“המשחק מול קלאב ברוז’ חשוב יותר מהדרבי”, טען פפ גווארדיולה לפני המשחק נגד הבלגים בליגת האלופות, שהסתיים ב-1:4 לזכותו. למרות המלחמה הפסיכולוגית של המאמן הספרדי, גם הוא, בעונתו השישית באנגליה, כבר מבין שהיריבות מול מנצ’סטר יונייטד גדולה יותר מכל דבר אחר, בוודאי עבור הקהל. האחת רוצה להמשיך במומנטום ולהיצמד לפסגה, השנייה חייבת משחק שירגיע את הרוחות בגזרת אולה גונאר סולשיאר: הדרבי הגדול של העיר יגיע היום (שבת, 14:30), וכרגיל, עם הרבה סיפורים מסביבו.
תחילה, כמה מספרים מהיריבות: זה יהיה הדרבי ה-186 בעיר מנצ’סטר והמאזן הולך באופן משכנע עם היונייטד, כמובן בשל ההיסטוריה המפוארת שלה. השדים האדומים רשמו 77 ניצחונות בקרב בין הקבוצות, סיטי השיגה 55 ו-53 מפגשים הסתיימו ללא הכרעה. המשחק האחרון בין הקבוצות, שנערך ב-7 במרץ השנה, הסתיים ב-0:2 של יונייטד. שתי הקבוצות חייבות את הנקודות בקרב הצמרת, אבל מעבר לכל: רוצות להעביר מסר ליריבות בחלק העליון של הפרמייר ליג.
בין יציבות לרעידת אדמה
עוד לפני שננתח את מה שיקרה על כר הדשא, הנושא המעניין לא פחות יהיה על הקווים. בזמן שמעמדו של גווארדיולה איתן כסלע ואין כל ספק לגבי ההשפעה והחשיבות שלו בסיטי, המצב של סולשיאר שונה לגמרי. המאמן הנורבגי עומד מתחילת העונה בפני שורת ביקורות רחבה וקריאה מצד אוהדים, פרשנים ואגדות עבר, לבצע זעזוע ולהחליפו. בכל משחק מחדש נדמה שאיבוד נקודות יוביל לזעזוע ואיבוד המשרה של סולשיאר, אבל בינתיים הוא נהנה מעוד כמה ימי חסד ובעיקר, מכריסטיאנו רונאלדו.
“סולשיאר חייב את המשכורת שלו לכריסטיאנו”, זעקו ברשתות החברתיות אחרי ה-2:2 של יונייטד מול אטאלנטה. CR7 הבקיע בתוספת הזמן ובדיוק כפי שעשה מול ויאריאל בצ’מפיונס, הציל פעם נוספת את מאמנו מכאוס. “החשיבות של רונאלדו? זה לגיטימי, גם מייקל ג’ורדן היה כזה”, טען המאמן על התלות שלו בכוכב. אפילו פפ התייחס השבוע לפורטוגלי, אותו הוא מכיר היטב עוד מהיריבות הגדולה במשחקי הקלאסיקו בין ריאל מדריד לברצלונה: “יש ליונייטד את אחד השחקנים הגדולים בהיסטוריה, הוא מכונת שערים”.
בדצמבר 2018, לפני כמעט שלוש שנים, מונה סולשיאר כמחליפו של ז’וזה מוריניו ביונייטד, אחרי שהאחרון רשם שורה של תוצאות רעות והיה רחוק מהצמרת. בהמשך, הנורבגי האריך את חוזהו שעתיד להסתיים ב-2023, אבל בעונה הנוכחית, לפחות על פי התוצאות והלחץ הציבורי, קשה מאוד לראות אותו ממשיך עד הסוף. סולשיאר, שהיה כשחקן אדריכל המהפך הגדול ביותר אי פעם באלופות ב-1:2 של יונייטד על באיירן מינכן, מקווה להפוך את מצבו שוב, ואין מעמד יוקרתי יותר מדרבי על מנת לעשות זאת.
בכלל, העונה הנוכחית היא מעין הליכה על חבל דק בכל הקשור למאמן. הוא הובס 5:0 על ידי ליברפול, אבל לאחר מכן רשם 0:3 על טוטנהאם שהרגיע את הרוחות. הוא נקלע לפיגור מול יריבות נחותות, על הנייר, בליגת האלופות, אך קיבל את רונאלדו בשיאו. המטוטלת הזו כנראה תמשיך להתקיים בצד האדום של מנצ’סטר, אבל לאיזה צד היא תפנה הפעם?
ומה בצד השני? כאמור, אצל פפ המצב רגוע הרבה יותר, לפחות מעל פני השטח. הדרישה מהמאמן היא כמובן לזכות שוב באליפות ולהתחרות בליברפול שלא, עוצרת ואין ראוי יותר מגווארדיולה לשמש תפקיד מרכזי בסיר הלחץ, כמי שעשה זאת כבר כמה פעמים בקריירה. נכון, התקופה מברצלונה זכורה היטב, גם ההישגים בבאיירן מינכן ייחרטו בספר ההיסטוריה, אך כמעט מבלי שנשים לב – המאמן המוערך נמצא בסיטי יותר מאשר בכל מועדון אחר. במשך חמש עונות הוא הוביל ל-10 תארים, כולל שלוש אליפויות פרמייר ליג, כשעדיין, המטרה העיקרית לשמה הגיעה טרם הושגה: ליגת האלופות.
נראה שהעונה הלחץ על כתפיו של פפ גדול אף יותר. מלבד הציפיות בצ’מפיונס, המאמן הספרדי הרגיל את המועדון לשורת תארים שלא זכורה בהיסטוריה שלו, וזה גם עלול להיות בעוכריו. הרכש היקר ביותר בהיסטוריה של סיטי, ג’ק גריליש (100 מיליון פאונד) הגיע, גם ההגנה נרכשה במאות מיליונים ולסיים עונה ללא אליפות מקומית, זה משהו שיכול ליצור כאוס של ממש, לפחות שלו. יחד עם זאת, ספק אם נמצא עוד מאמן שיודע להתמודד עם לחץ כמוהו וניצחון על יונייטד באולד טראפורד יעניק חותמת נוספת להישגים הגדולים שלו בסיטי.
על הכתפיים שלהם: מלכי השערים ראש בראש
את כריסטיאנו רונאלדו אין צורך להציג, אבל גם האיש שנמצא בכדורגל העולמי כבר מעל 15 שנה עוד יכול להותיר את הצופים המומים. המעבר שלו בחזרה ליונייטד אחרי 12 שנה היה סנטימנטלי מאוד, אבל ספק אם מישהו חשב שרגע לפני גיל 37 הוא גם יצליח לספק את אותם המספרים. תשעה שערים כבש הפורטוגלי ב-12 משחקים הראשונים. הוא הבקיע בכל משחקי ליגת האלופות העונה (חמישה שערים בארבעה משחקים) ובליגה הוסיף ארבעה. כאמור, לפחות בשלב הזה, הוא גם משאיר את סולשיאר בתפקידו.
האיש שמגדיר מחדש בכל פעם את מושג הווינר, מצליח להעלים במעט את הצרות ביונייטד. ג’יידון סאנצ’ו לא פוגע, ההתקפה לא בעניינים וההגנה מקרטעת, אבל רונאלדו תמיד שם. 14 משחקים שיחק רונאלדו מול מנצ’סטר סיטי בסך הכול, ומאזנו עומד על תשעה ניצחונות ושלושה הפסדים, כשהבקיע חמישה שערים ורשם שלושה בישולים. בדרבי הקרוב, הוא ירצה אחד נוסף, לפחות, כמו שהוא יודע. אבל בינתיים, התקשורת האנגלית אורזת את חפציו של סולשיאר.
מנגד, המוציא לפועל של גווארדיולה העונה הוא ריאד מחרז. שמונה שערים ושני בישולים יש לאלג’יראי, ששיפר משמעותית את מספריו וגם את המעמד שלו בקבוצה. הבעיה הגדולה של סיטי היא היעדר החלוץ, ואחרי שפפ ניסה להנחית אחד בעל שם עולמי (הארי קיין, בעיקר) במשךכל הקיץ, הוא נותר בסופו של דבר רק עם גבריאל ז’זוס. לכן, החשיבות של שחקני הכנף הופכת משמעותית יותר וגם השחקנים מהקו השני מספקים את המספרים שלהם. הבייבי של פפ, פיל פודן, שהוגדר בעבר על ידי המאמן כ”הכישרון הכי גדול שאימנתי” (מסי, שומע?), סיפק חמישה שערים וארבעה בישולים משלו ונגד ליברפול הוכיח שגם במשחק גדול הוא שם.
בשונה מיונייטד, אצלה עד כה הכול יקום וייפול בהתקפה על רונאלדו, בסיטי יש משחק קבוצתי והחלוקה שווה הרבה יותר. פפ ידוע כמאמן שדוגל בכדורגל שבו כל חלקי הקבוצה עוסקים בפעילויות הגנתית והתקפיות, הצליח להפוך את סיטי, במידה מסוימת, לברצלונה באנגליה.
פתרון יצירתי: תפקיד המפתח של שחקני הקישור
אם יש משהו משותף לשתי הקבוצות שחולקות את העיר מנצ’סטר, זה היצירתיות במרכז השדה. בכדורגל המודרני החשיבות של השחקנים שמגיעים מקו שני לרחבה היא מכרעת, פפ וסולשיאר יודעים את זה. בסיטי ישנו אחד השחקנים הטובים בעולם ואולי הטוב ביותר בתפקידו: קווין דה בראונה. הבלגי שעושה קסמים בקישור הוא מסוג השחקנים שפפ הכי אוהב, בעיקר בשל ראיית המשחק, הכדורים הגאוניים שפורצים הגנות ויכולת הבעיטה מכל טווח. אולם, בעונה הנוכחית משהו מעט נעצר אצל דה בראונה. בכל המסגרות הוא כבש שלושה שערים ובישל רק שער אחד, נתן די עגום עבור מי שרשם 108 בישולים ב-275 משחקים בסיטי.
באנגליה כבר החלו לשאול מה הסיבה לדעיכה המסוימת של דה בראונה, שסיים את העונה החולפת עם דאבל-דאבל של שערים ובישולים, והצביעו על העייפות אחרי עונת משחקים ארוכה וגם מסע עם נבחרת בלגיה. למרות זאת, הלו”ז הבעייתי הוא נחלתם של כולם כך שאי אפשר לטעון שהבלגי “סובל” מכך יותר מאחרים. “דה בראונה עוד לא התעורר”, כתב לאחרונה אוהד ברשתות החברתיות”. כך או כך, בדרבי פפ והקהל, שקונה בשבילו כרטיס יקווה לראות את המהלך המוכר, המסירה הגאונית והחיוך הביישני אחרי הגול. זה יהיה הסימן לחזרתו.
בצד השני של המתרס, אי אפשר לדבר על יונייטד מבלי להזכיר את ברונו פרננדש, שכמו רונאלדו, מספק את הסחורה למרות שהתוצאות לא מטיבות עם הקבוצה. שימו לב לנתון הבא: מאז הצטרף הפורטוגלי ליונייטד, אין אף שחקן פרמייר ליג שהיה מעורב ביותר בשערים ממנו. 44 כיבושים ועוד 33 בישולים מציבים את ברונו בפסגת המדד ונראה ששיתוף הפעולה עם בן ארצו הוא פוטנציאל יוצא דופן. מספיק להביט בבישול האחרון שלו לרונאלדו מול אטאלנטה, בגול הראשון, על מנת להבין. ראיית המשחק, גם עם הגב אליו, היא אחת מהתכונות הבולטות של השחקן שהגיע מספורטינג ליסבון.
בסופו של דבר, “לדרבי חוקים משלו”, כך אומרים. יונייטד מגיעה עם שלל של בעיות, סיטי עם המון לחץ לעמוד בציפיות, אבל ב-90 הדקות באולד טראפורד תהיה זו יריבות עמוקה ורחבה, היסטורית, שבה כל דבר, אבל באמת כל דבר, יכול לקרות. אז מי תנצח בדרבי הראשון של עונת 2021/22?
רויטרס
מי תנצח בדרבי של מנצ'סטר?