בית הדין העליון של איגוד הכדורסל דן היום (שישי) בערעורו של סנטר מכבי תל אביב, סופוקליס שחורציאניטיס, על העונש שספג בעקבות אירועי הדרבי ובערעור שהגישה הפועל תל אביב על ההחלטה התקדימית שקובעת עונש לקבוצות על קריאות כגון "שמעון מזרחי תתאבד" מצד אוהדיהן.
בית הדין החליט להקטין את העונש של סופו להרחקה משישה משחקים במקום שבעה. השחקן לא ישחק בשני המשחקים הבאים בסדרת רבע הגמר מול גלבוע/גליל וישוב לאחר מכן. בנוסף הקנס הכספי הוקטן ל-50 אלף ש"ח במקום 65 אלף.
כזכור, הסנטר היווני נענש ע"י בית הדין המשמעתי בהרחקה משבעה משחקים בפועל, 13 על תנאי וקנס כספי של 65 אלף ש"ח. זאת, לאחר שבסיום הדרבי שנערך לפני כחודש בהדר יוסף, התפרץ סופו לעבר אוהד אדום שקילל אותו, תוך שזינק ליציע אוהדי הפועל.
הדיון נערך בראשותם של הדיינים שהורכב מהשופט בדימוס, צבי הרטל, יורם וסרצוג ולימור עציוני. את סופו ייצגו עורכי הדין טל רוטמן וזאבי כהן כאשר גם שמעון מזרחי הופיע בפני הדיינים. עוד לפני שהתקבלה ההחלטה להפחית את העונש, עו"ד רוטמן טען במהלך הדיון כי "בדיון השחקן הביע התנצלות וחרטה על מעשיו. בית הדין הניח בטעות שהשחקן לא הביע חרטה בתקשורת למשך שבועיים עד לאותו השלב, זוהי טעות עובדתית שכן יום לאחר האירוע הוא עשה זאת בראיונות לכלי התקשורת. לעניין עברו של השחקן, נציגי הפועל שנכחו בדיון ביקשו לסייע לבית הדין ולהציע קטעי וידאו רלוונטיים כדי להרשיעו. אנשי הפועל הציבו מול הדיינים מחשב נייד ועשו מעשה לא הגון".
רוטמן המשיך: "הם הקרינו קטעים ממשחקים ביוון של סופו משנים קודמות. התנגדתי להצגה הזאת כי היא נעשתה באופן תרמיתי, מה גם שהקטעים לא היו רלוונטיים בכלל. הקנס שהוטל על השחקן הוא חריג ומופרז, צריך לזכור שהשחקן הגיב לפרובוקציה חריפה פנים מול פנים שנעשתה על ידי אוהד פרובוקטור, שור מועד שהחדיר את פלג גופו לשטח סטרילי לאחר המשחק וקילל מתוך כוונה להקניט".
|
שמעון מזרחי במהלך הדיון (משה חרמון) |
|
|
עוד הוסיף: "השחקן לא היה מעורב בקטטה והשחקן העיד במפורש שרצה רק להפחיד אותו, מה גם שהשחקן התנהג כפי שהתנהג למשך 20 שניות בלבד לעומת האוהד שעורר פרובוקציות לאורך כל המשחק. יחד עם זאת, אציין שהוא חבר בעמותת האוהדים וחבר בהנהלת הקבוצה. אנו דורשים עונש קנס שיוויוני של 20 אלף שקל, כפי שהוטל על הפועל ת"א. לא יעלה על הדעת שהשחקן יורחק ממשחקי הגמר המכריעים בעקבות הפרובוקציה, זה מחבל על סיכוייה של הקבוצה. האוהד לא נענש וקבוצתו יצאה בעונש קל, כאשר מנגד השחקן נאלץ לספוג עונש כבד. הציבור לומד מכך שהפשע משתלם ושכדאי להוציא שחקן מכליו. לא ייגרם שום נזק אם העונש יפוצל לעונה הבאה או יקוצץ".
היועץ המשפטי של האיגוד, רונן וינברג, טען מנגד: "לא ביקשתי יותר מ-40 אלף שקלים קנס ואני לא משנה את דעתי. בנוגע להתנצלותו של השחקן בתקשורת, אין חולק שמבחינה עובדתית הוא התראיין והתנצל. לגבי עברו של השחקן, זה לא רלוונטי בכלל. כמו כן, ההבדלים בין הקנסות, בין הקנס הזה לעומת זה של הפועל, הוא לא רלוונטי וזו עבירה אחרת לחלוטין. גם אם נעשית פרובוקציה שחקן לא אמור לרוץ לעבר הקהל. בעולם ניתנו עונשים קשים יותר במקרים דומים ואנו דרשנו מלכתחילה עונש יחסית קל בכדי שלא להשפיע על משחקי הגמר".
ערעור הפועל נדחה לשבוע הבא, שניידר: "בלי סופו, לא היינו כאן"
הדיון בערעורה של הפועל ת"א על פסק הדין התקדימי שניתן ע"י בית הדין, לפיו קבוצות יספגו עונשים על הקריאות "שמעון מזרחי תתאבד", נערך הבוקר (שישי) גם כן. האדומים ספגו קנס של 20 אלף שקל בגין התנהגות בלתי ספורטיבית מצד אוהדי הקבוצה.
|
רמי כהן, שלומי שניידר ורונן וינברג (משה חרמון) |
|
|
עוד בטרם החל הדיון התפתחה מחלוקת בין הצדדים, כאשר נציגי מכבי ביקשו לקחת חלק בדיון הערעור של הפועל. בסופו של דבר, לאחר התייעצות הדיינים, לא אישרו לאנשי מכבי לקחת צד בדיון, על אף שיועמ"ש האיגוד לא התנגד לבקשה.
את הפועל ייצגו עו"ד שלומי שניידר ויו"ר הקבוצה, רמי כהן. שניידר ציין: "המשמעות הפרקטית של ההחלטה היא חמורה. היא אומרת שמעתה והלאה, הפועל וקבוצות אחרות תועמדנה לדין בכל משחק ומשחק. צריך לבדוק את הנסיבות וההחלטה. אנו רואים התעלמות מכמה דברים שהם עקרונות יסוד בשיטת המשטר הישראלי והדמוקרטיה הישראלית. בכל מדינות העולם באירועי הספורט שומעים קללות, לא מעמידים לדין אף קבוצה על כך ויש בזה היגיון".
"כולנו רוצים לחיות בעולם מושלם בלי קללות ופשע, אנו יודעים שיש פשע וקללות בחברה שלנו, אבל אנחנו יודעים שהמטרה לא תמיד מקדשת את האמצעים. אי אפשר לפגוע בחופש הביטוי בצורה כזאת. מה שכן אפשר וצריך למנוע זה קללות על רקע גזעני, כי כשמדובר באזכור השואה זה פוגע בכולם, ואם משפילים מאמנת על רקע מיני, אז זה מכוון על רקע אישי. הקללה הזאת נגד שמעון מזרחי לא מהווה עבירה על פי התקנון לפי החלטת בית הדין מ-2007, היא קיימת הרבה מאוד זמן והשלימו עם זה שאין שום סיבה להעמיד לדין בגינה. זה גם לא קרה אף פעם והקללה הספציפית הזאת קיימת עוד לפני התאבדותו של מוני פנאן ז"ל, שהתרחשה ב-2008. היא קיימה כבר לפחות עשור", הוסיף שניידר.
"בכל הקשור להתנהגות אוהדיה העונה, הפועל עברה מהפך ובית הדין ציין זאת בפעם היחידה בה הופענו בפניו. פתאום, מהתשבוחות על המהפך הזה, בגלל אירוע ספציפי ששחקן מכבי, שעשה מעשה חמור ביותר כאשר ניסה לתקוף אוהדים, עולמה של הפועל חרב עליה. אם סופו לא היה מתפרץ ליציע, לא היינו פה היום. הקללה בגינה נענשנו, קוראת לשמעון מזרחי להתאבד, אין לה משמעות אמיתית והיא באה לומר אני 'לא אוהב אותך', לא יותר ולא פחות".
|
יו"ר הפועל, רמי כהן, בבית הדין (משה חרמון) |
|
|
"יש פה פגיעה כפולה בחופש הביטוי", הוסיף שניידר, "כי אוהדי הפועל חושבים שמר מזרחי מושחת. אגב, מותר להם לחשוב ככה כי הוא הסמל של היריבה העירונית הגדולה שלהם וגם מותר להם בדרכים לא מנומסות לקלל אותו בגלל הדעה הזאת", סיכם עורך הדין שייצג את הפועל בדיון.
רמי כהן הציג חולצה בה כתוב 'זה סופו של כל אדום' שהוציא ארגון האוהדים של מכבי, שממומן לטענתו על ידי הקבוצה, ואף חשף תמונה של עובד המועדון לבוש בחולצה במהלך משחק. כהן הוסיף: "שנים שבכדורגל שרים 'סלים טועמה מחבל', זה כן בסדר? ההפסד הגדול מבחינתי הוא עצם העובדה שאנחנו נתפסים כאלה שנלחמים על הזכות לקלל. זה לא המצב ואני אחיה טוב בלי השירה נגד שמעון מזרחי. נלחמתי נגד שירי השואה אבל צריך להבין שיש בשיר הזה הבעת מחאה כנגד האיגוד והקשר בינו לבין שמעון מזרחי. רוצים לטפל? אני בעד, אך החוק לא ברור. בואו נעשה ישיבה גדולה עם אוהדים, קבוצות וראשי מנהל הספורט כדי שהכל יהיה בה ברור".
|
החולצה שהוצגה כראייה (משה חרמון) |
|
|
התובע, עו"ד וינברג, אמר בנושא זה: "לגבי החולצה, אתה רשאי להגיש תלונה". יחד עם זאת, הסביר את עמדת האיגוד: "אני מנסה לעשות מהפכה. לפני שלוש שנים לקחתי את שני ילדיי הקטנים למשחק במלחה בין הפועל ירושלים למכבי ת"א. במהלך המשחק האוהדים של ירושלים שרו 'גיא פניני מת', דבר שהעסיק את הבן הקטן שלי למשך ימים. לא עניין אותו הכדורסל. באותו הרגע החלטתי שלא יעלה על הדעת שאלו יהיו הקריאות במשחקים. תקראו לי פסיכי, אבל אני לא חושב שזה צריך להיות במגרשים, כי לקרוא לאדם להתאבד זו הסתה", הסביר.
"השינוי הזה ייקח זמן, וכן, כל שבוע תעמדו לדין עד שזה ייעלם. זה תהליך הדרגתי שיעברו כל הקבוצות, זאת אם ההחלטה תישאר על כנה. גם בקריאות השואה טיפלנו פעם אחר פעם ובסוף הן הופסקו. אני מהלל את המהפך של הפועל אבל עוד לא סיימנו, צריך לעבור עוד שלב אחד בדרך וגם את הקריאות האלה להפסיק. חופש הביטוי לא מגן על ביטויי שנאה ואלימות והקריאות הללו נגד שמעון מזרחי הן פגיעה באיש ציבור", סיכם.