זו הייתה דרמה משוגעת. רכבת הרים עבור האוהדים באצטדיון חליפה בקטאר. בהתחלה ספרד הובילה והיפנים תפסו את הראש, אלא שאחר כך יפן עשתה מהפך והספרדים היו בהלם מההודעות בטלפונים שבישרו גם על יתרון של קוסטה ריקה על גרמניה שבאותם הרגעים שלח אותם הביתה. אלא שבשריקת הסיום אמש (חמישי), יפן וספרד יצאו מהאצטדיון הזה מרוצות. שתיהן עלו לשמינית הגמר במונדיאל.

הסיפור הגדול הוא כמובן שהנבחרת היפנית ניצחה את גרמניה 1:2 וגם את ספרד 1:2, ניצחונות שאף אחד לא ציפה שיקרו. היפנים עלו למונדיאל לראשונה ב-1998 ומאז הם הופיעו בכל טורניר של גביע העולם. בשיאה, הנבחרת מאסיה הגיעה שלוש פעמים לשמינית הגמר ונעצרה שם. אמש, זו הייתה הפעם הרביעית שהיא הבטיחה את מקומה במעמד הזה - וזה קורה במונדיאל השביעי שלה.

קבוצת עיתונאים יפנים התכנסה בסיום המשחק וגילתה שמחה מאופקת מאוד. היו חיוכים, אבל לא יותר מזה. דווקא ביציע האוהדים גילו יותר רגש עם דמעות של אושר. “זה מדהים”, אמרו מי שמסקרים את הנבחרת מקרוב. “לנצח את ספרד ואת גרמניה שהן נבחרות נהדרות זה פנטסטי. אלוהים, איזו דרמה זו הייתה. אנחנו גאים בנבחרת ואנחנו מקווים שתיעשה היסטוריה לכדורגל היפני בהמשך”.

אוהד יפני בוכה מאושר (רדאד גאוהד יפני בוכה מאושר (רדאד ג'בארה)

ומה קרה ביפן באותם הרגעים? “אנשים קמו במיוחד באמצע הלילה כדי לראות את המשחק הזה. המשחק התחיל ב-4:00 שעון יפן, ב-6:00 כולם כבר חגגו בבתים”, סיפר אחד מהעיתונאים היפנים. אחרת הוסיפה: “אני חושבת שאנשים במדינה שלנו משתגעים משמחה עכשיו. יש לנבחרת הזאת קסם מיוחד”.

יפן היא נבחרת ממושמעת מאוד ולא חוששת לתקוף גם מול הנבחרות החזקות ביותר. המאמן שלה, האג’ימה מוריאסו, הוא דמות נערצת. כשיצא מהאצטדיון הוא קיבל מחיאות כפיים סוערות מבני עמו וזכה למחמאות מהעוברים והשבים. הוא עושה עבודה נפלאה על שיטות העבודה די חריגות.

“יומיים לפני המשחק הייתה לנו תוכנית שונה”, סיפר המאמן היפני, “אלא שאז השחקנים נתנו לי רעיונות והחלטתי לעשות כמה שינויים. בדקנו את עצמנו שוב ושוב. לא החלטתי לגבי הטקטיקה והמערך עד לאימון האחרון. היו לנו כמה אפשרויות לבחור מהן, שיתפתי בזה את השחקנים ובסוף בחרנו באופציה שהם הרגישו איתה הכי בנוח. אתמול באימון ניסינו לעבוד עליה, תוכנית שבה כולם צריכים להיות ממושמעים ולשחק באופן קולקטיבי בהגנה כדי לצאת להתקפות מתפרצות, ובאימון האחרון היינו כבר בטוחים בה. אני שמח שזה עבד. אומנם ספגנו, אבל אמרתי לשחקנים במחצית שימשיכו לשחק לפי התוכנית שנקבעה מראש גם ב-45 הדקות הבאות ושזה יעבוד”.

האגהאג'ימה מוריאסו, מאמן נבחרת יפן (רויטרס)

החילופים שלו לא פעם מנצחים משחקים. ריטסו דואן עלה מהספסל נגד גרמניה וספרד, ובשני המשחקים הבקיע שערים חשובים בדרך למהפך. כל החלטה שהוא לוקח משפיעה והיה מוזר לראות כיצד ספרד מתקשה בדקות הסיום כאשר יפן עברה למערך של 1:4:5 הגנתי. אחת מהנבחרות עם ההתקפה הטובה במונדיאל, על הנייר, לא פיצחה את הבונקר הזה.

האג’ימה מוריאסו נראה אדם מאוד מחושב, אך גם הוא פועל מהרגש לפעמים. הוא ואנשיו היו מוטרדים מאוד מהמשחק מול ספרד, כי בדרך כלל אין להם מזל במשחקי העפלה חשובים בדוחא. כשהיה כדורגלן הוא שיחק ב-1993 במשחקי מוקדמות המונדיאל, כאשר המשחק המכריע מול עיראק התקיים בדוחא. זה הסתיים ב-2:2, תוצאה שמנעה הופעת הבכורה של היפנים כבר במונדיאל 1994. המשחק הזה מכונה על ידי היפנים “הטרגדיה של דוחא” והם חששו לספוג שער מספרד שיקבע שוב תוצאה של 2:2 שתהרוס להם הכל, אלא השחקנים שלו שמרו על היתרון וניצחו.

“אני זוכר את הטרגדיה שהייתה פה בדוחא והרגשתי שהפעם הכל השתנה. השחקנים שיחקו כדורגל אחר לחלוטין מזה שאנחנו שיחקנו בעבר”, ציין המאמן היפני. “נגד ספרד שיחקנו די טוב והגיע לנו לנצח. עבור אסיה בכלל ויפן בפרט, לנצח נבחרות מהטובות בעולם כמו ספרד וגרמניה זה משהו שנותן הרבה כבוד והערכה. יש הרבה דברים שעוד נצטרך ללמוד מהאירופאים, אבל אם ניצחנו בבמה העולמית נבחרות כאלה, זה מראה על התקדמות ואני שמח על כך. שיחקנו פשוט כדי לנצח”.

טאקומה אסאנו חוגג (רויטרס)טאקומה אסאנו חוגג (רויטרס)

במשחק ישבו כמה עיתונאים גרמנים שזעמו על אישור השער של יפן, וכאשר אחד מהם קיבל תמונות לטלפון הנייד שלו הוא תהה: “איך אישרו גול כזה אם הכדור לפני המסירה עבר את הקו?”. מוריאסו חזר לרצינות שלו וענה: “יש טכנולוגיה נהדרת שמכריעה. אם הכדור היה מעבר לקו, זה היה הופך להיות כדור חוץ ולא היו מאשרים לנו את השער. הטכנולוגיה תיקנה הרבה דברים לטובה ואנחנו צריכים להתיישר איתה”.

היפנים הם תופעה, במובן החיובי של המילה. בפתיחת המשחק הקהל שלהם עודד עם שקיות הזבל שהביאו מהבית ולאחר מכן ניקה את היציע כאילו לא היה בו אף אחד קודם. הכל חייב להיות נקי ומסודר, ולכן כנראה הנבחרת שלהם נראית כמו אגוז קשה לפיצוח. לטענתם הסוד הוא כל הזמן ללמוד ולשנות דברים תוך כדי תנועה, אפילו אם זה דורש לרדת לעומקם של דברים בלמידת הסגנון בו משחקת נבחרת הנשים של יפן בכדורגל. הכי חשוב זה להצליח. האם מכאן תגיע ההפתעה הגדולה של קטאר?

יום בחיי: האפסנאי של נבחרת יפן במונדיאל
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה