למושג הליכה לפירוק, לפחות בשפה העברית, יש קונטקסט כמעט אפוקליפטי. ההקשרים שעולים בראש כששומעים על קבוצה שהולכת לפירוק הם של נשירה לליגות נמוכות, הפסקת פעילות והיעלמות בתהומות הנשייה.

אבל הליכה לפירוק היא לאו דווקא גזירת מוות למועדון כדורגל, בהרבה מקרים היא יכולה לשמש כהליך הבראה ושיקום לקבוצה בקשיים כלכליים.

הפיכתה של פורטסמות' של אברהם גרנט, לקבוצת הפרמייר ליג הראשונה בהיסטוריה שנכנסת להליך פירוק, היא הזדמנות טובה להכיר את המשמעויות וההשלכות של המהפך. הרי התשובות לכל השאלות החשובות הנושא:

מה זה בדיוק הליכה לפירוק? ולמה להיכנס להליך שכזה?
הרעיון מאחורי ההליכה לפירוק הוא לאפשר לעסק שנמצא בקשיים כלכליים מרווח זמן שבו יוכל להמשיך לתפקד ללא צורך מיידי להיפטר מנכסיו, כדי לכסות חובות.

במשך ההליך הזה, עומד בראש החברה מפרק שממונה על ידי בית משפט, שתפקידו לתכנן תהליך הבראה כלכלי. ההליך הזה מקובל לרוב גם על ידי הנושים של החברה, שכן סיכוייהם לקבל את כספם חזרה גבוה יותר מאשר במצב בו הקבוצה מפסיקה את פעילותה ומתפרקת לחלוטין.

פומפי (רויטרס)
פומרטסמות`. עשויה לצאת ממערבולת המשקיעים הלא מוצלחים (רויטרס)

אבל אני אוהד כדורגל, לא רואה חשבון. למה זה צריך לעניין אותי?
כי דווקא בכדורגל הליכה לפירוק היא דרך מקובלת יותר להתמודד עם משברים כלכליים מאשר מיזוג חברות או חיסול העסק. בתור ספורט שמכיל בתוכו המון רגש ומעורבות של אוהדים, הגיון כלכלי הוא לא בהכרח חלק אינטגרלי ממנו.

קחו לדוגמא את קבוצת הכדורגל של הפועל ירושלים, שמשברים כלכליים הם כמעט שמה השני. ברמה הכלכלית נטו, בתקופה שבה ארקדי גאידמק הפך את בית"ר ירושלים לקבוצה העשירה ביותר בישראל, היה שווה להפועל לחתור לאיחוד עם בית"ר, שכן ארקדי יכל במחי יד למחוק את החובות הכספיים של המועדון.

אך כמובן שמצב כזה הוא לא אפשרי בפועל, שכן חלק גדול מאוהדי הפועל ירושלים יעדיפו לקלח את עצמם בשמן רותח מאשר לשתף פעולה עם יריבתם העירונית ולוותר על הזהות שלהם. מה שכל כך פשוט והגיוני בעולם העיסקי, הופך למורכב יותר בכדורגל הטעון רגשית.

גרנט (רויטרס)
אברהם גרנט. מתחת לידיים מסתתר גם חיוך (רויטרס)

קבוצות יעדיפו ללכת קודם כל להליך של פירוק, במקום לחסל את הבאסטה על המקום ולהעלים ברגע מוסד ששימש כדרך חיים בעבור קהילת אוהדיו. אגב, אותן סיבות שמקשות על איחודים בכדורגל הן גם אלו שיכולות להציל קבוצה שנמצאת בהליך פירוק.

לא מן הנמנע שתומך עשיר של פורטסמות', קבוצה שנחשבת לבעלת אוהדים מסורים במיוחד, יחליט בניגוד לכל הגיון כלכלי להשקיע כספים בעסק המתמוטט ולו רק כדי לאפשר לו, לבניו וליתר אוהדי הקבוצה להמשיך ליהנות ממנה בעתיד.

רק בחודש שעבר רכשו דייויד סאליבן ודייויד גולד, שני אוהדים של ווסטהאם, את הקבוצה שלהם, על אף שלדברי סאליבן מדובר בהתאבדות כלכלית: "לא היינו קונים את ווסטהאם אם לא היינו אוהדים. הבלגן שם עצום אבל אנחנו אוהדים של הקבוצה ונחמד לראות שהצלחנו להקדים משקיעים זרים".

גולד וסאליבן (רויטרס)
גולד וסאליבן. שני אוהדי ווסטהאם שהצילו את המועדון מהליך הפירוק (רויטרס)

דווקא נשמע לי מגניב כל העסק. אפשר גם? כמה זה יעלה לי?
אפשר, אבל הדרך לפירוק עוברת בבית משפט. אם תצליח להוכיח לשופט שאין בידי החברה שלך שום דרך לשלם את חובותיה (ותוסיף לכך מבט נוגה בפניו ועדות אופי קורעת לב על תרומתך לקהילה והסיוע שלך בהחזרת "הרצועה" למסכי הטלוויזיה), השופט יחמול עליך וימנה לך מפרק. אם הוא יווכח שמאמציך להחזיר את "הרצועה" למסכים הם באמת עילאיים, הוא אף עשוי להתחשב ולבחור מפרק על פי בקשתך.

עם זאת, האפשרות הנוחה יחסית של הליכה לפירוק עלולה לעודד השתוללות כספית לא מבוקרת מצד המועדונים וכדי למנוע מצב שכזה, התאחדויות הכדורגל מענישות קבוצה שנכנסת להליך פירוק בהפחתה מיידית של תשע נקודות. בית"ר ירושלים בקיץ האחרון, עד שמצאה משקיע חיצוני בדמות גומא אגייאר, היתה קרובה מאוד לכניסה להליך פירוק שהיה עולה לה בפתיחת העונה במינוס תשע נקודות.

אגאייר עם קורנפיין (גיא בן זיו)
אגאייר. הציל את קורנפיין ובית"ר מהליכה לפירוק בקיץ האחרון (גיא בן זיו)

מי זה המפרק הזה? עוד גלגול בקריירת המשחק הגוועת של שוורצנגר?
לא ממש. המפרק הוא הפנטזיה הגדולה של בעלי בתי המרקחת ברחבי העולם. כמות האקמול שהוא ירכוש בתקופה הקרובה, מפאת כאבי הראש הרבים, תאפשר לכל אחד מהם לבנות מרפסת חדשה. תפקידו של המפרק הוא לנהל את המועדון בתקופת הפירוק ולהגיע להסדרי חובות עם הנושים ולתוכנית הבראה כלכלית, עד כמה שזה אפשרי.

זה מפרק זה? במקום סרט של שוורנצגר, קיבלתי פרק רע של "הפרקליטים". איך אני נפטר ממנו?
הדרך לגאולה רצופה בקשיים. רק כאשר המפרק ירגיש שהוא הצליח להגיע להסדרים עם הנושים ולבריאות כלכלית במועדון, הוא יגיש בקשה לבית המשפט להשתחרר מתפקידו. אפשרות נוספת לצאת מההליך המעיק, היא להגיע להסכם עם הנושים מרצון, שבו הם מוכנים לוותר על חלק מהחוב עבורם.

שחקני קביליו יפו חוגגים (דרור עינב)
מכבי קביליו יפו. יכלו להקים מחדש את המועדון אחרי שהוא פורק ונעלם (דרור עינב)

ובסוף באמת הכול מסתדר?
לא בהכרח. במידה והליך הבנייה מחדש לא מצליח, העתיד העגום של הקבוצה הוא ככל הנראה להתפרק סופית ולהיעלם ממפת הכדורגל, כמו שקרה בישראל למכבי יפו, לפני שהוקמה מחדש כקבוצת האוהדים מכבי קביליו יפו.

במקרה של פורטסמות' הכניסה לפירוק תעלה לה כמעט באופן ודאי בנשירה לצ'מפיונשיפ, שכן קשה לראות כיצד תוכל למחוק פער של 17 נקודות מהקו האדום לאחר ההפחתה.

עם זאת, בהחלט ייתכן כי מעז ייצא מתוק ופומפי תצא מההליך המייגע עם רוכש חדש ויציבות כלכלית, שתוכל לסייע לה ולאוהדים הנפלאים לחזור במהרה לפרמייר ליג.            

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה