איך שלא תהפכו את זה, ענף הכדורגל וענף הכדורסל הולכים ומתקרבים האחד לרעהו בשנים האחרונות. אם בעבר היינו מייחסים משקל רב לניהול המשחק של מאמן כדורסל ומשקל מועט לניהול המשחק של מאמן כדורגל, כיום גם לניהול המשחק של מאמן כדורגל יש חשיבות רבה; זו כבר לא התקופה שמאמן כדורגל "מכין את שחקניו לפני ההתמודדות ובמהלך המשחק הוא משפיע על מקסימום 10% והשאר זה השחקנים". כיום, מאמני הכדורגל החדשים חיים את המשחק, מגיבים אליו, משנים מערכים ושיטות במהלכו, מחליפים בין שחקני השדה שלהם, מבלבלים את היריבה וגורמים למאמן היריב לחשוב. סוג של משחק שח-מט אם תרצו.
אחת הדוגמאות הכי טובות לכך היא כמובן מאמן באיירן מינכן פפ גווארדיולה, שלקח את העניין אפילו צעד אחד קדימה, ומשנה את המערכים שלו במהלך המשחק לעתים תכופות ואף כמעט ולא עולה עם אותו הרכב במשחקים עוקבים, תוך שהוא יודע מה החולשות ומה החוזקות של היריבה, לומד אותה עד תום ומנצל זאת במהלך 90 הדקות על כר הדשא. את הניצנים לשינוי והחשיבות של המאמנים קיבלנו כנראה אי שם במשחק הזכור בין צ'לסי לברצלונה בשמונה במארס 2005, עת ז'וזה מוריניו נתן שח-מט לפרנק רייקארד והימם אותו עם חילופי המקום של דמיאן דף ואיידור גודיונסן באגפים, בדרך ל-0:3 מהיר תוך 19 דקות בלבד, ומאז המאמנים רק הולכים ומשכללים את הנוסחה.
|
ז´וזה מוריניו. השינוי אצל המאמנים התחיל ממנו (רויטרס) |
|
|
אחד המאמנים שנראה הכי דומה למאמן כדורסל בכדורגל העולמי כיום הוא מאוריסיו פוצ'טינו; המאמן הארגנטינאי היחיד בפרמייר-ליג, דואג לשינויי מקום של שחקני ההתקפה שלו כל הזמן, מחליף מערכים כל העת, דואג ללחוץ גבוה את היריבה, משתמש בשחקני כנף מהירים מאוד וממאן להגביל את שחקניו המוכשרים לעשות ככל העולה על רוחם במגרש, על מנת שיוכלו לבטא את הכישרון שלהם בצורה מקסימאלית. "אני צריך לדחוף את השחקנים להעז, לבטא את הכישרון שלהם. אסור לי להגביל אותם", אמר פוצ'טינו על הסגנון ההתקפי של הספרס.
כמו כן, מאז הגיע המאמן הארגנטינאי לווייט הארט ליין, התרנגולים הפכו לקבוצה שרצה המון, כחמישה קילומטר יותר בממוצע מהיריבה שלה. הכושר הגופני של שחקני טוטנהאם הוא הטוב ביותר באנגליה, מה שמאפשר להם ללחוץ המון על היריבה, להשיג הרבה יותר כדורים וכך להגדיל את כמות השערים שהם כובשים, וגם לא לפגוע בעבודת ההגנה המצוינת שהם עושים. ולראייה: טוטנהאם היא הקבוצה שספגה הכי מעט שערים העונה בפרמייר-ליג – 22 ב-28 משחקים, פחות משער למשחק; ובנוגע להתקפה אתם שואלים? היא סיפקה 49 שערים ב-28 משחקים, שנייה רק ללסטר המוליכה שכבשה העונה 51 שערים.
פוצ'טינו, שהיה בלם אפור יחסית והחל את קריירת האימון שלו באספניול כשלוש שנים אחרי שפרש ממשחק פעיל במדיה, דוגל בפילוסופיות, כגון: "אי אפשר לעצור איכות, ולהעז זה פשוט לעשות", "קשה באימונים - קל בקרב". כך, עם הפילוסופיות הייחודיות שלו, החופש לשחקני ההתקפה, הכושר הגופני הנהדר של שחקניו, הכישרון שלהם, ההגנה המרשימה, החיבור לשחקנים שלו, הצחוקים איתם (הסתלבט עם דני רוז שהם היו צריכים למכור אותו ביום שהוא קיבל זימון לנבחרת אנגליה), הקרבה אליהם והקידום של שחקנים צעירים, הפך הארגנטינאי את טוטנהאם מעוד קבוצת צמרת לגיטימית באנגליה שלא מצליחה להשתחל אל ארבע הגדולות ולהשיג את הכרטיס לליגת האלופות, לטוענת לכתר שמקדימה את ארסנל, מנצ'סטר סיטי, מנצ'סטר יונייטד, ליברפול וכמובן צ'לסי שחווה עונה עגומה במיוחד.
|
שחקני טוטנהאם חוגגים. פוצ´טינו הפך את התרנגולים למועמדים לאליפות (רויטרס) |
|
|
טוטנהאם הייתה ידועה תמיד כקבוצת התקפה נהדרת, כזו שגורמת לכולם לרצות לראות אותה כי היא מספקת שואו, אבל גם אחת שסופגת המון שערים. כאן בדיוק נכנס השינוי של המאמן הארגנטינאי; לא עוד קבוצת התקפה טובה שסופגת הרבה, אלא קבוצת התקפה מצוינת, שמיישמת את הרעיונות שלו וכן קבוצת הגנה מבריקה, כזו שקוראת את המהלכים של היריבה, שמגיבה למתרחש. אגב, לפי ה"גרדיאן" הבריטי, זו העונה הראשונה מאז 1951 שטוטנהאם היא קבוצת ההגנה הכי טובה באנגליה. פוצ'טינו עשה את מה שמאמנים אחרים לא הצליחו במשך יותר מ-60 שנה. ורק על זה מגיע לו קרדיט רב.
"כאשר זכינו עם ניואלס אולד בויס בקופה ליברטדורס ב-1992, הקבוצה ההיא הייתה דומה מאוד לטוטנהאם של היום, בקבוצה ההיא היה איזון בין השחקנים הצעירים לוותיקים, וגם בטוטנהאם יש את זה", אמר פוצ'טינו בחודש שעבר. לא לחינם מאמן התרנגולים הזכיר את הקבוצה ההיא מלפני 24 שנים. את אותה קבוצה אימן הארגנטינאי מרסלו ביילסה, שקידם את פוצ'טינו לקבוצה הבוגרת של ניואלס אולד בויס כשהפך למאמנה הראשי. "אז בניואלס, ביילסה, ממנו למד פוצ'טינו רבות (התאמן תחתיו גם באספניול), היה משתמש בחואן מנואל לופ כמעין קשר מרכזי שמתפקד לעתים גם כבלם נוסף והקבוצה הייתה עוברת במהירות במהלך המשחק ממערך 4-2-3-1 ל-3-4-3. מי שמשחק בתפקיד הזה בטוטנהאם הוא אריק דייר הצעיר, שעושה העונה עבודה נפלאה", ניתח ג'ונתן ווילסון את ההגנה של תרנגולים העונה תחת פוצ'טינו, שדוגל באותו סגנון כמו ביילסה של 4-2-3-1 עם לחץ גבוה ושחקני כנף מהירים מאוד. אריק דייר בן ה-22 החמיא למאמנו על הקרדיט לו הוא זוכה ואמר: "הוא לא חושש לתת לצעירים במה, הוא מראה לנו שהוא סומך עלינו, לכן גם אנחנו מאמינים לו ומוכנים לתת את הכול עבורו".
מה שעוד מסייע לקבוצה הלונדונית לספוג מעט שערים, מלבד שוער נבחרת צרפת הוגו לוריס שמפגין יכולת נהדרת, זו היציבות. לעומת עונות אחרות, בהן טוטנהאם ערכה רוטציה רחבה בגזרת הבלמים, העונה טובי אלדרווירלד ויאן ורטונגן הבלגים זוכים לגיבוי מלא מהמאמן, ומחזירים לו בהתאם; הראשון שיחק בכל משחקי הליגה העונה, בעוד השני החמיץ חמישה בלבד בשל פציעה. יתר על כן, החיבור הנהדר שלהם עם השוער הצרפתי מורגש, הם מתואמים בצורה נפלאה, וביחד עם דייר הם ללא ספק האחראים הראשיים לכך שטוטנהאם כמעט ולא סופגת בליגה העונה.
|
ולנסיה מול ורטונגן. הבלגי הוא אחד האחראים לשיפור בהגנה (רויטרס) |
|
|
אגב, לפי ווילסון, טוטנהאם מדורגת במקום השישי בפרמייר-ליג בכמות התיקולים למשחק, כאשר מבין החמש שמקדימות אותה, רק ליברפול מחזיקה יותר ממנה בכדור (ככל שאתה מחזיק פחות בכדור כמות התיקולים עולה מן הסתם). זאת ועוד, טוטנהאם גם מבצעת הכי הרבה עבירות העונה, 12.7. תשכחו מקבוצה נחמדה שסופגת גולים; הם קשוחים, הם אכזריים והם לא מוכנים לוותר על שום כדור בדרך לתואר האליפות המיוחל. קבוצה של מאמן שהיה בלם בעברו מבינה את החשיבות של יציבות הגנתית, הבנת משחק ההגנה וקריאת מצבים של היריבה.
בהתקפה, מלבד שינויי מיקום תכופים בין השחקנים וחופש הפעולה, פוצ'טינו דואג לכך שהקבוצה תצא קדימה בשיא המהירות, כדי שתוכל לנצל את העובדה שההגנה היריבה לא מאורגנת אחרי איבוד כדור ולנצל את הבלבול שנוצר אצל היריבה שלה. די דומה לקבוצות שמשחקות מהר בכדורסל, שפשוט עולות מהר להתקפה לפני שההגנה מתארגנת. כך פוצ'טינו רואה גם את משחק הכדורגל. הארגנטינאי מנסה לשלוט בשחקניו במהלך המשחק בדיוק כפי שמאמן כדורסל שולט בהם, רק שלו אין פסקי זמן. פוצ'טינו רוצה שמיד כשחקניו מרוויחים את הכדור, הם יצאו קדימה, לא ייתנו זמן להגנה לחזור ולהתארגן ויעקצו את היריבה שלהם במתפרצות קטלניות ומהירות. לשם כך, בטוטנהאם כולם מסייעים למאמץ ההגנתי והוא לא נופל רק על שחקני ההגנה. כך למשל, שחקני הקישור מחלצים המון כדורים ונמצאים עם הפנים לעבר השער של היריבה שלהם, מה שמאפשר להם להוציא מתפרצות מהירות.
דבר דומה לענף עם הכדור הכתום שניתן לראות אצל התרנגולים הוא הלחץ הגבוה; פוצ'טינו מורה לשחקני החלק הקדמי ללחוץ על הכדור ועל שחקני ההגנה, וכך, כמו בלחץ על כל המגרש בכדורסל בו אתה מנסה להרוויח מהר את הכדור ולהשיג אותו כדי לעשות סל קל כשההגנה לא מוכנה, פוצ'טינו מאמין שככל שהם ישיגו את הכדור קרוב יותר לשער היריבה, כך הם גם יגדילו את הסיכויים שלהם לכבוש שערים כיוון שיש מעט שחקני הגנה של היריבה. ובינתיים כאמור, זה עובד נהדר למאמן שטען שהוא מגיע בשבע בבוקר למתחם האימונים ועוזב אותו בשמונה בערב בימי חול וחייו הם ללכת מהמלון למגרש האימונים, כאשר הקבוצה שלו כובשת בממוצע 1.75 שערים למשחק בליגה האנגלית הבכירה.
|
הארי קיין חוגג. הכוכב של פוצ´טינו יביא אליפות לספרס לראשונה מאז 1961? (רויטרס) |
|
|
"יש לפוצ'טינו איכויות כדורגל נהדרות. יש לו אופי חזק והוא לא חושש לקדם צעירים על חשבון שחקנים ותיקים", אמר סם אלרדייס. ולא לחינם הציטוט הזה יצא מפיו של אלרדייס. במשחק האחרון של נבחרת שלושת האריות שיחקו חמישה שחקני טוטנהאם, דבר חריג מאוד בנוף הנבחרת האנגלית בשנים האחרונות ובכלל. הארי קיין, ראיין מייסון, אריק דייר, קייל ווקר ודלה עלי קיבלו את הקרדיט מרוי הודג'סון מאמן נבחרת אנגליה וסייעו לנבחרתם לנצח 0:2 את צרפת במשחק אימון בחודש נובמבר, כאשר דלה עלי גם כבש את השער הראשון במשחק.
הודג'סון גם יודע לפרגן למאמן שעושה חיל בטוטנהאם ועל הדרך מסייע גם לנבחרת הלאומית: "אנחנו שמחים מאוד שיש לטוטנהאם הרבה שחקנים אנגלים טובים. הם משחקים הרבה וכך צוברים את הניסיון שהם זקוקים לו". ומה יש למאמן טוטנהאם להגיד על קידום השחקנים הצעירים? "אם שחקן צעיר זכאי לדקות משחק, אז למה לא לתת לו? אתה צריך לבנות את השחקנים שלך והדוגמה הכי טובה היא אריק דייר. הוא שיחק כבלם והשנה הפכנו אותו למעין קשר שלפני הבלמים. הוא לומד המון כיוון שהוא שחקן צעיר".
"הוא אחד המאמנים הכי טובים בעולם כיום", אמר קרלס פויול, בלמה לשעבר של ברצלונה, שבתחילת השנה הנוכחית הגיע לאימונים של טוטנהאם ביחד עם איבן דה לה פניה כדי ללמוד מהמאמן המוצלח של התרנגולים. "הוא הוכיח את עצמו בכל קבוצה שבה אימן. השחקנים שלו מגלים אינטנסיביות גבוהה. אני אוהב את ההבנה שלו בכדורגל, הוא אוהב כדורגל טוב. הוא נהנה במקצוע שלו וזה משהו שכיף לראות אותו, הוא מאמן נהדר".
|
קרלס פויול. מפרגן למאמן הארגנטינאי (רויטרס) |
|
|
"אני מאמין בעבודה קשה. אם השחקנים יתאמנו חזק ויסבלו, יהיה להם קל יותר על המגרש בזמן המשחק, הם יוכלו ליישם את מה שאנחנו עובדים עליו באימונים", טען המאמן הארגנטינאי בראיון הראשון שלו לאחר שמונה למאמן טוטנהאם החדש, לגבי הכושר הגופני שהוא מצפה משחקניו וכמובן לגבי העבודה המרובה איתם והפילוסופיה שעומדת מאחורי שיטות האימון המבריקות שלו. "אנחנו מנסים לעבוד קשה מאוד ועכשיו קל יותר לדחוף את השחקנים לקצה גבול היכולת. חשוב מאוד עבורנו שהשחקנים יהיו בכושר מצוין". למשל, אם שחקן מגיע לאימון והוא לא מוכן אליו ב-100%, פוצ'טינו לא ייתן לו להתאמן. השחקנים תחילה סבלו, אך כיום הם יודעים להעריך את העבודה של מאמנם. "אני מרגיש בכושר הכי טוב שהייתי בו אי פעם, אני חד יותר", אמר הארי קיין בחודש שעבר והחמיא לפילוסופיית האימון של הארגנטינאי וגם הסביר את השינוי שהוא הביא. "הוא עבד איתנו הרבה על הכושר, וזה עבד. בטרום עונה היינו עושים אימונים כפולים, הרגשנו שאנחנו מגיעים לקצה גבול היכולת מבחינת הכושר. עשינו את זה בשביל סיבה מסוימת, וזאת בדיוק הסיבה שאתם רואים אותה עכשיו".
"הוא מנסה לשנות את התרבות של המועדון וזה מה שהיינו צריכים", אמר מוסא דמבלה. "המנטאליות שלנו השתנתה ואפשר לראות את ההבדל בעונה הזו. אנחנו לוחצים יותר על הכדור, משחקים בצורה חדה יותר. בעבר היינו כובשים שני שערים, מנסים לשמור על התוצאה ובסוף סופגים, העונה זה השתנה. אפשר לראות שהמועדון שלנו עבר שינוי גדול". פוצ'טינו חושב שעדיין יש על מה לעבוד מבחינה מנטאלית, "אתה תמיד צריך יותר זמן כדי לשנות הרגלים. התהליך הנפשי הוא קשה יותר לשינוי מאשר התהליך הטקטי או הפיזי. אנחנו יודעים שהאתגר שלנו הוא שינוי המנטאליות".
|
פוצ´טינו. בקרוב בריאל? (רויטרס) |
|
|
יש שיטענו שהשיטה של פוצ'טינו, המעביד רבות את השחקנים אשר טוענים גם כי האימונים קשים, תתיש אותם לבסוף והם ייפלו מהרגליים, אבל בינתיים זה עובד נהדר; טוטנהאם במקום השני בטבלה במרחק שלוש נקודות מלסטר המוליכה, השחקנים שלה ממעטים להיפצע בניגוד למשל לקבוצות הבכירות האחרות באנגליה, ההגנה שלה היא הטובה ביותר בליגה וגם ההתקפה מתפקדת יפה. לא לחינם פוצ'טינו הוזכר כבר כמועמד לריאל מדריד במקום זינדין זידאן בעונה הבאה ולמנצ'סטר יונייטד במקומו של לואיס ואן חאל. כולם רואים את העבודה הנהדרת שהוא עושה בטוטנהאם, שמקווה לזכות באליפות לראשונה מאז 1961. אם זה יקרה, הוא יקבל את החותמת הסופית לכך שהפך תוך זמן קצר לאחד המאמנים הטובים ביותר בעולם.