אז הליגה הספרדית לא אישרה לברצלונה לרשום את דני אולמו ואת פאו ויקטור בשנת 2025. סביר להניח שאתם יודעים על כך היטב. אם רציתם להתעמק, קראתם כבר המון על הניסיונות הכושלים של הנשיא ז'ואן לאפורטה למנוע את הגזירה באמצעות ביצוע מכירה מראש במחיר מופחת של כרטיסים לתאי VIP שעדיין לא קיימים באצטדיון קאמפ נואו שעדיין נמצא בשיפוצים.
הרשויות לא השתכנעו מכך, כי בעבר כבר דיווחה ברצלונה על הכנסות עתידיות לטובת רישום שחקנים, והתחזיות התבררו כטעויות במקרה הטוב וכרמאות במקרה הרע. הפעם נדרש לאפורטה להציג תדפיסים בפועל מחשבון הבנק, וכאן נתקלה ברצלונה בבעיה, שאולי נפתרה.
באופן כללי, הנושא הזה סבוך ומורכב, וגם העיתונאים הקטלונים מתקשים להבין עד הסוף את הפרשנות המדויקת של התקנות ואת דרישות הסף בהן חייבת בארסה לעמוד. מחקרים בתחום פחות מעניינים את הקהל הרחב באופן כללי. את העיסוק בכך רצוי להשאיר לרואי החשבון ולכלכלנים. אותנו, כחובבי הכדורגל, צריכה לעניין בעיקר המהות, וכאן עולות שתי סוגיות מרכזיות וחשובות בכל הקשור להתנהלות ברצלונה ולאפורטה.
ראשית, ההנהלה הקטלונית נרמלה מצב לא נורמלי בעליל. איכשהו, כולם התרגלו לקרוא דיווחים בלתי פוסקים על התרגילים הפיננסיים שעושה המועדון על מנת לרשום, לרוב ברגע האחרון, את השחקנים החדשים והקיימים בהתאחדות. למעשה, כל שחקן רכש מגיע לברצלונה עם סימן שאלה מרחף מעליו – האם ניתן יהיה בכלל להשתמש בשירותיו, או אולי רישומו ייפסל? זה מצב שלא קיים בשום מועדון אחר בספרד, או בכלל. רק ברצלונה עסוקה בכך באופן בלתי פוסק, ואיכשהו אנשים מקבלים בהכנעה את הקרקס האבסורדי הזה.
קחו, למשל, את איניגו מרטינס. הבלם הבאסקי הגיע לברצלונה בהעברה חופשית בקיץ 2023, המתין כדי לקבל אישור להירשם לשנה אחת, ואז המתין שוב בתחילת הקיץ הנוכחי כי לא היה ברור אם יתקבל אישור לרישומו גם לעונת 2024/25. הייתה זו תקופה מורטת עצבים וקשה עבורו – מצד אחד הבהיר לו המאמן החדש האנזי פליק שהוא נמצא בתוכניות ויהיה שחקן מפתח, אך מצד שני כל ההבטחות האלה היו באוויר כל עוד המועדון לא יכול היה להבטיח שיוכל לשחק במדיו.
למעשה, זה גורלם של כל שחקני הרכש של ברצלונה בשנים האחרונות, כולל רוברט לבנדובסקי וראפיניה. מדובר בסיטואציה לא תקינה לחלוטין, והמועדון אמור לעשות את המקסימום על מנת להפסיק את התופעה, אבל בפועל המצב שונה ב-180 מעלות. לאפורטה הרגיל את כולם שכך צריך להיות, ורק מעלה את ההימורים בכל פעם מחדש.
אפשר, כמובן, להבין את קו המחשבה שלו באופן תיאורתי. הוא לא יצר את החובות העצומים שמקשים על פעילותו הנורמלית של בארסה, אלא ירש אותם מההנהלה הקודמת בראשות הנשיא המושחת והשנוא ג'וספ מריה ברתומאו. הנשיא המכהן טוען שהוא קורבן של נסיבות ומתנער בצדק לא מבוטל מהאחריות לבור. מכאן, קל לו הרבה יותר להתנער מאחריות גם לכל הבעיות החדשות. לשיטתו, לא הייתה לו אפשרות למנוע את העזיבה של ליאו מסי ב-2021, למרות שהוא זה שהעניק לכוכב הארגנטינאי את ההבטחות שהופרו.
הלקח שלו מהפרשה היה הפוך ממה שהשכל הישר גורס. במקום לעסוק בהבראה אמיתית, העדיף לאפורטה למשכן את עתיד המועדון לטובת ההווה, מכר הכנסות עתידיות גבוהות כדי לקבל הכנסות נמוכות יותר כאן ועכשיו, והשתמש בכל הפעלולים האלה כדי לרשום את שחקני הרכש היקרים. כך נוצר מצג שווא של מועדון צמרת בעל אמצעים כספיים גדולים, למרות שבפועל זה ממש לא כך.
את ההצלחות נהנה לאפורטה לזקוף לזכותו, ובכל הכישלונות להאשים את ברתומאו. אם הוא נקי בכל מקרה, אין סיבה לא להמשיך במדיניות ההרסנית, בלי לחשוב ברצינות כיצד זה ישפיע על המועדון בטווח הבינוני והארוך.
כאן אין ברירה אלא להגיע למסקנה כי התקנות המחמירות של הליגה הספרדית לא משיגות את מטרתן כלל וכלל. על הנייר, הן נועדו למנוע ממועדונים לפזר כספים מעבר ליכולתם האמיתית, וכך לדאוג ליציבותם הכלכלית. בפועל, מסתבר שהן דווקא מעודדות מדיניות לא שפויה, בהינתן חוב ענק שכבר קיים. את הלוליינות של לאפורטה היה צריך למנוע בשלב מוקדם הרבה יותר, בעיקר לטובת ברצלונה עצמה. עד עכשיו, כל התרגילים עבדו, ומצבה של ברצלונה הורע מאוד בטווח הארוך בשל כך.
שנית, גם לאור נרמול המצב ההזוי, ברצלונה עדיין הייתה חייבת להתייחס ברצינות ובהגיון למדיניות הרכש. העובדה כי דווקא דני אולמו הוא השחקן שעומד במרכז הפרשה הגורלית סמלית מאוד, כי בפועל ברצלונה לא באמת זקוקה לו. הוא לא היה רכש הכרחי, ואפילו לא רכש משמעותי מבחינה מקצועית.
אין עוררין על היותו של אולמו שחקן מעולה. הוא רב גוני, יצירתי, חכם מאוד, וגם נמצא בתקופה מעולה בקריירה אחרי שכיכב ביורו 2024 והיה דומיננטי ביותר בדרך לזכייתה של נבחרת ספרד במדליות הזהב. הוא גם בוגר לה מאסיה שעזב בגיל מוקדם, מעין בן אובד שכיף להשיב הביתה. זה מרגש ומשדר אופטימיות מבחינת האוהדים. מחיר של 55 מיליון יורו שאמור להיות משולם ללייפציג הוא סביר במונחי השוק הנוכחי. כל זה נפלא, אבל בפועל הוא לא משדרג את הסגל הקיים באופן מהותי.
עם לאמין ימאל, ראפיניה, פדרי, גאבי, פרמין לופס ופרנקי דה יונג, הייתה בארסה מכוסה לא רע בכל העמדות בהן מסוגל אולמו לשחק. היא אף השיגה את התוצאות הטובות ביותר שלה העונה כאשר אולמו היה פצוע, והוא נכנס כמחליף בלבד גם בקלאסיקו אליו הוכשר ברגע האחרון. האם הוא מסוגל לתרום? בוודאי. האם הוא סיפק כיבושים ובישולים? בהחלט. האם הוא השתלב היטב בחדר ההלבשה? ברור, ועוד איך. האם ברצלונה הייתה מתפקדת פחות טוב לו היה נשאר בלייפציג? סביר להניח שלא. הכל היה בערך אותו דבר. במצב כלכלי תקין, רכישת אולמו הייתה יכולה להיות עסקה מצוינת. במצב הקיים, היה זה חוסר אחריות קיצוני, גם כלפי אולמו עצמו.
וזה רק הלך והחמיר. אולמו המתין עד סוף אוגוסט ממש כדי לקבל את האישור להירשם, בזכות הסעיף שמאפשר לא להחשיב את השכר של שחקנים פצועים לצורך העמידה בתקנות. הפצוע המדובר היה הבלם הדני אנדראס כריסטנסן, והרישום בוצע עד סוף דצמבר. בשלהי ספטמבר נפצע בברכו מארק-אנדרה טר שטגן, וברצלונה מיהרה להחתים את וויצ'ך שצ'סני שהסכים לחזור מפרישה. במצב כלכלי תקין, זה היה מהלך מתבקש, אבל לא במצבה של בארסה. מכיוון שפליק סומך על איניאקי פנייה, הפולני היה לא יותר ממותרות – זה נחמד כשיש מרחב תמרון, אך מטופש ונטול אחריות בהיעדרו. את הפציעה של טר שטגן ניתן היה לנצל על מנת לרשום את אולמו בקלילות, אבל ברצלונה שוב העדיפה לעשות שמיניות באוויר. כעת שצ'סני לא משחק כלל, ואולמו נשאר בחוץ.
אם וכאשר הקשר באמת לא יוכל להיות חלק מהסגל עד סוף העונה, ולא ינצל את הסעיף בחוזהו שמאפשר לו להפוך לשחקן חופשי, הוא יהפוך לגיבור של ממש בעיני האוהדים, וישדרג מאוד את תדמיתו. במובן זה, הוא יכול לנצל את הצרה אליה נקלע בעל כורחו לטובתו. אלא שתדמיתה של ברצלונה עצמה ספגה מהלומה חזקה מאוד.
הביזיון זועק לשמיים, ובמצב הנוכחי יתקשה המועדון לגייס שחקנים חדשים, כי הם לא יאמינו למילתו של לאפורטה. כפי שהודה ראפיניה בעצמו: "אם הייתי במועדון אחר עכשיו, אני לא חושב שהייתי מגיע לכאן". אלה ההשלכות המשמעותיות ביותר מבחינת בארסה בעקבות הפיאסקו, ושום תרגיל של לאפורטה לא יפתור זאת.