"אנחנו מתרכזים בהווה. לאמין ימאל התאמן איתנו השבוע, אהבנו את מה שראינו ולכן קיבלנו את ההחלטה", השיב אתמול (שבת) צ'אבי כאשר נשאל במסיבת עיתונאים אם הכללתו של נער בן 15 לסגל ברצלונה לקראת המשחק מול אתלטיקו מדריד משרתת את המטרה לשכנעו להישאר בקבוצה. המאמן קבע כי "אין לזה קשר למשא ומתן על החוזה", אבל לא כולם האמינו לו, בלשון המעטה. צירופו של יליד יולי 2007 לסגל רשמי למשחק ליגה רציני מהווה צעד חריג גם במונחים של בארסה שרגילה לקדם צעירים מהאקדמיה, ואם ישחק בשבועות הקרובים יהיה ימאל השחקן הצעיר ביותר בתולדות הליגה.

הסנסציה היכתה גלים בקטלוניה ובספרד כולה, וימאל תפס את הכותרות הראשיות בלי לבעוט בכדור, אבל הספקות לגבי המניעים מאחורי המהלך מובנים לגמרי. הרי רק לפני חודש כיכב ימאל בחדשות מסיבה שונה בתכלית – גם אם הן היו צנועות הרבה יותר. ביחד עם שני חברים – דניאל מוניוס מאתלטיקו מדריד וחסוס פורטאה מריאל מדריד – הוא נופה מהאימונים של נבחרת ספרד עד גיל 17, בשל הפרת משמעת חמורה שמהותה לא פורסמה. התנהגותו של הנער גררה תגובה גם מצד המועדון וברצלונה שקלה להשעותו לתקופה מסוימת, אך הגישה הזו השתנתה ב-180 מעלות, כי בדיוק בעיתוי הקריטי הזה בחר ימאל להחליף את הסוכן.

עד כה, טופלו ענייניו של נער הפלא אצל איבן דה לה פניה, קשר ברצלונה לשעבר בעצמו, אשר מייצג את גאבי – וכך הפך לדמות מרכזית מאוד במגעים עם ההנהלה בשנה האחרונה. בחודש שעבר, הוא נטש את הבודהה הקטן ועבר לז'ורז'ה מנדש הפורטוגלי, סוכן העל שלא אהוב במיוחד בקאמפ נואו, אך דומיננטי מאוד, בין היתר כי עם לקוחותיו נמנים אנסו פאטי ואלחנדרו באלדה. ימאל עלול לעזוב את המועדון ללא תמורה אם לא יחתום על חוזה חדש כאשר יחגוג יום הולדת 16 בקיץ והחשש של הבלאוגרנה מוחשי.

שחקנים לא מתחילים קשר חדש עם מנדש אם אין להם כוונה להצמיד אקדח לרקה והשמועות על עניין מצד גורמים מגוונים בהחלט רציניות. לא רק מועדוני פרמייר ליג היו שמחים להחתים את ימאל, אלא גם ריאל מדריד שתראה בכך הישג פנטסטי. פורטאה, החבר מהנבחרת הצעירה שספג יחד איתו את העונש, פותה לא מכבר לעזוב את אתלטיקו לטובת קסטייה, ולפחות תיאורטית המהלך הזה אפשרי גם כאן. לכן, חיוני עבור בארסה לעשות את המקסימום למען השארתו של היהלום שלה – וגם צירוף לסגל הבוגר למשחק ליגה בא בחשבון.

אז אולי מדובר כאן בצעד פוליטי והצהרתי, אבל אין זה אומר כי ימאל לא ראוי לכבוד. גאבי נכנס בסערה להרכב בארסה מיד אחרי שמלאו לו 17 ואין לדעת כיצד היה מתאקלם לו היה נזרק למים העמוקים קודם לכן. הוא נחשב לעילוי ענק בלה מאסיה לאורך השנים וזה גם מעמדו של ימאל כבר מזמן. עוד ב-2018 כתב העיתונאי אלברט רוז'ה: "הילד נותן הצגות. יש לו תנועות חריגות לגמרי לגילו, והוא בולט גם על רקע השחקנים המצוינים שגדלים לצידו. צפוי לו עתיד מזהיר". מאז רק תפסה התקדמותו של ימאל תאוצה, והוא לא רק תקע יתד בנבחרת עד גיל 17, אלא אפילו שולב לאחרונה בנבחרת עד גיל 19. במועדון, הוא התאמן באופן תכוף עם הסגל הראשון והציפיות ממנו היו ונשארו אסטרונומיות. 

במה הוא טוב? בעיקר בכדרור נהדר תוך כדי תנועה, בראיית משחק, ביכולת לחלק מסירות מדודות לכל טווח, וגם בחוש מפותח לכיבוש שערים. ימאל שמאלי ומשובץ לרוב באגף הימני כדי לחתוך למרכז עם רגלו החזקה, גם אם שולב במהלך חייו גם באגף השמאלי, וגם כחלוץ מרכזי. התפקיד והנטיה לעבור שחקני יריב כאילו הם לא קיימים גרמה להשוואות לליאו מסי מגיל צעיר מאוד, וכך אפילו בטוויטר הרשמי של הליגה הספרדית הגדירו אותו עוד ב-2019 כ"מיני מסי". מאידך, ימאל דווקא גבוה יחסית לגילו, ולכן מסוגל לחלוף על פני המגינים בזכות הצעדים הארוכים, שכלל לא מפריעים לו להיות גמיש וזריז, ולשנות את כיוון הריצה תוך שבריר שניה.

ימאל הוא צאצא לאב ממוצא מרוקאי ולאם מגיניאה המשוונית, אבל נולד במטארו, קילומטרים ספורים מברצלונה, והוא מרגיש קטלוני לכל דבר. הוא התקבל לאקדמיה של בארסה בגיל חמש ומאז הצית את הדמיון של רוב המאמנים שהדריכו אותו. אחד מהם העיד: "מעולם לא ראיתי ילד שמתקדם כל כך מהר. הוא קולט הכל במהירות ותמיד צריך להתאמן עם בוגרים ממנו. כשהוא רץ עם הכדור, נדמה כאילו הוא מהפנט אותו. רק צריך לדאוג שהוא ישמור את הרגליים על הקרקע כי פרסום עלול להזיק לכישרונות צעירים".

וזה האתגר הגדול של ברצלונה בשלב זה. עבירת המשמעת בנבחרת הצעירה מחד ומעבר לסוכן חדש מאידך מעידים כי הרגליים כבר לא בהכרח נמצאות על הקרקע. קל להבין מדוע נחושה ברצלונה לשמור את השחקן הכי מוכשר בשכבת גילו, אבל במקביל חשוב מאוד להקפיד על שפיות. הצירוף לסגל הראשון לקראת משחק ליגה, כאשר הקבוצה טרם הבטיחה רשמית את זכייתה באליפות, עלול לשדר לו מסר מוגזם, ואז ההתרסקות עלולה להיות מהירה.

טירוף בבארסה: לאמין ימאל מככב

גאבי הוא דוגמה נהדרת לכוכב צעיר עם חוסן מנטלי יוצא דופן ששרד ללא קושי את המעבר לקבוצה הראשונה והפך תוך שבועות לאחד המנהיגים. אלא שיש גם דוגמאות אחרות, כגון אילאייש מוריבה, איתו עלו היחסים על שרטון בגלל סכסוך כספי – ומאז הוא לא בדיוק ממצה את הפוטנציאל הגדול גם במחוזות אחרים.

ההקבלה למסי יכולה להיות מחמיאה, אבל התווית מובילה לציפיות לא מציאותיות והנער לא בהכרח יודע להתמודד עם כך. רק לפני חודש הודיע בויאן קרקיץ', "מסי החדש" לשעבר, על פרישה בגיל 32, בתום קריירה במהלכה נאלץ להיאבק במשברים נפשיים. טיפול נכון בימאל נדרש על מנת להקטין את הסיכוי לתופעות מסוג זה, אבל לא קל למצוא את שביל הזהב, במיוחד כאשר הפיתויים מבחוץ גדולים. בשלב זה, קשה מאוד להעריך את הפוטנציאל האמיתי של הנער – ונותר רק לצפות בסקרנות בהתפתחות הסאגה הזו.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה