אחד הביטויים הוותיקים בעולם הספורט הוא ש”לא מערבבים פוליטיקה וספורט”, אך עם כמה שרבים היו רוצים שכך יהיו פני הדברים, הפוליטיקה המקומית והעולמית, כמו גם הזהות של שחקנים וקבוצות, תמיד היו מעורבים.
ספורטאים שונים לא מוכנים להתחרות מול ישראלים באליפויות עולם, באתלטיק בילבאו משחקים רק שחקנים ממוצא באסקי ובעצם יריבויות רבות בין קבוצות מבוססות על הפן הפוליטי, אם זה הקלאסיקו בין ברצלונה הקטלונית לריאל מדריד מבירת ספרד או אפילו בית”ר ירושלים ובני סכנין וקיימות עוד אינספור דוגמאות.
במונדיאל קיימת ההתנגשות הגדולה ביותר של תרבויות, דתות וגישות שונות לחיים. לחודש אחד, פעם בארבע שנים, אנשים מכל רחבי העולם מגיעים לחגיגה ענקית תחת מכנה משותף בודד – כדורגל.
לרוב המכנה הזה מספיק, החגיגה הגדולה מתמקדת בכדורגל והרצון של השחקנים להביא הצלחה לארצם הוא התמריץ העיקרי. אלא שלא תמיד כך המצב, בדיוק כמו שהיה ב-2018 כשגרניט ג’אקה וג’רדאן שאקירי הביאו את הפוליטיקה ללב הבמה הגדולה ביותר.
הרקע מקוסובו
המשפחות של כוכבי נבחרת שווייץ מגיעות במקור מקוסובו, כמו חמישה אחוזים מאוכלוסיית שווייץ. המקום במשך שנים היה בשליטה סרבית, כשאזרחיו מחולקים בעיקרם לשניים – אנשים שמוצאם מסרביה, ורוב שנוצר לאורך השנים שמוצאו אלבני, כמו ההורים של השניים.
ב-1998 התחילה מלחמה על השליטה בקוסובו לאחר שנים של מתיחות ותקיפות הדדיות בין התנועה האלבנית לשחרור קוסובו לבין הממשלה הסרבית שנעצרה רק בהתערבות צבאית של נאט”ו. ב-2008 הרוב האלבני באוכלוסיית קוסובו הכריז על עצמאות, אך סרביה ובני בריתה, כמו גם האוכלוסייה ממוצא סרבי במדינה, מסרבים להכיר בעובדה הזו.
המשפחות של שני כוכבי נבחרת שווייץ סבלו מאוד מהשלכות המלחמה והמתיחות שקדמה לה. אביו של ג’אקה נכלא במשך שלוש וחצי שנים בתור אסיר פוליטי בשנות ה-80 בגלל תמיכתו בעצמאות של קוסובו, בעוד ששאקירי נולד בקוסובו ובגיל מוקדם ברח עם משפחתו והגיע לשווייץ כפליט.
ראש בראש על הבמה הגדולה ביותר
את מונדיאל 2018 פתחה סרביה – עם מלאדן קרסטאיץ’ על הקווים ו-ולדימיר סטויקוביץ’ בין הקורות – בצורה חיובית עם שלוש נקודות מול קוסטה ריקה במשחק הפתיחה. במקביל, שווייץ סיימה ב-1:1 מרשים עם ברזיל רגע לפני המפגש המותח בין השתיים במחזור השני.
“זה לא היה גרניט האמיתי, היה בו משהו שונה", סיפר העיתונאי השווייצרי תומס שיפרל על הראיון עם ג’אקה לפני המשחק. "הוא היה עם פרצוף מאבן, בלי חיוכים. אולי זה היה הלחץ מהצד האלבני-קוסוברי לקראת המשחק מול סרביה. יש דברים שפוגעים בו יותר ממה שהוא רוצה שאנשים ידעו. ואני חושב שהלחץ במהלך המונדיאל הזה היה גדול יותר ממה שהוא רצה להודות”.
עם שאקירי וג’אקה בהרכב, ההתחלה של השווייצרים הייתה לא טובה. אלכסנדר מיטרוביץ’ נעץ את שער היתרון ברשת בדקה החמישית כשהתוצאה הנוכחית הייתה מבטיחה לסרבים העפלה, אך לא אם זה תלוי בקשרי שווייץ.
גרניט ג’אקה שלח בעיטה אדירה מחוץ לרחבה בדקה ה-52, איזן את התוצאה וחגג עם סימן “הנשר הכפול” שמייצג את דגל אלבניה. שאקירי – שעלה עם נעליים עליהם הדגלים של קוסובו ושווייץ – השלים את המהפך בתוך הדקה ה-90 וחגג עם אותו הסימן את שער הניצחון שבסופו של יום גם הביא להעפלתה של שווייץ מהמקום השני של הבית על חשבון הסרבים.
קשרה של ארסנל נשאל לאחר המשחק על החגיגה ואמר בגאווה: “ברור שבשבילי זה משחק מיוחד מאוד. אלפי אנשים כתבו לי, אנשים משוויץ, מאלבניה וקוסובו. החגיגות היו מסר לאנשים שתמכו בי, אלה שמעולם לא ויתרו. במולדת, מהיכן שההורים שלי באו, הייתה שמחה גדולה”.
הקשר הוסיף עקיצה לסרבים בפוסט בחשבון האינסטגרם שלו שנמחק לאחר מכן: “היי סרביה, השמדתי לכם את הרשת, בגלל שהשם שלי הוא גרניט קוסובה”.
הסערה הייתה גדולה וגררה הרבה תגובות מהעולם. באלבניה יצאו לחגוג ברחובות ואפילו נשיא קוסובו בזמנו, האסים טאצ’י, אמר: “ברכות למבקיעי השערים ג’אקה, שאקירי ולכל שווייץ על ניצחון ראוי. גאה בכם”.
בסרביה זעמו על המקרה ודרשו את השעייתם של השניים, בנוסף לסטפן ליכטשטיינר שביצע תנועה דומה כהזדהות בחגיגות שער השוויון. בסופו של דבר הם קיבלו עונשים בהליך מהיר לפני משחק הסיום מול קוסטה ריקה שלא כללו השעיות למורת רוחם של הסרבים. הקשרים קיבלו קנס של 10,000 פראנק שווייצרי כל אחד, בעוד שהמגן נקנס ב-5,000 פראנק על סעיף של “התנהגות בלתי ספורטיבית”.
קרסטאיץ’ נקנס ב-5,000 פראנק גם כן בעקבות התבטאות חריגה שלו לאחר המשחק כשזעם על השופט בגלל פנדל שלא נשרק ואמר: “הייתי שולח אותו להאג ומעמיד אותו למשפט, כמו שהם עשו לנו”, ההשוואה הקיצונית שסיפק מתייחסת לסרבים שהואשמו בפשעי מלחמה בידי האו”ם בשנות ה-90.
גם בשווייץ לא כולם קיבלו את הדבר בצורה טובה. הנבחרת הודחה בשמינית הגמר על ידי שבדיה ולקראת תחילת קמפיין ליגת האומות ג’אקה מונה לקפטן הזמני, אך המהלך לא עבר בצורה חלקה.
אנשים רבים במדינה הרגישו שהקשר מייצג את עצמו לפני שהוא מייצג אותם ואת הנבחרת ותקפו את ההחלטה. שחקן העבר סטפאן הנשוז יצא נגד ההחלטה בפומבי וטען כי הקפטן חייב להיות מישהו שמייצג את “שווייץ המסורתית” אחרת לחלק מהאוהדים יהיה קשה להזדהות עם הנבחרת.
אמנם בתום כל הבלגן השניים התנצלו, אך ניתן היה לראות שהעניין כנראה נכפה עליהם כשבספטמבר עם חזרת הליגות ג’אקה חגג עם חברו לקבוצה בארסנל שוקדראן מוסטפי (גם משפחתו ממוצא אלבני) שהציג את “הנשר הכפול” במשחק מול קרדיף.
יותר מארבע שנים חלפו מאז הסערה הגדולה והאבק התפזר, אבל היום השתיים יפגשו לראשונה מאז אותו משחק שנוי במחלוקת במונדיאל 2018 למשחק על כל הקופה כשגיבורי הסיפור עדיין חלק מהנבחרת ויעלו על המגרש.
הפעם השתיים נפגשות לקרב ראש בראש על המקום בשמינית הגמר למשחק עם משמעות ענקית מבחינה ספורטיבית ומבחינה רגשית. סרביה מגיעה מעמדת נחיתות למשחק הזה, אך מה שבטוח הוא שלשתי הנבחרות שנפגשות פעם נוספת יש את כל הסיבות בעולם לתת את כל כולן במטרה להשיג ניצחון ששווה הרבה יותר משלוש נקודות.
תקציר המשחק באדיבות כאן 11 – המשדר הרשמי של מונדיאל 2022.