"כמה חבל, קארים, שאתה נאלץ לעזוב", אמר המאמן דידייה דשאן ב-19 בנובמבר. והוא? הוא בכלל לא חשב שהוא צריך לעזוב את מחנה נבחרת צרפת ימים ספורים לפני תחילת המונדיאל. קארים בנזמה אמנם נפגע בשריר הירך באימון, אבל לא סבר שהפציעה תשבית אותו למשך כל המונדיאל, ולכן סבר שהוא צריך להישאר בסגל. ראש הצוות הרפואי, פרנק לה גאל, חשב לפי הדיווחים אחרת – וכוכב ריאל מדריד נשלח הביתה לספרד.
כך החלה הסאגה המשונה והמסתורית, שהגיעה אתמול לשיאה בהודעת הפרישה של החלוץ מהנבחרת, וייתכן שהיא עדיין רחוקה מסיום. למרות היותה מרתקת, ייחודית וחסרת תקדים, היא לא קיבלה חשיפה מספקת במהלך הטורניר, בין היתר כי לעיתונאים עדיין קשה מאוד לאתר פיסות מידע שיאפשרו לבנות את הפאזל ולהבין כיצד התנהלו העניינים בפרשה התמוהה. דבר אחד בטוח – אחד הכוכבים הגדולים בעולם, שזכה זה עתה בכדור הזהב, לא השתתף במונדיאל, על אף שיכול היה לעשות זאת מבחינה רפואית. ולגבי דבר נוסף אין ספק – היחסים בין דשאן לבנזמה התפוצצו שוב לרסיסים קטנים, ולא ניתן יהיה לאחות את הקרעים.
השאלה המרכזית שנשאלת כאן היא האם התחרט דשאן על החזרתו של בנזמה לסגל, דווקא בעיתוי המיוחד ממש לפני המונדיאל, זמן קצר אחרי הטקס בו קיבל החלוץ את כדור הזהב, דווקא בשנה בה זכה להכרה רחבה מאוד, אחרי שהופעותיו המופלאות בדרך לזכייה של ריאל בליגת האלופות הביאו לו תהילה אמיתית.
כידוע, בנזמה נעדר מהסגל במשך קרוב לשש שנים, בין אוקטובר 2015 למאי 2021. הוא נופה תחילת בשל מעורבותו בסחיטת חברו לנבחרת, מתיו ולבואנה, באמצעות קלטת סקס – התנהלות שנתפסה כפסולה על ידי דשאן וצוותו, וכנראה גם על ידי ההתאחדות. בתגובה להדחתו, פצח אז החלוץ בסדרת ראיונות בוטים בתקשורת, במסגרתם האשים את דשאן בגזענות. דעה זו הושמעה במקביל גם על ידי אריק קאנטונה, והמאמן הגיש תביעה בגין הוצאה דיבה כנגד כוכב מנצ'סטר יונייטד לשעבר. לקראת יורו 2016, רוססו כתובות גראפיטי על ביתו של המאמן, במה שנראה כמו פגיעה מכוונת ומאיימת בניסיון להכריח אותו לשנות את דעתו. מובן שזה לא עבד, והציבור היה מאחורי דשאן – סקרי דעת קהל הראו אז כי יותר מ-80 אחוזים מהאוהדים תמכו באי זימונו של בנזמה לאליפות אירופה הביתית.
ואולם, ככל שחלף הזמן, וככל שהתחזק מעמדו של בנזמה בריאל בעקבות עזיבתו של כריסטיאנו רונאלדו ב-2018, חל שינוי הדרגתי בדעת הקהל בצרפת. הנבחרת הצליחה מאוד בלעדיו, הגיעה לגמרי יורו 2016 וזכתה במונדיאל 2018, אבל התחושה הכללית הייתה כי החלוץ "ריצה את עונשו", וחבל לוותר על כישוריו של אחד הכוכבים הבולטים בתבל. דשאן המשיך לפסול זאת על הסף, ואף הכריז בתחילת 2021 שלא צפויות הפתעות, אבל זה קרה. מעולם לא הוסבר מה בדיוק גרם לו להשתכנע סופית בסוגיה, אבל במאי 2021 – שבועות ספורים לפני יורו 2020 – נערכה פגישת פיוס בביתו של עוזר מאמן הנבחרת גי סטפאן, בעקבותיה יצאה ההודעה הסנסציונית. בנזמה הוחזר למדים הלאומיים.
כך נוצרה שלישיית החוד האימתנית על הנייר – בנזמה עם קיליאן אמבפה ואנטואן גריזמן. היא הפכה את צרפת לפייבוריטית לזכייה באליפות אירופה, אבל המציאות הייתה שונה. בנזמה עצמו סיפק מאזן נאה, וכבש 4 שערים ב-4 משחקים, כולל צמד במפגש הדרמטי מול שווייץ בשמינית הגמר, אך אלופת העולם סיימה אז בתיקו 3:3 והודחה בפנדלים. כאשר התייחס אוליבייה ז'ירו לנושא, הוא העיד כי "היה ברור לגמרי שהאיזון בהתקפה הופר". היה זה אותו ז'ירו, אליו התייחס בנזמה בביטול לפני שובו, באומרו: "אי אפשר להשוות בין פורמולה 1 לקארטינג, ואני יודע שאני פורמולה 1". התבטאויות מסוג זה לא יכולות להישכח לגמרי, ויש יסוד סביר להניח שלא הכל היה שקט לחלוטין בחדר ההלבשה, גם אם לא דלפו החוצה דיווחים על סכסוכים פנימיים.
הטריו המהולל בחוד הספיק לזכות בליגת האומות לפני שנה, כאשר בנזמה כבש בחצי הגמר מול בלגיה ובגמר מול ספרד, ואז נכנס האליל של ריאל מדריד לכושר פנומנלי באמת, והגיע למעמד של השחקן המצטיין בעולם בשנת 2022 בפער עצום. היה מובן, אם כך, שמעמדו בנבחרת איתן, ולדשאן לא הייתה לכאורה סיבה להזיז אותו הצידה אחרי שקיבל לידיו את כדור הזהב. העניין הוא שבנאום המרגש בטקס שנערך בחסות המגזין פראנס פוטבול, לא הזכיר בנזמה את דשאן ברשימת האנשים להם הודה. עיתונאים המקורבים לנבחרת טוענים כעת שהמאמן לא אהב זאת בלשון המעטה. ילדותי או לא? כל אחד ישפוט לפי ראות עיניו, אבל ייתכן שהיו לדשאן גם סיבות טקטיות להעדיף מערך ללא בנזמה.
ייתכן שהוא הגיע למסקנה כי האיזון בחוד אכן יהיה טוב יותר עם ז'ירו, שנכנס בעצמו לכושר פנטסטי במדי מילאן, נטל חלק משמעותי בזכיית האדומים-שחורים באליפות איטליה, והגיע למונדיאל במומנטום אישי טוב יותר בהשוואה ליורו 2020. גריזמן תמיד הצטיין מאחורי חלוץ רחבה קלאסי מסוגו – ולכן פרח ביורו 2016 ובמונדיאל 2018, אך הורגש פחות ביורו 2020. גם אמבפה נהנה מחופש פעולה נרחב יותר כאשר ז'ירו שיחק במקום בנזמה. בשלב זה, אין עדויות לגבי השפעתם של שני כוכבים אלה על המתרחש, אבל עובדה אחת קיימת – דשאן ולה גאל ניצלו את הפציעה של בנזמה על מנת לשלוח אותו הביתה, במקום לאפשר לו להישאר עם הסגל ולבחון מקרוב את קצב ההחלמה. במקביל, הודלפו לתקשורת הידיעות לפיהן לה גאל לא היה מרוצה מכך שהחלוץ הסתיר ממנו לכאורה את מצבו הבריאותי, והדבר גרם להחמרת הפציעה באימון.
תעלומה נוספת אופפת את ההחלטה של דשאן לא לזמן לסגל חלוץ נוסף במקומו של בנזמה. כאשר נפצע כריסטופר אנקונקו ב-16 לנובמבר, הוזעק במקומו רנדאל קולו מואני – ותרומתו הייתה חשובה מאוד בגמר המונדיאל בסופו של דבר. הייתה אפשרות להביא תוספת כוח גם על חשבון כוכב ריאל, אבל בנבחרת העדיפו להשאירו ברשימה ולהתייצב לטורניר עם 25 שחקנים. ומכיוון שהתברר בהמשך כי לא היה בכוונתו של דשאן להחזיר את בנזמה לקטאר, מסתמן הסבר הגיוני אפשרי אחד – החלוץ לא רצה לעזוב, והמאמן שיכנע אותו לעשות זאת, תוך הבטחה להשיבו אם יוכיח את כשירותו. כך הבטיח דשאן שקט תעשייתי והיעדר כותרות מרעישות על ניפוי לא מוצדק, אך לא רצה לעמוד בהבטחתו. זו השערה בלבד, אבל לא פשוט למצוא הסבר אחר שמסתדר לוגית עם ההתרחשויות.
בנזמה, מצידו, עשה את המקסימום כדי להוכיח שהניפוי היה נמהר. כשבוע אחרי שהגיע למדריד, כבר הופיעו בתקשורת תמונותיו מתאמן עם ריאל. הפציעה לא הייתה חמורה, כך מסתבר, אבל דשאן סירב להתייחס במסיבות העיתונאים לאפשרות להשיבו – וזה היה המצב גם אחרי שהחלוץ השתתף במשחק אימון של ריאל מול לגאנס לפני גמר המונדיאל. בספרד, ובעולם בכלל, דוסקסה נמרצות הספקולציה לפיה בנזמה יעלה על המטוס ויהיה הקלף הטרי של הצרפתים בקרב מול ארגנטינה, אבל החלוץ עצמו כבר הפנים שזה לא רלוונטי. בפוסט שפירסם באיסטגרם, הוא כתב: "אני לא מעוניין" – וכך השיב גם להזמנתו של נשיא המדינה עמנואל מקרון להצטרף למטוסו ולהיות ביציע הכבוד בגמר, ביחד עם פול פוגבה ואנגולו קאנטה שעשו את הדרך הזו.
אם דשאן אכן הפר את הבטחתו, ניתן להבין את ההתנהלות. וגם אם הבטחה מסוג זה לא ניתנה, ניכר התסכול העצום של בנזמה מהיחס כלפיו. הזעם עצום, והצלחת הנבחרת בלעדיו, כולל שערים קריטיים שהבקיע "קארטינג" ז'ירו, לא תרמה למצב רוחו. ייתכן שבנזמה לא בדיוק תמך בנבחרת צרפת במהלך הטורניר, והעפלתה לגמר חיזקה את רצונו להפסיק את הפארסה ולסגור את הסיפור בטריקת דלת. לכן, פחות מיממה אחרי ההפסד הדרמטי בגמר, הודיע בנזמה – ביום הולדתו ה-35 – על פרישתו מהנבחרת. כאשר הגיע לקטאר לקראת הטורניר, הוא דווקא קיווה מאוד לחגוג את התאריך המיוחד הזה עם גביע עולם בידיו. במקום זאת, הוא נאלץ להתמודד עם הסטטיסטיקה הבעייתית – דשאן העפיל לגמר בכל הטורנירים בהם אימן את צרפת בלעדיו, אבל נכשל בשני הטורנירים איתו, כלומר מונדיאל 2014 ויורו 2020.
מצד שני, אי אפשר לפסול את האפשרות כי מדובר בהפעלת לחץ שנועדה לקרב את העזבתו של דשאן. בנזמה לא יחזור ללבוש את החולצה הכחולה כל עוד המאמן נשאר בתפקידו, אבל יש גם אפשרות כי יוחלף – ומינויו האפשרי של זינדין זידאן ישנה את התמונה ב-180 מעלות. עיתונאים צרפתים איתם שוחחתי אתמול העריכו כי הסאגה רחוקה מסיום, ובנזמה יהיה פתוח מאוד לחזור אם זיזו יהיה הבוס הלאומי.
אם וכאשר זה יקרה, ניתן לצפות כי בנזמה יפתח את הפה, ויספר את כל אשר על ליבו בראיונות – וגם דשאן עשוי להביא את גרסתו. זה יכול לקרות גם אם המאמן הנוכחי יישאר בתפקידו, על מנת לפזר את הערפל סביב הסיפור התמוה הזה. יהיה מעניין מאוד לשמוע אותם, וסביר כי בעתיד נוכל לדעת ממקור ראשון על השתלשלות העניינים. ורק דבר אחד לא נדע לעולם – כיצד הייתה משחקת צרפת במונדיאל 2022 אם השחקן המצטיין של 2022 היה בשורותיה.