אחרי חמישה מחזורים קראו לג'ירונה מרשימה, אחרי שבעה או שמונה אנשים כבר התחילו להרים גבה, אבל עכשיו כשהיא בודדה בפסגת הליגה הספרדית אחרי המחזור ה-12 אפשר כבר לומר זאת בפה מלא: מדובר בסנסציית העונה. הקבוצה הקטלונית הצנועה, שמיותר לציין שהתקציב שלה לא דומה ולא מתקרב לזה של ברצלונה וריאל מדריד, משחקת כדורגל מהנה, ואיך אומרים? הטבלה לא משקרת.
מה משותף לוולפסבורג של 2009, קריית שמונה של 2012 ולסטר של 2016? כולן זכו באליפות, וכולן לא מספרד. לה ליגה הפכה מאמצע העשור הראשון של שנות ה-2000 לליגה של שתי קבוצות גדולות בפער עצום מהשאר, כשמדי פעם אתלטיקו מדריד עושה נסים, אך באופן כללי מאז שהחלה הדומיננטיות הבלתי נתפסת של בארסה וריאל, לא קרה שאחת מהן לא הוליכה את הטבלה בשלב הזה של העונה.
כדאי כבר עכשיו לומר, ג’ירונה לא תזכה העונה באליפות. אם זה יקרה, זה יהיה יותר גדול מהזכייה של קריית שמונה ולסטר ביחד. אין לה סגל מספיק עמוק כדי לאיים על האימפריות לאורך זמן, אבל היא בהחלט הוכיחה שהיא יכולה להתמודד על מקום בליגת האלופות, שיהווה גם כן הישג בלתי נתפס עבורה. בעונה שעברה המועדון הצנוע סיים במקום העשירי עם 13 ניצחונות בליגה, כשהעונה הקבוצה ניצחה ב-10 מ-12 משחקיה.
סמוך על מיצ’ל
אז מה הסוד של הקבוצה הצנועה והנפלאה הזו? היא פשוט מאמינה במה שהיא עושה. הובלת הליגה בשלב זה של העונה נחשב מבחינתה לתואר לכל דבר. ב-2008, למשל, ג’ירונה אפילו לא שיחקה בליגה מקצוענית, ואם לא רוצים ללכת רחוק מדי – לפני שנתיים בלבד בעונתו הראשונה של מיצ’ל על הספסל, הקבוצה הייתה במקום ה-19 בליגה הספרדית השנייה, כלומר בדרך לליגה השלישית.
אז איך המועדון הפך לסנסציה של לה ליגה בשנתיים בלבד? יש לשאלה הזאת הרבה תשובות שכולן קשורות אחת בשנייה. ההחתמות, הסגנון, האוהדים, וכמובן האופי של המאמן מיצ’ל, הארכיטקט של ג’ירונה אם תרצו, שנהנה מתמיכה בלתי מתפשרת של הנהלת המועדון. כי כשהקבוצה הייתה במקום המוביל לליגה השלישית, לא רק שהוא לא פוטר, החוזה שלו גם חודש.
קיקה קרסל, המנהל המקצועי, האמין שמיצ’ל הוא האיש הנכון להוביל את ג’ירונה ולא נתן לתוצאות הלא טובות לערער אותו – וזה השתלם בענק. בעונה הראשונה הצליחה הקבוצה לעלות ליגה דרך הפלייאוף, בעונה הקודמת הקבוצה לא הייתה רחוקה מאירופה, ועכשיו היא כבר בצמרת הטבלה. למרות הגדולה של בארסה וריאל, התחושה היא לפתע שהכל אפשרי, כשלג’ירונה יש אפילו יותר נקודות ממה שצברה לסטר בעונת האליפות שלה ב-2016 (31 לעומת 25).
מה שבטוח, אי אפשר לקרוא להתקדמות המטאורית של ג’ירונה צירוף מקרים. במחזור החולף למשל המוליכה הוכיחה שהיא גם יודעת לסבול וניצחה את אוססונה אחרי שפיגרה, כשגם ב-22 באוקטובר היא שבה מ-2:0 ל-2:5 ענק על אלמריה. הקטלונים מעדו העונה רק בחוץ מול ריאל סוסיאדד החזקה (0:0) ובהפסד 3:0 הביתי לריאל מדריד וג’וד בלינגהאם.
בינתיים, ג’ירונה ששווי השוק הכולל של שחקניה עומד על 161 מיליון אירו בלבד, חולמת. ארנאו מרטינס אמר אחרי המשחק האחרון: “אפילו אנחנו לא יודעים איפה הגבול, לדעתי לא הגענו אליו, יש עדיין עוד הרבה משחקים וחייבים להמשיך”. אריק גארסיה שמושאל מברצלונה דווקא הוריד את ההתלהבות: “לא ננצח בכל המשחקים עד סוף העונה, ממשיכים עם תקווה, אבל בסוף יגיע יום שהכדור לא ייכנס. יש קשר טוב עם האוהדים, אנחנו מאמינים בשיטת המשחק וזה משתלם”.
אין ספק שאחד מהשחקנים המובילים של ג’ירונה הוא ארטם דובביק האוקראיני, שכבש שישה שערים ובישל עוד ארבעה בליגה העונה, ובלט גם במחזור האחרון. הוא הוכיח שהוא לא רק חלוץ רחבה כפי שרבים הסיקו תחילה בהתחשב בממדיו, כאשר הוא גם יוצר הרבה מהלכים וכמעט תמיד בוחר באופציה הטובה ביותר כשהכדור אצלו. גם סאביניו בולט עם שלושה שערים וארבעה בישולים, ואי אפשר בלי כריסטיאן סטואני הבלתי נגמר, שבגיל 37 כבש שלושה שערים ב-428 דקות (143 דקות לשער בממוצע).
מאמן ג’ירונה, מיצ’ל, מתרגש מכל התקופה האחרונה ואמר לאחר הניצחון על אוססונה: “פחדתי מהמשחק הזה, חששתי שהם יכפו את הסגנון שלהם עלינו, אבל קרה ההיפך. אנחנו לא בליגה של ברצלונה, ריאל ואתלטיקו, אבל נילחם כדי להיות בליגה של סוסיאדד, בילבאו וראיו. על זה אני חולם. בכל משחק אני חושב על איך היריבה תנסה להקשות עלינו לשחק, השחקנים עושים עבודה מצוינת והרמה המנטלית שלנו גבוהה”.
ריאל סוסיאדד נאבקה על האליפות עד המחזור האחרון ב-2003 והפסידה אותה לריאל מדריד, ב-2008 ויאריאל סיימה שנייה, רק שמונה נקודות מאחורי ריאל, וב-2000 דפורטיבו לה קורוניה זכתה באליפות בשנות הזהב שלה. כל אלו מהוות השראה לג’ירונה ואוהדיה. כן, זכייה בליגה היא חלום רחוק, אבל הכדורגל הסוחף וההתקפי שלה מאפשר לה בינתיים להוליך את הטבלה ומאפשר לנו האוהדים לפנטז שאולי, רק אולי, נס לסטר יגיע גם לספרד.
התלות המוגזמת בבלינגהאם
קשר הרכש האנגלי לא הגיע לריאל מדריד כדי לכבוש, אלא כדי להיות קשר ולרשת בהמשך את לוקה מודריץ’ וטוני קרוס. יחד עם זאת, הוא פתח בצורה חלומית את דרכו בקבוצה עם 13 שערים ב-13 משחקים, אך התחושה היא שהוא קצת לבד. ויניסיוס שהספיק להיפצע העונה מתקשה למצוא פרצות, רודריגו נמצא בבצורת חריגה, ושני הברזילאים כבשו בדיוק חצי מהשערים שהבקיעו בשלב זה של העונה שעברה, דווקא כשצופה מהם לקחת על עצמם יותר אחרי עזיבת קארים בנזמה.
13 השערים של בלינגהאם מהווים 44.8% מסך כל שערי הבלאנקוס העונה, כמעט חצי. הבעיה הגדולה היא שאם האנגלי לא כובש, קבוצתו מתקשה לנצח. מחזיקת הגביע הספרדי לא ניצחה בשלושה מחמשת המשחקים בהם ג’וד לא כבש העונה, וזה בהחלט מדאיג. נראה שההחלטה של פלורנטינו פרס לא להנחית חלוץ להרכב בקיץ עלולה לגרום לבעיות בהמשך, והוא יוכל להאשים רק את עצמו.
ברצלונה התגעגעה לפדרי, צ’אבי יעשה חושבים?
עם ובלי פדרי, בארסה היא קבוצה שונה לגמרי. אחרי שנפצע במחזור השני נגד קאדיס, השחקן הצעיר חזר אחרי שצ’אבי ניסה בכל כוחו להחליפו, לפעמים בהצלחה ולפעמים פחות. המאמן לא רצה לקחת סיכונים עם הקשר הכישרוני והפציע, וכשזה עלה כמחליף הוא עזר לנווט את הקבוצה שלבסוף לקחה שלוש נקודות במשחק רע באנואטה.
צ’אבי יצטרך לחשוב הרבה על שני המשחקים האחרונים ולבצע ביקורת עצמית. מצד אחד הוא כעס על חוסר האינטנסיביות של הקבוצה, כשנדיר לראות אותו כל כך כועס על שחקניו בתקשורת בסיום משחקים, ומצד שני הבעיות החלו כבר במשחק מול ריאל מדריד, כשהקבוצה שלו הייתה בבירור טובה יותר, אבל לא סיימה את העבודה. האפקטיביות של האלופה ירדה במשחקים האחרונים, כשבשבעת המשחקים האחרונים למשל היא כבשה 1.3 גולים למשחק לעומת 3.3 בשבעת המשחקים שקדמו להם.
המספרים של המחזור, בקטנה
# ריאל מדריד בעטה לשער 22 פעמים מול ראיו וייקאנו. רק מול קאדיס בדצמבר 2021 הקבוצה ניסתה יותר ולא כבשה תחת קרלו אנצ’לוטי (36 בעיטות בזמנו).
# בצוותא עם ריאל מדריד וברצלונה, ראיו שמרה הכי הרבה פעמים העונה על שער נקי (6).
# שער הניצחון של רונאלד אראוחו מול סוסיאדד (91:58 דקות) הוא המאוחר ביותר של בארסה בליגה מאז אוקטובר 2022, אז רוברט לבנדובסקי כבש מול ולנסיה אחרי 92:55 דקות.
למי כדאי לשים לב?
אחרי שפתחה את העונה בצורה לא טובה, לאס פלמאס הדהימה במחזור האחרון את אתלטיקו מדריד עם 1:2 נהדר משערים של קיריאן רודריגס ובניטו רמירס דל טורו במחצית השנייה. הסיפור הגדול הוא הכושר של הצהובים, שניצחו בארבעה מחמשת המחזורים האחרונים וממשיכים לטפס בטבלה. שווה לשים אליהם לב.
בואו נראה כמה אתם בעניינים
טבלת הפיצ’יצ’י העדכנית
1 – ג’וד בלינגהאם, ריאל מדריד, 10
2 – אלברו מוראטה, אתלטיקו מדריד, 7
- ג’רארד מורנו, ויאריאל, 7
- אנטואן גריזמן, אתלטיקו מדריד, 7
ולקינוח, ציטוט המחזור
מאמן ג’ירונה, מיצ’ל, עדיין מפנטז על השגת 40 נקודות להבטחת ההישארות, אך עוד לפני הניצחון על אוססונה סיפק ציטוט מעניין שמקבל עכשיו משמעות שונה: “אם נשיג ארבע נקודות מתוך השש הקרובות, נוכל להסתכל למעלה על אירופה, אני משוכנע, אבל זה יהיה קשה. אני חולם על מקומות 4-6, הקבוצה שלי נחושה”. שלוש נקודות הוא כבר השיג, והעפלה לליגת האלופות תיחשב להישג הכי גדול בקריירה של כל אחד מאנשי ג’ירונה.
משחקי הליגה הספרדית משודרים בערוץ ONE למנויי HOT, מנויי yes, סלקום TV, פרטנר TV ו-Free TV.