“זידאן היה האליל שלי כשהייתי ילד”. המשפט הזה שייך ללא אחר מאשר קיליאן אמבפה. החלוץ הנהדר של פאריס סן ז’רמן משחרר מפעם לפעם רמזים שגורמים לאוהדים של ריאל מדריד לפנטז על מעבר שלו לאלופת ספרד.
ריאל היא עדיין האלופה המכהנת אך עלולה למצוא את עצמה ללא התואר בתום העונה בגלל אמבפה. מה הקשר אתם שואלים? “פרויקט אמבפה 2021” שמתנהל במשרדי סנטיאגו ברנבאו (אם לא משפצים שם באותו זמן) גרם בין היתר לכך שהבלאנקוס לא הנחיתו שחקנים כלל בקיץ. 0 (או במילים: אפס).
רגע לפני הדרבי החם של מדריד מול אתלטיקו, שמוליכה את הטבלה ועשויה להשאיר את הכתר אבל בצד האדום של העיר, זמן לנסות לענות על השאלה איך נראית העונה של אחת הקבוצות הגדולות בעולם שנמצאת בצומת דרכים. הדרבי, כמו כל משחקי הליגה הספרדית, ישודר בערוץ ONE למנויי yes ,HOT סלקום TV ופרטנר TV.
אמנם ברצלונה עשתה יותר פאשלות מתחילת העונה, אבל הבלאנקוס נמצאים במקום הרביעי בטבלה עם 20 נקודות מ-33 אפשריות, כשבדרך רשמו שלושה הפסדים בלה ליגה, לא מאזן שאפשר להתגאות בו בינתיים. האם פרויקט אמבפה זורק את העונה של ריאל לפח?
מחכים לקיליאן
חוזרים אחורה. הבעלים של ריאל מדריד, פלורנטינו פרס, סיפר על המצב הכלכלי בחודש יולי האחרון: “לא יהיו החתמות גדולות הקיץ, המצב לא פשוט, אי אפשר מצד אחד לבקש מהשחקנים לקצץ בשכרם ומצד שני לעשות מסע רכש ולהביא שחקנים יקרים. ההחתמות יכולות לחכות ומדריד תצרף לשורותיה את השחקנים הטובים ביותר כשהסיטואציה המורכבת הזאת תשתנה”.
עוד הוסיף: “השנה הזאת הייתה הקשה ביותר עבורי, הפסדנו המון הכנסות מהאצטדיון, היינו צריכים לשוחח עם השחקנים על קיצוץ בשכר, ואם היו כאלה שלא הסכימו, זה פגע במועדון, זאת סיטואציה יוצאת דופן”. אך אם נשים לרגע בצד את שנת 2020 והנגיף ששינה הכל, נראה כי בשנים האחרונות מדיניות הרכש השתנתה, ללא קשר להכנת הקרקע לבואו של אמבפה.
שיא ההעברות OUT, צעירים מוכשרים IN
בשנת 2009 ריאל מדריד ערכה את מסע הרכש הכי יקר שידע העולם בזמנו (כ-258 מיליון אירו), כשהחתימה את הכוכב הפורטוגלי שניפץ כל שיא אפשרי בקבוצה, כריסטיאנו רונאלדו, את החלוץ שמספק מספרים טובים כמעט בכל עונה, קארים בנזמה, את קאקה הברזילאי שהצטיין במדי מילאן ואת צ’אבי אלונסו מליברפול. גם הבלם ראול אלביול והחלוץ אלברו נגרדו הצטרפו. המועדון הלבן בנה בסיס שעליו היו מורכבים שחקנים שכבר הוכיחו את עצמם ועדיין לפני השיא, ביחד עם שחקנים צעירים שיש להם פוטנציאל אדיר, על מנת לבנות שלד יציב שיספק להם בעתיד המון תארים.
בשנים האחרונות משהו השתנה במדיניות הרכש של פרס. אם היינו רגילים לגלאקטיקוס, בעונות שחלפו אלופת ספרד עורכת כמה שפחות שינויים בסגל כאשר הם נקודתיים בלבד, אם שחקן בעמדת כנף נפצע לטווח ארוך או עזב, המועדון רוכש שחקן דומה באותה עמדה וכך גם בשאר העמדות במגרש, מעין טלאי קטן על קרע גדול בבגד.
הדוגמה הטובה ביותר לכך היא היא ההחתמה של אדן הזאר, בעוד כי במועדון קיוו שהוא יצליח למלא את החלל הגדול שהותיר CR7 בעזיבתו ליובנטוס האיטלקית, עד כה, הכוכב הבלגי הוא אכזבה גדולה כשיש לו רק שני שערי ליגה ב-19 הופעות והרבה פציעות במדים הלבנים, מאז הגיע בקיץ 2019.
בקיץ האחרון לסגל של זינדין זידאן הצטרפו רק שלושה שחקנים שחזרו מהשאלה: הקשר מרטין אודגור מריאל סוסיאדד, המגן אלברו אודריוסולה מבאיירן מינכן והחלוץ בורחה מיוראל מלבאנטה, כשהאחרון הושאל לרומא.
המאמן הצרפתי נתן את המושכות בתחילת העונה לאודגור הצעיר שהרשים בעונה שעברה במדי הבאסקים (ארבעה שערים ושישה בישולים) ונחשב ל”דבר הבא” בכדורגל העולמי כבר כמה שנים. הנורבגי בן ה-21 סיפק כבר שמונה הופעות העונה במדים הלבנים, כשלצידו היו בעיקר קרוס, מודריץ’ וקאסמירו על מנת שיוכל “להשתפשף” בקלות ולהפגין את היכולות שלו. כמן כן, מאמן האלופה ידוע כאחד שאוהב לשלב צעירים ונותן הזדמנויות לללא מעט שחקנים: מרקו אסנסיו, פדריקו ואלוורדה, רודריגו, ויניסיוס ג’וניור, אדר מילטאו ופרלאן מנדי.
סחטה את הלימון
העונה הנוכחית של ריאל מחפשת כיוון. לשמינית גמר ליגת האלופות היא עלתה בקושי אחרי שני הפסדים למנור סולומון ולשחטאר דונייצק אך עם ניצחון במאני-טיים על בורוסיה מנשנגלדבאך. בליגה היא ניצחה את סביליה בחוץ אך לפני כן הגיעו נפילות מפתיעות כמו ההפסד לאלאבס בבית.
מרסלו, לוקה מודריץ’, טוני קרוס, דני קרבחאל ואיסקו עדיין נמצאים בסגל ולפעמים נראים כשחוקים ושבעים. השחקנים הללו ראויים לכל הקומפלימנטים האפשריים מפני שהשיגו תארים רבים עבור קבוצתם בעשור האחרון וגולת הכותרת היא כמובן ארבעה גביעי אלופות בחמש שנים.
מלבד סרחיו ראמוס, שכמו יין, משתבח עם השנים, ובנזמה, שכן מספק את המספרים בסופו של דבר, שאר השחקנים הוותיקים כבר לא מספקים את אותה תפוקה כמו בעבר, ונראה כי ריאל מדריד סחטה את הלימון עד הסוף, כשטיפתו האחרונה הייתה בדמות אליפות אחרי פגרת הקורונה. במבט לעתיד הקרוב, הבלאנקוס צריכים לעשות חריש עמוק בסגל ולבנות שלד חדש. מה שמחזיר אותנו לאמבפה.
שאלת ה-200 מיליון
כפי שכבר הבנתם, שמו של אלוף העולם הצעיר נקשר לא פעם ולא פעמיים עם ריאל מדריד, ולעיתים נראה כי זה רק עניין של זמן עד שיצטרף לקבוצה. אך השאלה המתבקשת היא האם החלוץ הוא בדיוק מה שריאל צריכה? התשובה היא די מורכבת.
מדובר בשחקן שיודע להבקיע שערים ולספק מספרים אדירים (102 שערים ו-59 בישולים בכל המסגרות במדי פ.ס.ז’) וכנראה שגם במדים הלבנים הוא ייתן תפוקה מעולה ויעזור לקבוצה להשיג תארים, אך אמבפה הוא לא הפתרון לבעיה השורשית הקיימת בסגל של זידאן. הקבוצה נמצאת כרגע לפני חילופי דורות כשבשורותיה יש לא מעט שחקנים שהיוו בסיס שסיפק תארים, אך הוא כבר “מבוגר” במונחי כדורגל ומדובר בשחקנים בני 30 ומעלה.
על מנת שהקבוצה תחזור ליכולת האמיתית שלה, היא צריכה בלם צעיר שיעבור “חפיפה” ליד ראמוס ורפאל וראן, היא צריכה קשרים צעירים כמו אודגור שילמדו ממודריץ’ וקרוס רגע לפני שהם עוזבים, היא צריכה לצד אמבפה, עוד חלוץ שנמצא בשיא שלו על מנת למקסם את הפוטנציאל האדיר שיש לילד הפלא הצרפתי.
לכן, רכישה של אמבפה ללא ספק תרצה כמעט את כל אוהדי הקבוצה. הדור הצעיר של האוהדים, שאוהב את ה”כאן ועכשיו” ללא חשיבה לטווח הרחוק, ישמח שכוכב כזה במדריד, בדיוק כמו שהיה מרוצה בזמנו מההחתמה של הזאר. מנגד, הקהל הוותיק והמסורתי, יעלה חיוך אך יבין שהבעיה האמיתית עדיין לא נפתרה.
יכול להיות שריאל מדריד תשלם מחיר כבד מדי על היעדר הרכש ב-2020/21, ואולי עוד יגיעו שחקנים בחודש הבא, אך כבר עכשיו נראה כי הימרה על עונה שלמה בהמתנה מורטת העצבים לאמבפה, שבכלל עשוי להאריך את חוזהו בפ.ס.ז’. את אתלטיקו מדריד כל זה לא מעניין והיא תגיע לנצח בדרבי. איך ריאל תגיב? זה מה שהופך את הכדורגל למעניין.