רק בתחילת העונה הנוכחית, קרלו אנצ’לוטי שיבח את ‘שלישיית ברמודה’ שלו –טוני קרוס, לוקה מודריץ’ וקאסמירו, מי שאפשר במשך השנים לקוסם הקרואטי ולאשף המסירות הגרמני לצאת בחופשיות קדימה, כשהם יודעים שתמיד יש את הגרזן הברזילאי שיחפה עליהם מאחור.

לפני כחודש, כרעם ביום בהיר, אותו גרזן ברזילאי עזב את בירת ספרד אחרי שבע שנים, חמש זכיות בליגת האלופות וכל תואר אפשרי ולמעשה ”פירק” את אחת משלישיות הקישור המאוזנות והאיכותיות בהיסטוריה של הכדורגל. גם אוהדי ריאל מדריד לא דמיינו שהתחליף שהגיע עוד קודם לכן ותוכנן להשתלב בהדרגה, יתגלה בתוך חודש ככזה שמביא משהו אחר למשחק של אלופת אירופה, משה שונה, שעד כה מתברר ככזה שאפילו משדרג אותה.

הרכישה של אורליאן טשואמני בקיץ האחרון ממונאקו תמורת 80 מיליון אירו נתפסה בעיניי רבים כהשקעה לטווח ארוך. ספק אם גם הקשר בן ה-22 ציפה שיום לפני פתיחת העונה בליגה הספרדית ריאל תודיעה על מכירתו של קאסמירו, מה שיוביל אותו 24 שעות לאחר מכן להופעת בכורה בהרכב של הבלאנקוס מול אלמריה בחוץ.

אורליאן טשואמני (La Liga)אורליאן טשואמני (La Liga)

דויד אלאבה היה הגיבור התורן באותו משחק ועם בעיטה חופשית אדירה קבע 1:2 שהשכיח מעט משחק פחות טוב של חוליית הקישור של הבלאנקוס, כשגם לאחר המשחק קרלו אנצ’לוטי סיפק את הציטוט המפורסם “לוקח זמן להתרגל לחולצה הכבדה של ריאל מדריד”. אנצ’לוטי התכוון בין היתר גם לטשואמני, שנראה היה כמי שעדיין צריך “זמן התאקלמות”, אך ספק אם המאמן האיטלקי ציפה שבהופעה שלאחר מכן, הקשר הצרפתי ישאיר את טבילת האש הבינונית מאחור ויתגלה כשחקן שיכול לתת פן שונה לקישור שבעיניי רבים נראה היה כמושלם והדומיננטי ביותר בענף בעשור האחרון. 

החולצה הכבדה הפכה לקלילה

המחצית הראשונה בסלטה ויגו הייתה המשך ישיר למשחק מול מיורקה. טשואמני עדיין לא נראה היה מחובר במאת האחוזים, איבד כדורים וריאל לא שלטה במרכז המגרש, אבל שער ענק של מודריץ’ לפני ההפסקה הוריד את מפלס הלחץ ואפשר לטשואמני להראות במחצית השנייה את כל מה שהוא יודע. מעבר למשחק הגנתי נהדר שכלל 4 הרחקות כדור, 3 חילוצי כדור, שני תיקולים ו-5/7 מאבקי קרקע מוצלחים, חלק מאותן פעולות הגנתיות מוצלחות הובילו לכך שהיה מעורב בשלושה מארבעת השערים שריאל כבשה: בגול הראשון הוא נגח לעברו של אלאבה במה שהוביל לפנדל, השער השלישי התחיל בהרחקת כדור מוצלחת שלו שנבעה ממיקום נהדר שממחיש את אחד היתרונות הבולטים של טשואמני – ההתמצאות במרחב, כאשר בשער הרביעי קיבלנו חלק נרחב מסט היכולות של הקשר, כשבלם בעיטה בסמוך לרחבה, הוסיף חטיפה, יצא עם כוח מתפרץ אדיר להתקפת מעבר ומסר בתזמון מושלם לוויניסיוס, שבישל לפדריקו ואלוורדה.

המהלך המלא בשער השלישי מול סלטה

אם מקאסמירו היינו רגילים לחילוץ כדור ומיד מסירה לאחד הקשרים, ריאל מקבלת כעת קשר שמסוגל לשבור קווי קישור גם בעזרת דריבל שמאופיין בטכניקה וכוח מתפרץ ויכולת מסירה טובה תוך כדי תנועה, שבאה לידי ביטוי בעיקר במשחק מעברים, כפי שראינו מול סלטה ויגו. מאז אותה מחצית שנייה בבלאידוס, טשואמני נראה ממש כאילו הוא ממוסמר לקישור של ריאל כבר שנים. 

הם לא בדיוק באותו תפקיד, אבל אם משווים אותו לאדוראדו קמאבינגה למשל, שעדיין מתקשה לעתים להביא לידי ביטוי את יכולותיו בעיקר במשחק עומד מול יריבות שמצופפות ובא לידי ביטוי בעיקר במשחקים הבנויים על מעברים, עושה רושם שטשואמני עד כה מוכיח שהוא מתאים לשני סגנונות המשחק. הוא נראה עד כה בשל יותר מבן ארצו והיהלום השני של נבחרת צרפת, אולי בשל העובדה שהספיק לרשום עד גילו הצעיר לא פחות מ-22 בליגה הצרפתית. יש כאלה שיזלזלו בליג 1, אך אסור להתבלבל, מדובר בליגה שדורשת משחקנים, בעיקר מקשרים אחוריים, יכולות פיזיות ואתלטיות יוצאות דופן. השנתיים האחרונות במונאקו והעובדה שכבר הפך לשחקן הרכב מן המניין בנבחרת צרפת (12 הופעות), הובילו לכך שלריאל הוא הגיע שחקן שלם. 

אדוארדו קמאבינגה ואורליאן טשואמני (רויטרס והטוויטר הרשמי של טשואמני)אדוארדו קמאבינגה ואורליאן טשואמני (רויטרס והטוויטר הרשמי של טשואמני)

הקשר האחורי המודרני: המספרים מספרים

נחזור להשוואה מול קאסמירו. בשנה האחרונה אפשר לראות מגמה בולטת בריאל של קרלו אנצ’לוטי – המאמן האיטלקי רוצה את הקשרים שלו קרוב יותר לרחבת היריב. ליצור קבוצה “קצרה”, כשחוליות ההגנה, הקישור וההתקפה נמצאות במרחק מינימלי זו מזו. זה בא לידי ביטוי גם במשחק של לוקה מודריץ’, שבגיל 36, מראה שיפור בפרמטרים מסוג נגיעות בשליש ההתקפי, פעולות מקדמות אל תוך רחבת היריב ופעולות שמייצרות מצב בעיטה. גם בפרמטרים האלה, נראה שטשואמני לוקח על עצמו קצת יותר מקודמו בתפקיד. 

לפני הכל חייבים לציין: נתוני פתיחת עונה הם ברוב המקרים “מנופחים” יותר וקרוב לוודאי שיתאזנו בהמשך, אך גם מהם ניתן ללמוד על אופי המשחק השונה בין טשואמני לקאסמירו. הקשר הצרפתי רושם עד כה ממוצע של כמעט 9 מסירות לשליש ההתקפי במשחק (8.93), בעוד שקאסמירו רשם בעונה שעברה כמעט 7 כאלה (6.58). בכל הקשור למסירות מקדמות, טשואמני עם ממוצע של 7.11 כאלה למשחק, בעוד שהברזילאי עמד אשתקד על 5.77. אם קאסמירו הוביל בפעולותיו לכ-16 מצבי הבקעה ב-6 משחקים, טשואמני מוביל באותה כמות משחקים לכ-23 כאלה. אם זה לא מספיק, טשואמני מוסיף 2.78 פעולות מקדמות לעבר השליש האחרון לעומת 0.88 של קאסמירו. 

אורליאן טשואמני ו-ויניסיוס חוגגים (רויטרס)אורליאן טשואמני ו-ויניסיוס חוגגים (רויטרס)

את האלמנטים הללו שטשואמני נותן למשחק של ריאל מדריד ניתן היה לראות בצורה בולטת מאוד במשחק הליגה מול אספניול, המשחק בו אוהדי ריאל מדריד הבינו שקיבלו שחקן שונה לגמרי, או כפי שאנשי מקצוע אוהבים לכנות: הקשר האחורי “המודרני”. בדקה ה-12, הקשר הצרפתי קיבל את הכדור כ-30 מטרים מן השער, התקדם בעזרת דאבל פס עם ואלוורדה עד סמוך לקו רחבת ה-16 ובעזרת מסירת אמן שביטלה חמישה שחקני הגנה שהקיפו אותו, בישל לוויניסיוס את הראשון. בדקה ה-87 טשואמני גם היה שותף לשער השני, כשבודד במסירה טובה את רודריגו שמסף הרחבה הגביה לבנזמה שכבש את השני. 

הבישול של טשואמני נגד אספניול

המנהיג הבא של חוליית הקישור

באותו משחק ב-RCDE, טשואמני פתח יחד עם מודריץ’ וטוני קרוס, כשמתוך כל השלישייה הוא היה היחיד שסיים 90 דקות, בעוד שהקרואטי והגרמני הוחלפו בשלב מוקדם יחסית. הפעם האחרונה לפני כן שריאל שיחקה ללא אף אחד משלישיית הקישור המוסרתית במשחק רשמי הייתה נגד מנצ’סטר סיטי בחצי גמר ליגת האלופות. אז, טשואמני עדיין לא היה שם, אבל המשחק הזה נתן לבלאנקוס לא מעט סיבות לאופטימיות לגבי היכולת לשחק עם חוליות קישור מגוונות, כשבכולן טשואמני מגלם תפקיד משמעותי גם ביכולת שלו לתפקד כ”סטופר” הגנתי וגם בכל הקשור לקידום המשחק, אספקט שבו כאמור קודמו הברזילאי היה לוקה בחסר. 

כשריאל החתימה את טשואמני, הסוגייה עליה נשאל אנצ’לוטי הייתה כיצד ישלב אותו בקבוצה בה משחק מי שנחשב בעיני רבים לקשר האחורי הטוב בעולם בעשור האחרון. האיטלקי, להפתעתם של רבים, לא ראה בצרפתי כמחליף לברזילאי ואפילו העיד כי הוא רואה מקרים בהם השניים יוכלו לשחק ביחד. “טשואמני שחקן עם כישורים מאוד שונים מאלו של קאסמירו” העיד אנצ’לוטי והוסיף: “יש לו אופי, הוא טוב עם הכדור, היכולת שלו לא מפתיעה אותי. בשונה מקאסמירו שלו יש מיקום מצוין, הוא יודע להצטרף בתזמון מדויק מקו שני. זו החתמה יוצאת דופן שלנו”. 

אורליאן טשואמני וקרלו אנצאורליאן טשואמני וקרלו אנצ'לוטי (רויטרס)

המפתח מול אתלטיקו

אנצ’לוטי לא הזכיר סתם את עניין האופי של טשואמני. אחרי שהוחלף במשחקו הראשון מול אלמריה במחצית השנייה ואחרי מחצית שנייה לא טובה מול סלטה ויגו, היכולת של הצרפתי להתאושש ולהרים את עצמו, בדרך להיות אחד השחקנים הכי משמעותיים של ריאל בפתיחת העונה הנוכחית, מגלה עוד קצת עד כמה מדובר בשחקן שלם ובעיקר בוגר. גדולים ממנו התרגשו במעמד של לבישת החולצה “הכבדה” של ריאל מדריד, אך מעטים הצליחו “להקליל” אותה בפרק זמן כה קצר ואחרי פתיחה לא משכנעת. עד כה, נראה שהוא בדרך הנכונה גם מבחינה מקצועית וגם מבחינה מנטלית להוביל את מי שמסתמנת כחוליית הקישור הבאה של הבלאנקוס, יחד עם קמאבינגה ו-ואלוורדה, ביום שאחרי קרוס ומודריץ’. 

דווקא מול יריבה מסוגה של אתלטיקו מדריד, טשואמני עשוי להתברר כאחד משחקני המפתח של ריאל. צ’ולו סימאונה לא צפוי להפתיע והקולצ’ונרוס ככל הנראה יחכו לבלאנקוס מאחור וינסו לעקוץ בהתקפות מתפרצות. האתגר של הקשר הצרפתי יהיה גם בעצירת אותן התקפות מתפרצות לכל הפחות באיכות שקאסמירו היה עושה זאת לו היה שם, כאשר לאחר סט האיכויות שהציג ועליו הרחבנו כאן, שמות אותו בעמדה שבה מצופה ממנו לתת לריאל גם פתרונות בחלק הקדמי. זה הולך להיות המשחק הגדול הראשון שלו במדי ריאל, ואם הוא אכן יצליח לעמוד בשתי המשימות האלה והבלאנקוס יישארו מושלמים בכל המסגרות, זו תהיה עבורו קפיצת מדרגה משמעותית במיוחד, כזו שתמחק לחלוטין כל סימן שאלה שעוד נותר באשר לסוגיית הכניסה שלו לנעליים של אגדת מועדון אמיתית, מי יודע, אולי בדרך להפוך לאחד כזה בעצמו, ואפילו מעבר. 

סייע בהכנת הכתבה: אריאל בן חמו.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה