אתלטיקו מדריד הייתה לפני שבועיים בפיגור 3:1 מול סביליה באמצע המחצית השנייה, והמצב היה מדאיג, אבל מלכת הקאמבקים לא נכנעת אף פעם. אנטואן גריזמן צימק, ואז – אחרי השוויון של סמואל לינו – גם השלים צמד בבעיטה אדירה עמוק בזמן פציעות כדי להעניק לקולצ'ונרוס ניצחון 3:4 דרמטי במיוחד.
רצה הגורל, והיה זה השער מספר 5,000 בתולדות אתלטיקו בליגה הספרדית הבכירה, ואין שחקן מתאים יותר כדי לכבוש אותו מאשר גריזו. לפני שנה בדיוק, הוא שבר את השיא המיתולוגי של לואיס אראגונס והוכתר למלך השערים של אתלטיקו בכל הזמנים. הוא הלב הפועם של הקבוצה, הסמל האולטימטיבי שלה, הכוכב שמגדיר את הזהוב שלה יותר מכל. "אנחנו אוהבים מאוד את אנטואן. הוא תמיד נתן הכל עבור אתלטיקו", אמר המאמן דייגו סימאונה. וביציעים מוכנים כולם להשתחוות בפניו. פרשת העזיבה שלו לברצלונה לא רלוונטית יותר, ואפילו מרגישה קצת כמו סיפור בדיוני שלא קרה באמת.
"בברצלונה תהיה סתם עוד שחקן, באתלטיקו אתה שחקן היסטורי", אמרה אשתו אריקה, וזה היה השיקול המרכזי כאשר בחר גריזמן להישאר באתלטיקו מדריד ב-2018. בחלוף שנה, הוא לא עמד בפיתוי וחתם בבארסה, רק כדי לגלות עד כמה הקביעה של בת זוגו הייתה נכונה. הקדנציה בקאמפ נואו לא הייתה איומה, אגב. מאזן של 35 שערים בשנתיים הוא לא בדיוק פיאסקו מהדהד. הוא פשוט לא זהר מספיק, לא השתלב מספיק, לא הרגיש שייך מספיק. הוא היה נטע זר. במהרה, השתרש הקונצנזוס לפיו הוא היה כישלון מוחלט, ואת התווית הזו לא היה בכוחו להסיר, גם אם היא רחוקה למדי מהאמת. דבר אחד ודאי – גריזו לא היה מאושר בקטלוניה. הוא התגעגע לאתלטיקו מהרגע שנטש אותה, וקפץ על ההזדמנות הראשונה לשוב, אפילו בהשאלה.
הוא ידע שלא יתקבל בזרועות פתוחות על ידי האוהדים, והיה מוכן לעשות הכל כדי להוכיח את עצמו מחדש. כאשר החליט המועדון שאינו מעוניין לשלם 40 מיליון יורו כדי לרכוש את כרטיסו, הוא ממש לא התנגד להיכנס כמחליף לפחות מחצי שעה בכל משחק, על מנת לא להפעיל את הסעיף בחוזה ההשאלה. בסופו של דבר, נאלצה בארסה לשווק אותו ב-20 מיליון בלבד בקיץ 2022, כלומר לספוג הפסד של 100 מיליון. העסקאות האלה מדגישות את הניהול הכושל של הבלאוגרנה, אך באותה מידה גם את התבונה של אתלטיקו. היא יודעת לנצל הזדמנויות לא רק על הדשא, ובכל הקשור לגריזמן גילה סימאונה חוכמה יוצאת דופן.
צ'ולו לא ניסה למנוע את המעבר של גריזמן לבארסה, כי הוא הבין לליבו. אחרי הכל, הוא עצמו עזב בזמנו את אתלטיקו כשחקן לטובת קריירה מצוינת בליגה האיטלקית, וזה לא הקטין את אהבתו לקולצ'ונרוס. המאמן שמר על קשר הדוק על גריזמן גם בשנתיים שהוא בילה "בגלות", ונתן לו להבין שהדלת תמיד תהיה פתוחה בפניו. הוא נלחם כדי להשאיר אותו ב-2022, ומאז הוא קוצר את הפירות. גריזו הוא האיש שלו, עליו תמיד אפשר לסמוך בעיניים עצומות. למעשה, מאז חזרתו מבארסה הוא שחקן רב גוני יותר.
גריזמן התחיל את הקריירה בריאל סוסיאדד כשחקן אגף, שודרג לחלוץ אחרי המעבר לאתלטיקו ב-2014, אך בשנים האחרונות הוא כבר לא שחקן חוד אלא פליימייקר שלא מוגבל טקטית. "אנטואן הוא השחקן הראשון שאני מכיר שבאמת משחק חופשי ביעילות. כאשר אומרים לשחקנים אחרים לשחק איך שבא להם, הם הולכים לאיבוד. גריזמן עושה הכל נכון. הוא מבין בכל רגע היכן הקבוצה זקוקה לו. הוא מיוחד", אמר סימאונה לפני שנה, לרגל שבירת שיאו של אראגונס.
אז גם היה ברור כשמש כי גריזמן הוא השחקן הטוב ביותר בליגה הספרדית בשנת 2023. הוא היה מלך הבישולים בעונת 2022/23 בפער עצום. הוא כבש 26 שערים במדי אתלטיקו בכל המסגרות בשנה הקלנדרית. הוא ארגן את המשחק והיה מעורב כמעט בכל מהלך. הביצועים שלו גרמו לצופים הנאה אסתטית יוצאת דופן. יש שיגידו כי הייתה זו השנה הטובה בקריירה שלו מבחינת איכות המשחק. וכאשר החלה שנת 2024 עם שערים לרשת ריאל מדריד בסופר קאפ ובגביע הספרדי בינואר, נדמה היה שהיא עשויה להיות מוצלחת אפילו יותר.
אלא שהמציאות הייתה שונה. כאשר מסכם גריזמן את השנה הנוכחית, הוא יהיה הראשון להודות שהיא לא עמדה בציפיות המינימליות. את הבישול האחרון שלו בליגה בעונה שעברה הוא חילק בינואר, ואתלטיקו סיימה רק במקום הרביעי. קצב הכיבושים פחות באופן משמעותי. מהגביע הספרדי הודחה אתלטיקו בחצי הגמר כשהפסידה פעמיים לבילבאו. אליפות אירופה במדי צרפת הפכה לסיוט מתמשך, הן ברמת הנבחרת, והן מבחינה אישית – עד כדי כך שדידייה דשאן בחר לספסל אותו בחצי הגמר, מול ספרד דווקא.
היחסים עם המאמן הלאומי נהרסו במהלך הטורניר האומלל, ובספטמבר הודיע הכוכב במפתיע על פרישה מהנבחרת. היה זה כאשר העונה החדשה של אתלטיקו נפתחה בכושר לא משכנע, וגם גריזמן עצמו נראה עייף פיזית ומנטלית. ייתכן שהפרידה מהנבחרת הסירה ממנו עול מיותר, כי מאז חלה תפנית חיובית, ואת השנה הקשה הזו מסיים גריזמן עם חיוך גדול על פנים ובכושר פנטסטי.
הוא חזר, והצמד המפואר מול סביליה הוא רק הדובדבן שבקצפת. 7 שערים יש לו בחודש האחרון, ותרומתו למשחק הקבוצתי של אתלטיקו גדולה פי כמה. החבורה של צ'ולו סופרת 11 ניצחונות רצופים בכל המסגרות, ואם תגיע ל-12 ניצחונות בשבת על חשבונה של ברצלונה היא אף תעקוף אותה בטבלה כדי לעלות למקום הראשון. היא תהיה בפסגה בחג המולד ותפתח את שנת 2025 כמובילה. יהיה זה מכונן, וישדר הצהרת כוונות ברורה לגבי השאיפות לזכות באליפות. מבחינת גריזמן, תהיה כאן גם שבירת מחסום אישי גדול, כי מאזנו מול בארסה עד כה עגום במיוחד, וגם זה אנדרסטייטמנט.
באופן אבסורדי ובלתי נתפס, הצליח גריזמן יותר נגד הבלאוגרנה כאשר שיחק בריאל סוסיאדד. עם הבאסקים, הוא רשם 3 ניצחונות ב-8 במפגשים בליגה, בהם הצטיין עם 3 שערים ושני בישולים. במשחקו האחרון מול ברצלונה בסן סבסטיאן בפרבואר 2014, הוא היה האחראי ל-1:3 נהדר עם שער ואסיסט. ואז הוא הגיע למדריד, והכל השתנה.
כמה שערי חוץ מול ברצלונה יש לגריזמן? התשובה היא אפס. כמה שערי ליגה בכלל יש לגריזמן מול ברצלונה? התשובה היא אפס. כמה ניצחונות חוץ על ברצלונה יש לגריזמן? גם כאן התשובה היא אפס. למעשה, בכל הקריירה באתלטיקו הוא היה שותף לניצחון ליגה אחד בלבד מול בארסה, וזה קרה באוקטובר 2021, שבועות ספורים אחרי שובו לקבוצה, אז נכנס כמחליף לדקות ספורות, בעוד לואיס סוארס וז'ואאו פליקס כיכבו בחוד. ב-14 משחקי ליגה עם גריזמן בהרכב, יש לאתלטיקו 3 תוצאות תיקו ו-11 הפסדים. בשתי העונות האחרונות היא אפילו לא מצאה את הרשת בכל 4 המפגשים. מדהים, אבל עובדה.
לא הכל שחור לגמרי, כי גריזמן הבקיע צמד והוביל את אתלטיקו ל-0:2 על בארסה במשחק הגומלין ברבע גמר ליגת האלופות ב-2016. אחרי הפסד 2:1 בקאמפ נואו במשחק הראשון, הוא נגח את השער שהעלה קבוצתו ליתרון בסיכום, ואז הבטיח את העליה עם פנדל בדקות הסיום. אתלטיקו אף הייתה קרובה מאוד להניף את הגביע האירופי באותה עונה, אבל הפסידה בגמר לריאל מדריד בפנדלים ונותרה בידיים ריקות. וזה מביא אותנו לבעיה המרכזית ביותר במורשתו של גריזו בקבוצה – המחסור בתארים.
נכון לעכשיו, הרשימה מסתכמת בזכייה בליגה האירופית ב-2018. יש גם סופר קאפ בספרד ב-2014 וסופר קאפ אירופי ב-2018, אבל זה לא ממש מעניין. אפילו גביע ספרדי אחד לא היה לסימאונה בתקופתו של גריזמן. באשר לאליפות, הסיפור הידוע היטב. אתלטיקו זכתה ב-2014, בדיוק לפני שגריזמן הוחתם. היא גם זכתה ב-2021, אבל הצרפתי היה אז בברצלונה. אפשר לומר שזה עניין של חוסר מזל, אבל הוא כה סמלי, ואפילו אכזרי – כאילו מישהו העניש את הצרפתי על הבחירה להגיע לקטלוניה.
יש לגריזמן קייס נהדר כדי להיחשב לגדול שחקני אתלטיקו בכל הזמנים, אבל לשם כך כדאי מאוד לדאוג לכך שהאליפות השלישית של צ'ולו תהיה איתו. לאראגונס היו 3 אליפויות כשחקן בפסי אדום-לבן, והצרפתי ישמח מאוד להסתפק אפילו באחת – רק שתגיע כבר. העונה, כאשר ריאל וברצלונה לא יציבות ופגיעות, זה מרגיש כמו צ'אנס פנטסטי.
בהתחשב בכך שהוא יחגוג את יום הולדתו ה-34 במרץ, זה עלול להיות בכלל הצ'אנס האחרון. המחשבה הזו הופכת את הקרב מול האקסית בשבת לקריטי במיוחד. אם ישיג ניצחון חוץ ראשון פרטי היסטורי על בארסה, תהפוך אתלטיקו למועמדת ראויה לזכייה. אם יפסיד שוב, כהרגלו, כל המומנטום ייעלם כלא היה. האם הוא מסוגל להתעלות?