קטאר נקשרה כבר לאין סוף סיפורים ביזארים בנוגע לאירוח המונדיאל, כולל אחד לפיו היא שיחדה את שחקני אקוואדור לפני משחק הפתיחה. אולם הפעם, נראה שהמארחים של גביע העולם לא הסתפקו בלהיות טובים רק על כר הדשא, אלא גם ביציעים.
קטאר לא נחשבת למדינה גדולה עם המון אוהדים, ולכן מה שקרה במחזור השני מול סנגל יכול להעיד על כך שהמארחים השיגו לעצמם אוהדים מזויפים. למעלה מ-1000 אוהדים, רובם גברים, עם חולצות בצבע חום עם הכיתוב “קטאר” באנגלית וערבית עודדו ללא הפסקה בהנהגת ארבעה אנשים. התצוגה של הקהל הייתה כל כך טובה, שאפשר היה לחשוב שהיא לא קטארית, אלא לקוחה מאצטדיונים בדרום אמריקה ועניין ארבעת ה”מנהיגים” מהקהל הזכיר את תרבות האולטראס.
וזו בדיוק הנקודה. מסתבר, שלא כל מי שנכח ביציעים של אוהדי המארחת הוא תושב קטאר ואוהד הנבחרת המקומית. חדי העין היו יכולים להבחין כי על גופם של האוהדים הקטארים יש קעקועים, דבר שלא נפוץ בלשון המעטה בקרב האנשים במדינה וסביב לה. אז אם הם לא קטארים – מי הם היו ומאיפה הם באו?
התכנית נרקמה בתחילת 2022, כאשר המונדיאל כבר התקרב בצעדי ענק. קטאר כבר הייתה תחת אש מצד העולם בשל טענות שהבחירה בה למארחת הייתה מושחתת, היחס שלה למהגרים והעובדים ופקפוק ביכולת שלה לארח למעלה ממיליון מבקרים בטורניר. במקביל לכל אלו, רבים לא הבינו איך מדינה בלי תרבות כדורגל תארח את גביע העולם.
קטאר הגיעה כמובן לטורניר משום שהיא המארחת ולא בגלל יכולות הכדורגל שלה. הליגה המקומית אמנם עשירה מאוד עם אצטדיונים ממוזגים, אך הקבוצות הבכירות בה מושכות לרוב רק כמה מאות אוהדים ולא אלפים. לכן, מארגני הטורניר עצרו ושאלו את עצמם שתי שאלות. הראשונה – מי ימלאו את היציעים כשהנבחרת תשחק? והשנייה – במידה וקהל אכן יגיע, מי יהיה אחראי על השירים והעידוד?
הפתרון היה לנצל את תרבות האולטראס שבאזור ולייבא אותה למדינה עצמה במהלך הטורניר, או במילים אחרות, לקנות אוהדים. באפריל האחרון, המארגנים ערכו ניסוי בבירות, בירת לבנון. מאות סטודנטים לבנונים ואוהדים של קבוצת אל נג’מה המקומית, גויסו למשימה וכונסו באצטדיון מקומי. שם, מצוידים בשלטים, פירוטכניקה ואביזרי עידוד נוספים, הם צולמו בסרטון שנשלח לאנשים הנכונים בדוחא ואלו התרשמו מאוד.
מפה לשם, לאוהדים הלבנונים הצעירים הוצעה עסקה יוצאת דופן: טיסות, לינה, כרטיסים ואוכל בחינם, ואיך לא? בונוס כספי קטן, זאת כדי שיביאו את תרבות האולטארס שלהם לקטאר. ואכן, כבר באמצע אוקטובר הגיעה המשלחת לנסיכות על מנת להתאמן על השירים והריקודים ביציעים.
כמובן שהגעה לטורניר על תקן תייר, זה לא משהו שאף אחד מתוך 1,500 האוהדים היה יכול להרשות לעצמו אם לא הסיוע הקטארי. אגב, המשלחת כללה גם מצרים, אלג'יראים וכמה סורים מלבד החבר’ה מארץ הארזים. אולם, מדבריו של אחד מאנשי האולטראס הלבנוני, אפשר להבין שכסף לא היה הסיבה היחידה, אלא גם תחושת שליחות: “לתמוך במדינה ערבית זו החובה שלנו. אנחנו חולקים את אותה שפה ואותה תרבות. אנחנו שתי אצבעות באותה היד. אנחנו רוצים להראות לעולם משהו מיוחד”.
ואכן, באותו יום שישי, 1,500 האוהדים המאומצים של קטאר התאספו באזור המיועד להם, מאחורי אחד השערים, עם החולצות החומות, שרו את ההמנון בגאווה, כאילו הוא של מדינתם ולאחר מכן פתחו במחיאות הכף האיסלנדיות המפורסמות בליווי התופים כמובן.
"האנשים פה לא ממש תומכים בנבחרת כל כך. אנחנו לא הולכים למשחקים יותר מדי", אמר אחד ממארגני הטורניר, כשהוא צופה באולטראס המזויף בחצי צחוק וחצי גאווה. קטארי אחר, סטודנט בן 16 ואוהד אל-ראיאן, היה מרוצה מהכוח שנוסף ליציעים: "אני אוהב את זה, זה מרגש".
מארגני המונדיאל סירבו לענות על השאלות בסוגיה, אך נראה היה שהם מרוצים מהתוצאה, ואחד מהם נצפה מצלם את הקהל במשך כל 90 הדקות, כך שאולי התשוקה הרגישה אמיתית. אולם, אוהדים מסתבר, אפשר לקנות, אך יכולות כדורגל, לא ממש. קטאר כזכור פיגרה 2:0, אלא שאז, כפי שנהוג באולטראס של ממש, העידוד צריך לגבור כשאתה מפסיד. המנצחים על התזמורת האיצו בקהל לשיר חזק יותר והתופים גם כן הגבירו קצב. ואכן, מוחמד מונטארי כבש את השער הראשון בהיסטוריה של המונדיאל עבור הנבחרת הצנועה, כשבשלב הזה כבר כל שאר האצטדיון הצטרף לשירה ולא רק הקומץ שישב מאחורי השער.
למרות העידוד והשער המצמק, קטאר ספגה את השלישי, ואחרי ה-1:1 בין הולנד ואקוואדור כמה שעות לאחר מכן, המארחת הפכה לנבחרת הראשונה שמודחת מהטורניר. הקהל יצא מהאצטדיון מאוכזב, כשהוא יודע שאחרי שיסתיים שלב הבתים במשחק של קטאר מול הולנד, הוא יארוז ויטוס חזרה ללבנון.