לפי דיווחים באירופה, הוועד המנהל של אופ”א, שאמור היה לאשר מחר (רביעי) פורמט חדש לליגת האלופות, שישנה לחלוטין את פני המפעל האירופי הבכיר, לא יעשה זאת מחר וההחלטה נדחתה לישיבה של הוועד ב-19 באפריל.
הסיבה לדחייה לפי אותם דיווחים היא מחלוקות על הזכויות המסחריות בהם יחזיקו המועדונים ועל אלה בהן תחזיק אופ”א, ונראה שעל כך הצדדים עדיין צריכים לדון, ומוקדם מדי לברך על המוגמר מחר. עם זאת, אם לבסוף ההחלטה תתקבל בעוד שלושה שבועות, אזי בעוד שלוש שנים, ליגת האלופות ככל הנראה כבר לא תהיה הליגה שהכרתם.
אם הפורמט החדש אכן יאושר לבסוף, החל מ-2024 יקחו חלק במפעל 36 קבוצות, ולא 32 כמו היום. ואיך 36 קבוצות יתחלקו בשלב הבתים אתם שואלים? ובכן – הן לא, כי לא יהיה שלב בתים.
כל 36 הקבוצות יהיו בליגה אחת (או “בית” אחד, אם תרצו) וכל קבוצה תשחק עשרה משחקים, נגד עשר יריבות שונות. כתוצאה מכך, הקבוצות נגדן תשחק ריאל מדריד, למשל, לא יהיו אותן קבוצות נגדן תשחק ברצלונה. ובכל זאת, המקום שלהן בבית ייקבע בהתאם לתוצאות שלהן מול יריבות שונות.
אחרי עשרה משחקים, שמונה הקבוצות שהשיגו את המאזן הטוב ביותר יעפילו לשלב שמינית הגמר ואילו הקבוצות ממקומות 9 עד 24 יפגשו ביניהן בשלב הפלייאוף על שמונת הכרטיסים הנוספים לשמינית.
ומה באשר ההעפלה לצ’מפיונס? הקבוצות עדיין יעפילו לפי ההישגים שלהן בליגות המקומיות, א בל יותר כרטיסים יוענקו לליגות הגדולות – כך למשל הרביעית בליגה הצרפתית תעפיל באופן אוטומטי, בעוד היום רק שלוש צרפתיות מעפילות.
בנוסף, יישמרו שני כרטיסי “וויילד קארד”, שיוענקו לשתי הקבוצות הכי בכירות בדירוג אופ”א, גם אם הן לא השכילו להעפיל דרך הליגה באותה עונה. כך למשל אם הפורמט היה מתקיים בעונה הבאה אז ליברפול, שכרגע נמצאת במקום השביעי בפרמייר ליג, הייתה מעפילה באמצעות הוויילד קארד בהנחה שבליגות הבכירות העונה הייתה מסתיימת במיקומים דומים פחות או יותר למיקומים הנוכחיים.
הרבה ביקורת נשמעה על הפורמט המוצע, כאשר הטענה המקובלת ביותר היא שהשינוי יהפוך את ליגת האלופות ל”מפעל סגור”, בדומה ליורוליג, שהגדולות תמיד מעפילות אליו. ביקורת נוספת נוגעת לעומס הצפוי, שכן העובדה שישוחקו עשרה משחקים בשלב הראשוני (במקום שישה כיום) ועוד שניים בשלב ה”פליי-אוף” החדש לפני השמינית, ידרשו עוד שישה תאריכים למשחקים באמצע שבוע, בעונה שהיא גם כך עמוסה מאוד.