שלוש שנים אחרי שאירחה את המונדיאל ורשמה את הישג השיא שלה מאז התפרקות ברית המועצות עם הגעה לרבע הגמר, נבחרת רוסיה נמנית בין המארחות גם של יורו 2020, שייצא לדרכו בקרוב באיחור של שנה בשל מגפת הקורונה, ומקווה להפתיע את אריות היבשת ולרשום הישג מרשים נוסף.
הנבחרת של סטניסלב צ׳רצ׳סוב, שבמונדיאל האחרון רשמה הישג מרשים כאשר עלתה מהמקום השני בבית שכלל את אורוגוואי, סעודיה ומצרים ולאחר מכן הדיחה את ספרד הגדולה בדו קרב פנדלים בשמינית הגמר אחרי 1:1 ב-120 דקות ונעצרה רק ברבע הגמר על ידי סגנית אלופת העולם קרואטיה בדו קרב פנדלים נוסף לאחר 2:2 ב-120 דקות, רוצה כעת להרשים גם בזירה היבשתית ולהדהים את אירופה.
אז נכון, אף אחד לא מצפה מהרוסים לשחזר את ההישגים האדירים של נבחרת ברית המועצות, שזכתה ביורו ב-1960 והגיעה עוד שלוש פעמים לגמר, אך בכל זאת, שחזור ההישג הגדול של נבחרת רוסיה שהגיעה לחצי גמר היורו ב-2008 זו מטרה קשה מאוד, אך לא תלושה לגמרי מהמציאות ומדובר בתרחיש שבקונסטלציה מסוימת יכול בהחלט לקרות.
עם זאת, רוסיה לא הרשימה במיוחד בתקופה האחרונה, כאשר סטניסלב צ׳רצ׳סוב ושחקניו רשמו בחודש וחצי בין אוקטובר 2020 לנובמבר 2021 רצף של שישה משחקים רצופים ללא ניצחון, כולל תבוסה 5:0 לנבחרת סרביה בדרג ב׳ של ליגת האומות, תבוסה שחשפה את הקושי של הרוסים להתמודד עם נבחרות אגרסיביות ועדיפות מבחינת כישרון ויכולת אישית.
על אף הדעיכה, הרוסים רשמו שיפור מסוים בפתיחת קמפיין מוקדמות מונדיאל 2022, כאשר גברו 1:3 על מלטה וניצחו גם 1:2 את סלובניה, אך שוב, נעצרו מול נבחרת קשוחה ואגרסיבית יותר עם הפסד 2:1 לסלובקיה שעלה לרוסיה במקום הראשון בבית 8 של טורניר המוקדמות האירופאי, כאשר קרואטיה חלפה על פניה של רוסיה בדרך לפסגה.
עם זאת, כבר בשלב הבתים נבחרת רוסיה ניצבת בפני אתגר לא פשוט כאשר מולה יעמדו שתיים מהנבחרות החזקות באירופה, בדמותן של בלגיה, שנמצאת במקום הראשון בדירוג פיפ״א ודנמרק, יריבתה של נבחרת ישראל במוקדמות המונדיאל, שמדורגת במקום ה-10. בנוסף לשתי הנבחרות האלו, גם פינלנד נכללת בבית וצפויה להיאבק עם רוסיה על המקום השלישי, כאשר מתוך 6 הנבחרות שיסיימו במקום השלישי בבית, הארבע שיסיימו עם המאזן הטוב ביותר ימשיכו לשמינית הגמר.
סטניסלב צ׳רצ׳סוב, שמחזיק גם ב-39 הופעות כשחקן בנבחרת רוסיה, מאמן את הנבחרת הרוסית מאז 2016 אחרי האכזבה ביורו 2016, שהובילה לסיום דרכו של לאוניד סלוצקי כמאמן הנבחרת, כאשר צ׳רצ׳סוב קיבל את המינוי היוקרתי בעקבות ההישג הנהדר שרשם כאשר הוביל את לגיה ורשה הפולנית לזכייה בדאבל עם אליפות וגביע פולני בעונת 2015/16.
מאז מונה לתפקיד, צ׳רצ׳סוב בן ה-57 רשם 41 הופעות כמאמן הלאומי של רוסיה, בהן ניצח ב-19 משחקים, הפסיד ב-15 ו-7 נוספים הסתיימו בתיקו, תוצאות המניבות אחוזי הצלחה של 46.15 במשחקים אותם ניהל. אגב, רק אולג רומנצב, שמחזיק ב-60 הופעות כמאמן נבחרת רוסיה, רשם יותר הופעות כמאמן הנבחרת מאז התפרקות הגוש הסובייטי.
באשר לסגל שיעמוד לרשותו של צ׳רצ׳סוב, מספר שמות בולטים יותר לעומת השאר, כאשר רוב השחקנים משחקים בליגה הרוסית, למעט בודדים שמשחקים בליגות הבכירות של אירופה. בין אותם אלו שיצאו מרוסיה לליגות בכירות יותר, ניתן למצוא שלושה שמות שצפויים להוביל את הקישור הרוסי ביורו הקרוב.
השם הבכיר ביותר מבין אותה שלישייה מדוברת הוא ללא ספק דניס צ׳רישב, קשרה בן ה-30 של ולנסיה הספרדית, ששיחק בעברו בריאל מדריד בתקופה בה עוד נחשב ל׳ילד פלא׳. עם זאת, הפציעות הרבות מנעו מצ’רישב לממש את הפוטנציאל האדיר שלו ולהגיע לרמות הגבוהות ביותר, על אף שגם קריירה במסגרתה שיחק בריאל מדריד, סביליה, ויאריאל וכאמור, גם ולנסיה, היא מכובדת לכל הדעות.
לצד צ׳רישב, גם אלכסנדר גולובין בן ה-24, שמשחק במונאקו אליה הגיע מצסק״א מוסקבה תמורת 30 מיליון אירו בזכות היכולת הנהדרת שהציג במונדיאל 2018 ועל אף שההייפ הגדול שנוצר סביבו לאחר המונדיאל מעט מתפזר, גולובין ממשיך להרשים וסיפק העונה 5 שערים ו-8 בישולים, כולל שלושער היסטורי לשחקן רוסי בליגה הצרפתית, שהוביל את מונאקו ל-3:4 על נים.
הצלע השלישית בקישור האירופי של נבחרת רוסיה הוא אלכסיי מיראנצ׳וק בן ה-25, שעבר בקיץ שעבר מלוקומוטיב מוסקבה לאטאלנטה האיטלקית תמורת 15 מיליון אירו וסיפק בעונת הבכורה שלו באטאלנטה 7 שערים ו-2 בישולים ב-29 הופעות. אגב, גם אחיו התאום הזהה של אלכסיי, אנטון מיראנצ׳וק, שעדיין משחק בלוקומוטיב מוסקבה, משחק בנבחרת רוסיה והיה אמור לספק לצ׳רצ׳סוב אופציה נוספת בקישור, אך נותר מחוץ לסגל ליורו.
לצד שלושת השחקנים ׳האירופאים׳ של נבחרת רוסיה, שני שמות נוספים נחשבים לקריטיים מבחינת הנבחרת הרוסית, כאשר השם הבולט ביותר הוא הכוכב הגדול של נבחרת רוסיה בשנים האחרונות, חלוץ זניט סנט פטרסבורג וקפטן הנבחרת, ארטם דזיובה בן ה-32, שרחוק שער אחד מהשוואת שיא הכיבושים בכל הזמנים של הנבחרת, בו מחזיק עדיין אלכסנדר קרז׳אקוב עם 30 שערים.
אגב, בעוד קרז׳אקוב, ששיחק בשיאו בסביליה, נזקק ל-91 הופעות בכדי להגיע ל-30 כיבושים בנבחרת, דזיובה, המתנשא לגובה של 1.97 מטרים, אשר שיחק לאורך כל הקריירה שלו בקבוצות בליגה הרוסית בלבד, כבש לא פחות מ-29 שערים לזכות הנבחרת הלאומית, אך עשה זאת ב-52 משחקים בלבד.
שם גדול נוסף שיעמוד לרשותו של צ׳רצ׳סוב הוא זה של אקס צ׳לסי, המגן השמאלי הוותיק יורי ז׳ירקוב, שיחגוג בחודש אוגוסט הקרוב את יום הולדתו ה-38 ואחרי 102 הופעות בנבחרת רוסיה ניצב במקום ה-4 בטבלת שיאני ההופעות בכל הזמנים. בנוסף, גם המגן הימני הברזילאי המתאזרח, מריו פרננדס, שמשחק בצסק״א מוסקבה, יבלוט בהגנה הרוסית במקביל לז׳ירקוב.
עם זאת, מאז פרישתו של שוערה הוותיק של צסק״א מוסקבה, איגור אקינפייב, מהנבחרת הלאומית אחרי מונדיאל 2018, הרוסים מתקשים מעט למצוא שוער ראשון דומיננטי חדש, כאשר שוערה בן ה-34 של דינמו מוסקבה, אנטון שונין, הפך לאחרונה לאופציה המועדפת על צ׳רצ׳סוב לאחר ה-5:0 לסרביה, שגרם לניפויו של גילהרמה הברזילאי שמשחק בלוקומוטיב מוסקבה. עם זאת, כפי שהתברר לגילהרמה, מעמד השוער הראשון בנבחרת רוסיה שברירי למדי, כאשר יורי דיופין מרובין קאזאן ומאטביי סאפונוב מקרסנודאר נושפים בעורפו של שונין.