ההגעה של צ'אבי לעמדת המאמן בברצלונה החזירה את הקבוצה לחיים. מכזו שמדשדשת במרכז הטבלה – לאחת שמשחקת את הכדורגל הטוב ביותר שלה זה שנים. מאז מונה לתפקיד האדריכל מטראסה, הקטלונים סיימו משחקים עם לא פחות מ-6 רביעיות, ועוד לקבוצות כמו אתלטיקו מדריד, נאפולי ושיא השיאים – 0:4 בסנטיאגו ברנבאו מול לא פחות מאשר היריבה המושבעת, ריאל מדריד, זאת שרק לפני שבוע וחצי נכנסה בעצמה לאופוריה.
מיד עלו על אדי ההתלהבות והנוסטלגיה זיכרונות והשוואות לשנת 2009, שנה בה פפ גווארדיולה, עוד קפטן עבר שמונה לתפקיד המאמן, הוביל את הקטלונים לזכייה בכל תואר אפשרי, כולל ניצחון היסטורי 2:6 באותו הברנבאו, על ריאל מדריד. המכנה המשותף הבולט ביותר שמחבר בין אותו ניצחון במאי 2009 למה שאירע במרץ 2022 הוא שוב, צ'אבי הרננדס, שבישל לא פחות מ-4 שערים לפני 13 שנה.
אבל בכל תהליך יש שלבים, ועוד מוקדם לקפוץ ל-2009. גם הקדנציה הקודמת של ז'ואן לאפורטה בבארסה התחילה בצורה צולעת. הנשיא הטרי והצעיר דאז, עורך דין בשנות ה-40 לחייו, מינה לתפקיד המאמן את פרנק רייקארד בהמלצתו של יוהאן קרויף, הסמל והיועץ לנשיא. הפתיחה לא הייתה טובה. בארסה דשדשה במרכז הטבלה, שיחקה בגביע אופ"א בעקבות כישלון בעונה הקודמת, והשיא היה הפסד ביתי לריאל מדריד. זה לא היה סתם הפסד, כי גם בשנים רעות יותר ברצלונה לא הפסידה קלאסיקו ביתי – ליתר דיוק, 20 שנים עד לאותו ערב.
נשמע לכם מוכר? ריאל מדריד לא התקשתה יתר על המידה בסיבוב הראשון של העונה הנוכחית, וניצחה 1:2 בקאמפ נואו. אבל זו רק הנקודה הראשונה. הפרק השני במהפך של בארסה מגיע לאותה נקודה בדיוק: חלון ההעברות של ינואר.
יודעת להביא בינגו
לנצח ייזכר חלון ההעברות של ינואר 2004 כחלון של אדגר דווידס. הקשר ההולנדי הוותיק הגיע בהשאלה מיובנטוס. ההסכם אמנם ארך חצי עונה בלבד, אבל כולם יזכרו אותו כמהלך ששדרג את ברצלונה אלפי מונים.
18 שנים קדימה, ולאפורטה, ביחד עם המנהל המקצועי שלו, מתאו אלמאן שמקבל קרדיט רב והרבה כבוד בכדורגל הספרדי, הצליחו לייצר רכש מרובע שיחזק את הקבוצה, למרות כל הקשיים הכלכליים. וגם הפעם, זה הצליח בגדול.
16 כיבושים ו-13 בישולים תרמו שחקני הרכש החדשים: פייר אמריק אובמיאנג, פראן טורס, אדאמה טראורה ודני אלבס. נתון מרשים לכל הדעות, וזה עוד בלי אזכור מיוחד לאוסמן דמבלה, שההתעקשות של צ'אבי לשתף אותו למרות המו"מ שכשל, סיפקה לבארסה עוד שער ו-7 בישולים בחודש.
השיא כאמור, הגיע עם הניצחון בברנבאו. אף אחד לא דמיין שזו תהיה התוצאה. את המעגל בין 2004 ל-2022 סוגר שוב, צ'אבי. בארסה הגיעה לברנבאו בעיצומו של מסע התאוששות וניצחה 1:2. רונאלדיניו שלח בישול מדהים, מעל הגנת הבלאנקוס, וצ'אבי בבעיטת קראטה הכניע את איקר קסיאס.
מה קרה לריאל מדריד בסיום אותה עונה? אחרי שהובילה את הטבלה במרבית העונה, ובפער גדול, אותו הפסד הפיל את שחקני הגלאקטיקוס לקרשים עם 5 הפסדים רצופים עד לסיום העונה. ולנסיה של רפא בניטס אמרה תודה וזכתה בתואר האליפות האחרון שלה עד היום. גם ברצלונה עקפה את ריאל מדריד וסיימה במקום השני.
בברצלונה לא מדברים על אליפות בריש גלי. מתמטית, לקבוצה יש משחק חסר שיכול לצמק את הפער ל-9 נקודות בלבד. אך אם לא היה מדובר ב-9 משחקים לסיום העונה, סביר להניח שהאמונה הייתה קיימת. בריאל מדריד יתפללו שפגרת הנבחרות תשכיח את מה שאירע בקלאסיקו הזה ושסיום העונה יסתיים בצורה חיובית, במיוחד כשליגת האלופות עוד על הפרק.
ובברצלונה? הם מתרכזים בתהליך ובהשפעות המנטליות שהמשחק הזה הביא. זה לא עוד ניצחון בקלאסיקו, ולא עוד תבוסה. זה מסר. אחרי 5 הפסדים רצופים ליריבה המושבעת, צ'אבי העמיד קבוצה שמסתכלת על הלבן שבעיניים, ועל הדרך מהפנטת. ובקטלוניה מאמינים בצ'אבי ובבארסה. מי האמין שהקבוצה של 2004 תהפוך לגרסה של 2009?