן אצל המאמן רלף רנגניק (כיום בהופנהיים) שהדריך אותו בקבוצת אולם החובבנית.

כמו שחקנים מתוסכלים רבים שאולצו לתלות את הנעליים מסיבות בריאותיות, טוכל ידע שהוא רוצה לאמן ובגיל 27 קיבל את הצ'אנס הראשון.

רנגניק היה זה שנתן לטוכל להוכיח את עצמו לראשונה כמאמן כאשר מינה אותו להדריך את אחת מקבוצות הנערים של שטוטגרט. "הוא נתן לי להיות בצילו והתחלתי לעבוד עם צעירים מתחת לגיל 14. כך הכל התחיל עבורי", תיאר טוכל את תחילת דרכו על הקווים.

תומאס טוכל (GettyImages)
תומאס טוכל. המאמן הצעיר בבונדסליגה (GettyImages)
 

טוכל זכה באליפות עם קבוצת הנוער של שטוטגרט ולאחר חמש שנים עבר לנוער של אגסבורג. המאמן השיג ב-2007 את תעודת הפרו המפורסמת והתגלגל ב-2008 לנוער של מיינץ, שם לקח אליפות נוער נוספת והרשים את ראשי המועדון, שהחליטו בקיץ 2009 למנות אותו כמאמן הקבוצה הבוגרת, שבדיוק עלתה לבונדסליגה.

באייר לברקוזן כבר סימנה את טוכל כמי שיחליף את יופ היינקס בתום העונה, אך המאמן הצעיר הודיע כי לא יימהר לעזוב את החממה במיינץ: "לא דיברתי עם אף אחד מלברקוזן. הרגשתי מצויין כאשר הארכתי את החוזה במיינץ עד ליוני 2013". בדומה לשאלקה 04, שנוסדה ב-1904 ולכן קרויה כך, מיינץ נוסדה ב-1905 וכינויה הוא ה"נולפונפר" ("האפס-חמשים").

תומאס טוכל (GettyImages)
תומאס טוכל בפעולה. מבוקש בלברקוזן (GettyImages)
 

מבצר ושמו ברוכווג
למרות היסטוריה לא מאוד מפוארת ב-105 שנותיה, מיינץ הפכה בעונה שעברה את אצטדיון ברוכווג למבצר, הפסידה בו רק פעמיים וסיימה במקום התשיעי – לא רע בשביל עולה חדשה שרק רצתה לשרוד. רבים חזו שמיינץ תסבול מ"סינדרום העונה השניה" אך טוכל וחניכיו הוכיחו שהם בדרך להישאר עונה נוספת באחת מהליגות הטובות בעולם.

מלבד ההצלחות בתחום כיבוש השערים, מיינץ הוכיחה בעבר שהיא קבוצה הוגנת, כאשר העפילה בעונת 2005/06 לגביע אופ"א דרך משבצת ה"פייר פליי" שניתנת לקבוצות המקבלות מעט כרטיסים, נותנות יחס מכובד ליריבה ולשופט ומתהדרות בקהל טוב וממושמע. המסע האירופי של מיינץ התחיל בניצחונות על מיקה הארמנית וקפלאביק האיסלנדית אך נעצר אצל סביליה שזכתה בסופה של אותה עונה בגביע.

לואיס הולטבי (GettyImages)
לואיס הולטבי. חצי אנגלי, חצי גרמני (GettyImages)
 

הצעירים הפכו לפז"מניקים
למיינץ אמנם אין שמות נוצצים, אך היא מתבססת על שחקנים צעירים כמו הקשר ההתקפי לואיס הולטבי (20), שעלה כמחליף וכבש צמד בניצחון על קלן ביום שלישי האחרון. להולטבי, שמושאל משאלקה, יש אב אנגלי ואם גרמניה והוא אוהד שרוף של אברטון. במיינץ אפשר למצוא גם את המגן כריסטיאן פוקס, שחקן נבחרת אוסטריה, שמושאל מבוכום וידוע בבעיטות החופשיות הקטלניות שלו ברגל שמאל.

החלוץ אנדרה שורל, שיחגוג בקרוב את יום הולדתו ה-20, טופח על ידי טוכל בנוער של מיינץ שזכה באליפות והוא פורע את השטרות גם בליגה של הגדולים עם שלושה שערים בארבעה משחקים. עוד חלוץ גרמני בן 20, מרסל ריסה, נחשב להבטחה גדולה במיינץ וכבש את אחד השערים בניצחון החוץ הגדול על ורדר ברמן, קבוצה מליגת האלופות למי ששכח.

אנדרה שורל (GettyImages)
אנדרה שורל. עוד לא בן 20 וכבר סקורר (GettyImages)
 

המבוגרים האחראים בקבוצה הם הקשר הצ'כי יאן שימאק (31), שנושא עימו עבר עשיר בבונדסליגה והבלם הדני בו סוונסון שמשמש כעוגן במרכז ההגנה. בין השמות הנוספים בסגל ניתן למצוא את החלוץ הניגרי הרונה בבאנגידה, החלוץ הדני מורטן רסמוסן, הקשר הקולומביאני אלקין סוטו והקשר האוסטרי אנדראס איבאנשיץ'.

זהירות, כאן בונים!
בסיפור הזה יש גם זווית יהודית: בעיר מיינץ, שנקראה מגנצא על פי ספרים קדומים, היתה קהילה יהודית גדולה שחיה שם קרוב לאלף שנים והוציאה מקרבה כמה מן החכמים הגדולים של אותה תקופה, כמו גרשום מאור הגולה, רבי טוביה בן אליעזר ורבי שמעון הגדול. ללא קשר ליהדות גם ממציא הדפוס, יוהאן גוטנברג נולד בעיר והאוניברסיטה המקומית נקרא על שמו.

אוניברסיטת מיינץ (רויטרס)
אוניברסיטת מיינץ. קרואה על שם ממציא הדפוס, יוהאן גוטנברג (רויטרס)
 

בחזרה לכדורגל, במיינץ כבר חושבים קדימה ובונים אצטדיון בן 33,000 מושבים שיחליף את ברוכווג בו יש 20,000 מקומות. האצטדיון החדש ייקרא קופאקה ארנה והקבוצה תשחק בו החל מהעונה הבאה, בתקווה שיגיעו אוהדים נוספים מן העיר המונה 200,000 תושבים.

"האיכות של השחקנים באה בעקבות הקרבה ותשוקה למשחק. הם רוצים לזכות בכל כדור כאשר הם מאבדים אותו. זה אפשרי רק כאשר יש יחסים טובים בין השחקנים. השחקנים יודעים שהם צריכים לעבוד קשה למען מטרה משותפת, רק כך אפשר להגיע להישגים ", סיכם המאמן טוכל את סוד ההצלחה של מיינץ.

אוהדי מיינץ (GettyImages)
אוהדי מיינץ. בינתיים יש להם עונה חלומית (GettyImages)
 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה