"אני זוכר שיחות שהיו לי עם אורליאן טשואמני. הוא היה מקפיד כל כך על כל דבר, שהיה רושם את ההוראות על פתקים ומשנן אותן. דיבר על זה שהוא רוצה להגיע לנבחרת הבוגרת של צרפת ולזכות בליגת האלופות. ראו בעיניים שלו את הרצון העז לנקוט בכל האמצעים כדי להשיג את המטרות. זה ההבדל לעומת אלו שהמטרות נותרות בגדר חלום עבורם".  

כאשר שומעים את הדברים שאמר מאמן נבחרת הנוער של צרפת (עד גיל 18) ליונל רושל, מבינים באמת למה הקשר הצעיר (22) שעזב רשמית את מונאקו וחתם בריאל מדריד, הפך ללהיט ששווה כל כך הרבה, ומדוע מדברים עליו כמי שעשוי להפוך בשנים הקרובות לאחד הגדולים.
 
טשואמני השלים את מעברו לריאל, שסיכמה איתו את כל התנאים עוד לפני גמר ליגת האלופות בו ניצחה 0:1 את ליברפול. הבלאנקוס ישלמו עבורו יותר מ-100 מיליון אירו כולל בונוסים, כאשר סכום ההעברה שעומד על 80 מיליון אירו, מציב את הקשר כרביעי הכי יקר בהיסטוריה של הקבוצה אחרי כריסטיאנו רונאלדו, גארת’ בייל ואדן הזאר. לפי דיווחים של מדורי הכלכלה בספרד, יחד עם תשלום המסים ההעברה עשויה להגיע ל-116 מיליון אירו. ההערכה היא שמשכורתו תנוע בסביבות 4-5 מיליון אירו נטו בעונה. 

הסיבות שריאל משלמת 80 מיליון על טשואמני

טשואמני, בן לאב רוקח ואם שעובדת כיועצת חינוכית, נולד ברואן שבצפון צרפת וגדל בבורדו. בילדותו התאמן בג'ודו, אבל לאחר מכן עבר לשחק כדורגל. הוא החל את הקריירה בבורדו, נתקל בהתנגדות מצד הוריו לכך שיתגורר באופן קבוע בפנימייה של המועדון, אבל התעקש וערך את הופעת הבכורה בבוגרים בליגה האירופית בגיל 18 וחצי.
 
"אף פעם לא ראיתי אותו מצוברח כאשר לא שיחק", העיד עליו יונס סנחרה, ששימש כמנהל מחלקת הנוער בבורדו בראיון לעיתון הצרפתי 'לה מונד'. "תמיד הוא היה רציני וכיבד את כולם". ואכן, כבר בצעירותו העיד טשואמני על הרצינות הרבה שלו כאשר נעזר במאמן מנטלי, בניתוח סרטוני וידאו ובפסיכולוג על מנת להתקדם. סוכנו, ג'ונתן קבה, סיפר: "כשהוא עבר לדירה חדשה, לפני שהכנסנו אליה ספה דאגנו שיהיה בה חדר כושר".  

מאמנו לשעבר של טשואמני בבורדו, האורוגוואי גוסטבו פויט, נזכר: "אורליאן היה מאוד אינטליגנט ובטוח בעצמו עם הכדור כשעדיין למד בבית הספר. כל הזמן עניין אותו ללמוד ולהשתפר והוא באמת היה קשוב. אם ביקשת ממנו לעשות משהו הוא היה עושה את זה. חשוב להדגיש את ההתלהבות שיש לו להשתפר, להקשיב ולשאול שאלות. זה דבר חשוב מאוד למאמן. תמיד צפיתי בו בהנאה ובאינטנסיביות". 

כבר בבורדו טשואמני הראה כמה הוא רציני (רויטרס)כבר בבורדו טשואמני הראה כמה הוא רציני (רויטרס)

בינואר 2020 חתם טשואמני במונאקו עד יוני 2024, אחרי שבורדו קיבלה תמורתו 18 מיליון אירו. גם בקבוצה מהנסיכות הוא בלט בשאיפות שלו, ולא לחינם הפך בה לשחקן שהופיע בהכי הרבה משחקים. אנשי המועדון זוכרים היטב את השיחות שניהל בחדר ההלבשה עם ססק פברגאס והעצות שקיבל מהכוכב הספרדי על מנת להתקדם. באחת השיחות הוא ביקש ממנו את מספר הטלפון של פטריק ויירה, כוכב העבר של ארסנל והנבחרת, ששיחק בשעתו בתפקיד דומה לשלו.
 
רק אחרי שהחל להצליח במונאקו הבינו הוריו סוף סוף שהוא נועד לגדולה בכדורגל. אביו פרדיננד סיפר על שיחה שהייתה בין השניים ב-2020: "אמרתי לו שאני רוצה לדבר איתו ושיקדיש לי שעתיים. אמרתי לו שלא הכרתי אותו היטב עד זמן קצר לפני כן ושראיתי שהוא הפך לכדורגלן מן המניין. בסוף השיחה שלנו הוא אמר לי 'אבא, אתה עוד תראה'. מאז הפסקנו לדון בשאלה אם הוא ישחק והשיחות עברו לנושא בחירת המועדון לעונה הבאה". 

בעונה האחרונה היה טשואמני אחד השחקנים החשובים במונאקו, שסיימה במקום השלישי בליגה הצרפתית כשכבש שלושה שערים ובישל שניים ב-35 הופעות בליגה, ובנוסף רשם 11 הופעות במסגרות האירופיות. הרבה יותר מהסטטיסטיקה היבשה הזו, טשואמני בלט בעיקר בזכות הנוכחות שלו במרכז השדה, הניצחונות במאבקים על כדורים ובמשחקו הבוגר יחסית לגילו הצעיר. 

רק כשטשואמני החל להצליח במונאקו הבינו הוריו שיהיה כדורגלן (רויטרס)רק כשטשואמני החל להצליח במונאקו הבינו הוריו שיהיה כדורגלן (רויטרס)

לא לחינם מתואר טשואמני כ"מפלצת הגנתית". הוא טוב מאוד בתיקולים (ביצע 2.5 במשחק ליגה בממוצע בעונה האחרונה והשיג 2.9 חטיפות) וחוץ מזה, גם השליטה שלו בכדור מרשימה. התרומה ההתקפית שלו מתבטאת גם ב-87 אחוזי דיוק במסירות.
 
"אורליאן הוא שחקן יוצא מהכלל עם רצון עז להשתפר. בכל חודש הוא מתקדם וברור שיש לו עתיד גדול", העיד עליו מאמנו במונאקו פיליפ קלמנט. "יהיה בלתי אפשרי עבורנו למצוא לו מחליף שיהיה באותה הרמה". 

ואכן, הרבגוניות במשחקו מאפשרת לו למלא מגוון תפקידים במספר מערכים, בין אם בשלישייה האמצעית ב-4:3:3 שקרלו אנצ'לוטי נוהג להציב, בין אם כקשר ההגנתי היחיד ב-4:5:1 או כקשר הנע מרחבה לרחבה ב-4:4:2. 

קרלו אנצ'לוטי יודע למה כדאי לו להביא את טשואמני (רדאד ג'בארה)קרלו אנצ'לוטי יודע למה כדאי לו להביא את טשואמני (רדאד ג'בארה)

"ההורים חינכו אותי להיות הטוב ביותר, המנטליות הזו עוזרת"

טשואמני העדיף את ההצעה של ריאל על פני הצעות שקיבל מפאריס סן ז'רמן, ליברפול, מילאן ומנצ'סטר יונייטד. הפריזאים היו מוכנים לשלם עבורו אפילו יותר ועל פי הדיווח ב"אס" גם קיליאן אמבפה שוחח עמו על מנת לשכנעו להגיע למועדון, אבל הוא לא הסכים להישאר בליגה הצרפתית והחליט לעבור לספרד. 

אז איך בחור בן 22 שקול מספיק כדי לא להסתנוור וללכת אחרי הכסף של פ.ס.ז'? ככה זה כאשר אתה מספיק בוגר והחלטי. "כשהייתי ילד ההורים שלי אמרו לי שאני יכול לעשות מה שאני רוצה, אבל אני חייב להיות הטוב ביותר", סיפר  טשואמני בראיון ל-CNN. 

"אמרו לי שאם אעבוד בחברה אהיה חייב להיות המנהל שלה ושאם אבחר להיות שף אז שאעבוד במסעדה הטובה ביותר. המנטליות הזו עוזרת לי להיות מה שאני היום. טוב שאני במצב הזה ומקבל הצעות מהמועדונים הטובים ביותר, כי זה מעיד על כך שאני בעמדה טובה. עבדתי בשביל זה הרבה זמן". 

טשואמני ירגיש בבית בריאל, מכיוון שצרפתית היא שפה מדוברת מאוד בחדר ההלבשה בשל הנוכחות של שחקנים כמו קארים בנזמה, פרלאן מנדי (אם יישאר) ואדוארדו קמאבינגה. 

מצד אחד, הוא יתמודד על מקום בהרכב עם כוכבים שהיו שותפים לזכייה באליפות ספרד ובליגת האלופות כמו קאסמירו, טוני קרוס, פדריקו ואלוורדה ולוקה מודריץ', מה שקרוב לוודאי יקשה עליו לקבל דקות. מאידך, הקבוצה מתמודדת באופן קבוע בשני מפעלים - ליגת האלופות והליגה הספרדית, ולנוכח מספר המשחקים הרב וההתמודדות עם פציעות והרחקות, כמו גם הרצון להפחית מהעומס על הכוכבים, בייחוד על קאסמירו, אנצ'לוטי צפוי להזדקק לו ולכן לא מן הנמנע שמספר הדקות שיקבל יהיה גבוה מהמצופה.

איך טשואמני ישתלב בקישור כזה? מודריץ', קאסמירו וקרוס (אינסטגרם)איך טשואמני ישתלב בקישור כזה? מודריץ', קאסמירו וקרוס (אינסטגרם)

אחרי שקיליאן אמבפה החליט להישאר בפ.ס.ז’, לריאל היה חשוב לחזק את הסגל בקשר שיעשה עבודה הגנתית ויעניק מנוחה לקאסמירו בעת הצורך. הברזילאי לא רק עובד קשה מאוד ובקושי מקבל מנוחה, הוא גם טס הרבה למשחקים של נבחרת ברזיל בדרום אמריקה, מה שמתיש אותו עוד יותר. נכון לעכשיו טשואמני לא ברמה ולא במעמד של קאסמירו, אבל בהחלט יכול להגיע לזה ובוודאי לשמש כעת כמחליפו. 

מלבד זאת, טשואמני יודע היטב שההזדמנות שלו בריאל מדריד תגיע בשלב כלשהו. מודריץ' הרי כבר בן 36, קרוס בן 32 וקאסמירו בן 30, כך שחילופי הדורות בקישור צפויים בקרוב והוא רוצה להיות שם. 

העיתונאי הספרדי קרלוס פורחנס, המסקר את ריאל מדריד עבור העיתון "אס", אמר ל-ONE: "נכון שלא היה דחוף לרכוש קשר נוסף, אבל לנוכח הגמישות הכלכלית שנוצרה בעקבות החלטת אמבפה לקבוצה יש הזדמנות לצרף כישרון שיכול להתאקלם. הם יודעים טוב מאוד שאם לא ירכשו אותו עכשיו יאבדו אותו לקבוצות האחרות שמעוניינות בו, וגם זה שיקול". 

ההעברה של טשואמני אינה היקרה בהיסטוריה והוא גם לא יהפוך לקשר האחורי הצרפתי היקר בכל הזמנים, מכיוון שפול פוגבה עבר ב-2016 מיובנטוס למנצ'סטר יונייטד תמורת 105 מיליון אירו. יחד עם זאת, לנוכח ההשקעה בו והתחרות הגדולה על המקום בהרכב במועדון ענק כמו ריאל, הלחץ עליו יהיה גדול מאוד. מעניין יהיה לראות כיצד יתמודד איתו לנוכח העובדה שעדיין לא הופיע בשום משחק בשלב בתים בצ'מפיונס. 

קיליאן אמבפה. טשואמני החליט לא ללכת בדרכו (רויטרס)קיליאן אמבפה. טשואמני החליט לא ללכת בדרכו (רויטרס)

חברו קמאבינגה, שהצטרף לבלאנקוס לפני שנה ומיעט לשחק העונה, יכול להעיד על כך. אם טשואמני בדומה לקמאבינגה יגלה סבלנות, ייקח בחשבון שלא ישחק מההתחלה וימתין להזדמנות שלו לפרוץ הדבר עשוי להשתלם לו. 

פורחנס: "קמאבינגה לא שיחק הרבה בגלל טעויות שביצע כשחקן צעיר, אבל כבר אהוב על האוהדים למרות שאין לו עדיין שנה בקבוצה. טשואמני צריך גם הוא ללמוד מה זה אומר לשחק בריאל מדריד, דבר שמבינים שחקנים רק אחרי שהם מגיעים למועדון. לא רק היכולת שלו הרשימה את ריאל, גם האישיות החזקה שלו. הוא לא התפתה ללכת אחרי הכסף ודחה הצעות מפ.ס.ז' וליברפול. זה מראה שהוא יודע מה הוא רוצה וזה דבר שמאוד מעריכים בקבוצה". 

פעיל במלחמה נגד הגזענות ונפגש עם קולין קאפרניק

טשואמני אולי עדיין נחשב לשחקן צעיר שטרם הטביע את חותמו ולא כל ילד בעולם מזהה בקלות, אבל כבר הפך לפעיל מהבחינה הפוליטית ולדמות חשובה גם מחוץ למגרש. חשוב לו מאוד להצליח לא רק ככדורגלן, אלא גם להשפיע מעבר לתחום הספורטיבי, בעיקר במלחמה בגזענות. הוא דיבר על כך בהרחבה לאחר שספג קריאות גזעניות במשחק בו ניצחה מונאקו 0:2 את ספרטה פראג בצ'כיה במוקדמות ליגת האלופות באוגוסט שעבר. 

טשואמני עם השוער הוגו לוריס (רויטרס)טשואמני עם השוער הוגו לוריס (רויטרס)

לאחר המשחק הוא סיפר גם שספג איומים על חייו ושזו לא הייתה הפעם הראשונה בה נפל קרבן לגזענות: "נתקלתי בזה באינסטגרם כשהייתי צעיר יותר, היה לי קשה להתעלם מזה. כשזה קרה בצ'כיה זה היה שונה, כי כבר הייתי בוגר יותר. רציתי לעשות משהו, כי זה לא דבר נורמלי".

לדבריו, הוא ביקש להיפגש עם ראשי אופ"א על מנת לדון עימם בצעדים אותם יש לנקוט לצורך המלחמה בגזענות: "חייבים למצוא לזה פתרון, בגלל זה שאלתי את האנשים של אופ"א מה אפשר לעשות".  

הפעילות של טשואמני נגד הגזענות אף הובילה למפגש בינו לבין קולין קאפרניק, שחקן הפוטבול המפורסם שהחליט ב-2016 לכרוע ברך בעת נגינת ההמנון האמריקני אחרי שטען כי אינו גאה במדינה שמדכאת אנשים שחורים, וגרם לרבים בעולם ללכת בעקבותיו ולכרוע ברך לפני משחקים.

קולין קאפרניק וחבריו בסן פרנסיסקו כורעים ברך ב-2016 (רויטרס)קולין קאפרניק וחבריו בסן פרנסיסקו כורעים ברך ב-2016 (רויטרס)

"זה היה ניסיון נפלא בשבילי", סיפר ל-CNN. "צפיתי בהרבה סרטונים על מה שהוא עשה וגם סיפרתי לו על מה שקרה לי בצ'כיה. זה לא אותו הדבר, אבל מה שהוא עשה היה מאוד עוצמתי".

מעבר לפעילות הזו, טשואמני לא הסתיר את ההתעניינות שלו בפוליטיקה והתרבות האמריקנית ואת ההשפעה שספג ממנהיגים כמו מרטין לותר קינג וברק אובמה. מבין הספורטאים היווה לברון ג'יימס מקור השראה עבורו: "שחקני ה-NBA חייבים לאכול היטב ולחיות חיים ספורטיביים, כי לפעמים הם צריכים לשחק לילה אחרי לילה. אתה חייב לדרוש מעצמך במצב כזה ואני מאמץ את זה לעצמי". על השליטה שלו בשפה האנגלית גילה: "מגיל צעיר התחלתי ללמוד אותה כי רציתי להבין משמעויות של מילים במוזיקה שנהגתי להאזין לה". 

הפחית מכאב הראש של דשאן

טשואמני בלט כבר בנבחרות הצעירות של צרפת במשמעת שלו, בעבודה הקשה והצניעות. "כשהוא שיחק אצלי הבחנתי בפוטנציאל שלו, באינטליגנציה ובמחשבה שהוא משקיע במשחק. חשבתי לעצמי 'חבל שלא קיבלתי אותו קודם לכן'", סיפר מאמן הנבחרת עד גיל 21 ברנרד דיומדה.

באוגוסט 2021 זומן לראשונה לנבחרת הבוגרת ובספטמבר ערך את הופעת הבכורה מול בוסניה במוקדמות המונדיאל. במרץ האחרון הבקיע את שער הבכורה בנבחרת בניצחון 1:2 על חוף השנהב במשחק ידידות.

המבחר של דשאן גדל בזכות ההצלחה של טשואמני (רויטרס)המבחר של דשאן גדל בזכות ההצלחה של טשואמני (רויטרס)

עד כה ערך טשואמני 10 הופעות במדי נבחרת צרפת ודידייה דשאן יודע היטב איזה כישרון עומד לרשותו, במיוחד לנוכח העובדה שההתקדמות שלו הפחיתה מכאבי הראש שהיו לו בעבר כאשר אנגולו קאנטה או פול פוגבה היו פצועים. 

יחד עם זאת, המאמן הרגיע את כולם לנוכח הציפיות אחרי שהנבחרת אכזבה בתיקו 1:1 בקרואטיה. "אורליאן שיחק טוב יותר בחודש מרץ", התייחס דשאן להופעת הבכורה של טשואמני, "אבל אינו רובוט. הוא שחקן חזק ועקבי, אבל יכול גם להימנע מאיבודי כדור. זה אופייני לשחקנים צעירים". 

הדברים קיבלו חיזוק ב-1:1 האחרון באוסטריה, בו היה טשואמני פעיל מאוד. הוא סיכן את השער והכין מצבים לחבריו, אבל גם כיכב בקליפ לא מחמיא בו נראה מאבד את הכדור ארבע פעמים בתוך 60 שניות בדקה ה-58, כאשר נבחרתו ניסתה להשוות בעת שהייתה בפיגור. 

למרות שהצרפתים אכזבו בפתיחת הקמפיין הנוכחי בליגת האומות, בייחוד בהפסד הביתי 2:1 לדנמרק במשחק הפתיחה, העיתונאים והאוהדים היו משוכנעים שטשואמני צריך להמשיך לקבל הזדמנות בהרכב. דשאן הודה גם הוא: "יש לו פוטנציאל עצום והוא בהתקדמות מתמדת, זה דבר טוב מאוד עבור הנבחרת ועבורי". 

גם פול פוגבה חלק לו מחמאות: "תענוג לשחק איתו. הוא כבר לא ילד, אלא גבר שגם מכניס המון אנרגיה בנבחרת. הוא נהדר גם מהבחינה הטכנית וגם מהבחינה הפיזית". 

אוהב לשחק עם טשואמני. פול פוגבה (רויטרס)אוהב לשחק עם טשואמני. פול פוגבה (רויטרס)

גם בקמפיין ליגת האומות הנוכחי העיניים נשואות לעבר הרכש הנוצץ החדש של ריאל, מי שצפוי להפוך בעתיד הקרוב לאחד משחקני המפתח של אלופת העולם, אשר תנסה להגן על תוארה במונדיאל הקרוב בקטאר. 

וכאשר יגיע רגע האמת במונדיאל, דשאן יודע שאם עד אז יצבור טשואמני ניסיון חשוב נוסף בריאל מדריד וימשיך להתקדם, הוא יוכל לסמוך עליו. הופעה טובה שלו הערב רק תחזק עוד יותר את מעמדו לקראת הטורניר החשוב באמת. 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה