בצל מספר העפלות למונדיאל ואפילו שלוש זכיות במדליות אולימפיות בכדורגל, נבחרת פולין לא העפילה ליורו עד שנת 2008. אך מאז, הפולנים לא הפסידו אף טורניר (ב-2012 הם אירחו בצוותא עם אוקראינה ולכן העפילו אוטומטית ואף חיזרו אחרי מאור מליקסון, שכיכב אז בליגה המקומית), ונחשבו לאחת הנבחרות הקלאסיות של דרג ב’, נבחרת שתמיד סומנה ככזו שתעשה צרות לנבחרות הגדולות ואף עשויה בתסריט מסוים להיות הסוס השחור של הטורניר.

ב-2008 ו-2012 זה הסתיים בשלב הבתים, אך ב-2016 פולין כבר השיגה את הישג השיא שלה באליפות אירופה עם הפסד ברבע הגמר אחרי דו קרב פנדלים לפורטוגל, שלבסוף זכתה בטורניר. בעקבות ההישג הזה, ב-2017 היא אף הגיעה לדירוג השיא שלה בפיפ”א (5). ביורו האחרון, יורו 2020, פולין שוב אכזבה כשסיימה במקום האחרון בבית עם ספרד, שבדיה וסלובקיה והודחה בשלב מוקדם מהצפוי.

לטורנירים הקודמים הפולנים עלו ללא קושי רב (במוקדמות יורו 2020 היו בבית עם ישראל והשיגו 25 מתוך 30 הנקודות, כולל שני ניצחונות על הכחולים-לבנים), אך הפעם לא היה כך הדבר. פולין סיימה רק במקום השלישי בבית המוקדמות בו נכללה עם אלבניה, צ’כיה, מולדובה ואיי פארו והעפילה לפלייאוף. גם את המקום השלישי הפולנים השיגו בקושי, שכן מולדובה הייתה רחוקה מהם נקודה אחת בלבד לאחר שניצחה אותם 2:3 בביתה עם צמד של יון ניקולאסקו, וסיימה עמם ב-1:1 בוורשה עם שער נוסף של אקס בית”ר ירושלים.

יון ניקולאסקו חוגג מול פולין. עשה לה צרות (רויטרס)יון ניקולאסקו חוגג מול פולין. עשה לה צרות (רויטרס)

בחצי גמר הפלייאוף, פולין זכתה להגרלה הקלה ביותר שזימנה לה מפגש ביתי מול אסטוניה, אותו היא ניצחה ללא קושי 1:5. בגמר, התארחה אצל וויילס בקרדיף ולאחר 0:0 ב-120 דקות הצליחה להעפיל בדו קרב פנדלים. חמשת השחקנים הפולנים שבעטו מהנקודה הלבנה דייקו, ולאחר ארבעה פנדלים מוצלחים של הנבחרת המארחת, אקס מנצ’סטר יונייטד דניאל ג’יימס לא הצליח להכניע את וויצ’יך שצ’סני והפולנים רצו כדי לחגוג העפלה חמישית בתולדותיהם. 

במונדיאל האחרון הנבחרת הפולנית עלתה משלב הבתים לנוקאאוט אחרי 0:0 עם מקסיקו, ניצחון 0:2 על ערב הסעודית והפסד 2:0 לארגנטינה, אך בשמינית הגמר חוותה על בשרה את נחת זרועו של קיליאן אמבפה, שרשם צמד, הוסיף בישול לאוליבייה ז’ירו, שלח את נבחרת צרפת לרבע הגמר ואת הפולנים הביתה. הפעם, בפולין יקוו לטורניר מוצלח יותר. עם אחת ההגרלות הקשות ביותר בשלב הבתים, שזימנה לנבחרת את אותה צרפת יחד עם הולנד ואוסטריה, זה לא יהיה פשוט בכלל.

קיליאן אמבפה חוגג מול פולין. עוד מפגש בין הצדדים בפתח (רויטרס)קיליאן אמבפה חוגג מול פולין. עוד מפגש בין הצדדים בפתח (רויטרס)

אחרי שהוקפץ מהנבחרת הצעירה, פרובירץ מקווה להפתיע

אחת הסוגיות המדוברות ביותר במונדיאל 2022 הייתה החלטתו של מאמן נבחרת פורטוגל, פרננדו סנטוס לספסל את כריסטיאנו רונאלדו בשמינית הגמר ורבע הגמר של הטורניר. המאמן בן ה-65 קיבל על כך ביקורות רבות ורבים אף רואים בו כאשם העיקרי בהדחה ברבע הגמר מול מרוקו, בעקבותיה, או יש הטוענים שדווקא בגלל הסכסוך עם CR7, הוא סיים את תפקידו על הקווים של הסלסאו בתום הטורניר בקטאר.

למרות זאת, סנטוס לא נותר מובטל להרבה זמן. אחרי חודש בלבד, חתם המאמן הוותיק על חוזה ל-3.5 שנים כמאמן נבחרת פולין במקומו של צ'סלאב מיצ'ניוויץ, אך בפועל לא מימש אפילו רבע מהזמן של החוזה. בחמישה משחקים רשמיים בהם עמד על הקווים, הוא ניצח את אלבניה ואיי פארו, אך רשם הפסדים לצ’כיה, מולדובה ואותה אלבניה, ומצא את עצמו מפוטר כבר בספטמבר 2023, שמונה חודשים אחרי שמונה. מי שקודם במקום הפורטוגלי לעמדת המאמן הוא מיכאל פרובירץ, ששימש אז כמאמן הנבחרת הצעירה של פולין ורשם עמה שני ניצחונות בשני משחקי הפתיחה של מוקדמות יורו 2025 לנבחרות צעירות.

פרננדו סנטוס. לא שנה מוצלחת מבחינתו (רויטרס)פרננדו סנטוס. לא שנה מוצלחת מבחינתו (רויטרס)

כמאמן הנבחרת הבוגרת הוא עדיין בלתי מנוצח במשחק רשמי, אחרי 0:2 על איי פארו, 1:1 עם מולדובה ועם צ’כיה במוקדמות וניצחונות על אסטוניה ו-וויילס (בפנדלים) בפלייאוף העלייה ליורו. פרובירץ בן ה-51 הוא לא מאמן עם שם נוצץ כמו סנטוס או פאולו סוזה אקס מכבי תל אביב שעמד עד 2022 על הקווים של הנבחרת, אך הוא מקומי, וכזה שבילה כמעט את כל שנותיו בכדורגל בפולין ומכיר את הכדורגל הפולני כמו את כף ידו. 

הוא שיחק כקשר והעביר את רוב הקריירה בגורניק ז’בז’ה המקומית, בה שיחק בעבר עידן שריקי. כמאמן, עבר בקבוצות רבות בפולין ואימן גם את אריס סלוניקי היוונית. הישגי השיא שלו הם זכיות בגביע הפולני ובסופר קאפ ב-2009/10 ו-2019/20 עם יגילונה ביאליסטוק וקראקוביה קראקוב בהתאמה, והובלתה של ביאליסטוק למקום השני אחרי לגיה ורשה ב-2016/17. הוא זכה פעמיים בתואר מאמן העונה בליגה הפולנית ואף נבחר למאמן הטוב ביותר בתולדותיה יגילונה ביאליסטוק.

מיכאל פרובירץ חוגג את ההעפלה של הנבחרת ליורו (רויטרס)מיכאל פרובירץ חוגג את ההעפלה של הנבחרת ליורו (רויטרס)

אולי ביורו האחרון שלו: לבנדובסקי רוצה להוכיח שהוא עדיין כאן

הקפטן רוברט לבנדובסקי הוא קרוב לוודאי השחקן הגדול ביותר בתולדות הכדורגל הפולני. הוא שיאן ההופעות של הנבחרת בכל הזמנים (148), שיאן השערים שלה בכל הזמנים (82) ונחשב לכזה שמסב גאווה לעם עם הופעות גדולות במועדונים גדולים כמו בורוסיה דורטמונד, באיירן מינכן וברצלונה ולפנים של הדור הנוכחי, שהפך את פולין לחברת קבע בטורנירים הגדולים בשנים האחרונות.

אולם, בשנתיים האחרונות, מאז המעבר שלו לברצלונה, חלה ירידה מסוימת ביכולת שלו. כמובן שהוא עדיין מספק מספרים נאים ונחשב לאחד החלוצים הטובים בעולם, אך נדמה שהוא כבר לא אותה ה’מפלצת’ ברחבה שהפחידה כל הגנה באירופה וזה בא לידי ביטוי גם במדים הלאומיים, שכן שמאז שנת 2023 הוא כבש ארבעה שערים בלבד ב-12 משחקים בנבחרת.

רוברט לבנדובסקי. כבר לא אותה הרוברט לבנדובסקי. כבר לא אותה ה'מפלצת' (רויטרס)

יכול להיות שזה בגלל המעבר לבארסה, מעבר שהגיע לאחר שנים רבות בבונדלסיגה ודורש התאקלמות. בכל זאת – קבוצה חדשה, ליגה חדשה ומדינה חדשה. יכול להיות שזה בגלל הגיל, כי גם אם זה לא מרגיש כך, לבנדובסקי כבר בן 35, ויכול להיות שגם לכדור הזהב ש’נגנב’ ממנו בשנת 2020 לאחר שהפרס בוטל בעקבות מגפת הקורונה, הייתה השפעה.

בעונה שעברה הוא זכה עם ברצלונה באליפות ובסופר קאפ תוך כדי שהוא מספק מספרים יפים של 33 שערים ושמונה בישולים ב-46 הופעות, אך העונה, נותר בידיים ריקות ללא שום תואר כאשר גם המספרים שלו ירדו ל-26 שערים ותשעה בישולים ב-49 הופעות. זה לא רע, אבל זה לא החלוץ האימתני שהתרגלנו לראות. לא בכדי דווח לאחרונה בספרד כי צ’אבי דרש שהפולני לא ימשיך בקבוצה בעונה הבאה, דבר אליו ז’ואן לאפורטה לא הסכים בשום פנים ואופן, עוד סיבה לפיצוץ בין השניים שגרם לנשיא לפטר את המאמן.

צצ'אבי עם רוברט לבנדובסקי. רצה אותו בחוץ, אך בסוף פוטר בעצמו (רויטרס)

צ’אבי והצוות שלו סברו כי לבנדובסקי כבר מבוגר ושהקבוצה זקוקה לחלוץ עם יותר אנרגיה ואינטנסיביות, כזה שיכול לבצע לחץ גבוה. בנוסף, הם טענו שאין לפולני מספיק אמפתיה כלפי השחקנים הצעירים. “זה לא שהוא התנהג אליהם בצורה רעה, אבל היחסים היו מאוד מרוחקים והוא דיבר אליהם בטון רציני”, הבהירו בתקשורת הספרדית לגבי טענות אלו.

עוד פורסם שלאפורטה שמע שצ’אבי אמר לעיתונאי שלברצלונה לא הייתה התקפה גרועה יותר מאז ימי מהו קודרו (ששיחק בעבר במכבי תל אביב), דבר שהנשיא זעם בעקבותיו. העונה, אחרי 15 שנים רצופות בהן הזוכה בתואר הפיצ’צ’י, מלך השערים של הליגה הספרדית, הגיע מברצלונה או ריאל מדריד, הרצף נשבר. מי שזכה בתואר היה ארטם דובביק מג’ירונה, כאשר לבנדובסקי הגיע רק למקום השלישי עם 19 שערים ביחד עם ג’וד בלינגהאם. 

רוברט לבנדובסקי (רויטרס)רוברט לבנדובסקי (רויטרס)

עם הגעתו לקטלוניה של האנזי פליק, תחתיו לבנדובסקי פרח בבאיירן מינכן, יקווה החלוץ לחזור להציג יכולת טובה יותר בעונה הקרובה, שצפויה להיות לא פשוטה גם בקרב על האליפות מול ריאל מדריד וגם בקרב על הפיצ’יצ’י, על אחת כמה וכמה עם הצטרפותו של קיליאן אמבפה לבלאנקוס. טורניר טוב עם הנבחרת, אולי אליפות אירופה האחרונה שלו במדים האדומים-לבנים, בהחלט יכול לעזור לו לפתוח את העונה עם חיוך ולהיכנס לקצב.

במשחק ההכנה האחרון של פולין לקראת היורו (1:2 על טורקיה), לבנדובסקי גרם למדינה כולה לקפוא במקום כשנפצע וירד צולע מהמגרש בדקה ה-32. בעקבות הפציעה, הכוכב ייעדר ממשחק הפתיחה מול הולנד, אך בנבחרת הפולנית עושים את כל המאמצים כדי להכשיר אותו למשחק השני מול אוסטריה, בטח בשל מצוקת החלוצים שהגיעה עם הפציעה של חלוץ יובנטוס ארקדיוש מיליק במשחק ההכנה שלפני כן (1:3 על אוקראינה).

האנזי פליק עם זהאנזי פליק עם ז'ואן לאפורטה. לבנדובסקי יפרח תחתיו שוב? (האתר הרשמי של ברצלונה)

ההבטחה מפנרבחצ’ה: שימו לב לסבסטיאן שימאנסקי

מלבד הכוכבים הוותיקים יותר לבנדובסקי, שצ’סני ופיוטר זלינסקי, לפולין יש כמה שחקנים צעירים ומבטיחים. מעבר לג’ייקוב קיוויור מארסנל וניקולה זלבסקי מרומא שכבר די מוכרים לרוב חובבי הכדורגל העולמי, יש שם נוסף, אלמוני יותר אך מסקרן במיוחד – סבסטיאן שימאנסקי. הקשר ההתקפי בן ה-25 אומנם כבר לא כל כך צעיר, אך העונה הוא רשם את עונת הפריצה האמיתית שלו בקריירה.

שימאנסקי גדל במועדון הגדול ביותר בפולין, לגיה ורשה, ובו גם החל את קריירת הבוגרים שלו. אחרי שלוש עונות בהן לא הפך לשחקן משמעותי בקבוצה שזכתה בשתי אליפויות וגביע, עבר לדינמו מוסקבה הרוסית. בשנתיים הראשונות בבירת רוסיה לא הצליח להצטיין, אך בשנה השלישית שלו בקבוצה, עונת 2021/22, כבש שישה שערים ובישל תשעה ב-32 הופעות בכל המסגרות. בעונה שלאחר מכן, הושאל לפיינורד והיה אחד מהשחקנים הבולטים בקבוצה שזכתה באליפות הולנד עם עשרה שערים ושבעה בישולים ב-40 הופעות בכל המסגרות.

סבסטיאן שימאנסקי כובש את הפנדל בפלייאוף העלייה ליורו מול וויילס (רויטרס)סבסטיאן שימאנסקי כובש את הפנדל בפלייאוף העלייה ליורו מול וויילס (רויטרס)

בקיץ האחרון פנרבחצ’ה החליטה להכניס את היד לכיס ולשלם עליו 9.8 מיליון אירו, והוא החזיר לה בגדול. הפולני רשם 13 שערים ולא פחות מ-19 בישולים ב-55 הופעות בכל המסגרות במדי הקבוצה מאיסטנבול, שסיימה במקום השני ופספסה את הזכייה באליפות על חודן של שלוש נקודות, כאשר מי שהוכתרה לאלופת טורקיה היא היריבה העירונית גלאטסראיי.

שימאנסקי רשם את הופעת הבכורה שלו בנבחרת הלאומית בספטמבר 2019, ומאז יש לו 32 הופעות בהן תרם שלושה שערים ושלושה בישולים במדים האדומים-לבנים. הוא נחשב לשחקן חכם עם ראיית משחק יוצאת דופן, ובפולין מצפים ממנו שיזין את רוברט לבנדובסקי ושאר שחקני ההתקפה בכדורים חכמים. אין ספק שטורניר מוצלח על אדמת גרמניה יכול להוביל אותו לקפיצת מדרגה ומעבר לאחת הקבוצות הגדולות באירופה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה