"הדבר היחיד שאני לא יכולה לעשות זה לשמוע. אני נוהגת, מגדלת ארבעה ילדים, משתתפת בסרטים ובסדרות ומה לא. אני יכולה לעשות הכל" (השחקנית החירשת זוכת האוסקר, מרלי מטלין)

מה אתם באמת יודעים על השחקנים שיש להם את החופש לעשות הכל על המגרש? הכנסו לטריוויות "תחיה את החופש" ואולי תזכו בבושם החדש - ל'הום ליברה מבית איב סאן לורן. לחצו כאן

תארו לעצמכם את המצב הבא: אתם שחקני כדורגל באמצע משחק חשוב, השוער צועק לשחקני החומה לזוז, המאמן שואג מהספסל, הקהל לא מפסיק לעודד לרגע ואתם לא יכולים לשמוע אפילו צליל אחד.

זו ההרגשה שליוותה את כל קריירת המשחק המפוארת של דאמיר דסניצ'ה. שחקן האגף המהיר נולד חירש בעיר אוברובאץ הקרואטית (יוגוסלביה דאז) בדצמבר 1956. כמו ילדים רבים בגילו, דסניצ'ה אהב כדורגל והצטרף לקבוצת רייקה הקרואטית.

עד מהרה כשרונו של דסניצ'ה בלט והוא הפך לאחד הכוכבים של הקבוצה הצנועה שעלתה לגדולה והצליחה לעצור את הריצה המטורפת של היידוק ספליט, הקבוצה הטובה ביותר ביוגוסלביה של שנות ה-70. רייקה הקטנה זכתה בשני גביעי יוגוסלביה רצופים, ב-1978 וב-1979 כשדסניצ'ה מהווה חלק מרכזי בהצלחה.

דסניצ´ה זוכה בגביע יוגוסלביה עם רייקה (ONE)
דסניצ´ה זוכה בגביע יוגוסלביה עם רייקה
 

כדי לנסות ולהבין מעט מהאתגר שעמד בפני דסניצ'ה, נסו לצפות במשחק בטלוויזיה במצב של מיוט. שתי דקות של צפייה יספיקו כדי להבין שהקול הוא חלק בלתי נפרד ממשחק הכדורגל ומהחיים בכלל. דסניצ'ה לא יכל לשמוע דברים טריוויאלים כמו שריקות של השופט באמצע המשחק, לקבל תדריך טקטי מהמאמן או להתרגש בנגינת ההמנון. למרות כל הקשיים האלו, דסניצ'ה עמד בכל האתגרים בגבורה.

אדום שערורייתי נגד ריאל מדריד
"לא תעשוק את רעך ולא תגזול, לא תלין פעולת שכיר איתך עד בוקר. לא תקלל חירש ולפני עיוור לא תיתן מכשול" (ספר ויקרא, פרק י"ט)

היכולת של דסניצ'ה לא נעלמה מעיניו של מאמן נבחרת יוגוסלביה, אנטה מלאדיניץ', שהכין את שחקניו למוקדמות אליפות אירופה 1980. היום הגדול הגיע וב-25 באוקטובר 1978 דסניצ'ה זומן לראשונה ללבוש את המדים הלאומיים במשחק מול רומניה. יוגוסלביה הפסידה בסופו של דבר 3:2, אך בתוספת הזמן הגיע הרגע הגדול של דסניצ'ה שכבש שער בכורה במשחק הראשון שלו בנבחרת.

דסניצ´ה (ONE)
דסניצ´ה. שער אחד בהופעה בודדת
 

יוגוסלביה הפסידה את העלייה ליורו על חודה של נקודה מול ספרד והמאמן מלאדיניץ' פוטר. דראזן ירקוביץ', שהחליף את מלאדיניץ', החליט לא לזמן את דסניצ'ה לנבחרת ובקרואטיה התבדחו ואמרו כי "ירקוביץ' לא מוכן לשמוע מה יש לו להציע". הקשר המתוסכל לא זכה ללבוש יותר את המדים הכחולים של הנבחרת בה יש לו הופעה ושער.

למרות האכזבה בזירת הנבחרות, בזירה הבינלאומית לדסניצ'ה היה מה להציע ביחד עם רייקה, שניצחה בקלות את ריאל ויאדוליד בסיבוב הראשון של גביע אופ"א בעונת 1984/85 כולל שער מרהיב של השחקן כבד השמיעה. בסיבוב השני רייקה פגשה את ריאל מדריד והדהימה אותה עם 1:3 בקרואטיה.

דסניצ´ה (ONE)
דסניצ´ה. לא יכל להתרגש מההמנון
 

במשחק הגומלין דסניצ'ה הפך לקורבן של החירשות ושל שופט אטום לב. דסניצ'ה המשיך לשחק אחרי שריקה של השופט הבלגי, רוג'ר סחוטרס, שהראה לו את הכרטיס הצהוב. הקשר ניסה להסביר ואמר לשופט "לא שמעתי", במה שנשמע לשופט כמו "אתה מטומטם" בשפה הפלמית. סחוטרס לא התבלבל ושלף צהוב שני ואדום לדסניצ'ה ההמום. ריאל ניצלה את היתרון המספרי, ניצחה 0:3, מחקה את הפיגור מהמשחק הראשון ועלתה.

רק לפני שנה רובין ואן פרסי מארסנל הורחק בצהוב שני לאחר שבעט בכדור וטען כי לא שמע את השריקה של השופט מול ברצלונה. במקרה של דסניצ'ה, הוא באמת לא שמע את השריקה והורחק על לא עוול בכפו.

ואן פרסי מורחק (GettyImages)
ואן פרסי מורחק וטוען: "לא שמעתי את השריקה" (GettyImages)
 

למרות הטראומה מהמשחק ומהשופט הבלגי, דסניצ'ה החליט לארוז מזוודה ולעבור לבלגיה, שם שיחק חמש שנים בקורטריק. ב-1993 פרש ממשחק פעיל והוכיח לבעלי המוגבלויות בכל העולם כי כוח רצון והתמדה יכולים לנצח את כל המכשולים שצצים בדרך.

מה אתם באמת יודעים על השחקנים שיש להם את החופש לעשות הכל על המגרש? הכנסו לטריוויות "תחיה את החופש" ואולי תזכו בבושם החדש - ל'הום ליברה מבית איב סאן לורן. לחצו כאן

הכתבות הקודמות בסדרה:
מהעוני באפריקה לכסף הרוסי: על לאסינה טראורה
חי מאדום לאדום: תומאס רפקה והפיוז הקצר
נסיך הגאות והשפל: חייו של קווין פרינס בואטנג
סימבה החדש: העונה המופלאה של איקר מוניאין
טייו אוטומטי: על הסילון בהתקפת המכונה של פפ
קאנו אותו: החותר האולימפי שהפך למכונת שערים
הדבר הקטן הבא: מוראלס משגע את איטליה
6 יבשות, 26 קבוצות: השוער הגרמני שחצה כל גבול

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה