במהלך שנת 2021, נדמה היה כי הכדורגל נאלץ להתגונן על בסיס כמעט יומי מפני רעיונות גרועים שמאיימים לפגוע בו. זה לא חדש, והחלטות קטסטרופליות כבר נעשו בשנים האחרונות, אך עוצמת הסכנות עלתה מדרגה ב-2021. בחלק מהקרבות יצא המשחק עם ידו על העליונה, אבל לא תמיד, ובאופן כללי המגמה לא מבשרת טובות.

אז רגע לפני שהשנה האזרחית מגיעה לסיומה, אספנו את כל היוזמות הרעות שעלו מעל לפני השטח במהלכה, יוזמות איתן למרבית האוהדים קשה מאוד להשלים ורק מחשבה על מימושן מעלה תחושת חרדה עבור עתידו של הענף.   

סופר ליג

איך שלא תסתכלו על זה, הניסיון להקים את הסופר ליג באופן מעשי היה אחד הסיפורים החשובים ביותר של השנה היוצאת. במשך שנים ארוכות התנהלו דיונים בנושא והופצו שמועות מגוונות, אך במאי 2021 הוציאו 12 מועדונים מובילים ביבשת את התוכנית לפועל, בראשותו של נשיא ריאל מדריד, פלורנטינו פרס. המטרה של הבלאנקוס, ברצלונה, אתלטיקו מדריד, יובנטוס, מילאן, אינטר, מנצ'סטר יונייטד, מנצ'סטר סיטי, ליברפול, צ'לסי, ארסנל וטוטנהאם הייתה להקים ליגה סגורה שמייצרת הכנסות גבוהות מאוד ומנציחה לתמיד את הפערים הכלכליים העצומים ביניהן לבין יתר הקבוצות.

קבוצות הסופר ליג (רויטרס)קבוצות הסופר ליג (רויטרס)

המצוקה התקציבית בעקבות משבר הקורונה זירזה את התהליכים, וכך – למרות שההכנות נמשכו לכאורה זמן רב מאוד – המוצר הסופי היה מגושם ולא אפוי. מועדונים מגרמניה ומצרפת לא צורפו ליוזמה בשלב ראשון, והמתכונת כולה הייתה מעורפלת למדי. זה היה מחדל מהותי, אך למזלו של עולם הכדורגל הרעיון כולו נתפס על ידי האוהדים והתקשורת כעוין, ולגל המחאה הצטרפו במהרה גם חלק מהשחקנים המובילים של הקבוצות עצמן, ואפילו חלק מהמאמנים. 

הזעם הציבורי הגדול גרם למועדונים האנגלים להתקפל תוך קצת יותר מיממה, והמיזם קרס כמו מגדל קלפים לקול תשואות חובבי הכדורגל ברחבי העולם, אבל הסכנה הזו עדיין לא חלפה. ריאל, ברצלונה ויובנטוס ממשיכות לקדם את הרעיון באופן גלוי, ובשלב זה קשה לחזות מתי וכיצד ייעשה ניסיון מחודש, שיהיה מאורגן ומתוכנן טוב יותר. דבר אחד בטוח – זה יקרה, וצריך להיות מוכנים לזה.

אוהדי צאוהדי צ'לסי מפגינים נגד הסופר ליג (רויטרס)

מונדיאל בכל שנתיים

נשיא פיפ"א, ג'אני אינפנטינו, שמעוניין אך ורק בהעשרת קופת הארגון על חשבון טובת הכדורגל, עושה כמיטב יכולתו להרוס את גביע העולם עד היסוד. הגדלת מספר המשתתפות במונדיאל ל-48 נבחרות החל מ-2026 תפגע אנושות ברמת הטורניר, במודל התחרותי שלו, עם בתים אבסורדיים של שלוש נבחרות, ובאטרקטיביות שלו באופן כללי, אבל ההחלטה האומללה הזו שהתקבלה עוד ב-2017, בתמיכת ההתאחדויות הקטנות, לא הספיקה. במהלך 2021 פצחה פיפ"א בשיווק אגרסיבי וחסר מעצורים של הרעיון לקיים את גביע העולם בכל שנה זוגית, במקום פעם ב-4 שנים, כפי שהיה נהוג מאז ומתמיד מאז היווסדו של המפעל ב-1930.

ארסן ונגר גויס כמסביר הראשי והמסר השקרי שהוא מנסה להחדיר בתודעה באמצעות חזרה אינסופית הוא: “הדור החדש מעוניין בכך”. זה היה גם ההסבר המרכזי של יוזמי הסופר ליג – אותו "דור צעיר" שמעוניין בשינויים, ולא לחינם דווח כי פיפ"א תמכה מאחורי הקלעים בהרס הכדורגל האירופי, על מנת לפגוע באופ"א. 

נשיא פיפ"א, ג’אני אינפנטינו (אורן בן חקון)נשיא פיפ"א, ג’אני אינפנטינו (אורן בן חקון)

אופ"א וקונמבול, התאחדות הכדורגל הדרום אמריקאית, הן המתנגדות החריפות ביותר של הרעיון ההזוי. מונדיאל שייערך בכל שנתיים לא רק יוזיל את ערך הטורניר ויהפוך אותו לאירוע שגרתי ומשני, אלא גם ייצור עומס עצום על השחקנים. לא ברור מה יקרה בתסריט הזה עם אליפות אירופה ועם הקופה אמריקה, אבל אם יעבירו אותן לשנים אי זוגיות, הרי שבכל קיץ ייאלצו כוכבי הנבחרות להשתתף בטורנירים בינלאומיים, ללא מנוחה כלל. המצב הזה לא מתקבל על הדעת, אבל אינפנטינו נחוש מאוד, והמאבק עשוי להימשך גם בשנה הבאה.

יורו 2020 ברחבי אירופה בזמן מגיפה

אופ"א משחקת את תפקיד הבחור הטוב במאבקים מול פיפ"א ויוזמי סופר ליג, אבל זה לא הופך אותה לגורם חיובי. נהפוך הוא – גם כאן מדובר בארגון מושחת עד היסוד, שמעדיף תמיד את שיקולי הרווח על פני טובת השחקנים, האוהדים והכדורגל בכלל. זו הסיבה היחידה להחלטה לקיים את יורו 2020 ברחבי היבשת כולה, עם נסיעות ארוכות במיוחד לחלק ניכר מהנבחרות. הרעיון היה אבסורדי מלכתחילה, וניכר גם זלזול בוטה ומופגן באיכות הסביבה אל מול משבר האקלים, אבל הוא הפך להזוי עוד יותר בעידן הקורונה.

אחרי דחיית האליפות בשנה בשל המגיפה, היתה לאופ"א הזדמנות לתקן את המעוות ולקיים את האליפות במתכונת שפויה במדינה אחת. היא בחרה לא לעשות זאת, והועבר מסר ברור – שום דבר, פרט לשורה האחרונה בדוחות הרווחים, לא מעניין את אופ"א. התקדים הבעייתי והמסוכן הזה עלול לחזור על עצמו גם בעתיד.

גביע יורו 2020 (רויטרס)גביע יורו 2020 (רויטרס)

ליגת האלופות במתכונת חדשה

ב-2021 הכריזה אופ"א גם על שינוי מהותי בליגת האלופות, החל מ-2024. המתכונת הנוכחית אמנם בעייתית ומייצרת המון משחקים לא רלוונטיים בשלב הבתים, אך השינוי המוצע רק מעצים את המצוקה ומגביר את העומס. לפי הרעיון החדש, יבוטל שלב הבתים, ובמקומו תהיה ליגה אחת, בה יתחרו 36 קבוצות שיקיימו 10 משחקים מול 10 יריבות – 5 בבית ו-5 בחוץ. 8 הראשונות יעפילו לשמינית הגמר, מקומות 9 עד 24 יוגרלו לזוגות על מנת להתמודד על הכרטיס לשמינית הגמר, וכל היתר יודחו. מובן מאליו כי בשלהי 10 המחזורים המדוברים יהיו קבוצות רבות שיבטיחו את ההעפלה או יודחו, ולכן משחקים רבים יאבדו את הערך הספורטיבי.

השיטה החדשה תגדיל את העומס על השחקנים וגם תיצור מצב של חוסר שוויון ספורטיבי כאשר קבוצות מדורגות באותה טבלה כוללת, למרות שהן מתמודדות מול יריבות שונות. הרעיון הזה אינו פסול מהיסוד, אך הוא מהווה הרעה משמעותית בהשוואה למצב הקיים, שאינו אידאלי, בלשון המעטה. מצער מאוד כי אופ"א לא הצליחה (או אולי לא רצתה) להגות פתרונות טובים, יעילים וחכמים יותר.

גביע ליגת האלופות (רויטרס)גביע ליגת האלופות (רויטרס)

השלמה עם מכירת ניוקאסל לסעודיה

זה לא חדש, כמובן. קטאר שולטת בפאריס סן ז'רמן מאז 2011, ומנצ'סטר סיטי נמצאת בבעלות איחוד האמירויות, אז סעודיה יכולה לטעון כי אין סיבה לקפח אותה. ובכל זאת, יש טעם לפגם בכך שהרגולטורים באנגליה מצאו לנכון לעשות תרגילים משפטיים מביכים כדי להגדיר את הקרן הממלכתית שרכשה את ניוקאסל מידיו של מייק אשלי כלא קשורה ישירות למדינה. 

הבחירה לאפשר העברת מועדון כדורגל בעל מורשת וחשיבות לאומית למדינה עם תדמית מפוקפקת ביותר בכל הקשור לזכויות אדם, היא צעד מצער נוסף בכיוון הלא נכון. זה פסול מוסרית ורע מאוד גם תדמיתית מבחינת הענף כולו. ככל שחולף הזמן, מאבד הכדורגל יותר ויותר את הנשמה ואת הטוהר שלו והופך לכלי שימושי במגרש הפוליטי. אם המגמה הזו תימשך – והיא רק הולכת ומתעצמת – קיימת סכנה ברורה לפופולריות המשחק. 

שחקני ניוקאסל (רויטרס)שחקני ניוקאסל (רויטרס)

משחקי הליגה הספרדית ברחבי העולם

ב-2021 קודם שוב, בנחישות גדולה מבעבר, רעיון קיום המשחקים המרכזיים בליגה הספרדית במדינות אחרות. נשיא ההתאחדות הספרדית, לואיס רובאלס, הודיע כי בכוונתו לנהל דיונים במטרה לשנות את פניה של הליגה הספרדית. "אנחנו זקוקים לפורמט אחר, אטרקטיבי יותר, עם פחות משחקים, וקיומם באצטדיונים נייטרלים". מיאמי הוזכרה על ידו כאופציה ריאלית.

המהלך הזה עדיין בחיתוליו ועשוי להיבלם בתקופה הקרובה, אבל גם כאן יש איתות בכיוון ברור – העדפת כסף ושיווק בינלאומי על פני מסורת, טובת האוהדים וטובת השחקנים. 2021 היא השנה בה הופצו הכי הרבה רעיונות פסולים מסוג זה, והתקווה שנזכה לשפיות בגזרה ב-2022 קלושה למדי.

ה-400 בקריירה: צפו בשער הנהדר של בנזמה
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה